|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
trobida Član

Pridružen-a: Ned 09 Jul 2006 12:13 Prispevkov: 1250 Aktiv.: 5.42 Kraj: Savinjska dolina-okolica Gornjega Grada
|
Objavljeno: Čet Jan 31, 2013 7:22 am Naslov sporočila: Težava pri programiranju Atmega32+flat kabel |
|
|
Pozdrav vsem,
Imam dokaj čuden problem . Imam narejeni dve ploščici. Prvo ploščico imenujem nadzorni del, na kateri je samo ATmega 32, en bluetooth modul, par kondenzatorjev in pa 34 pinski speedy konektor, ki je pripravljen za povezovanje z drugo ploščico, ki jo imenujem naprimer močnostni del. Na močnostem delu je transformator, stabilizaotrji, releji in vsa druga periferija. Obe plošči imam povezani preko 32 žilnega flat kabla, ki je na speedy konektorjih. Kabel je dolg cirka 30cm. Zdaj pa k mojem problemu. Kadar hočem čip sprogramirati, mi javlja napako, kot da imam vstavljen napačen kristal, oz je čip na drugi frekvenci, kakor moj kristal. To se dogaja samo takrat, ko imam vklopljen flat kabel na obeh straneh plošče. Problemov ni, če flat kabel odstranim in vsakega od pinov konektorja povežem z svojo žičko. Torej za to potrebujem 34 žičk . Takrat problema pri programiranju ni. Ko mi to uspe, lahko dam flat kabel nazaj in vse stvari delujejo tako kot morajo. Se pravi, težava je samo pri programiranju, vendar ne vem kje.
Je mogoče kdo od vas že imel podobne izkušnje s tem ? Pomeril sem tudi napajanje za čip, ki prav tako pride iz močnostnega dela, preko flat kabla na nadzorni del, vendar je s tem vse ok. _________________ Lp
Tomaž, S57KO |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
arksi Član

Pridružen-a: Sre 03 Sep 2008 10:19 Prispevkov: 748 Aktiv.: 3.66 Kraj: Dolenjska
|
Objavljeno: Čet Jan 31, 2013 8:31 am Naslov sporočila: |
|
|
Citiram: |
....To se dogaja samo takrat, ko imam vklopljen flat kabel na obeh straneh plošče.... |
Citiram: |
....Problemov ni, če flat kabel odstranim in vsakega od pinov konektorja povežem z svojo žičko.... |
Če prav razumem, si si že sam našel odgovor kje bi bila napaka...
LP |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41 Prispevkov: 9573 Aktiv.: 42.79 Kraj: Mengeš
|
Objavljeno: Čet Jan 31, 2013 9:28 am Naslov sporočila: |
|
|
Očitno imaš flat kabel (med drugim) na pinih za programiranje, pa pride do presluha. Ena izmed variant je uporaba takega kabla, ki se je uporabljal za IDE pri diskih - med vsakim signalom je masa. Seveda bi to zahtevalo spremembo PCB-ja
Sicer pa - ko bo projekt končan, (po moje) itak ne boš dnevno spreminjal programa, ko pa ga boš pač iztakneš konektor... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
trobida Član

Pridružen-a: Ned 09 Jul 2006 12:13 Prispevkov: 1250 Aktiv.: 5.42 Kraj: Savinjska dolina-okolica Gornjega Grada
|
Objavljeno: Čet Jan 31, 2013 11:46 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hvala za odgovore. Sem sedaj naredil malo selekcije po vseh 34 pinih. Res je težava samo v tem, da imam zraven dva kabla, ki sta signalna od programiranja (MISO in SCK). Če ta dva kabla za ta čas odklopim lahko programiram brez problema. Sedaj vsaj vem, kje iskati rešitev .
Bom jutri poizkusil signala peljati na kakšne "osamljene" pine konektroja, bližnje žice pa dal na maso. Bom poročal kakšno bo stanje. _________________ Lp
Tomaž, S57KO |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
start Član

Pridružen-a: Sob 06 Sep 2008 22:59 Prispevkov: 2392 Aktiv.: 11.71 Kraj: Eindhoven, Nizozemska
|
Objavljeno: Pet Feb 01, 2013 9:29 am Naslov sporočila: |
|
|
A je možno da prihaja do motenj v kablu? Mogoče bi feritni obroček kaj pomagal?  _________________ Lep pozdrav!
Aljaž T. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
trobida Član

|
Objavljeno: Tor Feb 12, 2013 9:27 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pretekle dni sem zadevo še malenkost bolj podrobno pogledal. Ugotovil sem, da za moj problem sploh ni kriv kabel, ampak je težava nekje med komunikacijo MAX6675 in programatorjem. Uporabljam Atmega32, AD konverterje MCP3201 in pa čip za merejenje temperature z pomočjo termočlena MAX6675. AD konverterji in MAX6675 imajo SPI protokol in so na istih žičkah. Torej za njih uporabljam pine SCK in pa MISO. Zanimivo je, da kakor odklopim MISO pin od MAX6675 (oz je v zraku) programiranje steče brez problema. Ko enkra sprogramiram kakor je potrebno lahko pin skelnem nazaj in zadeva deluje. Sicer mi temperaturo še vedno kaže narobe, vrednosti iz AD pretvornikov pa so pravilne. Upam da MAX-a ne moti kakšna frekvenca programiranja ali kaj podobnega... _________________ Lp
Tomaž, S57KO |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 493 dni