|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
ACNC Član

Pridružen-a: Čet 10 Jan 2013 21:17 Prispevkov: 14 Aktiv.: 0.09 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Čet Jan 10, 2013 9:39 pm Naslov sporočila: Kateri program za domač CNC |
|
|
Pozdravljeni,
včeraj smo kupili en doma narejen cnc rezkar, tako da sem čisto nov v teh stvareh. Tudi na forum sem se registriral ravnokar
Vglavnem, cnc se kontrolira preko programa WIN PCNC. Ta je prišel zraven. Da bi lahko programu dopovedal, kje je potrebno izvrtati luknjo, ali pa kakšno obliko narediti, pa potrebujem še nek drug program z grafiko, če prav razumem.
Vem, da je mogoče tudi uvažati oblike iz coreldrawa ipd. Samo, kako potem dopovedati programu, da naj izvrta na tem mestu luknjo, malo poglobi krog itd. Kakšnih tutorialov nisem našel.
Na internetu sem videl, da to dela FILOU NC. Zdi se mi kar malo drag. Ali ima kdo izkušnje s temi programi?
Kakršenkoli odgovor je zelo dobrodošel, saj mi je stvar res zanimiva.
Za vse odgovore se že v naprej najlepše zahvaljujem. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
silvo22 Član

Pridružen-a: Tor 10 Avg 2010 18:25 Prispevkov: 510 Aktiv.: 2.82 Kraj: Nova Gorica
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ACNC Član

|
Objavljeno: Čet Jan 10, 2013 11:16 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hvala za odgovor.
Ali misliš, da se naučim ukaze in sam pišem kodo? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
stane Član

Pridružen-a: Tor 17 Apr 2007 21:19 Prispevkov: 1281 Aktiv.: 5.79 Kraj: Rače
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
marko Član

Pridružen-a: Sre 07 Jan 2004 15:14 Prispevkov: 755 Aktiv.: 3.19
|
Objavljeno: Pet Jan 11, 2013 10:08 am Naslov sporočila: |
|
|
Tudi jaz imam "mini" cnc doma. Uporabljam "vcurve pro" za risanje (sem ga kupil na emule). Zelo enostaven in zmogljiv. Delam vsa ohišja v tem, vsa vrtanja in modifikacije. Lahko iz autocada uvoziš/izvoziš, bitmap lahko tracas.. skratka vse kar imajo veliki
Ta program ti naredi g-kodo, ki jo naložim v Mach3, ki pa mi potem to izvede. Ta mach3 je program samo za procesiranje g-code. Lahko uporabiš tudi drugega. Ta od krokota je baje zelo dober, pa še slovensko znanje podpirati se mi zdi precej bolje kot pa tuje. Ko sem jaz začel s tem, za krokotov softver nisem vedel. Če bi se ponovno odločal, ne bi nič izbiral in šel direktno na to. Sedaj se mi pa ne da  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jaka57 Moderator

Pridružen-a: Ned 12 Dec 2004 21:47 Prispevkov: 5820 Aktiv.: 24.56 Kraj: Grosuplje
|
Objavljeno: Pet Jan 11, 2013 12:31 pm Naslov sporočila: |
|
|
marko je napisal/a: |
T.... Uporabljam "vcurve pro" za risanje ....... |
Si mislil Vcarve pro ? _________________ Lp, Jaka |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
besoft Član

Pridružen-a: Ned 01 Apr 2012 10:22 Prispevkov: 585 Aktiv.: 3.64 Kraj: Žižki - Prekmurje
|
Objavljeno: Pet Jan 11, 2013 4:45 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz uporabljam FilouNC kakor tudi WINPC NC. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ACNC Član

|
Objavljeno: Pet Jan 11, 2013 9:45 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hvala za odgovore.
Danes sem se malo bolj posvetil in sem opazil, da imam (na žalost) WinPCNC light. Zgleda, da stvar sploh ne podpira gcode.. Lahko uvažam samo HPGL in drill.
Ali se po tem takem splača dobit mach 3? Kaj priporočate? Ali obstaja kakšna zastonjska dobra varianta, ker trenutno sem skoraj vsa denar porabil za cnc
Mach 3 sem našel že za 100 Eur na spodnjem linku. Ali je to dober program? Recimo win pcnc prfessional stane 800.. Zakaj je takšna razlika v ceni? Ali se to pozna kaj na natančnosti? Ali se splača še kaj drugega pogledat?
http://www.ebay.co.uk/itm/Mach3-CNC-Software-/310192454570?pt=LH_DefaultDomain_3&hash=item4838e93baa
Kako je pa kaj, če imaš dva programa na istem računalniku - ali je treba enega zbrisati in drugega posneti, ali lahko deluje pač tisti, ki ga prižgeš..
Sedaj mislim, da stvar vsaj okvirno razumem: rabim en program, ki izvede gcode (win pcnc, mach 3 itd.) in en program, ki generira g-kodo (filou nc, vcurve itd.).
Sedaj se ravno igram s solidcam. Če slučajno ne poznate, zgleda super.30 dni je brezplačen.. Pa cambam+ zgleda tudi zanimiv - 40x naj bi ga lahko odprl zastonj z vsemi funkcijami (ampak meni že pri prvem odprtju reklo expired..). Tudi tiste, ki ste predlagali, počasi snemem dol.
Filou nc imajo poskusno verzijo. Posnel sem jo dol, vendar potrebuje serijsko, da lahko nadaljujem. Je pa ne najdem nikjer..
Vem, veliko vprašanj.. se res učim na polno Po forumu sem tudi prebral veliko tem, tako da počasi prihajam notri.. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
silvo22 Član

Pridružen-a: Tor 10 Avg 2010 18:25 Prispevkov: 510 Aktiv.: 2.82 Kraj: Nova Gorica
|
Objavljeno: Pet Jan 11, 2013 11:38 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ma le zakaj misliš da WINPCNC ne podpira g kode? Le zakaj misliš da zraven WINPCNC potrebuješ še MACH3?
Najprej si preberi kaj G in M koda sploh je. Pouči se kako cnc sploh deluje in zakaj tako deluje, potem boš vedel da winpcnc in mach3 delata popolnoma enako stvar. Vedel boš da za enostavna opravila ne potrebuješ ne solidcama ne vcarve ne karkoli drugega. Če ne boš spoznal osnov ti tudi to programje ki je nadgradnja osnove ne bo pomagala neč saj ne boš razumel kaj ti ti cam programi sploh servirajo.
Najprej za začetek lahko poizkusiš v notepadu napisat programček ki bo zgledal nekako takole in ga nato poizkusit kaj sploh dela:
G54T1
M4S2000
GOX0Y0Z20
G0Z0
G1Z-10F100
X20
G3X0Y20R20F100
G3X-20Y0R20F100
G1X0F100
G2Y-20X-20R20F100
G2Y0X20R20F100
G020
X100Z100
M5
M30
Zadeva je čisto enostavna s tem da moraš najprej nastaviti ničelno točko G54.
Če hočeš pa je lahko zadeva tudi malo bolj zahtevna ampak še vedno izvedljiva brez kakršnih koli cad-cam bavbavov:
F500
#100=-31 (X)
#101=0 (Z)
#102=0 (A)
#103=180
G0x#100
M98 P100L180
M2
O100
#103=[#103-1]
#100=[30*sin[#103]]
#101=[30*cos[#103]]
#102=[#102+360]
G1Z#100Z#101Z#102
M99 _________________ http://www.youtube.com/user/hscncmachines |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ACNC Član

|
Objavljeno: Sob Jan 12, 2013 12:14 am Naslov sporočila: |
|
|
Prej sem našel:
Citiram: |
WinPC-NC Light is equipped with import filters for the widespread HPGL language and for drilling formats by Sieb&Meier or Excellon. You can master engravings or modelling parts in unlimited size and complexity by it.
The Economy version is equipped with additional import filters for MultiCAM files in 2D and 3D, Isel NCP, ECP and AI postscript as well as the G code language which is used with professional CNC machines.
New programs can be created by oneself with the integrated editor or with a drawing or construction program running under Windows. |
Saj pravim.. moja je nažalost Light verzija..verjetno se tu ne da dosti pomagat?
Mislil sem, da bi dobil Mach 3, ker je veliko cenejši od Win PC NC Economy, sploh pa profesional.. ne vem kaj bi lahko naredil s trenutnim programom.. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
toplakd Član

Pridružen-a: Pon 12 Jul 2010 23:12 Prispevkov: 593 Aktiv.: 3.26 Kraj: Benedikt
|
Objavljeno: Sob Jan 12, 2013 12:24 am Naslov sporočila: |
|
|
Poizkusi LinuxCNC, je brezplačen in ga lahko potestiraš kar iz Live CDja.
Sam ga uporabljam že dve leti in pol in sem zelo zadovoljen.
Imel sem doma tudi Krokotov kontroler, ter kasneje še od Eding-CNC (posodil Sorotec)
ampak zaradi ene primitivne fukncije katero LinuxCNC ima ostali pa ne, še vedno nisem zamenjal.
Aja, pa oba USB kontrolerja imata eno zame veliko pomanjkljivost, software
deluje samo v Windows okolju
Tudi če ti CamBam+ napiše expired lahko še vedno narediš 500 vrstic kode.
Drugače pa potegni dol free verzijo, katera pa nima omejitev.
Je pa res da je že malo zastarela.
Trenutni program lahko prodaš.
LP, Dejan _________________ Tukaj bo nekoč moj podpis |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ACNC Član

|
Objavljeno: Sob Jan 12, 2013 12:55 am Naslov sporočila: |
|
|
A potem imam lahko na računalniku mach 3 in winpcnc naenkrat posnet?
Saj sem že včeraj gledal tudi nekaj to gkodo. Mogoče bi šlo tud brez programa, samo imam enih par delov, ki mi izgledajo kar komplicirani za programiranje na roke. Recimo, en kvadrat z luknjami, ki ima zaokoržene robove in notri krog. Ta krog ima pri vsakem robu kvadrata še krožne izreze (zgleda kot 4 peresna deteljica).
Ali bi bilo kaj takega možno sprogramirati na roke? Druge oblike pa so okrogle rinke z luknjami.. Nič kaj hudo posebnega.. to bi verjetno šlo.. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
toplakd Član

Pridružen-a: Pon 12 Jul 2010 23:12 Prispevkov: 593 Aktiv.: 3.26 Kraj: Benedikt
|
Objavljeno: Sob Jan 12, 2013 1:00 am Naslov sporočila: |
|
|
Če se da sprogramirati s programom, se da tudi na roke. Samo kodo je treba dobro razumeti.
Glede programa:
Saj avta imaš doma tudi lahko dva v garaži. Pelješ se pa s tistim katerim hočeš.
LP _________________ Tukaj bo nekoč moj podpis |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ACNC Član

|
Objavljeno: Sob Jan 12, 2013 1:22 am Naslov sporočila: |
|
|
Aha.. odlično.. tisti, ki mi je prodal cnc je rekel, da je vse pripravljeno za ta program. Če hočem imeti mach 3, da moram tega izbrisati.. samo se mi je malo čudno zdelo.. ampak po drugi strani, spet nimam pojma od cnc-jev..
Tudi za prenosnik mi je bilo jasno, da normalno dela, pa sem videl potem na forumih, da imajo težave zaradi varčevanja z energijo.. se moram še marsikaj navadit..
Tisti Linux CNC pa mi izgleda super. Ali se s tem da tudi kontrolirati cnc namesto npr winpcnc, ali je samo za risanje in gkodo? Na hitro sem na youtube videl ta video: http://www.youtube.com/watch?v=NP9YZwHbBE4 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
marko Član

Pridružen-a: Sre 07 Jan 2004 15:14 Prispevkov: 755 Aktiv.: 3.19
|
Objavljeno: Sob Jan 12, 2013 1:44 am Naslov sporočila: |
|
|
Da ti še jaz mojo izkušnjo povem..
Tudi jaz sem si zaželel cnc-ja. Nisem strojnik in na pravi cnc mašini nisem prej nikoli delal, poznal sem bolj osnove kot kaj drugega. Ampak ideja o oseh, motorjih itd mi je jasna, kar je najbrž tudi tebi. No, kakorkoli. Dobil sem neko poceni malo mašino in to povezal (elektronika mi ni delala problemov). Imam starejši notebook in mach3 in deluje brez problema. Mislim, da je prvih 1000 vrstic na mach3 tudi na free verziji. 1000 vrstic g-kode je precej in še nisem imel kosa, ki bi toliko rabil (delam predvsem izreze na ohišjih). V vsakem primeru lahko narediš več g-kod (z vcarve npr. to enostavno narediš, predvidevam, da tudi v drugih)
Da bi pisal g-kodo na roko mi ne pride na misel, ker če bi to hotel poznati, bi se najbrž že prej učil, toliko kot pa jaz rabim, je pa dovolj to. Pisanje g-kode na roko je pomoje tako kot assembler, če rabiš ga uporabljaš, najbrž je bolj optimalno in fajn poznat osnove, ampak gre tudi brez.
Čist komot pa lepo sproti odkrivaš funkcionalnosti in lepote cnc-ja, brez da bi prej v nulo vse poznal in nevem kaj študiral. Sproti in posotpoma se malo igraš in boš hitro poštekal vse trike
Kot pa je že omenil zgoraj jaka, je program "Vcarve pro" in ne "Vcurve pro". |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 496 dni