www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Vezje za odganjanje komarjev
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Zabavna elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
trobida
Član
Član

Pridružen-a: Ned 09 Jul 2006 12:13
Aktiv.: 5.41
Kraj: Savinjska dolina-okolica Gornjega Grada

PrispevekObjavljeno: Ned Jul 30, 2006 7:48 am    Naslov sporočila:  Vezje za odganjanje komarjev Odgovori s citatom

Pozdravljeni!

Mene pa zanima če ima kdo že narejeno kakšno vezje za odganjanje komarjev iz sob? Sam imam doma "raid", samo tisto nič kaj ne pomaga.

Tomaž, S57KO
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
branko47
Član
Član

Pridružen-a: Sob 07 Jan 2006 11:10
Aktiv.: 0.69
Kraj: Pozarevac

PrispevekObjavljeno: Ned Jul 30, 2006 8:10 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

www.elitesecurity.org/t185320-Rasterivac-komaraca-radi Tukaj so se skoraj tepli okrog te teme (komarjev) Laughing
Nazaj na vrh
PPG78
Član
Član

Pridružen-a: Ned 27 Jul 2003 14:09
Aktiv.: 9.86
Kraj: Gorenjska

PrispevekObjavljeno: Ned Jul 30, 2006 10:05 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Branko, nekaj zadev me pri vsem tem moti ...

1.) Na sliki opremljenega vezja se vidi da sta zgornja dva elementa prej dušilki kot upora (dva enaka rjava elementa z keramičnim telesom), na shemi ki so jo prerisali pa jih obravnavajo kot upore (560R)
2.) Če je zener dioda res 51V in upor pred LED diodo 2k7, pomeni da bi skozi led "teklo" 18mA, kar je nemogoče glede na vhodne upore.

Si mogoče že sestavil to vezje?

Prilagam še sliki, da se bo vedelo o čem govorim.

LP, Peter

komar_komarac_prava.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  47.13 KB
 Pogledana:  101 krat

komar_komarac_prava.jpg

komar_gotov_uredjaj.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  86.37 KB
 Pogledana:  19 krat

komar_gotov_uredjaj.jpg

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
branko47
Član
Član

Pridružen-a: Sob 07 Jan 2006 11:10
Aktiv.: 0.69
Kraj: Pozarevac

PrispevekObjavljeno: Ned Jul 30, 2006 10:17 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

PPG78:Si mogoče že sestavil to vezje?
Ne!
Nazaj na vrh
Sokrat
Član
Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00
Aktiv.: 23.51

PrispevekObjavljeno: Ned Jul 30, 2006 10:31 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ce prav razumem zgoraj omenjeno temo, gre za piezo piskac, ki deluje non-stop na neki UZ frekvenci ? Mislim, da bi tako stvar (morda s kontroliranim frekvencnim sweepom za boljsi ucinek ? biologi, javite se) lahko bolj elegantno naredili z MCUjem; cetudi z internim oscilatorjem bi se vedno delovalo bolj predvidljivo kot tista zbrka na sliki - ce se kdo potrudi prevesti navodila/teorijo delovanja (zeljeno frekvencno obmocje UZ) in poiskati parametre za piskac (poraba), se javim za izdelavo SW, pa naredimo en preprost forumski projektek, ce taka stvar zares deluje Rolling Eyes

Cena enega majhnega MCUja je par sto SIT, uporabili bi lahko kar kaksnega miniaturnega PICa ali pa LPC900.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
tonic
Član
Član

Pridružen-a: Pet 16 Dec 2005 17:48
Aktiv.: 0.77
Kraj: Loče

PrispevekObjavljeno: Ned Jul 30, 2006 1:15 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sokrat: ja, jaz sem tudi za to Cool

In sicer za projekt s PICom.

lp,
Toni
Nazaj na vrh
andrejj
Član
Član

Pridružen-a: Ned 21 Mar 2004 15:06
Aktiv.: 17.91
Kraj: 8232 Šentrupert

PrispevekObjavljeno: Ned Jul 30, 2006 1:23 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Edino pomaga loparček in spray Opsa.Imel sem elektr. piskač,pa ne dosti pomaga.Verjetno komar je gluh.Mogoče pa bi takšna naprava,ki ima uv žarnico okoli pa pod napetostjo mrežo.
Lp
Nazaj na vrh
egomez
Član
Član

Pridružen-a: Sob 03 Apr 2004 18:49
Aktiv.: 2.18
Kraj: Ljubljana/Sežana

PrispevekObjavljeno: Ned Jul 30, 2006 10:20 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

andrejj je napisal/a:
Mogoče pa bi takšna naprava,ki ima uv žarnico okoli pa pod napetostjo mrežo.
Lp

Tako sem kupil lansko leto. Pa so mi vse mušice se scvrle gor, komarjev pa ni privlačilo. Se mi pa zdi, da ko so sosedovi imeli podobno stvar, da jim je kar lepo služila in privabljala komarje. Mogoče niso vse UV enako dobre za komarje.

Kar se tiče zvoka pa sem malo skeptičen. Sicer poskusit ni greh. Enkrat sem na internetu dobil program, ki naj bi s pomočjo oddajanja zvokov iz zvočnika odganjal komarje. Ene dva dni sem ga uporabljal, pa bi težko ocenil, ča je kaj delovalo. Nekaj komarjev mi je kljub temu prišlo v sobo.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
VolkD
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Aktiv.: 59.90
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Ned Jul 30, 2006 10:44 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

egomez je napisal/a:
Nekaj komarjev mi je kljub temu prišlo v sobo.

Vedno moraš računati na to, da so nekateri primerki gluhi Laughing Laughing

Preizkusil sem nekaj teg piskačev za vse vrste živali. Uspeh sem imel edino le pri polhih. Ostale živali se niso kaj prida ozirale na moje zvoke. V sosednji vasi odganjajo z nepojmljivim hrupom ptice iz nasada jabolk. Kolikor sem uspel opaziti po dveh letih je pomagalo le kake 3 tedne. Dejstvo pa ostene in sicer sledeče:

Ob silnem zavijanju in tuljenju sen se prej prebujal in uspel večkrat videti sončni vzhod.
Kar se polhov tiče, bi izdelek priporočal tistim, ki jih lovijo. Zvoki so polhe namreč neverjetno dobro informirali kje se dobi hrano ! No tega raje nisem storil, saj so mi male živali pri srcu. Le rogovilijo preveč.

Slowfly
Član
Član

Pridružen-a: Sre 18 Feb 2004 2:07
Aktiv.: 17.19
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 31, 2006 12:06 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pred leti, ko sem se kar dosti ukvarjal z ribolovom, sem za darilo dobil tak elektronski odganjalec komarjev nekega nemškega proizvajalca, saj je ob rekah in bajerjih ogromno teh malih krvosesov, še posebej zgodaj zjutraj, zvečer in ponoči. Močno dvomim, da so bili vsi gluhi, saj so me pikali enako intenzivno z ali brez vključenega odganjalca. Nekaj teh beštij, je celo mirno sedlo na napravico. Nobeden od njih ni kazal kakršnih koli znakov vznemirjenja. V glavnem, zdi se mi, da je UZ elektronski repelent, lari fari.

lp
Nazaj na vrh
jur
Član
Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45
Aktiv.: 21.65
Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 31, 2006 8:31 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sredstvo za preganjanje komarjev:
http://novilea.net/frmProduktDetails.aspx?product=32
Električni lopar za pobijanje insektov. Baterije so verjetno za to, da ima lopar večjo maso za boljši udarec. Princip delovanja spominja na gravitacijski generator in podobne zadeve.

Mene komarji pikajo ne glede na raid (električni) in razne ultrazvočne piskače. Še najslabša je ultravijolična svetilka, ki privabi v bližino vse mogoče insekte. Najboljša rešitev se mi zdi, da ponoči pustim v sosednjem prostoru prižgano luč in priprta vrata. Večina golazni gre proti svetlobi in mi da mir.

Jur
Nazaj na vrh
Kralj
Član
Član

Pridružen-a: Čet 24 Apr 2003 20:18
Aktiv.: 0.83
Kraj: koroška

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 31, 2006 9:02 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

jur

Podoben lopar je moj oče kupil v Gradcu v conradu. Omenjeni lopar sem preizkusil že na mnogem mrčesu in presenetljivo dobro deluje. Seveda pa moraš biti na straži kar sam. Ta pripomoček scvre od mušic kot tudi ose in večje žuželke. Mrčes lahko ujameš tudi v zraku v letu. Če si malo manj previden, lahko tudi uporabnika dobro useka. Imelo me je že da bi ga rastavil in naredil večji primerek.

Lep pozdrav

VolkD
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Aktiv.: 59.90
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 31, 2006 9:05 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vse vaše rešitve so skoraj na meji omembe vrednega. Moja je namreč za razred boljša.
Imam tako dobro ženo, da je odločitev komarjev neverjetno enostavna. Vsi gredo nanjo, tako imam sam neverjeten mir. Ona pa običajno uporablja stare preizkušene metode ( preverjeno), ki se običajno končajo z LOOOOP.

No ja tole bi moralo iti pod dobra volja....

Je pa res, da sem že ničkolikokrat opazil, da se vse več prodajajo izdelki, ki sodijo v skupino " če bolj je neumno, bolj se prodaja". Uporaba elektronike pri tem nima nikakršnega vpliva. Videl sem že "programator" za pice, katerega elektronika je bila zalita v araldit. Viden in to prav pregrešno je bil le en čip. Nekaj iskanja po googlu je prineslo zanimiv rezultat - floppy kontroler. Da ne bo pomote! Programator je izvrstno deloval, le da omenjeni čip ni bil priključen nikamor. Laughing

jur
Član
Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45
Aktiv.: 21.65
Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 31, 2006 10:57 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

@Kralj: V čem je razlika med elektronskim in navadnim loparjem za insekte? Če zadeneš z navadnim, bo insekt mrtev. Če zgrešiš, bo ostal živ, ne glede na vrsto loparja.

Glede na visoko napetost verjetno proizvaja ozon?

Jur
Nazaj na vrh
jjakob
Član
Član

Pridružen-a: Pet 19 Nov 2004 14:12
Aktiv.: 5.68

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 31, 2006 7:32 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz osebno uporabljam sprej za odganjanje insektov ko sem zunaj, ko spim pa imam nad posteljo mrežo, skozi katero komarji ne morejo priti. Kakšen UZ ali raid odganjalec pa ne uporabljam.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Zabavna elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja
Stran 1 od 3

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 8 dni