|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.70 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Sre Avg 09, 2006 8:43 am Naslov sporočila: |
|
|
VolkD je napisal/a: |
Administratorja bom popraosil, da odpre rubriko "Nostalgija", kamor bom preselil večino teh postov. |
P.S. nekje je še tema o magnetnem spominu... mislim da med "fotografije zanimivih elektronskih komponent".
jur je napisal/a: |
Že pri mesečnih stroških za destilirano vodo za akumulatorje bi bankrotiral. |
Destilirano vodo dobiš iz klima naprave
Jaz se še spomnim, ko sem kot par letni mulc hodil k očetu na fakulteto za strojništvo, ko je delal na PDPjih.... ( _1_, _2_, _3_)....
dobri stari časi
Nekaj trakov, kartic, ventilatorjev in tlačnih senzorjev od hard-diskov imam še doma za spomin.
_________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding 
Nazadnje urejal/a aly Sre Avg 09, 2006 9:29 am; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45 Prispevkov: 5142 Aktiv.: 21.70 Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]
|
Objavljeno: Sre Avg 09, 2006 8:54 am Naslov sporočila: |
|
|
@ Mare: Ja, tisti.
Enkrat sem res odvijal ene ventilatorje ven. Jože K. je rekel, da bodo za zidanico.
Meni en procesorski ventilator piha poleti vroč zrak iz vrha podstrešja ven, tako da pomaga hladiti hišo.
Jur
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45 Prispevkov: 5142 Aktiv.: 21.70 Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]
|
Objavljeno: Sre Avg 09, 2006 11:42 am Naslov sporočila: |
|
|
@Aly: Destilirana voda iz klima naprave je v principu res destilirana. Ker pa se kondenzira na mestih, skozi katera piha zrak iz prostora, pobere iz njega prašne delce, ki jih filter ni zadržal in je zato zelo umazana.
Citiram: |
...in tlačnih senzorjev od hard-diskov... |
A so imeli diski tlačne senzorje? Se ne spomnim, da bi jih videl. Eni diski so imeli airflow senzorje z ogrevanimi termistorji. So pa bili tlačni senzorji na tračni enoti.
Jur
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.70 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Sre Avg 09, 2006 11:58 am Naslov sporočila: |
|
|
jur je napisal/a: |
A so imeli diski tlačne senzorje? Se ne spomnim, da bi jih videl. |
So bili. Sicer ne na diskih od PDPja, ampak na nekih drugih. Sem jih lastnoročno dol šraufal... Notri je samo klecno stikalo - nič analognega. Pa dva priključka za zrak ima, tako da je bil diferencialen, in vijak za nastavitev praga. Velikost cca. 3x3x1cm.
_________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

|
Objavljeno: Sre Avg 09, 2006 12:59 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pri PDPju so bili zanimivi izmenljivi hard diski RL01 kapacitete 5 MB (pet megabajtov). Preden je sistem vtaknil bralno pisalni glavi v disk je z krtačko podobno zobni, samo bolj fino, očistil ploščo prahu.
Izmenljivi disk RK05 je poleg čitalno bralne glave imel montiran akumulator. Če je zmanjkalo elektrike, je energija iz akumulatorja potegnila glave iz diska, tako da glave niso padle na ploščo (crash).
RP06 disk je imel 20 glav. Za kompatibilnost med različnimi enotami je bilo potrebno bralno/pisalne glave nastaviti točno na določeno mesto (med vrtenjem diska). To se je delalo z momentnim ključem in posebnim orodjem (polmetrsko bronasto palico, težko okoli dva kilograma). En motor od takega diska še vedno poganja manjšo cirkularko.
Izmenljivi disk: Včasih so bili diski strahovito dragi in majhne kapacitete. Zaradi tega so bili izmenljivi. Iz diskovne enote se je ven vzelo samo plošče z podatki in not vtaknilo druge. Prah je ravno tako kot danes povzročal crashe, zato so bile plošče zaprte v ohišju, diski pa so imeli filtre za zrak in včasih čistilne krtače.
Jur
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
22.03 KB |
Pogledana: |
18 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Lojz Član

Pridružen-a: Pet 11 Apr 2003 8:31 Prispevkov: 668 Aktiv.: 2.82 Kraj: Koroška
|
Objavljeno: Čet Avg 10, 2006 7:51 am Naslov sporočila: |
|
|
Na Filemanagerju pod "stari računalniki" je nekaj slik delujočih (leta 2004) PDP-jev. Sam sem jih servisiral še pri Iskri Delti. Najboljši PDP kar sem jih kdaj videl je imel 1MB! delovne memorije. Na njem pa je delalo do 32 terminalov PAKA 3000 istočasno. Programska oprema je bila lastno napisana za centralno skladišče materiala. Mašina je imela štiri RL02 izmenljive diske, vsak po 10MB. Na prvem je bil sistem, na drugem podatki, na tretjem backup in na četrtem so se igrali programerji.
_________________ LP
Lojz |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
s57bic Član

Pridružen-a: Sre 17 Dec 2003 8:18 Prispevkov: 637 Aktiv.: 2.69 Kraj: LJUBLJANA
|
Objavljeno: Čet Avg 10, 2006 10:50 pm Naslov sporočila: VT52, VT100 itd... |
|
|
Vidim, da vas je kar nekaj, ki poznate DECove računalnike.
A ima kdo ( ali ve kje bi še imeli) kakšen VT52 in/ali VT100 video terminal. Dober ali nedelujoč? Za moj muzej.
Za VT100 sem bil leta '80 na Nizozemskem na tečaju za njegovo popravljanje.
Lp, Jože.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00 Prispevkov: 5584 Aktiv.: 23.57
|
Objavljeno: Čet Avg 10, 2006 11:14 pm Naslov sporočila: |
|
|
eBay ? Jaz sem vecino eksotike dobil tam. Cene so razumne, ves kaj kupujes, le postnina ni najbolj ugodna in obcasno se je treba pregovarjati s cariniki, ki bi z veseljem zaracunali za uvoz starega zeleza ... tako pac je.
Take stvari je vecina firm ze zmetala v smeti najkasneje par let nazaj (najbolj rigidne so ocitno banke, ki so se stare sare oklepale najdlje). Ce poznas koga, ki skrbi za racunalnike v veliki firmi/banki, ga povprasaj, ce je kaj od tega v kaksnem skladiscu (hrcki spravljajo kramo za hude dni, vsaj dokler ni skladisce polno ).Firme, ki so skrbele za prodajo te robe, zdaj pocnejo prakticno vse drugo, samo z DECovo robo se ne bavijo vec oz. so prezasedeni.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
podboj Član

Pridružen-a: Sre 25 Maj 2005 11:48 Prispevkov: 1251 Aktiv.: 5.28 Kraj: Postojna, Sežana, Ljubljana
|
Objavljeno: Pet Avg 11, 2006 10:53 am Naslov sporočila: |
|
|
Ker ste ravno nekaj govorili o serverjih, me zanima, če mogoče kdo ve pinout od napajalnega konektorja za elektroniko na racku od diskov. Zadevo sem skupaj z diski vzel iz IBM Netfinity 5500 serverja in bi jo rad priključil na osebni računalnik. Barve žic so modra, rjava, rdeča, siva, vijola in črna. Konektor na napajalnem kablu je označen s TP-P1 in ima 24 pinov. Kot sem gledal, so na serverskem napajalniku napisane čisto običajne napetosti (3.3V, 5V, 12V, -5V, -12V).
Če ima kdo tak ali podoben server doma, bi ga lepo prosil, da odklopi konektor, vključi server in pomeri napetosti. Dobi kakšno nagrado
Sem kar nekaj ur iskal z googlom in po IBM strani, našel pa nič
Konektor na TIV izgleda tako
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
5.76 KB |
Pogledana: |
9035 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

|
Objavljeno: Sob Okt 21, 2006 9:01 pm Naslov sporočila: |
|
|
še malo nostalgije...
The picture shows our earliest computer called the WITCH which stood for Wolverhampton Instrument for Teaching Computing from Harwell. It was built at AERE Harwell in 1948 and was won by the then Wolverhampton and South Staffordshire Technical College in a national competition in 1957. The photograph above was taken in 1961.
The technology consisted of mixture of 1940's vintage telephone exchange technology (GPO 3000 type relays) and early nuclear instrumentation (Dekatron tubes).
A Dekatron tube was a device rather similar to a neon indicator light except that it had 10 anodes rather than one. By carefully timed and shaped steering pulses on intermediate electrodes the active glow could be moved from one anode to another. Dekatrons were used for event counting in early nuclear instrumentation before the advent of solid state electronics. In the WITCH the Dekatrons were used for storing digits of numbers. A row of 10 dekatrons could store a single number.
The WITCH was a very slow computer by modern standards. It took it
* 2 seconds to add or subtract 2 numbers
* 5 seconds to multiply two numbers
* 15 seconds to divide two numbers. (Division by zero took rather longer.)
original je TUKAJ .
_________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mirkatmir Član

Pridružen-a: Pet 25 Jul 2003 9:14 Prispevkov: 1876 Aktiv.: 7.92 Kraj: Ribnica (JN75IR)
|
Objavljeno: Ned Okt 22, 2006 4:35 pm Naslov sporočila: |
|
|
Aly, po sliki sodeč, je tole prenosnik, saj je na kolesih
_________________ lp, Miran (Miro - S51SK) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.93 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Ned Okt 22, 2006 11:26 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pozna kdo tole, oz. je imel z zadevo opravka
(mogoče Darko, Frenki verjetno Lojz ? )
Sam žal nisem več videl delujoče "mašine". Tele kartice sem našel v arhivu AOP-ja moje bivše firme.
_________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 60.05 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Ned Okt 22, 2006 11:31 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaja.. kartice No jaz sem delal tudi z nekaj manjšim formatom kartic. Žal jih nimam več. So bile pa bolj praktične za prenašat. Žal tudi za raztrest.
No na karticah na sliki ni tiska. Običajno je bil na zgornjem robu še tisk z igličnim tiskalnikom. Predvsem pri programih je bilo to uporabno. Podatki so itak vsebovali več ali manj same številke v katerih si se izgubil z natisnjenim tekstom ali pa brez.
Najbolj hecna stvar pri tem je, da smo dekletom, ki so vnašale podatke na stroju za luknjanje teh kartic rekli "luknjačice"
_________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00 Prispevkov: 5584 Aktiv.: 23.57
|
Objavljeno: Ned Okt 22, 2006 11:35 pm Naslov sporočila: |
|
|
IBMove kartice ? Kako lepe oglate luknje
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
. Član

Pridružen-a: Pon 23 Avg 2004 16:16 Prispevkov: 16777190 Aktiv.: 70811.97
|
Objavljeno: Ned Okt 22, 2006 11:53 pm Naslov sporočila: |
|
|
Brisana vsebina odstranjenega uporabnika.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 494 dni