www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Jedkalna naprava!
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Mehanika in strojništvo
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
LoLek
Član
Član

Pridružen-a: Sre 25 Feb 2004 12:46
Aktiv.: 1.45

PrispevekObjavljeno: Pet Avg 11, 2006 8:25 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sam bom verjetno dal narediti posodo enemu steklarju, ne more biti pretirano drago, saj je steklo poceni. To sem tudi jaz študiral, da je tupper posoda neprimerna zaradi volumna. Za kislino bom pa preizkusil železov III klorid.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
VolkD
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Aktiv.: 60.06
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Pet Avg 11, 2006 9:54 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Bo to posoda z ali brez grelca ?
Sprašujem namreč, ker grelec definira vsaj eno dimenzijo posode in s tem volumen.

Sam imam tudi idejo narediti podobno posodo.
Ideja je v tem, da bi posodo skrajno racionaliziral glede na dejanske potrebe.

Glede na spoznanje, da je potrebno tekočino vsakokrat prelivati je smiselno narediti posodo brez grelca, saj lahko tekočino segrejemo že poprej v drugi posodi, običajno kar v posodi v kateri jo hranimo.
Isto dejstvo govori v prid temu, da se izplača narediti posodi primeren rob za izlivanje tekočine.
V hobby namene se redkokdaj jedka več kot 2 ploščici istočasno in ker so dimenzije ploščic manše od evropa formata je ideja narediti zelo majhno posodo.
Volumen take posode bi bil zelo majhen. Ogrevanje tekočine bi potekalo z direktnim stikom sten posode z zrakom. Za železovtriklorid je to sicer nekoliko prenizka temperatura, a vseeno deluje, sploh, če je svež.
Material za posodo bi bilo steklo. Običajno 3mm steklo. Stem bi zagotovili tudi primerno težo.
Dve plošči velikosti 150 x 220 mm (širina x višina). Notranja razdalja na spodnjem koncu posode naj bi bila vsega 5 mm. Na zgornjem pa 15 mm. S tem je zagotovljen minimalni dvig tekočine ob potapljanju tiskanine.
Volumen tekočine. Celoten volumen take posode je 330 cm3. Torej nekaj več kot 3 dcl. Posodo naj bi se ne polnilo preko višine 20 cm. Volumen "polne" posode je torej cca 285 cm3. Taka posoda lahko zjedka evropa kartico.
Običajne ploščice v hobby aktivnostih so 50 x80 mm. V tem primeru bi bilo potrebno napolniti posodo do višine kakih 8 cm. Volumen take tekočune je vsega 82 cm3. Torej manj kot 1 dcl.
Mešanje peroksida. Naredi se samolepilni trak z lestvico volumna in ustrezno tabelo za dolivanje peroksida. Trak se nalepi na posodo po višini, tako da volumsko ustreza. Leva stran traku pove volumen tekočine, desna pa do katerevišine moramo doliti peroksid v primeru, da imamo v posodi samo kislino.

Glede na majhne količine tekočine in glede na majhno površino stika tekočine z zrakom (povprečno 150mm x 8mm) bi bilo za razmisliti o zamenjavi roba za izlivanje z nekakšno stekleno ploščo elipsoidne oblike, preko katere bi dali krpo iz lateksa, vse skupaj pa učvrstili z elastikami. Na ta način bi hlapom zaprl pot in bi tekočino lahko pustil v posodi.

Če bi vedel, kje dobiti tako krpo iz lateksa bi se zadeve že lotil.

Mogoče bi bila izdelava cenejša in vložek časa manjši, če bi naredili več posod. Je še kdo zainteresiran za izdelavo take posode ?

Proteus
Član
Član

Pridružen-a: Sre 15 Jun 2005 10:03
Aktiv.: 8.20

PrispevekObjavljeno: Pet Avg 11, 2006 10:22 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Citiram:
Sprašujem namreč, ker grelec definira vsaj eno dimenzijo posode in s tem volumen.

Saj ni nujno, da ga vstaviš v posodo, pri tako veliki: površini, "tanki" debelini in dokaj nizki temperaturi, lahko greješ tudi eno celo stran z zunanje strani.
Če ti to ne odgovarja, pa je lahko en del dodatno razširjen za grelec.

Seveda odvisno od tega kaj favoriziraš, majhno porabo kemikalij in bolj komplicirano izdelavo ali obratno.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
VolkD
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Avg 11, 2006 11:21 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ni potrebno komplicirati. Nobenega grelca zraven, če je kriza se postavi kalorifer za 5 min na razdaljo pol metra in je vse rešeno.

Medtem se je javil iskra in verjetno danes starta izdelava prvih dveh primerkov. Še kak interesent ??

LoLek
Član
Član

Pridružen-a: Sre 25 Feb 2004 12:46
Aktiv.: 1.45

PrispevekObjavljeno: Pet Avg 11, 2006 11:52 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz sem interesent!
Nazaj na vrh
VolkD
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Avg 11, 2006 3:59 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jah.. dva primerka sta že v izdelavi. Ko bova z iskro videla kako se stvar obnese gremo dalje. Če bo interes se lahko naredi kake 10 takih naprav..

Torej.. danes sem stopil do steklarja in naredil napako.
Razen dimenzij sem mu povedal zakaj to potrebujem. Zajokal je, da so za to potrebna posebna stekla, ki se ne topijo v kislini ( Question Question Exclamation Twisted Evil ). Naj pridem čez kak dan, da jih bo naročil. Pobaral sem ga za ceno. Potem je začel jokat, da ima s tem samo izgubo, ker da mora naročiti celo ploščo,... v glavnem, poskus natega Evil or Very Mad Evil or Very Mad
Zahvalil sem se mu in povedal, da 7K SIT za eno tako napravo pa že ne mislim dajati.

Ko sem prečkal cesto sem že bil pri drugem steklarju, poučen z zgodbo pri prvem, sem na vprašanje zakaj to rabim izdavil : "nanofish"! In nadalje razložil da so mi uturili nano ribice, ki v celem svojem življenju zrastejo največ do 3mm. Shocked
Počakal sem 15 min, da je bilo steklo narezano, obrušeno, dodal je še silikonski kit, ki dobro "prime" in me za vse skupaj osušil le za 3 K SIT. Jasno, kaj več kot toliko hiša za tako majhno žival ne more stati. Laughing Laughing

Stekla sem že zložil skupaj in obdelal z kitom. Sedaj čakam da se posuši.

Torej !! NANOFISH !! To je delovno ime novega projekta ! Laughing

Slike sledijo, a žal fotoaparata trenutno ni doma.

elektronik84
Član
Član

Pridružen-a: Pet 07 Jan 2005 18:28
Aktiv.: 1.00

PrispevekObjavljeno: Pet Avg 11, 2006 4:11 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pozdrav!

Tudi jaz se bom lotil izdelave te jedkalne posode, samo sedaj grem še malo na dopust tako, da bom stvar začel izdelovati konec meseca ali v začetku septembra! Ko bo stvar končana pa jo poslikam in poročam kako se je kaj obnesla.

Lep pozdrav!!
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
andrejj
Član
Član

Pridružen-a: Ned 21 Mar 2004 15:06
Aktiv.: 17.95
Kraj: 8232 Šentrupert

PrispevekObjavljeno: Pet Avg 11, 2006 4:16 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tam na strani je slika jedkalna posoda,to klikni in dobiš opis.Mogoče nima grelca in verjetno ima napravo za zračenje.Je pa velika.
http://www.radixgmbh.de/
Nazaj na vrh
iskra
Član
Član

Pridružen-a: Tor 14 Okt 2003 10:13
Aktiv.: 3.36
Kraj: Lokev ,Boa , KOPER

PrispevekObjavljeno: Pet Avg 11, 2006 4:53 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Very Happy Jutri skočim do tebe , Cool Cool potem pogledam še , kako ti ratajo tako mojsterska TIV Very Happy Very Happy in te seveda prehitim Wink . Upam da mi lahko prodaš še kakšen deci P501 , sicer nimam šans , da naredim boljše vezje od tebe Very Happy
Sokrat
Član
Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00
Aktiv.: 23.57

PrispevekObjavljeno: Pet Avg 11, 2006 6:36 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Darko, mi lahko sporocis dimenzije ene take povprecne banjice ? -> PM ali tukaj, nima veze. Baje je za HCl cisto OK marsikatera plastika (recimo polipropilen), vprasanje so samo dimenzije, sicer se pa vse da nekako dobiti Rolling Eyes
Nazaj na vrh
stoki
Član
Član

Pridružen-a: Sre 17 Nov 2004 0:22
Aktiv.: 0.54

PrispevekObjavljeno: Pet Avg 11, 2006 6:36 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Joj joj nanofish Very Happy
Jaz ne razumem takih ljudi - kako je lahko steklar celo zivljenje in ko slisi "kislina" ga zvije kot mojo mamo, ki ve samo, da to je slabo in zacne spontano piz**t. No ta je vsaj se korak naprej in te hoce obrat na ta racun. Very Happy
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov
Slowfly
Član
Član

Pridružen-a: Sre 18 Feb 2004 2:07
Aktiv.: 17.23
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pet Avg 11, 2006 8:52 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Edina kislina, ki topi-razžira steklo, je fluorovodikova. HCl (klorovodikova)je v steklenici oz. v stekleni (tudi iz najbolj navadnega stekla) posodi popolnoma na varnem.

Se opravičujem za to kar sem napisal, pomotoma sem preskočil in spregledal drugo stran, kjer je bilo to že napisano.

Nazadnje urejal/a Slowfly Ned Avg 13, 2006 12:35 am; skupaj popravljeno 4 krat
Nazaj na vrh
Slowfly
Član
Član

Pridružen-a: Sre 18 Feb 2004 2:07
Aktiv.: 17.23
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pet Avg 11, 2006 9:01 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

stoki je napisal/a:
Joj joj nanofish Very Happy
Jaz ne razumem takih ljudi - kako je lahko steklar celo zivljenje in ko slisi "kislina" ga zvije kot mojo mamo, ki ve samo, da to je slabo in zacne spontano piz**t. No ta je vsaj se korak naprej in te hoce obrat na ta racun. Very Happy

Kaj bi bilo šele, ko bi tvoja mama vedela, da je kis ki ga zliva v sloato, pravzaprav ocetna kislina. Saj bi jo še kap! Laughing Laughing Laughing

@ Darko

Ko boš prišel do fotoaparata, poslikaj še tiste majhne nanofish ribice! Laughing Laughing Laughing

lp
Nazaj na vrh
stoki
Član
Član

Pridružen-a: Sre 17 Nov 2004 0:22
Aktiv.: 0.54

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 13, 2006 12:23 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Se eno stvar bi izpostavil. Kako dobiti pametne mehurcke? Jaz sem na mojem sistemu sicer nekaj zumotvoril iz slamice (0,4mm luknjice) ampak bi se raje videl da bi bili mehurcki drobni, pa da bi jih bilo veliko. Tako kot v spodobnem akvariju za ribe. Ampak kolikor jaz vem je tista stvar, ki prsi mehurcke v navadnem akvariju iz nekega kamna. Ce bi tisto vtaknil v kislino bi se pomoje samo malo zapenilo. Probal sem se nekaj s spuzvo (da bi razpsilo zrak pod vodo) ampak ne deluje kaj prevec v redu.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov
VolkD
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 13, 2006 12:42 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mehurčke sem dobil z teflonsko cevko in navadno šivanko. Cevko sem potem kar zakital na dveh koncih "akvarija", zdaj čakam na slike z ribicami Smile

Prototip je končan in prva tiskanina je že narejena !
Slika je narejena s scanerjem. Narejene pa so tudi fotografije, a žal imam samo fotoaparat, kabel za prenos je nekam zalutal Sad

p.s.:Bodo pa jutri zato vidne ribice Laughing
Iskra je veselo odnesel svoj preizkušeni primerek.

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Mehanika in strojništvo Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4  Naslednja
Stran 3 od 4

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 493 dni