www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Dimmer

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Ler
Član
Član

Pridružen-a: Tor 04 Maj 2010 20:53
Aktiv.: 1.07
Kraj: NM

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 31, 2013 10:43 am    Naslov sporočila:  Dimmer Odgovori s citatom

Na internetu sem našel n število dimmerjev, vendar ne takega za kar bi ga jaz potreboval. Rad bi izdelal enostavno regulacijo za grelno žico s katero bom rezal stiropor. Uporabil bi transformato 230V / 24V, 6A, ker takega ima trenutno doma. Na sekundarni strani bi dal dimmer kot je na sliki. Zdaj pa me zanima, če je potrebno kak element priredit, ker bo dimer na napetost AC 24V. A je lahko dimmer na prmarni strani transformatorja, ker z dimanjem ne bo sinus? Na sliki sem tudi opazil, da pred G vrati triaka ni diaka. Ali je sploh potreben? Če pa ima kdo v mislih kako bol pametno verzijo bi bil link ali pa slika dobrodošla. Hvala.

1000 W. LIGHT DIMMER CIRCUIT1.GIF
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  1000 W. LIGHT DIMMER CIRCUIT1.GIF
 Velikost datoteke:  12.33 KB
 Downloadano:  51 krat

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
PZUFIC
Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06
Aktiv.: 32.54
Kraj: Rakek

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 31, 2013 11:04 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Klasični dimer za žarnice daj na primar in je to to. Preverjeno deluje že več kot leto.
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
Ler
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 31, 2013 11:12 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tudi to sem imel v mislih, pa se nisem upal izvest.
Nazaj na vrh
laura
Član
Član

Pridružen-a: Tor 10 Avg 2010 11:48
Aktiv.: 10.77
Kraj: Sobota

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 31, 2013 11:24 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hi!Kolikor sem jaz imel izkušnje z dimerji na primarni strani trafa(regulacija za Lightshow) je bilo vse slabo-trafoti so se pregrevali in seveda "crkavali".Razlog je najverjetneje v obliki signala dovedenega na primar.
Jaz bi raje naredil regulacijo na sekundarju kjer je v tem primeru idealno(ohmsko) breme.

PZUFIC
Vseved

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 31, 2013 11:57 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

10A/3V transformator, ki segreva cekas žico reguliran z dimerjem na primarju, deluje že nekaj let brez težav. Pa se vžiga v les tudi več kot 1h skupaj. Saj na bo rezal
non-stop, ko pač ne rabiš ugasneš pa je.

Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
laura
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 31, 2013 1:13 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hi!Potem sem mogoče jaz kje Whistle -sicer je to bilo pred ohoho leti.Zdaj se ne spomnim če je to bil toroid ali IE jedro.Je možno da je kaka razlika med njima pri dimmerju Think
PZUFIC
Vseved

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 31, 2013 1:15 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Verjetno se res bolj greje, ampak v mojem primeru, nisem opazil kakšnih večjih težav. Trafo je pa doma navit z EI jedrom.
poule
Član
Član

Pridružen-a: Čet 11 Jan 2007 19:53
Aktiv.: 3.61
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 31, 2013 1:41 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

"10A/3V transformator"

A lahko poveš še fi in dolžino žice. Sam porebujem nekaj za rezanje XPS, to je dolžine cca 130cm.
Nazaj na vrh
PZUFIC
Vseved

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 31, 2013 1:55 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tole je za pirograf, kjer je dolžina žice nekje 2cm debelina pa 0,5mm jo pa tudi prilagajam. Brez težav zažari.
laura
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 31, 2013 2:12 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hi!poule,če že imaš določeno dolžino,potem bi debelino(eksperimentalno) določil glede na mehansko obremenitev, napetost bi pa določil z variakom.Zapisal sem samo kako bi to jaz naredil/poizkušal.
kastaneda
Član
Član

Pridružen-a: Pet 23 Okt 2009 11:18
Aktiv.: 2.40

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 31, 2013 2:22 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

PZUFIC je napisal/a:
Tole je za pirograf, kjer je dolžina žice nekje 2cm debelina pa 0,5mm jo pa tudi prilagajam. Brez težav zažari.

Podoben pirograf:
Klasičen polnilec za avtomobilske akumulatorje. Na sekundarju pa 24V 150W žarnica (razsvetljava...) in podobna cekas žica. (Mogoče za centimeter daljša.)

Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
reber
Član
Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:20
Aktiv.: 9.59
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 31, 2013 2:32 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Transformator, ki "poganja" grelno žico, se tudi na primarju obnaša pretežno ohmsko, tako da klasično vezje dimmerja deluje brez problemov, preizkušeno že desetletja Wink
Ler
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 01, 2013 12:53 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Takole, včeraj sem sestavil, kupil nadometno razvodnico v katero sem vse skupaj vgradil. Brez trafota z razvodnico, dimerjem, 4 pušami malo manj kot 20€. Zadeva deluje odlično, imam 2 izhoda, enega z 24V in drugega z 12V, zaradi različnih dolžin grelne žice (za plošče 1,25m in za modelaske zadeve). Sem tudi poslikal, samo kabla za prenos slik nisem našel. Ko najdem prilepim. Grelno žico sem dolgo iskal testiral razne "drate", grelne žice in končno našel v Conradu Isachrom 60 5.65 Ohm/m, premer žice 0,5 mm in dolžina 10 m. Za enkrat je odlična. Hvala PZUFIC-u za nasvet.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 10 dni