www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

NiZn baterija
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Napajalniki, polnilci in baterije
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
tiger
Član
Član

Pridružen-a: Čet 05 Feb 2004 0:22
Aktiv.: 4.90

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 06, 2013 2:57 pm    Naslov sporočila:  NiZn baterija Odgovori s citatom

Pozdravljeni

Zanimam se za NiZn baterije, ima kdo izkušnje z njimi?
NiZn

LP
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
kobranka
Član
Član

Pridružen-a: Sob 24 Jul 2010 19:37
Aktiv.: 18.76
Kraj: nekje v zgornjem posočju

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 06, 2013 5:13 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Na katko. všeč so mi. Če se bo le dalo se bom znebil ostale krame od nikel kadmija in nikel metal hidrid in dokupil še nekaj teh. Moram še dodat, da skoraj nimajo samopraznenja.

PS: poraja pa se mi vprašanje kje oz. katere firme tržijo take vrste baterije za v prevozna sredstva kot nadomestek svinčenih?
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
bpavsic
Član
Član

Pridružen-a: Pet 03 Apr 2009 20:45
Aktiv.: 1.79
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 06, 2013 5:24 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

@kobranka
Si prepričan o samopraznjenju?

Ker na linku, ki ga ja podal tiger piše tole (ne vem pa, če drži, ker še nisem imel takih accujev):
"After about 30 charges, NiZn batteries tend to self-discharge more quickly. Therefore, when a high-power, high-voltage battery is needed with less concern for longetivity, NiZn batteries become a good choice to use."
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
tiger
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 06, 2013 6:34 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Danes sem gledal ponudbo teh baterij, se kar dobi.
DX
ebay

Če bo kdo nabavil, naj poroča o rezultatih, hvala.
LP
Nazaj na vrh
milan62
Član
Član

Pridružen-a: Ned 04 Jan 2004 23:19
Aktiv.: 10.09
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 06, 2013 6:57 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

tiger je napisal/a:
Danes sem gledal ponudbo teh baterij, se kar dobi.
DX
ebay

Sumljivo se mi zdi, da med proizvajalci te vrste baterij ni znanih imen proizvajalcev baterij. Res pa je, da sem pogledal bolj na hitro, le na ebayu...

LP

mucek
Član
Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47
Aktiv.: 24.06
Kraj: Domzale

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 06, 2013 7:02 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Razlog je verjetno v tem, da je LiFePO4 tehnologija zmogljivejša in cenovno verjetno precej primerljiva. Celic sicer še nisem uporabljal, a glede na viden opis na wikipediji ne vidim nekih hudih argumentov za ta tip celic napram (na eni strani) LSD NiMH in (na drugi strani) litijevim derivatom.

LP, g

tiger
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 06, 2013 7:10 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Prednost je ta, da so velikosti AA in AAA, ki lahko nadomestijo klasične NiMh baterije-akumulatorje, kjer se rabi višja napetost kot je 1,2V. Te imajo namreč 1,6V in so lahko konkurenca alkalnim baterijam napetosti 1,5V za enkratno uporabo.

LP
Nazaj na vrh
mucek
Član
Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47
Aktiv.: 24.06
Kraj: Domzale

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 06, 2013 7:31 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Že že, samo dandanes ima praktično že vse notri dc-dc switcher, ki mu je bolj ali manj vseeno ali je napetost 1,2 ali 1,5 V. No, dejansko je napetost napolnjene neobremenjene NiMH celice okrog 1,5 V, navadne alkalne baterije pa skoraj 2 V.
Kako so pa te celice temperaturno obstojne? (mogoče bi bile zanimive s tega stališča, za uporabo pri nizkih temperaturah)

Lp, g

Matej79
Član
Član

Pridružen-a: Ned 11 Sep 2011 21:15
Aktiv.: 2.04
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 06, 2013 7:37 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nekateri odsvetujejo uporabo Powergenix akumulatorjev.
Nazaj na vrh
kobranka
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 07, 2013 1:48 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

bpavsic je napisal/a:
@kobranka
Si prepričan o samopraznjenju?

Ker na linku, ki ga ja podal tiger piše tole (ne vem pa, če drži, ker še nisem imel takih accujev):
"After about 30 charges, NiZn batteries tend to self-discharge more quickly. Therefore, when a high-power, high-voltage battery is needed with less concern for longetivity, NiZn batteries become a good choice to use."

Tega ti pa tudi jaz ne znam napisat, ker še niso niti približno dosegle 30 ciklov. Po treh ciklih, ki sem jih naredil na IPC-L1 še kar držijo napolnjene več kot pol leta. Hec je, da se nahajajo v napravi, ki je le občasno v uporabi in takrat ima, da se vklopi ne pa da jih moram zaradi samopraznenja najprej menjat. Ni TV daljinec, čeprav bi jih lahko dal tudi tja, ampak nek potreten prevajalnik besedila.
Nazaj na vrh
protoncek
Član
Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41
Aktiv.: 42.78
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 07, 2013 10:11 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Za tak primer bi lahko dal tudi LSD NiMH (npr. Eneloopke).
Te nove baterije so "nove", kar pomeni da se še ne ve natančno, kaj in kako bo z njimi ter življenjsko dobo. 30 polnjenj je malo. OK; lahkoje veliko, če polniš enkrat letno, ampak v takem primeru se dosti bolj splača dati notri navadne (beri kvalitetne) alkalne baterije in nimaš kaj razmišljati o accujih, ker se investicija nikoli ne bo povrnila. Tudi kapaciteta teh celic je manjša - namreč, navajajo se vatne ure in ne amperske ure!
Drugače je res zanimivo, da tudi jaz še nisem zasledil da bi jih delali (pri)znani proizvajalci. Še najbolj znan je Conrad, ki pa itak ni proizvajalec ampak samo prodajalec...
Treba je tudi paziti pri uporabi več celic v seriji - namreč, če je pri polni napetost blizu 2V, to pomeni pri 4 celicah "overshoot" za cca. 2 V, kar lahko skuri dotično napravo...
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
SlavkoS
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Pon 28 Apr 2014 10:12
Aktiv.: 0.01
Kraj: Velenje

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 28, 2014 10:25 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pozdravljeni,

jaz sem kupil Conradove NiZn baterije ter polnillev in situacija je naslednja:

AAA baterije: Kupil sem 1 paket baterij ( 4 baterije) in sem jih uporabljal za čelno svetilko. Od teh 4 baterij je bila ena baterija okvarjena ob nakupu. Ko jo daš polnit, je takoj (po 10 sec) "polna", če jo pa daš praznit, pa jetudi po 10 sek. prazna. Ostale 3 so OK. Po prvi uporabi ( ko me je zezala ta ena baterija) sem ostale baterije dal na praznjenje in polnjenje. Po 2 urah so bile napoolnje in pripravljene na uporabo. Takoj sem jih dal veseselo v svetilko in glej šmenta, zaradi prevelike napetosti je čelna svetilka "zgorela". To je namreč problem, da se ta baterija napolni na več kot 1.85 V in to je za občutljive zadeve preveč.

AA Baterije:
Tudi te sem napolnik (prvo polnjenje) in jih jih dal v fotoaparat. Zaenkrat dela odlično v primerjavi z ostalimi NiMh baterijami. Fleesh se takoj napolni in res dela zelo OK. Do sedaj sem naredil cca 15 slik s flashom in š e vse dela OK.

Edino me skrbi, da bebi slučajno skurilo še fotoaparata zaradi prevelike napetosti.

Toliko od mene, a ima kdo drug kakšne podobne izkušnje ?

LP SLavko
Nazaj na vrh
kobranka
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 28, 2014 11:31 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

To z AAA baterijami se je pa tudi meni zgodilo. Do tega odgovoru sem mislil, da sem jaz kaj zašuštral, ker pišejo, da take vrste akujem pri praznenju ne smejo pasti pod 1 volt. Izgleda, da Conrad prodaja drag šrot od teh baterij saj sta mi dve od štirih v paketu umrli v precej kratkem času. Tudi, če je nekaj tiste reklamacije si z njo pri tem artiklu ne morem pomagat.
Nazaj na vrh
protoncek
Član
Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41
Aktiv.: 42.78
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 28, 2014 11:49 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz na take stvari vedno gledam takole: če bi bilo to res tako dobro, kot pravijo, potem bi to prodajali VSI, ne pa samo ena ali dve firmi. To velja za topšop itd...ter prav tako za tele bedarije - pardon... baterije. dobro leto nazaj sem jih gledal in še danes jih ni v široki prodaji v drugih trgovinah, tako da je po moje tole bolj muha enodnevnica. Če bi bile res tako oh in sploh bi se razširile tako kot so se recimo NiMH brez samopraznjenja, ki so postale nekako standard za nakup accujev tega tipa.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
kukudi
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Pon 07 Jul 2014 21:26
Aktiv.: 0.01

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 07, 2014 9:53 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vprašanje..
Zdravo, kupil sem tudi pri Conradu NiZn polnilec in priložene baterije,ki sem jih napolnil v dokaj kratkem času..5ur za štiri, čeprav zadaj piše 12ur. Vprašanje..je to mogoče treba le prvič
In drugo Vprašanje..ali bi bilo zelo narobe polnit s tem NiZn polnilcem baterije Ni-Mh 1,2V? Cinkove so 1,6 V.
Hvala za kakšno pojasnilo,super ste!
Laik kukudi Confused
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Napajalniki, polnilci in baterije Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 495 dni