|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.93 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Čet Jan 31, 2013 5:12 pm Naslov sporočila: Voltmeter CA3161 CA3162 |
|
|
Tole sem vtaknil med nostalgijo saj gre za legendarni par po moje tam iz pred trideset let. Gre za par s katerim sem sam naredil prvi voltmeter z digitalnim prikazom. Vezje na fotografiji je iz ene odslužene elektronike. Sam displej je delujoč. Preden zadevo zavržem, sem razmišljal, da bi naredil en termometer. Za meritev pozitivne temperature ni problem. lahko vzamem LM35 pa je stvar rešena. Kako naj enostavno merim tudi negativno temperaturo. Kak senzor bi vzel? LM335 bi morda bil uporaben, če bi uspel premaknit "0"? Kaka druga ideja?
 _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lucca brassi Član

Pridružen-a: Ned 01 Feb 2004 12:46 Prispevkov: 4223 Aktiv.: 17.82 Kraj: KOČEVJE
|
Objavljeno: Pet Feb 01, 2013 10:34 am Naslov sporočila: |
|
|
Naštelaj na Fahrenheit ali pa Kelvine oboje je metrološko pravilno  _________________ Moments before detonation ,....... TT |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41 Prispevkov: 9573 Aktiv.: 42.78 Kraj: Mengeš
|
Objavljeno: Pet Feb 01, 2013 11:38 am Naslov sporočila: |
|
|
Silvo, tudi z LM35 je možno meriti negativno temperaturo, se mi zdi da je celo v datasheet-u omenjeno in narisano. Rabiš pa malce negativne napetosti, se mi zdi. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
reber Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:20 Prispevkov: 2279 Aktiv.: 9.62 Kraj: Bled
|
Objavljeno: Pet Feb 01, 2013 12:29 pm Naslov sporočila: |
|
|
CA3162 vsebuje AD pretvornik, je voltmeter z multipleksiranim izhodom za dekade in BCD za prikaz cifer.
CA3161 je BCD/7-segment dekoder in driver za LED display.
Oba IC skupaj delujeta kot celota, seveda ju je možno uporabljati posebej, v praksi se večinoma pojavljata v paru.
Omenjeni voltmeter je v približno enakem rangu kot vezje z ICL7107, ki je večji 40 pinski IC in nima multipleksiranega izhoda, vsebuje pa AD in LED driver na izhodu.
Za merjenje negativne napetosti je CA3162 možno uporabiti z enojnim napajanjem do -99mV, torej en digit manj, kot v pozitivno smer 999mV.
Vsak voltmeter je možno uporabiti kot termometer, če uporabimo temperaturno tipalo s prilagoditvenim vezjem.
LM35 je IC, ki na svojem izhodu daje absolutno vrednost umerjeno v °C in je zmožen dati na izhodu negativno napetost, če je na njegov izhod priključen pull-down upor, ki je povezan na negativno napetost glede na GND. Napetost pri 0°C je 0V.
LM335 je podoben kot LM35, le da se obnaša kot temperaturno odvisna zener dioda in je umerjen absolutno na °K, kar pomeni, da je pri 0°C napetost 2,73V, za delovanje potrebuje pull-up ali še bolje tokovni generator.
Termometer v kombinaciji z voltmetrom je možno narediti z obema, odločitev katerega bomo izbrali pa je odvisna ali želimo meriti tudi negativne temperature. Negativne temperature je možno meriti z obema, razlika je v tem, da za LM35 rabimo negatovno napetost, za LM335 pa ne.
Kako povezati LM335, da bo umerjen na °C?
Negativni vhod voltmetra INlo moramo priključiti na napetost 2,73V
Kako dobiti napetost 2,73V?
Z uporovim delilnikom ali z namenskim vezjem s pomočjo napetostne reference, npr TL431, LM329, LM385 in podobno
Silvo je napisal/a: |
gre za legendarni par po moje tam iz pred trideset let. |
Pravilno se napiše: izpred
. _________________ Obiščite me na www.reber.si ali www.elektron.si |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 494 dni