|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
omron Član

Pridružen-a: Pet 08 Maj 2009 14:46 Prispevkov: 100 Aktiv.: 0.51 Kraj: Smartrace
|
Objavljeno: Tor Jan 08, 2013 12:48 pm Naslov sporočila: Popravilo LCD televizorja GORENJE |
|
|
Zanima me, če mi lahko kdo pomaga pri popravilu LCD televizorja znamke Gorenje.
Model televizorja je LCD32VIP15HD.
Simptomi, ki jih kaže televizor so:
- ob vklopu TV-ja se za nekaj sekund pojavi slika
- kmalu za tem se občasno pojavljajo vodoravne črte čez celoten zaslon
- za tem postane zaslon modre barve
- in za konec se zaslon izklopi
Sumim napajalnik, vendar ne vem kaj točneje bi lahko bilo okvarjeno. Preveril sem diode, optične spojnike, greatzov usmernik...do tu izgleda vse OK. Kondenzatorji so na pogled celi (nenapihnjeni). Izhode na napajalniku sem izmeril vendar se mi zdijo vredu.
Če bo mogoču komu v pomoč...Ko sem napajalnik vzel iz TV-ja in ga priklopil je transformator tik ob napajalnem priključku AC 220V, začel oddajati pritajen zvok podoben mitraljezu.
Hvala v naprej tistemu, ki mi lahko pomaga.
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
1.06 MB |
Pogledana: |
84 krat |

|
|
1.11 MB |
62 krat |

|
|
1.35 MB |
35 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
forest70 Član

Pridružen-a: Ned 20 Jul 2008 1:00 Prispevkov: 588 Aktiv.: 2.85 Kraj: Koper
|
Objavljeno: Sre Jan 09, 2013 12:31 am Naslov sporočila: |
|
|
Plav kondezator v desnem spodnjem kotu se mi zdi napihnjen.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
nakamichi Član

Pridružen-a: Pon 21 Avg 2006 18:51 Prispevkov: 845 Aktiv.: 3.69 Kraj: Nova Gorica
|
Objavljeno: Sre Jan 09, 2013 9:38 am Naslov sporočila: |
|
|
Preveri C881, ta je med hladilnim rebrom in VN kondenzatorjem. Tisti kondenzator je pogoj, da celotna naprava deluje, če ni razlike po zamenjavi nič hudega...se splača zamenjat. Tisti, ki ga je omenil forest70, zna imeti enako funkcijo pri drugem switcherju in v primeru, da je res napihnjen zna v tem grmu tičati zajec.
L.P.,
Miha
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
omron Član

|
Objavljeno: Sre Jan 09, 2013 2:35 pm Naslov sporočila: |
|
|
nakamichi je napisal/a: |
Preveri C881, ta je med hladilnim rebrom in VN kondenzatorjem. Tisti kondenzator je pogoj, da celotna naprava deluje, če ni razlike po zamenjavi nič hudega...se splača zamenjat. Tisti, ki ga je omenil forest70, zna imeti enako funkcijo pri drugem switcherju in v primeru, da je res napihnjen zna v tem grmu tičati zajec.
L.P.,
Miha |
Oba kondenzatorja sem zamenjal, vendar je še vedno isto. Še kakšna ideja ?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
forest70 Član

Pridružen-a: Ned 20 Jul 2008 1:00 Prispevkov: 588 Aktiv.: 2.85 Kraj: Koper
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
omron Član

|
Objavljeno: Sre Jan 09, 2013 7:58 pm Naslov sporočila: |
|
|
Bom poskusil zamenjati omenjene elemente.
V primeru uspeha javim .
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
omron Član

|
Objavljeno: Čet Jan 10, 2013 12:40 pm Naslov sporočila: |
|
|
omron je napisal/a: |
Bom poskusil zamenjati omenjene elemente.
V primeru uspeha javim . |
Zamenjal sem vse elemente, kateri so omenjeni v "repair" kompletu. Zgodba je še vedno ista le da VN transformator sedaj lepše brenči.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
skat Član

Pridružen-a: Čet 05 Mar 2009 12:10 Prispevkov: 402 Aktiv.: 2.03 Kraj: Ribnica
|
Objavljeno: Čet Jan 10, 2013 1:16 pm Naslov sporočila: |
|
|
Verjetno prebija pri konektorju pri neonkah za osvetlitev displaya ob strani. Problem je ker moraš precej razdreti, da prideš do njih. Se pa da.
_________________ ne sekiraj se, če kaj crkne, vsaka šola nekaj stane! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
omron Član

|
Objavljeno: Čet Jan 10, 2013 3:34 pm Naslov sporočila: |
|
|
skat je napisal/a: |
Verjetno prebija pri konektorju pri neonkah za osvetlitev displaya ob strani. Problem je ker moraš precej razdreti, da prideš do njih. Se pa da. |
Kako pa lahko to popravim v primeru če prebija pri konektorju ?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
omron Član

|
Objavljeno: Čet Jan 10, 2013 4:18 pm Naslov sporočila: |
|
|
Konektorji so kot kaže vredu.
Sem pa opazil, da je na vhodu LM317 izmenična napetost 118V in na izhodu 116V izmenične napetosti.
Ali je to normalno ?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
zok Član

Pridružen-a: Pet 02 Jan 2009 23:59 Prispevkov: 1115 Aktiv.: 5.56 Kraj: Ponikva
|
Objavljeno: Čet Jan 10, 2013 5:50 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ne. LM317 se kolikor vem uporablja pri nizkih napetostih (do 35 V), preveri ce gre za frekvenco ki je previsoka za tvoj instrument, in da ti podatek prikaze narobe..
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
omron Član

|
Objavljeno: Pet Jan 11, 2013 6:15 pm Naslov sporočila: |
|
|
zok je napisal/a: |
Ne. LM317 se kolikor vem uporablja pri nizkih napetostih (do 35 V), preveri ce gre za frekvenco ki je previsoka za tvoj instrument, in da ti podatek prikaze narobe..  |
Kot si rekel...Napačen odčitek inštrumenta. Sem pa tudi ugotovil kje je napaka.
Čip z oznako SDA5550M na matični plošči je bil ob priklopu TV-ja nenormalno vroč.
Ravno tako se je pregreval čip VPC3230D. Ugotavljam, da je zaradi tega vezje povleklo preveč toka in zadeva se je zaradi varnosti izklopila.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
alesv1000 Član

Pridružen-a: Ned 14 Nov 2010 12:07 Prispevkov: 69 Aktiv.: 0.39 Kraj: Lieboch-AT
|
Objavljeno: Sre Jun 01, 2016 11:22 am Naslov sporočila: |
|
|
meni je na takšnem napajalniku počil čipek zgoraj levo, tip SOIC vendar je zaradi manjkajočega sprednjega dela, oznaka čipa nemogoče za razbrati, Zgleda tudi, da je vse skup kar nestabilna izvedba.. celo ker se zgleda da pregreva precej.
torej če im a kdo kakšen delujoči napajalnik takega modela, a bi lahko pomeril napetosti ki gredo izhodov?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lipa Član

Pridružen-a: Ned 27 Sep 2009 9:39 Prispevkov: 734 Aktiv.: 3.83 Kraj: Lipa Beltinci
|
Objavljeno: Sre Jun 01, 2016 4:02 pm Naslov sporočila: |
|
|
alesv1000 je napisal/a: |
meni je na takšnem napajalniku počil čipek zgoraj levo, tip SOIC vendar je zaradi manjkajočega sprednjega dela, oznaka čipa nemogoče za razbrati, Zgleda tudi, da je vse skup kar nestabilna izvedba.. celo ker se zgleda da pregreva precej.
torej če im a kdo kakšen delujoči napajalnik takega modela, a bi lahko pomeril napetosti ki gredo izhodov? |
IC 802 je pfc regulator, izhod je na največjem elkoju in znaša cca 380V, če je vse vredu.
Ali ga je bogec požegnal? (strela)
PS Pod Lipo to tudi popravljamo
_________________ Lep pozdrav!
Boris Z. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
DusanK Član

Pridružen-a: Pon 19 Nov 2012 23:46 Prispevkov: 1972 Aktiv.: 12.87 Kraj: Medvode - med vodami
|
Objavljeno: Sre Jun 01, 2016 4:21 pm Naslov sporočila: |
|
|
alesv1000 je napisal/a: |
torej če im a kdo kakšen delujoči napajalnik takega modela, a bi lahko pomeril napetosti ki gredo izhodov? |
Če je tvoj umrli čipek IC802 zna biti IRF7314. In če ga je razpočilo preveri še Mosfete Q803, Q813, Q814, diodo D824... itd.
Preveri ostale elemente v načrtu, če se ujemajo s tvojo plato in označbami na pcbju in čipih/elementih v priloženih slikah delnega načrta power supply-a od Vestel 17PW20_1/2, ki zna biti v Gorenje LCD TV-ju.
delni načrt 1
delni načrt 2
Direktna linka do .pdf kjer imaš komplet načrt za dve verziji:
načrt 1
načrt 2
Spodaj pod Document preview počakaj, da se v vrstici "This file is downloadable free of charge" čez kake pol minute pojavi napis "Get Manual" link in klikni nanj.
Imaš gratis 2 prenosa/dan.
_________________ Največji čar - električar |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 497 dni