|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Galus Član

Pridružen-a: Pet 18 Jun 2010 12:30 Prispevkov: 148 Aktiv.: 0.81 Kraj: Cerknica
|
Objavljeno: Čet Jan 10, 2013 3:54 pm Naslov sporočila: Osvetlitev reklamnega panela 10mx1,2m |
|
|
Pozdravljeni!
Prijetelj me je prosil za pomoč pri osvetlitvi reklamnega panela
10mx1,2m.
Reklamni panel bo od ceste oddaljen približno 20m.
Ker v bližini nima vira električne energije bi rad panel osvetljeval z
sončnimi celicami.
Zanima me koliko močne celice priporočate za tako osvetlitev ter kako
močne žarnice priporočate.
V mislih sem imel naslednje žarnice:
12 takih žarnic:
http://www.internetnatrgovina.com/led-zarnica-hsl-mr16-power-led-3x1w-12v-dcac-3000k-p-5073.html
Se pravi skupna poraba 36w.
Elektriko bi špral na tak način, da bi imel senzor mraka, da bi se luči prižgali ob določenem mraku in nato ugasnili ob določeni uri npr. ob polnoči ter se zjutraj ob petih prižgale nazaj.
Ali kdo ve kje kupiti tak senzor in stikalno uro?
Sem gledal u conrad vendar nimajo preveč uporabnih zadev...
Na energiji bi varčeval tudi tako, da bi imel ugrajen merilec stanja akumulatorja in bi ob dovolj praznen akumulatorju izklopil polovico luči.
Ali je 200w moč sončnih celic dovolj za porabo 36w 8h/dan?
In 100ah akumulator?
Kaj pravite na te akumulatorje?:
http://www.bolha.com/nadomestni-deli/avtodeli/akumulatorji/akumulatorji-novi-za-os-avte-traktorje-tovorna-ciklicni-moto-1284491090.html?aclct=1357280008
ali
http://www.akumulator.si/index.aspx?source=katalog&grupa=C2%2004&id=C2%2004%200100%20DC
Skratka vsi napotki zaželjeni...
Od tega kje kupiti sončne celice, kako močne, kje kupiti akumulator, kolikšen, kje kupiti solarni regulator, reflektorje, časovno uro, stikalo za mrak, merilnik napolnjenosti akumulatorja.
Zanima me še kako pravilno obrniti sončne celice za poleti / pozimi na koliko stopin in kako se približno izračuna moč iz sončnih celic katero pridobimo v enem dnevu.
Ali 3x nazivna moč panela velja tudi za pridobivanje električne energije pozimi?
Hvala in LP! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mucek Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47 Prispevkov: 5530 Aktiv.: 24.06 Kraj: Domzale
|
Objavljeno: Čet Jan 10, 2013 4:12 pm Naslov sporočila: |
|
|
Moč razsvetljave bo po mojem povsem premajhna.
Površina sončnih celic je odvisna od lokacije: je tam sonce vsak dan, je megla, senca ...? Upoštevaj, da je podana moč celic za sončen poletni dan, ko so celice pravokotno na sevanje. To je idealnen primer, moč je realno veliko manjša.
Za solarne celice, regulator (skrbi za polnjenje, izklopi breme pri prenizki napetosti ...) in akumulator se lahko obrneš na Velog. Navaden avtomobilski akumulator ni dober.
"Senzor mraka" ti že malo bolj pameten solarni regulator (Steca) deluje: lahko nastaviš, da vklopi izhod samo, ko je tema (ideja: da podnevi ne prižigaš luči v planinskih kočah ). Stikalna ura bo morala biti taka, da bo imela stalno napajanje.
LP, g _________________ ...lahko pa se tudi motim ... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Time_Bandit Član

Pridružen-a: Tor 08 Maj 2012 9:38 Prispevkov: 24 Aktiv.: 0.15 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Čet Jan 10, 2013 6:20 pm Naslov sporočila: |
|
|
Moč panelov ki jih rabiš si izračunaš tako, da predpostaviš da je pozimi slabih 8 ur dneva, večinoma šibke sončne svetlobe ali pa megle. V teh 8. urah moraš shraniti v akumulator več kot porabiš čez noč. Se pravi če imaš 200W panel ti bo ob megli pozimi dajal v najboljšem primeru 10% (rajši manj kot toliko) svoje nazivne moči, okoli 20W, kar znese tok malo čez 1A. V 8. urah se ti shrani 8Ah v akumulator. Poraba tvojih svetilk bo 36W, kar znese 3A, svetile bodo 8 ur na noč, torej porabil boš 24Ah energije. Iz tega lahko sklepaš, da rabiš vsaj 3x moč panelov, rajši še več.
Tudi akumulator bo po mojem premajhen, moraš vedeti da mu v mrazu pade nazivna kapaciteta za okoli 15-20% na vsakih 10°C. Se pravi bo imel pri -10°C manj kot polovico svoje kapacitete, torej bi ti jaz svetoval tudi 2-3x močnejše akumulatorje, po možnosti tipa AGM, ki so malo manj občutljivi na mraz. Lahko vzameš tudi 3x po 100Ah in jih zvežeš vzporedno in boš dobil 300Ah, čeprav je boljše kupit enega s 300Ah kapacitete.
Glede regulatorja ti pa svetujem tegale: http://www.akumulator.si/index.aspx?source=katalog&kategorija=15&nadgrupa=S6&grupa=S2%2004&id=S2%2002%200010%20EPSO
Ta ima vgrajena dva časovnika s katerima lahko nastaviš točno to kar ti hočeš, se pravi prižge ob mraku, ugasne, prižge pred mrakom. Ima tudi zaščite pred prevelikim izpraznenjem, kratkim stikom na izhodu, obratno polariteto..
Moč razsvetljave pa bo po mojem zadoščala, jaz sem probaval s 0,5W trakom ledic, pa je ob temi povsem dovolj za osvetljevanje okoli 1m2 velike reklamne table.
To je moje mnenje, sem pa že delal teste na takih osvetljevanjih tabel, zato sem precej naštudiral zadeve. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 60.05 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Čet Jan 10, 2013 6:39 pm Naslov sporočila: |
|
|
Namig: Je osvetlitev res potrebna med 3 in7 uro zjutraj ? _________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
JTratar Član

Pridružen-a: Pon 08 Nov 2010 21:17 Prispevkov: 205 Aktiv.: 1.15 Kraj: ivančna gorica
|
Objavljeno: Čet Jan 10, 2013 6:41 pm Naslov sporočila: |
|
|
kolikšna pa je oddaljenost od najbližjega vira elektrike? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
tretjic Član

Pridružen-a: Čet 24 Sep 2009 1:19 Prispevkov: 437 Aktiv.: 2.28 Kraj: Postojna
|
Objavljeno: Čet Jan 10, 2013 6:58 pm Naslov sporočila: |
|
|
Verjetno je pametno predpostavit, da bo poleti (oz. praktično od marca do septembra) tabla osvetljena celo noč, pozimi pa odvisno od dneva - ob sončnem dvevu npr. do 7 ur, ob meglenem dnevu pa le uro ali dve.
Ne vem, koliko svetijo navedene LED diode, ampak če svetijo vsaj približno tako kot 12W LED na mojem kolesu, potem bo 36W zanesljivo dovolj.
Mogoče pa lahko goljufaš in greš pogledat na obstoječe table, koliko/s čim so osvetljene 
Nazadnje urejal/a tretjic Čet Jan 10, 2013 7:04 pm; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Galus Član

|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Time_Bandit Član

Pridružen-a: Tor 08 Maj 2012 9:38 Prispevkov: 24 Aktiv.: 0.15 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Čet Jan 10, 2013 7:18 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če mene vprašaš bi vzel vodoodporen led trak in ga nalepil po celi dolžini table na nekakšen nosilec oz. pločevinasto "strehico". Ali pa mogoče nalepil 1m traku, pustil 1m prostora in spet 1m traku, kar bi ti dalo porabo malo čez 20W na celem reklamnem panoju. Sam bi vzel takle ali podoben led trak: http://www.inled.si/led_trakovi/led_trakovi_standard/led_trak_48w_nevtralna_bela
Nekaj podobnega so imeli nameščeno pred pedagoško fakulteto v Ljubljani, zdaj pa zadeva ne dela več, ker so očitno nehali z vzdrževanjem. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Galus Član

|
Objavljeno: Čet Jan 10, 2013 10:03 pm Naslov sporočila: |
|
|
Citiram: |
Če mene vprašaš bi vzel vodoodporen led trak in ga nalepil po celi dolžini table na nekakšen nosilec oz. pločevinasto "strehico". Ali pa mogoče nalepil 1m traku, pustil 1m prostora in spet 1m traku, kar bi ti dalo porabo malo čez 20W na celem reklamnem panoju. Sam bi vzel takle ali podoben led trak: http://www.inled.si/led_trakovi/led_trakovi_standard/led_trak_48w_nevtralna_bela
Nekaj podobnega so imeli nameščeno pred pedagoško fakulteto v Ljubljani, zdaj pa zadeva ne dela več, ker so očitno nehali z vzdrževanjem. |
Problem je z preveliko porabo, ker bi na 10m ta znesla 50w....
Že zdaj pa jo želim zmanjšati na minimalno možno.
Se bom odpravil po 3w led, da vidim koliko žarnic bi sploh potreboval za osvetlitev
panela... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sscott Član

Pridružen-a: Pet 10 Jul 2009 12:11 Prispevkov: 1133 Aktiv.: 5.84 Kraj: Medvode
|
Objavljeno: Čet Jan 10, 2013 10:29 pm Naslov sporočila: |
|
|
imaš tudi led trak 2.4W /m
za boljši efekt bi mogel dati 2 vrsti po 10m
cca 40W, ker ga ne boš teral do konca, boš pa dobil neprimerno boljšo osvetljitev.
dnevna poraba cca 12x40w 480wh
sam imam solarno elektrarno 6x230W. V zimskih časih dobim cca 0.8 - 1kwh dnevno, poleti pa 7-7.5kwh dnevno.Lokacija Medvode.
tako da rabiš vsaj 3 panele in accu 100-150Ah. Kako pa boš vse skupaj zaščitil pred krajo, je pa že drug problem
LP |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lucca brassi Član

Pridružen-a: Ned 01 Feb 2004 12:46 Prispevkov: 4223 Aktiv.: 17.82 Kraj: KOČEVJE
|
Objavljeno: Pet Jan 11, 2013 11:28 am Naslov sporočila: |
|
|
Mislim da kot prvo je zelo važna oblika panela.
Osebno mislim da so te oblike v stilu osvetljenij jumbo plakatov grde in energetsko in osvetljevalno neučinkovite . Razlog je da ko se na panel napiči veliko število lumnov se ti od plošče tudi obijejo , ampak odbijejo se tako da svetlobo odbijejo v okolico , uničijo pa KONTRAST ki informacijo posreduje in je pravzaprav namen oglaševalne table.
Ne vem kaj mislite oglaševati ( logo podjetja , proizvod , trenutno akcijo...?
Osebno so mi všeč paneli s ''backlightom'' npr
vbočeni
če tak panel narediš iz dveh plasti ( zunanjo črno ) in notranjo ki jo osvetliš izpod te črne , lahko podložno plast premažeš s kakšno barvo ki je dodatno UV aktivna in osvetljevanje ob minimalni moči led diod celo ojačaš .
izbočeni
pač odvisno kaj bo na panelu _________________ Moments before detonation ,....... TT |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
vmalhar Član

Pridružen-a: Pet 06 Jul 2007 11:23 Prispevkov: 170 Aktiv.: 0.78 Kraj: Logatec
|
Objavljeno: Pon Jan 14, 2013 2:26 am Naslov sporočila: |
|
|
Kar se tiče svetilnih teles, sem bolj bos, tako da se bom lotil samo solarnega napajanja.
Računaj, da boš od panela na najslabši mesec dobil povprečno manj kot 1 nazivno uro/dan (pri 200Wp panelu torej 200Wh/dan), na najboljšega pa recimo 5-6. To pomeni povprečje, torej kak dan več, kak dan manj, vse pa nekje pri optimalni postavitvi.
Nujna je torej odločitev, ali predimenzionirati sistem za popolno avtonomijo pozimi, kar pomeni tudi večjo baterijo, ki bo sposobna polnilnega toka in, ki bo zagotavljala avtonomijo za slabe dni (pozimi lahko tudi 10 dni), ali žrtvovati osvetlitev na slabe dni, pa optimirati ceno sistema. Če ti nekdo plača za oglas, je najbrž to težava. Če je hudič, potem razmisli o sekundarnem viru (vetrnica, vodikova celica,...), no, da ne zaplavam....
Če je osvetlitev pozimi ključna, regulator nadomesti z MPP trackerjem, ki pozimi pride do izraza, ker izboljša izkoristek sistema do 30%, torej prav takrat ko najbolj rabiš, panel res ne sme biti senčen, postavi pa ga na naklon 55-60°. Tudi taki MPP trackerji z omenjeno night-light funkcijo bi morali obstajati, nekaterim lahko programiraš interval brez svetenja za prihranke sredi noči.
Vsaj malo tudi izoliraj baterijo, da ti pozimi ne odpove, uporabi globokociklično baterijo, varovalko na bateriji,... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 494 dni