www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

GPS software in hardware

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Navigacija in sledenje
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
matjazkariz
Član
Član

Pridružen-a: Sre 03 Nov 2004 18:09
Aktiv.: 4.33

PrispevekObjavljeno: Sre Jul 26, 2006 12:55 pm    Naslov sporočila:  GPS software in hardware Odgovori s citatom

Pozdravljeni!

Tudi sam sem se odločil da raziščem GPS svet. Žal za GPS modula še nisem nabavil, ker se še izobražujem na tem področju. Sicer so moja vprašanja precej splošna vendar nekdo mora vprašati...

Kateri protokoli (Garmin, Sirf binary, NMEA 1.5/2.3/3.0) so podprti s strani komercialnih programov (Adria route 1.3, TIS 2005, Autoroute, Route 66...)?

Kateri GPS moduli preizkušeno delajo s katerim software?

Koliko je okvirna cena softwarea?

Na kaj je porebno paziti? So kake pasti?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
matjazkariz
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 27, 2006 7:29 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Izdelal sem simulator GPS naprave. Preko serial porta pošiljam posamezne NMEA stavke in preverjam kateri software jih razpozna.
Do sedaj sem stestiral RMC in GGA stavek.
Rezultat:
TIS 2005 - ne podpira (opozorilo: Neznana napaka!)
AdriaROUTE - ne podpira
VisualGPSXP - razpozna oba

Lokacija v stavku je bila v obeh primerih v Sloveniji.

V priponki je program za izračun NMEA checksuma, če bo kdo mogoče šel po istih stopinjah. V primeru, da stavek sestaviš sam, moraš checksum določiti peš z Xor operatorjem vseh znakov stavka med $ in * znakom. Rezultat je checksum, ki je vpisan za * znak v Hex obliki.

Simulator sem izdelal z PIC uC ter Max232. Dovolj je da povežete samo Tx linijo in GND na Rx in GND serial port računalnika. Prilagam kodo v zbirnem jeziku.
Nazaj na vrh
matjazkariz
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 27, 2006 7:36 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja, priponke so se mi izmuznile v prejšnjem postu. Sem opazil da ni dovoljeno pripenjati exe in asm datotek...
Zdaj bo.

gps_test.rar
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  gps_test.rar
 Velikost datoteke:  2.05 KB
 Downloadano:  38 krat

NMEA Checksum.rar
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  NMEA Checksum.rar
 Velikost datoteke:  4.23 KB
 Downloadano:  25 krat

Nazaj na vrh
Iztok
Član
Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55
Aktiv.: 21.00
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 27, 2006 12:36 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

matjazkariz je napisal/a:
...
Rezultat:
TIS 2005 - ne podpira (opozorilo: Neznana napaka!)
AdriaROUTE - ne podpira
...

TIS 2005 dela samo original ... crack javlja napako.
AdriaRoute dela BP, če imaš serijsko številko. Ker Garmini delujejo s svojim posebnim protokolom moraš pri uporabi klasičnega sprejemnika z NMEA protokolom uporabiti program GPSproxy za pretvorbo protokola.
Da se ne boš mučil s programiranjem hardwer simulatorja lahko poizkusiš tudi z softwerskim simulatorjem. Več o tem tukaj.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
matjazkariz
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Jul 28, 2006 10:15 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tako, zdaj pa stvar dela tudi v TIS in Adriaroute! Očitno ni dovolj samo en NMEA stavek, temveč jih mora poslati cel paket. Z simulatorjem sem generiral sledeče stavke v NMEA obliki:
RMC, GLL, GGA, VTG, GSV, GSA.

Iztok, hvala za link do softver simulatorja. GPS gate precej olajša delo. Zelo uporabna zadeva saj lahko istočasno spremljaš potovanje na več aplikacijah. Všeč mi je tudi, ker ima zadnja verzija (2.0) NMEA to Garmin emulator, kar je še posebej fino, če nimaš Garminovega GPS. Drugače so v Adriaroute detajli na kartah zaklenjeni, če je protokol iz GPS v NMEA formatu.

Tale GPSProxy pa je namenjen Pocket PCjem? Instalacija mi je javla napako Activesync not found...
Nazaj na vrh
Iztok
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Jul 28, 2006 12:47 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

GPSproxy je res namenjen samo za PPCje. Z njim se NMEA protokol pretvori v Garminov protokol, spremeni baude iz 4800 na 9600 in hkrati v prenešene podatke "vtisne" še Product in UNIT-ID sprejemnika po želji ... Smile
Bi bilo pa zelo uporabno če bi kdo znal naredit to pretvorbo med protokoloma z kakšnim PICem ... for educational purpose only ... Laughing
Nazaj na vrh
matjazkariz
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 31, 2006 10:25 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sicer smisla ravno ne bi imelo delati to na uC glede na to, da Garmin protokol rabiš da ga razpozna softver na PC. Je kakšen hardver, ki rabi Garmin stavek na vhodu?
Je že bolj praktično da imaš na PC aplikacijo, ki to pretvarja.

Šlo bi pa tudi z kakim PIC. 1 serijski port (Rx = NMEA in Tx = Garmin), algoritem za parsing NMEA stavkov ter sestavljanje Garmin stavka in to je to.

Že iščem Garmin protokol. Če ima kdo kakšen pdf, naj pripne.
Nazaj na vrh
aly
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51
Aktiv.: 39.71
Kraj: Kranj - struževo

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 20, 2006 1:51 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Iztok je napisal/a:
TIS 2005 dela samo original ... crack javlja napako.
AdriaRoute dela BP, če imaš serijsko številko. Ker Garmini delujejo s svojim posebnim protokolom moraš pri uporabi klasičnega sprejemnika z NMEA protokolom uporabiti program GPSproxy za pretvorbo protokola.

Sedaj poganjam GPS sprejemnik Magellan z NMEA 2.0 protokolom.
Podatkovni tok gre nato na GpsGate 2.0 - na dva virtualna COM porta (en navaden in en z Garmin pretvorbo).

Softver od Magellana deluje B.P. - sprejme NMEA podatke in jih prikaže.

VisualGPSXP deluje ok.

GoogleEarth - bi moral biti Pro user da bi lahko uporabljal GPS...

AdriaRoute v1.4 pa mi nikakor ne uspe najti menija za "sledenje" - sprejem trenutne lokacije. Navidezni sprejemnik sicer najde, to je pa tudi vse. (karta AR je odklenjena).

Kakšne izkušnje?

adriaroute_GPSreceive.png
 Opis:
AdriaRoute - edini možen sprejem podatkov... (GPS sprejemnik nima možnosti uploadanja kart)
 Velikost datoteke:  7.78 KB
 Pogledana:  15004 krat

adriaroute_GPSreceive.png

MapSend Streets Europe.png
 Opis:
MapSend Streets Europe v4.10 deluje ok
 Velikost datoteke:  67.08 KB
 Pogledana:  23 krat

MapSend Streets Europe.png

visualGPS.png
 Opis:
VisualGPSX deluje ok
 Velikost datoteke:  36.67 KB
 Pogledana:  5 krat

visualGPS.png

adriaroute_v1.3.png
 Opis:
AdriaRoute v1.3 - kje se vklopi sprejem podatkov??
 Velikost datoteke:  118.25 KB
 Pogledana:  23 krat

adriaroute_v1.3.png

Nazadnje urejal/a aly Ned Avg 20, 2006 2:31 am; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
aly
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 20, 2006 2:18 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

pa še nekaj glede fajlov z Waypointi....

GoogleEarth:
- shranjuje KML (XML) in KMZ (zazipan XML) fajle
- odpira tadva in ETA, GPX, LOC fajle

Magellan MapSend (s katerim komuniciram z GPSom):
- shranjuje WPT (binarni) in TXT fajle
- odpira WPT fajle

AdriaRoute:
- shranjuje GDB, MDS in TXT fajle
- odpira GDB, MDS, GPX, LOC fajle

Torej, jaz bi rad waypointe in route potegnil dol iz GPS-a in jih shranil v wpt ali txt.
Potem bi te fajle rad odprl z GoggleEarth in z AdriaRoute.

In seveda kontra - ko si naredim pot v AdriaRoute, bi waypointe rad prenesel z MapSend-om na GPS.....

Ali kdo pozna program za pretvorbo med temi fajli? (WPT <-> GPX / LOC)
Ali vsaj opis - strukturo teh fajlov, da si naredim svoj program?

LP

P.S. našel sem EasyGPS, ki downloada waypointe iz GPS-a in jih zna shraniti v GPX... torej en korak manj.
Ostane še pretvorba GDB / MDX / TXT >> GPX (za upload na gps)...

Iztok
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 20, 2006 6:35 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

@aly, Magellana ne poznam ... sem se bolj ukvarjal z Garmin Que na dlančniku, ker imam za prenosnik premajhno armaturo v avtu ... Smile

Za Garmina na prenosniku priporočajo tole: http://downloads.garmin.com/MapSource_6113.exe

Si poleg AR 1.4 preizkusil prej tudi AR 1.3 ?

Z waypointi se na Garminu nisem ukvarjal ... v prej uporabljanem OziExploreju pa so mi delali OK.
Nazaj na vrh
aly
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 21, 2006 11:35 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Iztok je napisal/a:
Za Garmina na prenosniku priporočajo tole: http://downloads.garmin.com/MapSource_6113.exe

Saj MapSource je v bistvu "gnezdo" oz osnovni program brez katerega ne teče nič. V Mapsource-u potem odpreš tisto karto ki jo želiš (in za katero imaš kodo).
Sem si z neta potegnil zadnjo verzijo MapSource programa....

Citiram:

Saj na tistem screen-shotu zgoraj je dejansko karta AR 1.3.
V bistvu mi je 1.3 boljša kot 1.4, ker ima gozdove ipd. (npr Tivoli) pobarvano z homogeno zeleno barvo, medtem ko 1.4 ima ista področja "gravirana" z rjavimi črtami različnih naklonov... in izgleda grše, pa še bolj obremenjuje procesor...

Citiram:
Z waypointi se na Garminu nisem ukvarjal ... v prej uporabljanem OziExploreju pa so mi delali OK.

Waypointi so meni zelo uporabna zadeva, ker si lahko doma zatočkam pot na karti in me potem GPS vodi po njej. Ko pridem nazaj pa Track (oz gps-log) spet naložim na karto in vidim kje sem dejansko bil...

Iztok
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Avg 22, 2006 2:11 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

aly je napisal/a:
Iztok je napisal/a:

Saj MapSource je v bistvu "gnezdo" oz osnovni program brez katerega ne teče nič. V Mapsource-u potem odpreš tisto karto ki jo želiš (in za katero imaš kodo).
Sem si z neta potegnil zadnjo verzijo MapSource programa....

Se opravičujem ... sem pripel napačen link. Za Garmina na prenosniku sem imel v mislih nRoute : http://downloads.garmin.com/nRouteEnglish_261.exe

aly je napisal/a:
Iztok je napisal/a:

Saj na tistem screen-shotu zgoraj je dejansko karta AR 1.3.
V bistvu mi je 1.3 boljša kot 1.4, ker ima gozdove ipd. (npr Tivoli) pobarvano z homogeno zeleno barvo, medtem ko 1.4 ima ista področja "gravirana" z rjavimi črtami različnih naklonov... in izgleda grše, pa še bolj obremenjuje procesor...
Se popolnoma strinjam Exclamation
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Navigacija in sledenje Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 492 dni