|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
stoki Član

Pridružen-a: Sre 17 Nov 2004 0:22 Prispevkov: 129 Aktiv.: 0.54
|
Objavljeno: Ned Avg 06, 2006 3:27 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hvala vsem za odgovore. Nocem niti, da tema zaide v avtotuning, ker ta avto, katerega bomo to dali niti priblizno ne bo za na kaksno tekmovanje
Hhahaha Slowfly hvala za nasvet. Ga bom povedal frendu, v katerega avto to vgrajujemo. Nevem kako jasno sem to povedal ampak to ni zame. Jaz si nameravam peti v svojem avtu
No da zdaj povem tocno. S tako konfiguracijo (2 zvocnika in sub) naj bi mel 500W RMS. Tako pise u navodilih. To je se vedno okrog 40 amp. Zdaj glede na to, da nima popolnega izkoristka, bo vleklo se vec, tako da ne vidim problema s 50 amp varovalko. Saj itak ce kabel kje prezuri bo potegnilo fajn vec, tako da ne vem zakaj bi ze zdaj dal recimo 30 ampersko in jo potem skuril med normalnim delovanjem. Saj cenim tvoj nasvet VolkD, ampak vrzi ven kaksno konkretno cifro.
Kable pa mislim zvezat tak kot je hudogriz napisal. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
RGorazd Član

Pridružen-a: Čet 20 Maj 2004 15:57 Prispevkov: 1714 Aktiv.: 7.24 Kraj: Ig
|
Objavljeno: Ned Avg 06, 2006 11:34 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz bi upošteval še nasvete glede vijakov in učenja govorice gluhonemih. Pred leti sem imel tudi jaz v avtu ropotanje...Sicer ne tako močno, 2x90W RMS je gnalo subo ki je bila narejena iz 2x 35cm (puš/pul) zvočnika in ojačevalcem 4x75W RMS, ki je gnalo tviterje, midrejndže in vuferje v vratih ter na zadnj polici. Rezultat: moje desno uho kronično šumi, switching napajalnike TVjev slišim samo z levim ušesom, pa še to bolj slabo, pri sistematskem pregledu so mi v območju od 1k do 5kHz ugotovili "zajedo", o avtu pa takole: Vsake toliko časa, sem dobil v notranjosti avtomobila kako matico ali vijak, za katerega si nisem znal razložiti od kje se je vzel. Kar se pa kablov tiče, za 600W RMSa, kar pozabi na samo 50A...računaj na 70A+...za tak ojačevalnik moraš obvezno dodati kondenzator, ki ti bo kompenziral špice, pa tudi o močnejšem akumulatorju bi razmislil...morda tudi o dodatnem alternatorju. Pa o trugli na strehi, ker bo prtljažnik neuporaben.
LP GOrazd _________________ .
._. _ _ ._. _.__. _|
[ (_](_)[ (_] /_(_]
._| |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
stoki Član

|
Objavljeno: Pon Avg 07, 2006 2:49 am Naslov sporočila: |
|
|
Hvala za te izkusnje RGorazd. Jih bom posredoval prijatelju in upam da bo posteno premislil. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
stoki Član

|
Objavljeno: Pon Avg 07, 2006 8:58 am Naslov sporočila: |
|
|
Mi lahko kdo pove kaksen kabel se ponavadi stavi za prenos signala od avtoradia do ojacevalca? Bi slucajno prisel v postev tudi koaksialec (tudi tega imam malo prevec)? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45 Prispevkov: 5142 Aktiv.: 21.71 Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]
|
Objavljeno: Pon Avg 07, 2006 9:15 am Naslov sporočila: |
|
|
Več tanjših kablov za velike tokove ima prednost pred enim debelim, ker jih je lažje napeljati, ker so mehkejši. Prepletanje tudi ni potrebno. Lažje je tudi krimpanje (stiskanje) tankih priključkov. Krimp orodja za debele kable nima vsakdo pri roki.
V energetski instalaciji lotanje ni dovoljeno. Sam sem videl, ko je pri zlotanem kablu in veliki porabi (peč) začel špricati lot, z katerim je bil polotan krimp kontakt. Napetost 220 V, toka je bilo pod 30 A. Avtomobilski akumulator ima iz istih razlogov krimpane priključke.
Za velik tok je krimp prava stvar. Krimpati je potrebno gol baker, nič pocinjen. Če je na žici lot, se ob segrevanju razlije in zmehča, kontakt pa popusti.
Razne avdiofilske razprave o "slišnosti" različnih zvočniških kablov me spominjajo na razprave o gravitacijskih generatorjih na tem forumu.
Jur |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ID Član

Pridružen-a: Pet 17 Jun 2005 18:17 Prispevkov: 865 Aktiv.: 3.65 Kraj: Ljubljana-Podpeč
|
Objavljeno: Pon Avg 07, 2006 1:16 pm Naslov sporočila: |
|
|
Za signalne kable radio-ojačevalnik obvezno uporabi koaksialne kable! V sredini signal, na obodu pa maso! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45 Prispevkov: 5142 Aktiv.: 21.71 Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]
|
Objavljeno: Pon Avg 07, 2006 2:12 pm Naslov sporočila: |
|
|
Koaksialni kabel. V trgovinah ga dobiš pod imenom mikrofonski kabel (stereo ali mono). Televizijski kabel je malo trd in debel za avdio uporabo.
Jur |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
stoki Član

|
Objavljeno: Pon Avg 07, 2006 6:00 pm Naslov sporočila: |
|
|
Imam na razpolago gibkega racunalniskega. Potem pride v postev. Super. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
RGorazd Član

Pridružen-a: Čet 20 Maj 2004 15:57 Prispevkov: 1714 Aktiv.: 7.24 Kraj: Ig
|
Objavljeno: Pon Avg 07, 2006 11:23 pm Naslov sporočila: |
|
|
Mikrofonski vsekakor. Ponavadi pa potrebuje ojačevalec še remote "ON/OFF" ki je 0V za OFF in +12V za ON. Obstajajo posebni kabli za avto akustiko, ki so sestavljeni iz koaksialnih kablov, ki imajo po sredini napeljan še kabel 0.5mm2 ali manj za remote ON.
LP Gorazd _________________ .
._. _ _ ._. _.__. _|
[ (_](_)[ (_] /_(_]
._| |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 492 dni