www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

IF Filter 455 khz - 2000Hz

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> VF tehnika in sistemi radijskih zvez
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
S55EI
Član
Član

Pridružen-a: Pet 21 Maj 2010 12:47
Aktiv.: 3.10
Kraj: Postojna

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 05, 2013 8:44 pm    Naslov sporočila:  IF Filter 455 khz - 2000Hz Odgovori s citatom

Nabavil sem IF filter 455 kHz in sem ga pred vgradnjo v postajo meril z analizatorjem. Rezultat je viden na prvi slikici, pričakoval pa sem takšnega kot ga propagira proizvajalec. Je tak rezultat zaradi napake merilne metode, ker imam 50 ohmski vhod-izhod, filter pa naj bi bil 2000 ohmski ali pa sem naletel na cenen ponaredek?

Inrad720F.JPG
 Opis:
Rezultat meritev
 Velikost datoteke:  99.76 KB
 Pogledana:  34 krat

Inrad720F.JPG

720F Inrad.gif
 Opis:
Proizvajalčeva meritev

Download
 Ime datoteke:  720F Inrad.gif
 Velikost datoteke:  4.76 KB
 Downloadano:  17 krat

VolkD
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Aktiv.: 60.06
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 05, 2013 11:32 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

To kar si izmeril je napaka v meritvi. Slika je tipična napaka, ko filter ni prilagojen.
s59ma
Član
Član

Pridružen-a: Čet 21 Feb 2008 12:31
Aktiv.: 3.01
Kraj: Medvode

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 06, 2013 12:01 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Točno tako, kot ti je napisal Darko.
Za boljši občutek o dejanski prepustni karakteristiki mu v serijo na vhod (in izhod!) priključi upor reda 1K8. Izgube v prepustu sicer ne bodo realne, boš pa dobil pravilno informacijo o obliki!

Pravilno obliko lahko vidiš tudi brez RF network analyzerja, če na vhod RX-a pripelješ šum (S53MV je v enem že dokaj starem CQ-ZRS objavil načrt, ali pa uporabiš Zener diodo z omejevanjem toka+ločevalni kondenzator). Avdio signal pripelješ v računalnik in si na avdio spektralcu (Spectrum lab, avtor DL4YHF) pogledaš prepustni pas. Uporabiš lahko tudi katerikoli drug program, ki uporablja "waterfall", npr. Argo.

Edit: videl kasneje, da si tudi ti srečni uporabnik DG8SAQ... Very Happy
Mislim, da se tukaj da pozabavati z nastavitvami impedance DUT...

S55EI
Član
Član

Pridružen-a: Pet 21 Maj 2010 12:47
Aktiv.: 3.10
Kraj: Postojna

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 06, 2013 1:48 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

@ VolkD - hvala, se mi je kar zdelo, da streljam kozle.

@S59MA - sem poizkusil z upori, ni tisto, kar sem želel. Bom poizkusil še s transformatorji.
Naknadno sem poizkusil še z generatorjem šuma (Uporabil sem ZRSjev mostič ASM100 kot generator šuma, čeprav to ni njegova prvenstvena naloga) za merilnik pa spektralni analizator na PCju od DL4YHF, kot si predlagal. Vidi se, da filter dela, tudi sliši, ni pa razvidna strmina. Se bom igral dalje...
Nastavitve impedanc DUT moram pa še prebrat.

VNWA od DG8SAQ mi je eno leto in pol ležal v omari, vmes sem PC, kjer je včasih delal, že dvakrat reinštaliral, poizkusil sem ga inštalirat na win7, pa mi nekaj ne dela prav. Še na XPjih sem imel težave z "overloadom", pa "no sync" ker winsi upravljajo z zvokom...

japek
Član
Član

Pridružen-a: Pon 23 Feb 2004 22:50
Aktiv.: 3.30
Kraj: Radenci

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 06, 2013 8:08 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

VNWA ima tudi eno funkcijo, ki jo najdeš pod "Tools"-"Matching Tool". Tam se da prilagoditev tudi simulirati, oziroma izvesti matematično. V HELP file je to početje opisano.
Jaz sem sicer za ta namen vseeno raje navijal avtotransformatorje Very Happy . Nekako mi je bližje tisto, kar lahko tudi otipam, HI.

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> VF tehnika in sistemi radijskih zvez Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 493 dni