|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
SimonS Član

Pridružen-a: Čet 01 Jul 2004 11:18 Prispevkov: 4770 Aktiv.: 20.09 Kraj: Kobarid
|
Objavljeno: Sre Jan 09, 2013 7:58 pm Naslov sporočila: |
|
|
Saj zato pa so taki pogoji. Namreč ne rabijo nekoga, ki bi se učil, ampak izkušenega človeka, ki vse to že zna.
Stara logika je bila, da je študenta prvo dobil v roke mojster in ga naučil vse od pometanja do programiranja. Temu smo rekli pripravništvo. Danes pa nihče (študenti) tega noče slišati.... _________________ Lep dan
Simon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
miTTja Član

Pridružen-a: Pon 01 Nov 2010 16:19 Prispevkov: 104 Aktiv.: 0.58 Kraj: Kamnik
|
Objavljeno: Sre Jan 09, 2013 8:43 pm Naslov sporočila: |
|
|
Potem pa sveži inženirji ne dobijo službe. Kje naj se pa naučijo praktičnih stvari? Pri praktičnem pouku v šoli? Osnove ja, reševanje realnih problemov pa bolj teško...
To, da gre vsak študent/dijak čez roke mojstrja, bi pa pomoje vsak, ki resno študira, z veseljem pristal. Vsaj jaz bi. Samo kaj, ko vsi pričakujejo po fakulteti službo z mastnimi denarci za popisovanje in naročanje električnega gradiva. _________________ Lp, MiTTja
Aevo rarissima nostro simplicitas... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14675 Aktiv.: 61.82 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Sre Jan 09, 2013 8:58 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ja hudiča, kaj se pa potem naučijo v šoli? Verjami, časi ko so se ljudje v podjetjih, kjer bi morali nekaj ustvarjati, učili so nepreklicno minili. Svoje znanje lahko le kalijo in izboljšujejo. _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
elektrobum Član

Pridružen-a: Ned 13 Nov 2011 19:04 Prispevkov: 144 Aktiv.: 0.87 Kraj: Mb
|
Objavljeno: Sre Jan 09, 2013 9:19 pm Naslov sporočila: |
|
|
Šole bore malo naučijo oz. sam letni načrt predmetnika. Vse leži na samemu študentu koliko bo pripravljen narediti. Velik plus je to da veliko delaš doma, ter prideš na predavanje/vaje z ogromnimi fix vprašanji ... + je tudi to da sodeluješ pri večjih projektih kjer so vključeno večje število študentov, kjer prihaja do različnih predlogov mnenje, nasvetov oz. so vsi sfokusirani na projekt.
Po večini študentov je pa tako slišati : "Čemu mi bo ta teorija, če jo v praksi ne bom rabil ?" le redki izjavijo ta argument drugače; da je praksa posledica teorije... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mujo Član

Pridružen-a: Ned 02 Jan 2005 19:24 Prispevkov: 746 Aktiv.: 3.14 Kraj: MB
|
Objavljeno: Sre Jan 09, 2013 10:04 pm Naslov sporočila: |
|
|
Silvo je napisal/a: |
- aktivno znanje angleščine - Da
- znanje enega iz med CAD programov (recimo autocad) - Da (altium)
- aktivno znanje progamiranja S7 - Naučili so me programirati - platforma je nepomembna (važni so principi)
- osnovno znanje s področja energetike (branje načrtov, poznavanje energetskih sklopov- kontaktorjev, motorjev.... , senzorike...) - Da
|
elektrobum je napisal/a: |
Vse leži na samemu študentu koliko bo pripravljen narediti. |
To je to.
Papir vsak dobi. Znanje pa samo tisti ki ga želijo.
Sem študent 2. bolonjske stopnje (UM FERI, elektrotehnika, elektronika) - upam da bom v kratkem končal.
Marsikje se da preplonkati (tudi profesorji to vejo), ampak marsikje treba pokazati kaj znanja in zanimanja. Sam sem se na fakulteti naučil marsikaj. In tudi sem imel priložnost delati z različno opremo, jo spoznati - samo vprašati treba. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
rafaellsi Član

Pridružen-a: Ned 11 Sep 2011 18:54 Prispevkov: 479 Aktiv.: 2.85 Kraj: Radovljica
|
Objavljeno: Sre Jan 09, 2013 10:26 pm Naslov sporočila: |
|
|
Silvo je napisal/a: |
Tema je že močno zašla. Naj vprašam drugače. Je naše šolstvo nekumu, ki mu potrdilo diplomo diplomiranega elektro inzenirja nudilo dovolj znanja za delovno mesto, za katerega so zahteve:
- aktivno znanje angleščine
- znanje enega iz med CAD programov (recimo autocad)
- aktivno znanje progamiranja S7
- osnovno znanje s področja energetike (branje načrtov, poznavanje energetskih sklopov- kontaktorjev, motorjev.... , senzorike...)
(to so zahteve za 99% vodij elektro vzdrževanj, montaž, elektro tehnologov... itd...)
Ja / Ne? |
Sam nisem iz te stroke.
Me pa zanima ali je vaša firma pripravljena zaposliti človeka, ki zgoraj navedeno obvlada, pa nima diplome? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
SkunkyLee Član

Pridružen-a: Čet 12 Feb 2009 16:59 Prispevkov: 198 Aktiv.: 0.99 Kraj: Maribor, Ljubljana
|
Objavljeno: Sre Jan 09, 2013 10:54 pm Naslov sporočila: |
|
|
elektrobum je napisal/a: |
Zakaj lahko povem stališča tehniške fakultete v Mariboru, morda pri vseh ne velja enak način držanja se bolonjskega sistema.
|
Pa dobro, povedal si en kup stvari, z enimi se strinjam, z enimi ne (sem tud sam na FERIju), nisi pa odgovoril, na to, kar sem te pozval, da "obrani".
Namreč, rad bi razlago, na kakšen način ti bolonjski študij omogoča še daljše študiranje in podaljševanje, kot stari program. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Dorijan Član

Pridružen-a: Ned 22 Jun 2008 10:48 Prispevkov: 2564 Aktiv.: 12.37 Kraj: južnoprimorska
|
Objavljeno: Čet Jan 10, 2013 1:58 am Naslov sporočila: |
|
|
SkunkyLee je napisal/a: |
Namreč, rad bi razlago, na kakšen način ti bolonjski študij omogoča še daljše študiranje in podaljševanje, kot stari program. |
Če si na vsš bolonjski in si naredil vse redno, in si diplomiral pravočasno, in si opravil pozitivno sprejmne izpite. Potem lahko prideš na magisterij in tam se lahko še dve leti učiš dejansko zanimive premete(razlog da sem šel na magisterij) in tudi razlog da bom naslednja 2 dni bolj malo spal ampak tudi to da bom vsaj še eno leto(če ne dve) lahko študiral "zastonj" kljub temu da je samo dom 900€ na leto + vpisnina + prevoz v lj. in nazaj + hrana. Če ti na bolonjcu na koncu lentika zmanjka več kot 1 izpit ponavljaš letnik(na stopnjo). na vsakem programu lahko vzameš "podaljšano leto"(če nisi ponavljal). Tako, da teoretično lahko prvo stopnjo(3 letno) delaš 4 leta in še magisterij(2 letni) 3 => 7 let, kar je še vedno manj kot na starem sistemu, kjer je bilo povprečje od vpisa do diplome 7.5 let. (To vse govorim za FE Ljubljana)
Na FE so z prehodom na bolonjski študij celovito prenovili vse programe in njihove profesorje(kar na žalost velja za manjšino fakultet v lj.) povečali poudarek na praktičnih predmetih in npr. zamenjali motorolo M68HC11E z AVR, Eagle z Altium itd. Tako, da se kar trudijo biti v koraku s trenutnimi potrebami na trgu.
S7, če prav vem imajo na avtomatiki, tako, da bi mogel ponudbo zadelo omeniti pri kakem njihovem profesorju.
Ampak to pa res drži: "Naučili so me programirati - platforma je nepomembna (važni so principi)" elektorniki imajo v bistvu 2 tipa programiranja sekvečno: "mikrokrmilniki, ARMji, procesorji in PLCji" ter "parallelno" CPLDji in predvsem FPGAji.
In ti bi rad da nekdo ko pride iz faksa pozna tudi to kar imate pri vas. Vendar je že samo pri ARM procesorjih razlika ali jih imaš od Texasa ali NXPja ali STM ali..., pri PLCjih ni nujno, zakaj mora biti siemens lahko je mitsubishi, national instruments(šele zadnje čase z RIO), še pri FPGAjih ko je končni rezultat bolj malo odvisen od programskega jezika je na voljo VHDL in Verilog in to je samo pri programiranju.
Hkrati je pa potrebo poznati principe načrtovanja vezij, simulacije in optimizacije le teh, pravilnega ravnanja z VF signali še posebej, ko se preide v resen RF, digitalnih sistemov itd. In to je samo na smeri elektornika.
Skratka: "ne more faks naučiti za vsa podjetja lahko pa poda osnove, na katerih podjetja lahko gradijo." _________________ Če nekaj deluje, razstavi in ugotovi zakaj. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
psevdonim Član

Pridružen-a: Čet 21 Sep 2006 21:42 Prispevkov: 3410 Aktiv.: 14.92 Kraj: slo
|
Objavljeno: Čet Jan 10, 2013 7:21 am Naslov sporočila: |
|
|
Citiram: |
- aktivno znanje angleščine
- znanje enega iz med CAD programov (recimo autocad)
- aktivno znanje progamiranja S7
- osnovno znanje s področja energetike (branje načrtov, poznavanje energetskih sklopov- kontaktorjev, motorjev.... , senzorike...) |
1. aktivno si ne bi upal napisati da znam niti srbohrvaščino (če je to sploh še en jezik, ali sta že dva ?); v šoli se učiš splošne, pogovorne angleščine in če je predavatelj res prizadeven, še nekaj strokovnih izrazov iz področja elektrotehnike, ne pa tudi lesarstva, strojništva, živinoreje.... To je prehuda zahteva; večina kandidatov si misli "obkrožil bom "da"; nekaj bom že povedal"; lahko se angleško pogovarjaš z npr. Nemcem, ker imata oba približno isti nabor besed šolske angleščine; z Američanom ali Kanadčanom že dosti težje, ampak še vseeno dosti lažje kot z Angležem ali Avstralcem, ki imata poleg neomejenega znanja še težko razumljiv naglas;
2. ker piše "enega izmed" in ne točno katerega, bi šlo;
3. če se je v šoli delalo izključno ali večinoma s to napravo, potem da, drugače ne; če si v šoli delal z Omronom, potem aktivno obvladaš Omron, ne pa tudi Siemens;
4. vredu zahteva. _________________ ___ |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14675 Aktiv.: 61.82 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Čet Jan 10, 2013 7:43 am Naslov sporočila: |
|
|
No naj definiram če prislov "aktivno".
Pod aktivno obvladanje angleščine se smatra, da kandidat obvlada angleščino pogovorno. (torej se lahko sporazume z angleško govorečo osebo), ter pisno do take meje, da je sposoben napisati neko sporočilo s svojega področja. (recimo naročilo rezervih delov itd preko elektronske pošte ter podobno)
Aktivno znanje S7.
Torej, da zna uporabljati orodje Step7.Da je kandidat sposoben samostojno narediti preprosto aplikacijo. Recimo, da ima najmanj minimalno znanje, ki se ga da doseči recimo na tečaju PLC Basic. (ICA)
PS
Referenco tečaja sem navedel zato, ker ga poznam in sem bila sam na njem. _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sars Član

Pridružen-a: Tor 05 Jan 2010 20:40 Prispevkov: 671 Aktiv.: 3.56 Kraj: Vransko
|
Objavljeno: Čet Jan 10, 2013 9:26 am Naslov sporočila: |
|
|
Napišem lahko kaj naštetega sem se naučil na izrednem študiju na VSŠ Velenje. Smer elektronika.
1. Bolj kot ne smo se učili osnove, časi in to je to. Kar znam sem se po večini naučil sam (v OŠ in SŠ sem imel nemščino).
2. O autocad ni bilo ne duha ne sluha, tudi o kakem drugem podobnem programu ne (solidworks...)
3.Simatic-a in STEP7 nismo niti na daleč videli. Ravno takrat sem se zaposlil kot inženir vzdrževalec in šefom ni bilo jasno kako tega ne poznam. Obljubljali so mi tečaj, vendar je ostalo samo pri obljubah. Zato sem se učil sam in s pomočjo sodelavcev. Tudi del moje diplome je program v STEP7.
4.Tudi večino tega sem se naučil sproti, ob delu. Za šolo ne upam trdit, da tega nismo počeli. Ampak tudi če smo, smo izredno malo. _________________ Ko misliš, da nimaš sreče v življenju, pomisli na voznike Renaultov.  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
prix Član

Pridružen-a: Sre 04 Nov 2009 20:22 Prispevkov: 60 Aktiv.: 0.31 Kraj: Slovenska Bistrica
|
Objavljeno: Pet Jan 11, 2013 7:08 pm Naslov sporočila: |
|
|
Aktivno znanje S7.
Torej, da zna uporabljati orodje Step7.Da je kandidat sposoben samostojno narediti preprosto aplikacijo. Recimo, da ima najmanj minimalno znanje, ki se ga da doseči recimo na tečaju PLC Basic. (ICA)
PS
Referenco tečaja sem navedel zato, ker ga poznam in sem bila sam na njem. |
Torej so tudi tebe poslali na seminar za "specialno" orodje? Nisi potem malo prestrog do svežega diplomanta brez prakse?
Pa saj ga ne zagovarjam, mogoče ste naleteli tudi na takega, ki je fax prešvinglal, zadeva pa ga sploh ni zanimala... Sploh če obupa po 1 tednu...
Pa LP  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

|
Objavljeno: Pet Jan 11, 2013 8:17 pm Naslov sporočila: |
|
|
prix je napisal/a: |
Aktivno znanje S7.
PS
Referenco tečaja sem navedel zato, ker ga poznam in sem bila sam na njem. |
Torej so tudi tebe poslali na seminar za "specialno" orodje? Nisi potem malo prestrog do svežega diplomanta brez prakse?
Pa saj ga ne zagovarjam, mogoče ste naleteli tudi na takega, ki je fax prešvinglal, zadeva pa ga sploh ni zanimala... Sploh če obupa po 1 tednu...
Pa LP  |
Seveda so me. Letos bom imel 30 let delovne dobe. Ko sem se šolal ni bilo duha ne sluha o kakem krmilniku. Digitalni instrumet sem videl v vitrini šolskega laboratorija. A ko sem končal šolo, sem znal zvezat kakeršenkoli motor, zvezati kakeršenkoli daljinski vklop, znal sem previti elektromotor, znal sem zmešati gips, narediti instalacijo. V podjetju, kjer so me zaposlili sem približno po mesecu dni SAMOSTOJNO dežural.
Tisti tečaj S7 je bila slučajna prilika. Škoda, da je bil začetni, kajti tisto sem že znal. Sem pa imel priliko videt sodobna učila, ter način izobrazbe.
Sicer sem bil za vsa orodja, ki jih danes obvladam samouk. _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
s55m Član

Pridružen-a: Sob 06 Jan 2007 17:07 Prispevkov: 2696 Aktiv.: 11.98 Kraj: Plovdiv-Bolgarija
|
Objavljeno: Sob Jan 12, 2013 11:12 am Naslov sporočila: |
|
|
Seveda so me. Letos bom imel 25 let delovne dobe. Ko sem se šolal ni bilo duha ne sluha o kakem krmilniku. Digitalni instrumet sem videl v vitrini šolskega laboratorija. A ko sem končal šolo, sem znal zvezat kakeršenkoli motor, zvezati kakeršenkoli daljinski vklop, znal sem previti elektromotor, znal sem zmešati gips, narediti instalacijo. V podjetju, kjer so me zaposlili sem približno po mesecu dni SAMOSTOJNO dežural. |
Silvo je dobro opisal tudi mene. Skoraj copy/paste .
Sicer pa, ljudje moji, kaj pričakujete od družbe, kjer so največje vrednote Planet shower, Donald MkDonald, Koloseum in rumena zabava na n programih TV?
Težava ni samo v fakultetah. Težava je v mentaliteti, da je potrebno v najkrajšem času zaslužiti kar največ denarja. Pohlep je tisti, ki nas pelje v propad. Življenske vrednote so popolnoma napačne!!!!
Moj poslovni partner je tipičen primer novodobnega kapitalista, ki bi si želel vrhunskega inžinirja, ki obvlada vso paleto elektroenergetike, krmilne elektronike in RF elektronike za pičlih 800 EUR mesečno (minimalna plača+potrebno število potnih nalogov ali avtorski honorar za razliko). Sam sem za tega nekaj znanja, kar ga imam, potreboval več kot 30 let izkušenj in nešteto ur samoizobraževanja.
Jasno je, da ga za ta denar ne bo dobil. Dobi lahko le sveže pečenega inžinirja, ki si bo šele pridobival izkušnje. Ker v njega, kar se izobraževanja tiče, ne bo vložil ničesar, se bo le ta ob delu "samoizobraževal" z veliko pomočjo z moje strani.,(seveda, če je znanja željan-v nasprotnem bo ostal in cepetal na mestu).
Ko si bo nabral izkušenj, pa bo odšel na boljše (čisto nič mu ne zamerim) in jaz bom spet tam, kjer sem že bil.
Sem pristaš sistema učenja ob delu z veliko, veliko praktičnega dela. To pa lahko pelje edino šola, ki jo vodi vodilna industrija. In smo spet tam.....hočemo super inžinirja za minimalno plačo z izkušnjami............................. _________________ Physics sucks! It always works against "great" ideas!  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Pobesneli Član

Pridružen-a: Sre 02 Jan 2008 1:24 Prispevkov: 1070 Aktiv.: 5.02 Kraj: Ajdovščina
|
Objavljeno: Sob Jan 12, 2013 11:41 am Naslov sporočila: |
|
|
Mene je zadnjic zmotilo nekaj, tip ki hodil ze na računalniško srednjo šolo, sedaj pa je nevem na kakšnem računalniškem faksu tle v NG, ne ve kaj je to programiranje, nima skoraj pojma kaj je v notranjosti pc-ja, da bi vedel kaj je to omrežna oprema bi bil pa že čudez. Vsak problem se reši z formatiranjem računalnika...heh
A to pride ven iz šole?
Dvakrat sem bil mentor v podjetju in sicer Finskim študentom, ukvarjam se s strojništvom in vam povem da smo projekte zaključili brez problema. Kot bi delali že 10let v proizvodnji. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 4 dni