|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Simon Član

Pridružen-a: Tor 19 Apr 2005 12:53 Prispevkov: 23 Aktiv.: 0.10
|
Objavljeno: Tor Avg 01, 2006 8:55 pm Naslov sporočila: 16:9, 100Hz, progresive scan, pixel plus, virtual Dolby... |
|
|
Živjo!
Gledam po raznih štacunah cele stene raznoraznih televizorjev z vso najnovejšo tehnologijo in ne morem mimo ugotovitve, da novejši ko so aparati, slabša je slika. Formati, ki niso kompatibilni s 4:3, so vse drugo kot sprejemljivo. Slike pa so vse nekam zmazane, sploh pri hitrih posnetkih, torej hitremu menjavanju kontrastov. Predvsem opažam, kako močno so zreducirane barve v neostrih področjih slike, torej predvsem v ozadju. Tudi osrednji kadri, recimo obrazi, se pri obračnju čudno pacajo. Zelo podobno, kot če gledaš Divx, ki je zelo skompresiran. Marsikdo se je zgovarjal na prešibek signal v trgovinah. No, doma ni nič boljše. Preverjeno. Morda kdo pozna kakšno pametno razlago? Kaj so ljudje res tako hitro zadovoljni in jih premamijo raznorazni tuji tehnični izrazi, ki se bohotijo čez pol ohišja aprata? Zakaj so sploh šli v tako drastične kompresije, interpolacije in vzorčenja??? Očitno je analogni svet res (bil) zakon.
Samo moje mnenje |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
igor_k Član

Pridružen-a: Pon 19 Jul 2004 11:44 Prispevkov: 1011 Aktiv.: 4.27 Kraj: Rače
|
Objavljeno: Tor Avg 01, 2006 9:22 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pravilno ugotavljaš: analogni TV (50Hz) ima najboljšo sliko. In tako bo tudi ostalo, dokler bodo oddajali s takšno ločljivostjo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lucca brassi Član

Pridružen-a: Ned 01 Feb 2004 12:46 Prispevkov: 4223 Aktiv.: 17.82 Kraj: KOČEVJE
|
Objavljeno: Tor Avg 01, 2006 11:10 pm Naslov sporočila: re |
|
|
mislim isto katodni zaslon je z malimi izjemami še vedno zakon
je pa res da so nekateri srednjeveliki 63 cm LCD pa tudi plazma v kombinaciji kar dobra rešitev.
po eni strani se mi zdi ugodnejša pa tudi smotrnejša uporaba projektorja če bi že hotek veliko sliko ( enostaven , mala poraba , malo se greje ( je sicer problem kontrast in črna barva ) , neseš ga lahko kamorkoli ) _________________ Moments before detonation ,....... TT |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 60.05 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Tor Avg 01, 2006 11:25 pm Naslov sporočila: |
|
|
Skromna pripomba : Pri računalniških monitorjih ni nič drugače !
Razlog gre iskati v tem, da je proizvodnja precej daleč od nas. Večina stroškov torej odpade na prevoz. LCD pa je občutno manjši in zelo zelo lažji. Ljudje kot kupci pa smo le masa bitij z črednim nagonom. _________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
igor_k Član

|
Objavljeno: Tor Avg 01, 2006 11:39 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kar se monitorjev tiče sem z LCD-ji veliko bolj zadovoljen kot s katodnimi - ostrina (povsod enaka), ni konvergence, veliko manjše dimenzije... edini problem so gibajoče slike kar pa me sploh ne prizadene (za igrice in filme ni časa). |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 60.05 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Sre Avg 02, 2006 12:55 am Naslov sporočila: |
|
|
igor k. je napisal/a: |
za igrice in filme ni časa. |
Kaj pa na računalniku počneš ?
No ne mislim, da bi moral igrati igrice
Ostane pa dejstvo, da LCD še zdaleč ne da vernih barvnih odtenkov. Vsi ki karkoli dajo na resno grafiko mi bodo pritrdili, da LCD CRT-ju ne seže niti do kolen. Sicer pa... odpravi se v DTP grafične studie in preštej LCD monitorje.
Moram pa priznati, da so nekateri zadnji modeli (dell) LCD monitorjev že huuuudo dobri. A špice LCD-jev ne gre primerjati z povprečnežem v CRT !
Za 260 K SIT, kolikor dell, ki sem ga občudoval stane si lahko privoščim extra klaso CRT-ja. In moje občudovanje kvalitete slike bo nedvomno precej večje kot v dell primeru. _________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45 Prispevkov: 5142 Aktiv.: 21.70 Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]
|
Objavljeno: Sre Avg 02, 2006 8:44 am Naslov sporočila: |
|
|
Pri televizorju se splača vzeti 100 Hz model. Ta odpravi dosti neprijetnega tresenja slike. V vsakem primeru pa je bolje vzeti nekaj dražji model TVja. V trgovini, kjer je so prižgani vsi televizorji se lepo vidi, da imajo vedno najslabšo sliko najcenejši modeli. Dobra slika se začne pri ceni okoli 80.000 sit. 16:9 se ne splača, ker ni pametnih programov.
Poceni LCD monitorji so barvno res bolj ubogi. Vendar pa računalniško elektrotehniško programerska uporaba (da ne omenjam računalniških igric) za barve ni kritična. Če bo eagle narisal žico v malo bolj temnozeleni barvi, na delo ne bo vplivalo. Tisti, ki zares potrebujejo prave barve, so v glavnem profesionalci. Ti pa imajo denar.
Jur |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
igor_k Član

|
Objavljeno: Sre Avg 02, 2006 3:15 pm Naslov sporočila: |
|
|
Za programiranje, risanje načrtov, pisanje, brskanje po internetu je LCD neprimerno boljši kot katodni (sem pa že videl LCD, ki še za to ni bil uporaben), ker so barve nepomembne in ni gibljivih slik. V teh elementih je pa katodni še vedno precej boljši.
100Hz TV res nima tresenja slike, po kakovosti pa ni primerljiva z 50Hz. Če bi moral zdaj kupit TV bi vzel navadno, ker v veliki večini gledam kabelsko. Če pa gledaš filme na DVD, potem je pa za razmislit. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Simon Član

|
Objavljeno: Sre Avg 02, 2006 4:52 pm Naslov sporočila: |
|
|
jur je napisal/a: |
V vsakem primeru pa je bolje vzeti nekaj dražji model TVja. V trgovini, kjer je so prižgani vsi televizorji se lepo vidi, da imajo vedno najslabšo sliko najcenejši modeli. Dobra slika se začne pri ceni okoli 80.000 sit. 16:9 se ne splača, ker ni pametnih programov. |
No, jaz sem pa ravno to opazil, da je en navaden TV za 80 jurjev imel boljšo sliko kot en za 200+. In ja tisti 16:9 je totalno neuporaben. Sem gledal še DVD in slika je kot da bi na računalniku imel en slab kodek za filme. Tist Dolby VirtualSound, ali kaj je že, to je pa res buča. Dober zvok se dobi samo iz ločene avdio/video komponente s konkretnimi zvočniki. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
NeoTO Član

Pridružen-a: Pon 28 Mar 2005 19:19 Prispevkov: 2752 Aktiv.: 11.61 Kraj: Trzic
|
Objavljeno: Sre Avg 02, 2006 5:15 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pri nas doma imamo zdaj same LCD-je in sam uporabljam računalnik tudi za kakšno igrico ali film in še nisem opazil kakšrnega koli ghost efekta! To je preteklost! Je pa res, da nimamo LCD-jev za 50k (ali manj)...
Gorenjeva TV pa ima zanič firmware, ki se vsake toliko časa sesuje in je potrebno takrat TV ponovno zagnat (beri: ugasniti in ponovni prižgati), drugače pa 100 Hz zelo blagodejno vpliva na gledanje TVja.
Edino kar se mi pri TVjih zdi čudno je slika preko tv-out iz računalnika, ki je pri nas doma vedno precej popačena, s precej šuma ter konstantno z vodoravno črto sredi slike. Premikanje, zvijanje, prepletanje kabla ne vpliva na šum! Je treba imet koaksialca? _________________ Lp,
Matevž |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
reber Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:20 Prispevkov: 2279 Aktiv.: 9.62 Kraj: Bled
|
Objavljeno: Sre Avg 02, 2006 5:33 pm Naslov sporočila: |
|
|
100Hz televizor s katodno cevjo še vedno deluje vse na 50Hz, le prikaz je 100Hz, kar pomeni, da sliko nariše 2x namesto 1x. In kako se to sploh lahko zgodi? najprej je potrebno analogno sliko digitalizirati in shraniti v ram, potem pa to sliko spet prikazati na ekranu, običajno spet na analogen način, le da gre osveževanje z 2x hitrostjo. Prikaz s 100Hz res odpravi trepetanje slike, vendar pa smo 2x naredili traparijo, 2x naredili pretvorbo zato, da ne bi bilo trepetanja. V primeru, da ima tak televizor bolj malo ram-a, oziroma da je ta pomnilniška enota počasna, se bo slika packala ob hitrih spreminjajočih slikah.
Večina 100Hz televizorjev je slabih v primerjavi z boljšimi 50Hz. Zakaj večina? enostavno zato, ker je trg preplavljen s slabo in ceneno robo.
16:9 format je pri crt neuporaben, saj sliko nemarno raztegne po horizontali, če pa ima možnost sliko zožati ob straneh, so tisti črni pasovi čudno, oziroma čuden je rob med črnino in sliko. Za tak primer je LCD odličen, saj je rob popolnoma raven in kontrasten in ni moteč. LCD televizorji od vsaj 150 jurjev dalje so dobri, boljši so tisti manjši, od 27" do 32" 16:9 format. Pomombno je le, katero resolucijo ima panel, da bo združljiv s HDTV in da ima vga/dvi vhod in da bo resolucija panela združljiva z računalniško grafiko. Pri večini boljših LCD televizorjih kar sem jih testiral je bila ostrina in barve boljša od večine crt televizorjev.
V trgovini, kjer je cela vrsta televizorjev skupaj, se hitro vidi tisti, ki izstopa, ki je boljši, samo malce pogledaš od strani, pa še direkt, in opaziš razliko. Seveda pa ne smeš gledat preveč od blizu.
Računalniški monitorji so pa bili do pred kratkim crt precej boljši od LCD. Nikakor ne smemo primerjati cenenih modelov, ker po večini so vsi za en drek (po domače povedano). Za več denarja, boljši monitorji pa so dobri tako crt kot LCD v današnjem času. Sam imam zaenkrat še crt in ne mislim menjat še nekaj časa, ko pa bom menjal, že natanko vem, kaj bom kupil. Grem na LCD 20" kot primarni monitor in en cenejši LCD za sekundarni monitor, vsaj verjetno bo tako.
Za monitor se ne sme šparat, če misliš delat 8 ur ali več dnevno. Presegel sem 14 ur dnevno več dni zapored, pa me niso bolele oči, če pa bi imel en zanič monitor, pa ne vem kako bi bilo, verjetno bi že po nekaj urah obupal. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
reber Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:20 Prispevkov: 2279 Aktiv.: 9.62 Kraj: Bled
|
Objavljeno: Sre Avg 02, 2006 5:35 pm Naslov sporočila: |
|
|
NeoTO je napisal/a: |
Pri nas doma imamo zdaj same LCD-je in sam uporabljam računalnik tudi za kakšno igrico ali film in še nisem opazil kakšrnega koli ghost efekta! To je preteklost! Je pa res, da nimamo LCD-jev za 50k (ali manj)...
Gorenjeva TV pa ima zanič firmware, ki se vsake toliko časa sesuje in je potrebno takrat TV ponovno zagnat (beri: ugasniti in ponovni prižgati), drugače pa 100 Hz zelo blagodejno vpliva na gledanje TVja.
Edino kar se mi pri TVjih zdi čudno je slika preko tv-out iz računalnika, ki je pri nas doma vedno precej popačena, s precej šuma ter konstantno z vodoravno črto sredi slike. Premikanje, zvijanje, prepletanje kabla ne vpliva na šum! Je treba imet koaksialca? |
Slika s TV out je eno sranje, pa naj bo televizor še tako dober. Za to potrebuješ vga/dvi vhod na televizorju, seveda pa mora biti televizor LCD, ker crt-ji imajo premajhno resolucijo. No, za gledanje filmov še gre nekako, za kaj drugega pa je televizor neuporaben. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lucca brassi Član

Pridružen-a: Ned 01 Feb 2004 12:46 Prispevkov: 4223 Aktiv.: 17.82 Kraj: KOČEVJE
|
Objavljeno: Čet Avg 03, 2006 9:43 am Naslov sporočila: re |
|
|
S tem se ravno ne bi mogel strinjat. Zelo je važna hrafična kartica in njen video izhod ( super S , činč )
Zano pa je da so nVidiine kartice za predvajanje na TV dosti boljše kot ATi jeve ( to lahko trdim ker sem imel opravka z obema ) za Gainwarda GF6600GT/256Mb/GDR vse najboljše. _________________ Moments before detonation ,....... TT |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
LoLek Član

Pridružen-a: Sre 25 Feb 2004 12:46 Prispevkov: 343 Aktiv.: 1.45
|
Objavljeno: Čet Avg 03, 2006 12:41 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kaj pa nabava enega projektorja iz nižjega cenovnega razreda? Ima kdo izkušnje? Mene predvsem skrbi življenska doba projektorja oz. št. ur, da potem ne bi dal ogromno denarja za novo žarnico. Že dolgo časa razmišljam, da bi namesto televizorja uporabil projektor. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Simon Član

|
Objavljeno: Čet Avg 03, 2006 3:58 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če gledaš na dan cca 3 ure, in če žarnica zdrži približno 2000 ur, bo to zadostovalo zgolj za 2 leti. Žarnice so pa še vedno drage, mislim da kar nekje okrog 80 jurčkov. Na dve leti dajat za žarnico, ki je vredna toliko kot en običen TV aparat, pa mislim da ni ravno računice. No, mogoče me kdo popravi in napiše bolj sveže podatke glede cen.
No, včeraj sem gledal en (original) DVD na domačem novem TVju Philips. Za kozlat zanič slika. Ker je bil kontrast zaradi koncertne vsebine DVDja še toliko večji (light show), je bilo še posebej lahko opazit ozadja, ki so bila ponekod že zelo vidno kockasta, pa tudi prelivi med odtenki iste barve so bili preveč jasni, ostri. Da sem pa še stisnil gumv za zamrznitev slike, so pa ti moteči detajli še bolj postali vidni. V glavnem, skušam na lep način doma povedat, da so kupili zares poden od TV-ja.  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 494 dni