|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
makej Neznanec

Pridružen-a: Sre 02 Jan 2013 8:14 Prispevkov: 2 Aktiv.: 0.01
|
Objavljeno: Sre Jan 02, 2013 8:26 am Naslov sporočila: spletna kamera...sončne celice |
|
|
Živ,
ker sem v elektroniki bos se obračam na vas v upanju na dober nasvet.
Rad bi opazoval nek proces v naravi in zato bi postavil spletno kamero, ki bi energijo dobivala preko baterije, ki bi se polnila na sončne celice. Ker bi rad posnetek dobil vsakih 5 min bi najbrž potreboval še nek vmesnik, ki bi bil tako sprogramiran, da bi sprožil kamero na željeni čas. Povrh vsega bi rad, da bi slike pošiljalo na služben server...
Zanima me, če je to sploh mogoče? Kakšno baterijo potrebujem, kako velike sončne celice? Kaj potrebujem za pošiljanje podatkov na server? Če obstaja kakšna firma, ki bi mi vse to lahko "zašfasala" skupaj. Še to: okolje opazovanja je ekstremno (hud veter, nizke temperature, sneg itd.).
Hvala za rešitve.
Lp
Makej |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
qwertz Član

Pridružen-a: Ned 01 Jun 2008 11:57 Prispevkov: 2756 Aktiv.: 13.24 Kraj: Vrhnika
|
Objavljeno: Sre Jan 02, 2013 3:26 pm Naslov sporočila: |
|
|
H o f e r je imel nedavno v ponudbi kamero za pritditev na drevo. Slike je shranjevala na micro SD. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
xfce Član

Pridružen-a: Čet 28 Jul 2011 8:06 Prispevkov: 521 Aktiv.: 3.07
|
Objavljeno: Sre Jan 02, 2013 6:00 pm Naslov sporočila: Re: spletna kamera...sončne celice |
|
|
makej je napisal/a: |
Živ,
ker sem v elektroniki bos se obračam na vas v upanju na dober nasvet.
Rad bi opazoval nek proces v naravi in zato bi postavil spletno kamero, ki bi energijo dobivala preko baterije, ki bi se polnila na sončne celice. Ker bi rad posnetek dobil vsakih 5 min bi najbrž potreboval še nek vmesnik, ki bi bil tako sprogramiran, da bi sprožil kamero na željeni čas. Povrh vsega bi rad, da bi slike pošiljalo na služben server...
Zanima me, če je to sploh mogoče? Kakšno baterijo potrebujem, kako velike sončne celice? Kaj potrebujem za pošiljanje podatkov na server? Če obstaja kakšna firma, ki bi mi vse to lahko "zašfasala" skupaj. Še to: okolje opazovanja je ekstremno (hud veter, nizke temperature, sneg itd.).
Hvala za rešitve.
Lp
Makej |
Povej kaj več podatkov naprimer kot so:
temperatura od -20°C do +50°C
Ali je wifi dostop?
Ali je GSM omrežje?
Koliko daleč je električno omrežje?
Kakšna kvaliteta slike?
Ali moraš imeti čisto vse slike ali lahko kdaj pa kdaj kakšna manjka?
Cenovni razpon?
Rešitev je neskončno mnogo, vse je odvisno od tega kaj točno rabiš. Sam sem predeloval fotoparate za slikanje živali, z zelo majhno porabo v extremnih razmerah, dež, sneg (zmrzal) in izjemno nizke temperature in napajanje iz sončnih celic.
Če je kakšna možnost električnega priključka bi ti ga toplo priporočal. Sončna energija je draga in sistem moraš prilagoditi, da je izjemno varčen. Kakor naprava stalno nekaj troši nobene sončne celice niso dovolj zmogljive, če zadeva ni profesionalno rešena.
Če imaš elektirčni priključek wifi ne rabiš nobenih komplikacij in imaš lahko zadevo rešeno takoj. Druge rešitve rabijo pa bolj dovršeno tehnologijo.
Tako, da malo sporoči, bolj točne zadeve in ti lahko kaj svetujem ali tudi kaj naredim. Lahko je to web kamera, predelan fotoaparat z wifi, GSM, sončno napajnje itd.. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
makej Neznanec

Pridružen-a: Sre 02 Jan 2013 8:14 Prispevkov: 2 Aktiv.: 0.01
|
Objavljeno: Čet Jan 03, 2013 1:03 pm Naslov sporočila: |
|
|
Še nekaj več alora:
temp od -20 do +30
Wifi ni dostopen
GSM omrežje je dostopno
elektrike ni
kvaliteta slike...hm toliko, da se bo dalo pošiljat na server...ne rabim fuul detajl
lahko kdaj pa kdaj kakšna manjka
cenovni razpon nekje do 500€
Hvala še enkrat.
LP |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
puys Neznanec

Pridružen-a: Tor 18 Dec 2007 0:24 Prispevkov: 9 Aktiv.: 0.04 Kraj: Maribor
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
xfce Član

|
Objavljeno: Čet Jan 03, 2013 2:58 pm Naslov sporočila: |
|
|
Te stvari so preveč požrešne.. oziroma bi mogle imeti ogromne sončne panele. Če že bi vsaj kamero povezal preko kabla... + pisanje programa
Če ti je dovolj resolucija 640x480 (mogoče je možno tudi več pošiljati peko weba). Lahko uporabiš GSM lovsko kamero, ki stane okoli 250€ + 40€ sončni panel, + okoli 50€ akumulatorček in regulator napolnjenosti. To se pravi materjal okoli 350€, + delo če ne znaš sam.. potem moraš pa računati še kakšnih 6€/mesec za internet |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Obelix Član

Pridružen-a: Pon 19 Maj 2008 13:59 Prispevkov: 1881 Aktiv.: 9.02 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Čet Jan 03, 2013 3:35 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kje pa imaš dostop do interneta preko gsm povezave za 6 eur/mesec ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
xfce Član

|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 10 dni