www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Obnova hi-fi sistem Benytone

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Zabavna elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Odisej
Član
Član

Pridružen-a: Tor 25 Apr 2006 20:24
Aktiv.: 0.41

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 15, 2013 5:13 pm    Naslov sporočila:  Obnova hi-fi sistem Benytone Odgovori s citatom

Živjo,

lotevam se "obnove" sistema na sliki (Benytone S60). V principu zadeva deluje, ampak je par detajlov, ki bi jih rad uredil. V elektroniki sicer nisem nov, imam dostopne tudi nekaj laboratorijske opreme, nisem pa še nikoli podiral takih zadev.

Ojačevalec:
- potenciometer za glasnost ob premikanju hrešči (verjetno bo menjava edina opcija?)
- Imam dve tipki za kasetnik: ena prižge TAPE, druga izbira med 1 in2. Ne dela mi en TAPE vhod (ko je tipka zunaj). Nimam pojma kaj bi bilo tu? Kontakt na tipki ki izbira med tape1/tape2? Poleg tega, da tisti, ki dela, ima samo en kanal (sem probal zamenjat činč na vhodu, isto)
- ko izklopim TAPE ga moram malo potrest levo-desno da zagrabita oba kanala stvari, ki jo želim predvajat (tuner recimo). Če je tipka zanič, kake je verjetnost, da uspem dobit novo, za tako staro napravo?
- ko poslušam glasbo, desni kanal deluje perfektno, levi pa ima tak zadušen ton, kot da bi imel zaprte visoke in nizke tone (čisto po občutku). Kaj bi lahko bilo to problem? Malo me je strah da je "šla" končna stopnja (sem računal da bo konkretno vezje, pa je samo en čip - stk2240), ne upam pa na pamet naročat (prek ebaya pride nekje 20€). Lahko kako izključim, da ni samo kak kondenzator ali kaj drugega?

Kasetnik:
- ko sem sčistil glavo mislim da je v perfektnem stanju. Iščem edino navodila, kaj so vsi gumbi. Kot otrok več kot "samo" kasetnika nisem imel Whistle

Tuner:
- deluje (edina stvar brez težav)

Gramofon:
- ko vrti mora biti nekaj izven centra, ker se notri nekaj drgne. Potrebuje zadeva kako posebno vzdrževanje?
- pleksi izgleda utrujeno, ve kdo, če se da to kako spolirat, da bi bil čisto prozoren?

https://www.dropbox.com/s/icsibz27t92q5gx/IMG_2939.jpg

Hvala za pomoč!

Lep pozdrav,
Peter
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
MadMax
Član
Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16
Aktiv.: 19.96

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 15, 2013 6:12 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

STK 2240 crkne tako, da na izhod porine polno napetost napajanja. Posledično spusti dimno dušo zvočnik.
Pred njim pa je še driver STK3044 najbrž.
S spreji od Kontakt Chemie se da podaljšat življenje tako potenciometru kot stikalom-preklopnikom, seveda je treba uporabiti prave za določen namen.
Da vsaj prepoloviš iskanje napake zadušenih tonov zamenjaj vhodna signala med predojačevalcem in končno stopnjo.

Kasetnik pa ja nima veliko gumbov. Kaj konkretno te zanima?
Nazaj na vrh
bojans
Član
Član

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 0:52
Aktiv.: 5.57
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 15, 2013 6:20 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pozdrav!

Za potencimeter bo res najbolša rešitev zamenjava.

Za stikala pa dvomim, da boš dobil nova. Razdri kolikor se da, nabavi kakšen čistilni sprej, bodo ostali predlagali iz izkušenj kakšnega.

Izhodni čip ne levem kanalu je verjetno OK. Ima na izhodu ElKo? Če da je morda ta suh. Drugače pa. Če imaš 2 kanalni osciloskop na oba vhoda pripelji enak signal in sledi signalu od vhoda proti končni stopnji. (primerjalna metoda, najbolj preprosto)

Snemi krožnik gramofona, verjetno je samo kakšna smet, pa gumijaste pogone preglej.

Pleksi spoliraj z zobno pasto. Sliši se neumno. Poizkusi.

Pa veliko uspeha pri obnovi želim. In čim manj €.

lp Bojan

mucek
Član
Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47
Aktiv.: 24.02
Kraj: Domzale

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 15, 2013 6:24 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Glede zadušenega zvoka je lahko tudi, da je šel visokotonec v zvočniku. Zamenjaj zvočnika med seboj in poslušaj.

Lp, g

MadMax
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 15, 2013 6:34 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ne vem kam paše S60. Zadeva (ojačevalec) me hudo spominja na A60 integrirec. (kasetar pa na D60)

S potenciometrom bo težka, tile zgodovinski z odcepom za loudness ne rastejo ravno za vsakim grmom. Pa da bi poleg dimenzije še vrednost tapravo vjagal... No ja, ti privoščim da bi. Ker ni zaprt, še vedno menim, da bi se dalo kaj narediti s čiščenjem.

Hibrid STK2240 je 2 kanalna končna stopnja, s simetričnim napajanjem in nima elektrolita na izhodu.

Zadeva ima tudi tone defeat gumb, ter hi-filter. Lahko ga še vedno sračka kak preklopnik.

Tista finta z zobno pasto pa ni hec. Dejansko deluje.
Nazaj na vrh
Odisej
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 16, 2013 1:38 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Naj se najprej popravim... oznake so:
ojačevalec A60
tuner T60
kasetnik D60
gramofon P50

Zvočniki so OK. Ojačevalec ima dva izhoda za vsak kanal, sem probal vse možne kombinacije, vedno je zadušen L kanal, tako A kot B. Isto na vseh vhodih, sem tudi to malo kombiniral med sabo.

Na kasetniku je tole, razumem osnovne, kaj pa so ti levo-desno, mpx, "tape selector" Question

https://www.dropbox.com/s/tw155we9e51cbsa/IMGP7161.JPG

Pa še tole iz ojačevalca, MONO verjetno vpliva na vse vhode, kaj točno pa naredi dubbing?
https://www.dropbox.com/s/7cezy436y1lj3xk/IMGP7162.JPG

Nikoli še nisem delal z nobenim sprejem (ponavadi sem menjal če je kaj crknilo, ker sem vedno dobil rezervne dele). Bo zadeva delovala kurativno al bi moral to že prej preventivno delat da bi kaj pomagalo? Si preveč po domače predstavljam, da bi malo "namočil" stikalo, ga malo premigal in počakal da vse odteče in se posuši ter bi pomagalo? Maš kak nasvet kaj in kje vzet?

Stikala izgledajo huh, staro
https://www.dropbox.com/s/v5pdqomchbhtwwx/IMGP7165.JPG

pa še tole čudo od potenciometra
https://www.dropbox.com/s/yepsxtpruq8npz3/IMGP7164.JPG

p.s.: verjetno bo najboljša kaka "whitening" zobna pasta? Laughing

Lp
Peter
Nazaj na vrh
SamoR
Član
Član

Pridružen-a: Ned 24 Jan 2010 3:58
Aktiv.: 2.09
Kraj: Koper

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 16, 2013 3:27 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Predpostavljam, da si še zeeeelo mlad in da s taimi zadevami nisi operiral pri poslušanju glasbe.

Tipke pa so:

<< reverse - previjanje nazaj
>> forvard - previjanje naprej
> play

tape 1 - kaseta 1
tape2 - kaseta 2
dub - presnemavanje iz (verjetno) kasetnika 1 na kasetnik 2 (torej si lahko
"piratiziral" kasete Very Happy

tape selector (obstajale so tri razlicne kvalitete trakov (pisalo na kaseti)
normal - navadna kaseta
metal - na trak ni bila nanešena navadna mešanica ampak neka "metalizirana"
CrO2 - na trak je bila nanešena mešanica, ki je vsebovala tudi krom doiksid.

mpx ?

dolby nr - filter šuma, ki so ga razvili v dolby lab. (nr= noise reduction)

Predvidevam da gre za dvojni kasetofon.

Tole čudo je bil svoje čase kar gospod kasetar. No bili so tudi boljši. Mono tipka ti na vse izhode da enak signal (izenači levi in desni kanal - stereo- v mono)
aux - zunanji vir zvoka
tuner - radio
phono - gramofon

"Nikoli še nisem delal z nobenim sprejem (ponavadi sem menjal če je kaj crknilo, ker sem vedno dobil rezervne dele). Bo zadeva delovala kurativno al bi moral to že prej preventivno delat da bi kaj pomagalo? Si preveč po domače predstavljam, da bi malo "namočil" stikalo, ga malo premigal in počakal da vse odteče in se posuši ter bi pomagalo? Maš kak nasvet kaj in kje vzet? "

No, ja tudi tako bi se dalo, je pa sprej boljši, ker istočasno tudi malo "prepiha" in pride res v vsako špranjico. Ja v takih potenciometrih se s časom nabere mikro prah in naredi svoje. Kakšen spraj uporabiti, ti bo svetoval kdo drugi, ki pozna razliko med različnimi spraji.

Toliko. Kaj več od drugih.

Boljše je sovražnik dobrega!
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Profesor Einstein
Član
Član

Pridružen-a: Ned 24 Sep 2006 0:13
Aktiv.: 6.28
Kraj: Rogaška Sl.

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 16, 2013 3:56 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zdravo

Kontakt 61 je za čiščenje oksidov s potijev.

Sicer obstaja tudi rdeč (oznaka 60), ki pa se mi zdi da je bolj agresiven in se mora kasneje preprati z 61. Sicer lahko nastane večja škoda na potijih Smile

Oba se dobita po trgovinah z elektroniko.

Lp.

Darko

Kontakt61.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  22.86 KB
 Pogledana:  0 krat

Kontakt61.jpg

KONT61.PDF
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  KONT61.PDF
 Velikost datoteke:  43.48 KB
 Downloadano:  1 krat

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
gumby
Član
Član

Pridružen-a: Sob 28 Apr 2007 12:32
Aktiv.: 18.35

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 16, 2013 4:25 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

MPX filter je bil namenjen za snemanje iz FM radijskih postaj, da "ubije" 19kHz signal.
pomar
Član
Član

Pridružen-a: Čet 04 Dec 2008 21:15
Aktiv.: 1.24
Kraj: okolica Ptuja

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 16, 2013 5:41 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Potenciometri oksidirajo. Za potenciometre je najboljši sprej WD40 očisti in namaže. Kontakt spraj je presuh. Lahko pa razstaviš potenciometer drsno površino sčistiš z radirko in namažeš z grafitom.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
MadMax
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 16, 2013 6:24 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

pomar je napisal/a:
Potenciometri oksidirajo. Za potenciometre je najboljši sprej WD40 očisti in namaže. Kontakt spraj je presuh. Lahko pa razstaviš potenciometer drsno površino sčistiš z radirko in namažeš z grafitom.

Da te ne bi kdo resno jemal glede WDja. (smo že imeli razprave na to temo)
Tole probaj kje staknit. (pred skoraj 20 leti je bila večja izbira kot danes, verjetno zaradi razmaha enkoderjev)

Ročno čiščenje pa samo na rahlo s papirnatim robčkom.
Radirka in grafitni svinčnik (mehko 2B ali 4B klasični, ne tehnični-pa z lepo zaobljeno konico) sicer navidezno dobro delujeta, a popolnoma pokvarita linearnost in vzporednost stereo potenciometrov. No, pri kaki nezahtevni aplikaciji se seveda lahko uporabi, tukaj pa srčno odsvetujem.

Zobne paste pa probaj različne, meni so se za fino poliranje bolje obnesle prozorne. Seveda tudi kakšna avtomobilska ni za zanemarit, bi pa morda bilo dobro poiskat tako brez voska. Če je pa res uničena površina pa lahko začneš že kar s puroloom.
Nazaj na vrh
Odisej
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 18, 2013 5:26 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Živjo,

seveda sem se najprej lotil "preprostejših" zadev... sem kupil par zobnih past ( Laughing ), najprej z eno whitening, čist pregroba, potem pa še z eno prozorno... ne bi si mislil da bo delovalo Cool

@SamoR: Hm, mlad... recimo ja, samo tudi "včasih" ni bilo toliko denarja da bi imeli tako nobl opremo. Stolp ki je imel dva kasetnika je bil največji luksuz, brez avtomatike, play, pause, stop, FW, REW. To je blo to.
Torej glede na to da nimam katete, na kateri bi blo karkoli napisano, pustim na normal.

Sem pa danes naredil par meritev in mi ne gre čisto skup tole... torej:
- funkcijski generator sem priklopil na en vhod
- izbran MONO na ojačevalniku (samo en razdrt činč sem imel pri roki)
- osciloskop priklopljen na izhod za slušalke, merjeno paralelno z dvema sondama, vsaka en kanal
- konstantna amplituda, spreminjal sem frekvenco in delal screenshote

rezultati (slikice) so na linku. Tole, da mi kanala, glede na frekevnco, različno ojačuje, sigurno ni vredu. Predojačevalnik? Verjetno pričakujem preveč, če bi hotel kje staknit shematiko...

https://www.dropbox.com/sh/1hk477lj6rvxjsn/yMRJ0AXlfE

Brskal sem po eBay-u, pa sem našel kar nekaj izbire teh sprejev, kaj bi bilo najbolje vzet?

D5s
D5
F5
100

Lp
Peter
Nazaj na vrh
MadMax
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 18, 2013 5:54 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Preden zagoniš >3/4 vrednosti ojačevalca za en sprej, porihtaj vse drugo.
Če pa že, bi jaz vzel F5. Od naštetih edini za potenciometre, uporaben tudi za preklopnike in stikala. Le stikala za vklop ne pipsaj z ničemer.

Frekvenčni odziv je enak tudi če izklopiš tonkontrole? Tone defeat knof pritisnjen, pa loudness izklopljen.
Aja, pa probaj med poslušanjem narahlo trkat z ročajem izvijača po driverju 3044 oziroma ga narahlo za kak mm premikat naprej-nazaj.

Sheme pa ne boš našel. No, če jo, se priporočam zanjo. Ni pa spet toliko znanosti v tej konzervi, da se ne bi dalo iz vezja zrisat sheme. Elementi so pa vsi s klasičnimi oznakami.
Nazaj na vrh
Jaka57
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Ned 12 Dec 2004 21:47
Aktiv.: 24.51
Kraj: Grosuplje

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 18, 2013 9:26 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Profesor Einstein je napisal/a:
Kontakt 61 je za čiščenje oksidov s potijev.
Sicer obstaja tudi rdeč (oznaka 60), ki pa se mi zdi da je bolj agresiven in se mora kasneje preprati z 61. Sicer lahko nastane večja škoda na potijih Smile

Ne, za pranje imaš Kontakt WL.
Spodaj so navodila za vse tri.

KONTAKT60.pdf
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  KONTAKT60.pdf
 Velikost datoteke:  120.73 KB
 Downloadano:  17 krat

KONTAKT61.pdf
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  KONTAKT61.pdf
 Velikost datoteke:  43.48 KB
 Downloadano:  11 krat

KONTAKT_WL.pdf
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  KONTAKT_WL.pdf
 Velikost datoteke:  362.84 KB
 Downloadano:  10 krat

Odisej
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 19, 2013 1:45 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala za navodila, tole si bom kar shranil, ker mi bo sigurno še kdaj prav prišlo.

Hja... ne vem kako to da nisem takoj po priklopu osciloskopa še enkrat testiral vseh gumbov, kar se pokaže je, da je loudness že videl boljše čase. Ko se ga dotaknem sinus kar poskoči. In ja, ko ga ugasnem, krivulji skočita skup, bolj ko se ga dotikam, bolj skače.

Sem tudi malo brkljal po elementih, pa nič ne kaže da bi imelo vpliv.

Ampak v principu, ludness na off, frekvenčni odziv štima, ko je glasnost nad 15%, spodaj se pa en kanal še kar dvigne. Tu je pa verjetno poti kriv...

@edit: pomoje sem našel en dober pribljižek obstoječim tipkam, moram na najprej podret da vidim če se mere ujemajo:
farnell
datasheet

Lp
Peter
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Zabavna elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 10 dni