Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Profesor Einstein Član

Pridružen-a: Ned 24 Sep 2006 0:13 Prispevkov: 1437 Aktiv.: 6.29 Kraj: Rogaška Sl.
|
Objavljeno: Tor Dec 04, 2012 11:43 am Naslov sporočila: Merjenje jakosti in oblike magnetnega polja |
|
|
Pozdravljeni
Potreboval bi sondo, ki deluje na osnovi Hallovega efekta za merjenje amplitude in oblike magnetnega polja z osciloskopom do jakosti +/-0,2T.
Zanima me ali kdo v sloveniji izdeluje oz dobavlja Hallove sonde (najraje bi imel sondo za aksialno merjenje polja)?
Skrajna možnost je da si izdelam sondo s pomočjo Hallovega senzorja.
Hvala za koristne informacije.
Lp.
Darko
_________________ --
"Če bi volitve kaj pomagale, bi jih prepovedali." (Mark Twain)
Nazadnje urejal/a Profesor Einstein Ned Dec 30, 2012 7:16 pm; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lucca brassi Član

Pridružen-a: Ned 01 Feb 2004 12:46 Prispevkov: 4225 Aktiv.: 17.79 Kraj: KOČEVJE
|
Objavljeno: Tor Dec 04, 2012 3:05 pm Naslov sporočila: |
|
|
A to imaš samo za kakšen vzorec za pomerit ?
_________________ Moments before detonation ,....... TT |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
. Član

Pridružen-a: Pon 23 Avg 2004 16:16 Prispevkov: 16777190 Aktiv.: 70642.11
|
Objavljeno: Tor Dec 04, 2012 5:33 pm Naslov sporočila: |
|
|
Brisana vsebina odstranjenega uporabnika.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Profesor Einstein Član

Pridružen-a: Ned 24 Sep 2006 0:13 Prispevkov: 1437 Aktiv.: 6.29 Kraj: Rogaška Sl.
|
Objavljeno: Tor Dec 04, 2012 5:36 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pozdravljeni
Smer je sicer malo nerodno meriti ker bi moral v vsaki točki iskati maximum.
Gre zgolj za informativno kontrolo jakosti in oblike polja v predpisani smeri v zraku.
Lp.
Darko
_________________ --
Nazadnje urejal/a Profesor Einstein Pet Jan 11, 2013 2:08 pm; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Profesor Einstein Član

|
Objavljeno: Pon Dec 10, 2012 3:02 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pozdravljeni
Včeraj sem se malo igračkal s tuljavo od kontaktorja brez Fe jedra, ki sem jo napajal preko predupora 180E z ~ napetostjo 12V... s tem sem generiral ~ magnetno polje.
Tok skozi navitje zračne tuljave je bil lepi sinus, napetost na tuljavi pa ni bila sinusna ?
Prav tako nisem dobil sinusne inducirane napetosti v merilni tuljavici s par ovoji, ki sem jih navil na vzbujalno tuljavo.
Če mi bo uspelo inducirano napetost v merilni tuljavici spraviti (posneti) v računalniško obliko bom pripel časovni potek.
Kje sem ga polomil... sem kaj spregledal ?
EDIT: Je morda vzrok za popačeno inducirano napetost v tem, da ni tuljava okrogla ampak pravokotna ?
Lp.
Darko
_________________ --
Nazadnje urejal/a Profesor Einstein Pon Dec 10, 2012 4:29 pm; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sraka Član

Pridružen-a: Čet 20 Nov 2008 23:52 Prispevkov: 481 Aktiv.: 2.38 Kraj: PMAVs
|
Objavljeno: Pon Dec 10, 2012 3:07 pm Naslov sporočila: |
|
|
Einstein-a se pa res nebi upal učiti.
_________________ Danes je težko biti budala, konkurenca je velika, pa še dokazovati se moraš večkrat na dan.
Sem ogledalo: Nisem kriv, če v meni vidite nekaj kar vam ni všeč. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Profesor Einstein Član

|
Objavljeno: Ned Dec 30, 2012 8:23 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zdravo
V priponki je časovni potek inducirane napetosti, ki mi ga je uspelo testno posneti preko zvočne kartice.
Opravil sem še amplitudno korekcijo signala zaradi padca na veznem kondenzatorju tako da je posneta amplituda realna.
Kljub sinusnemu vzbujalnemu toku skozi navitje tuljave inducirana napetost v testni merilni tuljavici ni sinusne oblike ?
Lp.
Darko
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
116.06 KB |
Pogledana: |
34 krat |

|
|
65.94 KB |
2 krat |

|
_________________ --
"Če bi volitve kaj pomagale, bi jih prepovedali." (Mark Twain) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Obelix Član

Pridružen-a: Pon 19 Maj 2008 13:59 Prispevkov: 1881 Aktiv.: 9.02 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Ned Dec 30, 2012 10:26 pm Naslov sporočila: |
|
|
Napetosti so majhne, zajemaš jih z zvočno kartico. Torej je v bližini računalnik.
Kakšna naključna elektromagnetna polja, ki dodatno inducirajo napetost v tuljavi ? Računalnik, varčna žarnica...
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
S53DZ Član

Pridružen-a: Čet 28 Apr 2011 9:27 Prispevkov: 951 Aktiv.: 5.51 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Ned Dec 30, 2012 10:30 pm Naslov sporočila: |
|
|
1. aplituda 10mV kaže na to, da ima glavno navitje okoli 24k ovojev??? (12V/10mV=1200, 20ov. x 1200=24000 ov.)
2. če si pravilno izmeril, da je tok res sin., potem je z meritvijo napetosti nekaj narobe
3. v prikazanem ni vidne druge možnosti popačitve napetosti/toka. Zasičenja ni.
4. kakšna je frekvenca? kakšen je "sampling" zvočne?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Profesor Einstein Član

|
Objavljeno: Pon Dec 31, 2012 12:24 am Naslov sporočila: |
|
|
Zdravo
Tuljavo iz varnostnih razlogov napajam iz omrežja preko manjšega trafota 230/12V in preko predupora da nebi vlekla prevelik tok.
Na tuljavi sem nameril 0,698V RMS.
Frekvenca vzorčenja je 16k/s.
V priponki je potek vzbujalnega toka - kot kaže ni sinusen.
Lp.
Darko
|
150.49 KB |
21 krat |

|
_________________ --
Nazadnje urejal/a Profesor Einstein Pet Jan 11, 2013 2:10 pm; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
igo Član

Pridružen-a: Sre 11 Okt 2006 19:11 Prispevkov: 3641 Aktiv.: 15.97
|
Objavljeno: Pon Dec 31, 2012 12:56 am Naslov sporočila: |
|
|
Pri tako majhnih nastopajočih tokovih in napetostih vsakršno absolutno popačenje predstavlja zelo veliko relativno popačenje.
V vsakem ovoju dodatnega navitja se inducira napetost, ki je sorazmerna Volt/ovoj v vseh ovojih vzbujevalne tuljavice.
Ampak ...
Če bi imel en ovoj merilne tuljavice neposredno na enem ovoju vzbujalne, bi bili obliki obeh napetosti enaki. Ker pa je vzbujevalna tuljavica nesorazmerno večja od merilne, pride do vpliva razdalj 1/(r^2) na magnetne pretoke.
Priklopi vzbujalno tuljavico na 115V (ali za 10sekund na minuto na 230V), pa bo absolutno popačenje relativno gledano takorekoč zanemarljivo.
Merilna tuljavica naj bo obremenjena z 10k ali 100k uporom.
p.s.: pazi, da ne skuriš vhoda v zvočno kartico !
_________________ Teoretično je praksa posledica teorije, praktično je pa ravno obratno. (igo 2001)
LP, Igor |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Profesor Einstein Član

|
Objavljeno: Pet Jan 11, 2013 2:26 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zdravo
Sem malo preveril kontakte in nastavitve, tako da lahko sedaj hkrati zajemam preko zvočne stereo signal.
V priponki je prikaz časovnega poteka vzbujalnega toka, ki je lepi sinus.
Inducirana napetost na merilni tuljavi (N=10ov) tokrat naviti okoli lepe okrogle vzbujalne tuljave - na isti način, kot je prikazano na fotografiji zgoraj pa je že popačena.
Kje je vzrok ? Mi manjka kakšen filter ali breme na merilni tuljavi...
EDIT: dodal sem fotografijo okrogle vzbujalne tuljave.
Lp.
Darko
|
88.2 KB |
22 krat |

|
|
35.87 KB |
2 krat |

|
_________________ --
Nazadnje urejal/a Profesor Einstein Pet Jan 11, 2013 2:58 pm; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
S53DZ Član

Pridružen-a: Čet 28 Apr 2011 9:27 Prispevkov: 951 Aktiv.: 5.51 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pet Jan 11, 2013 2:42 pm Naslov sporočila: |
|
|
Na oko je popačenje v U zanki razreda 1kHz. Išči v tej smeri. Ali se s položajem jedra kaj spremeni? Ali se kaj spremeni z jakostjo toka?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Profesor Einstein Član

|
Objavljeno: Ned Jan 20, 2013 5:12 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zdravo
V priponki je časovni potek toka frekvence 50Hz na vzbujali tuljavi in inducirane napetosti v majhni okrogli merilni zračni tuljavi z "N" ovoji, ki je postavljena v center vzbujalne tuljave.
Kot je videti je oblika indukcije v okrogli merilni tuljavici še vedno popačena.
Bo Hallov senzor dal boljši rezultat... ali lahko pričakujem enak časovni potek polja ?
Lp.
Darko
|
54.17 KB |
2 krat |

|
_________________ --
"Če bi volitve kaj pomagale, bi jih prepovedali." (Mark Twain) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Ivan2 Član

Pridružen-a: Ned 06 Jan 2013 21:40 Prispevkov: 89 Aktiv.: 0.59 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Čet Feb 21, 2013 1:58 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pozdravljen,
inducirana napetost je proporcionalna odvodu magnetnega fluksa. Ker je magnetni fluks proporcionalen napetosti na tuljavici in s tem toku skozi primarno tuljavico (ki je, kot navajaš, na pogled sinusne oblike), je potrebno odgovor iskati v tem, da vhodna napetost in s tem tok skozi tuljavico (kar se sice na pogled - iz slike - mogoče ne vidi), ni povsem čisti sinus. Pri odvajanju (to je oblika inducirane napetosti) namreč popačenja postanejo dosti bolj izrazita. Odgovor je torej lahko v neidealni obliki vhodnega sinusnega signala.
Ivan2
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|