Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
miharix Član

Pridružen-a: Tor 18 Dec 2012 9:59 Prispevkov: 410 Aktiv.: 2.69 Kraj: LJ
|
Objavljeno: Tor Feb 12, 2013 11:04 pm Naslov sporočila: Izdelava vezja s pomočjo laserskega gravirnika |
|
|
Je kdo že poizkušal izdelat vezje s pomočjo laserskega gravirnika?
Sam se pred časom naletel na tale posnetek: http://youtu.be/pFQ3wjwKZP4
pa, ker imam dostop do 60W gravirnika me zamikalo, da bi za hec enkrat preizkusil.
No zadnjič sem, pa žal rezultat ni ravno uporaben.
Najslabše je nastalo tam, kje je bilo potrebno gravirat navpično črto.
Nastavitve laserja so bile na max moči pri max hitrosti in min "step down".
Način graviranja pa je bil rasterski.
Predvidevam, da bi lahko bil rezultat uporaben če bi bila slika vektorska z upoštevano debelino reza (ca 0,5mm), torej da bi laser graviral po enaki poti kot če bi vezje rezkal.
Žal pa ne vem kako izdelat tako datoteko saj ta laser ne pozna G-kode, le vektorske slike npr svg,dxf...
Mi lahko kdo morebiti namigne kako izdelat tako vektorsko sliko? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Peter123 Član

Pridružen-a: Tor 13 Jan 2009 15:34 Prispevkov: 1441 Aktiv.: 7.21 Kraj: Lj.
|
Objavljeno: Sre Feb 13, 2013 8:27 am Naslov sporočila: |
|
|
Na posnetku, ki si ga podal je vidno da ni bilo graviranja bakra, ampak je ploščo najprej pobarval (na tanko in enakomerno) z barvo in nato z laserjem odstranjeval barvo.
Nato je dal v kislino, ki je odjetkala vse površine s katerih je bila odstranjena barva.
Z laserskim gravirnikom boš zelo težko odgraviral baker. Že to je problematično, da je baker material, ki precej odbija svetlobo in lahko poškoduješ sam laser. In kot sem videl na posnetku je od delal z 28%hitrostjo, moč laserja pa ni znana. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
trot Član

Pridružen-a: Čet 18 Jan 2007 20:25 Prispevkov: 1282 Aktiv.: 5.72 Kraj: glej fogl
|
Objavljeno: Sre Feb 13, 2013 9:04 am Naslov sporočila: |
|
|
LPKF ima neke take rešitve izdelave TIV, ampak mislim da so osnovne plošče niso običajne, ampak imajo nek nanos... poglej si kako imajo oni to rešeno. _________________ lp, Klemen |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aljoš Član

Pridružen-a: Čet 08 Sep 2005 20:03 Prispevkov: 3132 Aktiv.: 13.22 Kraj: Škofja loka-poljanska dolina
|
Objavljeno: Sre Feb 13, 2013 11:38 am Naslov sporočila: |
|
|
Nimamo nobenega nanosa, laser "odreže" baker direktno s plošče.... LINK _________________ Najprej se je pokadilo, nato izjavi Sokrat: dva Watt-a my ass...LOOOLL::: |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
SimonS Član

Pridružen-a: Čet 01 Jul 2004 11:18 Prispevkov: 4769 Aktiv.: 20.13 Kraj: Kobarid
|
Objavljeno: Sre Feb 13, 2013 11:42 am Naslov sporočila: |
|
|
Ampak tu je v igri JAG laser. Preveč za naš žep..
Tudi jaz sem razmišljal o tem, ko sem imel laser, ampak do realizacije ni prišlo. Kolikor sem gledal ploščico prebarvajo z črno barvo in potem z laserjem odstranijo barvo. _________________ Lep dan
Simon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
stane Član

Pridružen-a: Tor 17 Apr 2007 21:19 Prispevkov: 1281 Aktiv.: 5.79 Kraj: Rače
|
Objavljeno: Sre Feb 13, 2013 11:58 am Naslov sporočila: |
|
|
Pozanimaj se koliko stane leča laserja. Z bakrom jo boš hitro uničil. Kaj se dela s tem laserjem? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MarkoM Član

Pridružen-a: Tor 12 Sep 2006 15:29 Prispevkov: 2825 Aktiv.: 12.37 Kraj: Lovrenc na P.
|
Objavljeno: Sre Feb 13, 2013 12:12 pm Naslov sporočila: |
|
|
OT: Baker, ki ga odstrani laser izpari? Kje se potem to nabira? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aljoš Član

Pridružen-a: Čet 08 Sep 2005 20:03 Prispevkov: 3132 Aktiv.: 13.22 Kraj: Škofja loka-poljanska dolina
|
Objavljeno: Sre Feb 13, 2013 2:17 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sesalec ki je zraven sistema....  _________________ Najprej se je pokadilo, nato izjavi Sokrat: dva Watt-a my ass...LOOOLL::: |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mirkatmir Član

Pridružen-a: Pet 25 Jul 2003 9:14 Prispevkov: 1876 Aktiv.: 7.92 Kraj: Ribnica (JN75IR)
|
Objavljeno: Sre Feb 13, 2013 3:18 pm Naslov sporočila: |
|
|
ali v tvojih pljučih, če si preveč firbčen  _________________ lp, Miran (Miro - S51SK) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MarkoM Član

Pridružen-a: Tor 12 Sep 2006 15:29 Prispevkov: 2825 Aktiv.: 12.37 Kraj: Lovrenc na P.
|
Objavljeno: Sre Feb 13, 2013 4:38 pm Naslov sporočila: |
|
|
Bolj me zanima kemični/fizikalni proces ob tem. Torej izpari v "paro", ki se potem "kondenzira"? Ali baker preprosto zgori? Kako zgleda odpad? Strjen prah?
Vem, da se firbčn.  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
snow Član

Pridružen-a: Tor 27 Dec 2005 14:02 Prispevkov: 341 Aktiv.: 1.44 Kraj: Ljubljana || Velenje
|
Objavljeno: Sre Feb 13, 2013 8:32 pm Naslov sporočila: |
|
|
Bolj fizikalen. Baker odpareva in se potem kondenzira. No načeloma lahko nastane bakrov oksid, ampak še vedno to ni plin pri sobni temperaturi.
Moraš pa vedeti, da je baker dobro odbija večino valovnih dolžin svetlobe. Razen tam v UV in zelene(?).
Laser v domači izvedbi se za izdelavo vezij uporablja za osvetljevanje po fotopostopku, kot npr v laser printerju. Ali pa odstranjevanje (angl. ablation) neke zaščite, kot je že prej omenjena barva. V obeh primerih sledi jedkanje. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aljoš Član

|
Objavljeno: Sre Feb 13, 2013 9:31 pm Naslov sporočila: |
|
|
Točno tako...UV in zelena... V sesalcu pa dejansko ostanejo drobne nitke.. lahko bi se reklo 10x tanjše lahko kot tvoj las...  _________________ Najprej se je pokadilo, nato izjavi Sokrat: dva Watt-a my ass...LOOOLL::: |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
miharix Član

|
Objavljeno: Čet Jul 04, 2013 9:28 pm Naslov sporočila: |
|
|
Končno spet čas za malo igračkanja na elektronskem področju..
stane je napisal/a: |
Pozanimaj se koliko stane leča laserja. Z bakrom jo boš hitro uničil. |
Mi lahko razjasniš kaj točno škoduje leči pri graviranju bo bakru ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
gregoral Član

Pridružen-a: Pet 24 Nov 2006 9:42 Prispevkov: 688 Aktiv.: 3.04 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Čet Jul 04, 2013 9:58 pm Naslov sporočila: |
|
|
@miharix:
Baker izpari ko ga laserski žarek dovolj segreje.
Nastanejo bakrove pare ki se čez kratek čas ohladijo (ob stiku z hladnimi predmeti (leča) še toliko prej ).
Ko se ohladijo kondenzirajo in se v večini primerov nečesa oprimejo.
Glede na to da je leča blizu se brez primernega odsesovanja hitro primejo na steklo.
Proizvajalci avtomobilskih žarometov na podoben način naparevajo aluminijaste pare na parabolo žarometa.
Princip je podoben kot pri vlagi v zraku.
Če iz hladilnika postaviš hladno steklenico na mizo bo na njej zelo kmalu kondenzirala voda iz zraka.
Zelo preprost princip (za razumet) je to.
lp, gregor
Nazadnje urejal/a gregoral Čet Jul 04, 2013 10:02 pm; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
miharix Član

|
Objavljeno: Čet Jul 04, 2013 10:01 pm Naslov sporočila: |
|
|
60W laser dovolj segreje baker, da ta začne na mikro nivoju izparevat.
Vau jaz pa stalno mislil, da z takim laserjem ne izbijem niti ene molekule. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|