www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Komentar usmernik 2-30V / 4,2-18A
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4, 5  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Napajalniki, polnilci in baterije
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
oldtimer 65
Član
Član

Pridružen-a: Sob 14 Jul 2012 15:53
Aktiv.: 1.52
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Ned Feb 17, 2013 6:47 pm    Naslov sporočila:  Komentar usmernik 2-30V / 4,2-18A Odgovori s citatom

Iščem malo močnejši usmernik z regulacijo napetosti in toka, pa sem na strani http://www.spaennare.se/psupply.html pod točko C zagledal to kar sem nekako iskal.

Me pa zanimajo komentarji- se je vredno lotit izdelave omenjenega usmernika?

usmernik.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  108.3 KB
 Pogledana:  48 krat

usmernik.jpg

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
PZUFIC
Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06
Aktiv.: 32.64
Kraj: Rakek

PrispevekObjavljeno: Ned Feb 17, 2013 7:34 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mnenje bo podal kdo drug, se pa zahvaljujem, da si tole prilepil. Če bodo mnenja dobra, se bom definitivno nekoč lotil izdelave, ker je zadeva zelo zmogljiva.

Edino tisti 7812 za napajanje ventilatorja je verjetno bolj bogi, ker ima ogromno padca. Seveda je odvisno od moči ventilatorja.

Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
David2204
Član
Član

Pridružen-a: Pon 03 Nov 2008 0:01
Aktiv.: 4.93
Kraj: Ljubljana - Nova Gorica

PrispevekObjavljeno: Ned Feb 17, 2013 8:53 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Predlagal bi edino, da vezje nadgradiš za transformator z večimi odcepi, ki jih po potrebi (glede na izhodno napetost) preklapljaš, tako da nekoliko zmanjšaš izgubno moč na tranzistorjih. Drugače boš pri nizki izhodni napetosti in velikem toku imel na hladilnem rebru nekaj sto vatov izgub.
reber
Član
Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:20
Aktiv.: 9.62
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Ned Feb 17, 2013 10:25 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

2N3055 naj bo za linearni usmernik dimenzioniran za nekje do 3A toka, kar pomeni 6 tranzistorjev za 18A.
PZUFIC
Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06
Aktiv.: 32.64
Kraj: Rakek

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 18, 2013 11:30 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kakor gledam, je če ne upoštevamo transformatorja, najdražji gladilni kondenzator. Če vzamemo 10*10000uF pride to nekje 30. En kondenzator 100000uF 40V pa je pri nas cca. 90.

Razen mogoče kaka alternativa na e-bayu, katere kvaliteta je pa spet vprašljiva.

Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
6dan8
Član
Član

Pridružen-a: Tor 18 Jan 2011 10:53
Aktiv.: 6.00
Kraj: Goriška

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 18, 2013 11:49 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Napajalna napetost vezja je 40 V DC? Toliko, kot je najvišja dovoljena napetost ("Absolute Maximum Rating") za LM723? Think
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
laura
Član
Član

Pridružen-a: Tor 10 Avg 2010 11:48
Aktiv.: 10.80
Kraj: Sobota

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 18, 2013 11:59 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

To mislim da je slab načrt
protoncek
Član
Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41
Aktiv.: 42.78
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 18, 2013 12:38 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sicer tudi jaz nikoli nisem maral LM723...nikoli nisem delal usmernika z njim, kar pa sem jih videl niso bili nevemkaj...predvsem je menda temperturno nestabilen.
Glede na velik zahtevan tok - ali ne bi raje razmislil o stikalnem napajalniku? Na gornjem načrtu bodo pri ekstremu: izhod 2V ter tok 15A na tranzistorjih izgube 40-2=28 krat 15)=570W. To je ogromno. 2N-ovci bodo pobegnili na dopust hitreje kot ti rečeš "auč"...
No, če narediš res dobro hlajenje, potem je dobra stran da lahko izklopiš radiator v delavnici... Dancing resno: če vztrajaš na analogni tehniki, potem je prva nujna stvar več odcepov na sekundarju.
Kar se pa stikalnika tiče: ena izmed možnosti je predelava PC napajalnika: s predelavo relativno poceni dobiš izhodno napetost tam do 25-30V nekje, izhodni tok pa ranga 20-30A (odvisno od same moči napajalnika). Sicer je link že bil objavljen, pa vseeno - TUKAJ.. Če ne znaš italijansko - google translate v angleščino in gasa.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
reber
Član
Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:20
Aktiv.: 9.62
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 18, 2013 8:37 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

protoncek je napisal/a:
Sicer tudi jaz nikoli nisem maral LM723...nikoli nisem delal usmernika z njim, kar pa sem jih videl niso bili nevemkaj...predvsem je menda temperturno nestabilen.

Ja in ne. Temperaturno nestabilna je le tokovna regulacija, če je izvedena samo z internim tranzistorjem brez zunanjega operacijskega ojačevalnika. Interna napetostna referenca in interni ojačevalnik napake za napetostno stabilizacijo pa sta oba zelo natančna in stabilna. Za stabilno tokovno regulacijo je potrebno dodati zunanji operacijski ojačevalnik. Če v neposredno bližini ni močnejšega VF polja, je napajalnik z LM723 zelo stabilen, omenjeno VF polje pa zbega marsikatero regulacijo, tako da ne bi zdaj o tem.

psevdonim
Član
Član

Pridružen-a: Čet 21 Sep 2006 21:42
Aktiv.: 14.93
Kraj: slo

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 19, 2013 7:58 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Citiram:
Me pa zanimajo komentarji
če bi imel dovolj časa, bi se zadeve lotil po korakih:
- najprej bi zbral razne "application notes" za LM723 in (vsaj na preizkusni ploščici, protoboard ali kako ji že rečejo) sestavil in preizkusil vse vezave iz "application notes";
- potem bi dodajal komponente, ki so na priloženem načrtu, v osnovni vezavi pa jih ni.

Tako bi bil na dobri poti, da razumem delovanje naprave že na načrtu; da za vsak upor, kondenzator, diodo poznam vlogo v vezju, itd.
Drugače lahko gre zadeva v smer:"Sestavil sem usmernik po priloženi shemi, zdaj pa ne deluje to-drugo-tretje, kaj je narobe ?"

sscott
Član
Član

Pridružen-a: Pet 10 Jul 2009 12:11
Aktiv.: 5.84
Kraj: Medvode

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 19, 2013 9:12 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

pozabi na LM723 ki je že zgodovina. Pri RF bremenu ponori.

Zelo enostaven usmernik narediš z L200 regulatorjem. Naredi pa še predregulator s tiristorjem, ali pa enostavo vezje z OP AMP ki ti bo preklapljal navitja transformatorja.

Power-supply-from-3-to-30-V-with-an-L200-IC-Circuit-Diagram-by-Anwar-von-Sroka.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  45.22 KB
 Pogledana:  41 krat

Power-supply-from-3-to-30-V-with-an-L200-IC-Circuit-Diagram-by-Anwar-von-Sroka.jpg

Nazaj na vrh
laura
Član
Član

Pridružen-a: Tor 10 Avg 2010 11:48
Aktiv.: 10.80
Kraj: Sobota

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 19, 2013 10:33 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pri teh načrtih me moti da ni nikjer vrisanih baznih uporov -za izenačevanje baznih tokov izhodnih transistorjev.
lucca brassi
Član
Član

Pridružen-a: Ned 01 Feb 2004 12:46
Aktiv.: 17.82
Kraj: KOČEVJE

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 19, 2013 10:47 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

No nam je pa L200 osciliral kot nor narejeno tudi po neki elektorjevi shemi davnega 198 Question
sscott
Član
Član

Pridružen-a: Pet 10 Jul 2009 12:11
Aktiv.: 5.84
Kraj: Medvode

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 19, 2013 11:08 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

a res. Jaz sem naredil cca 10 usmernikov 5-10A za CB postajo, pa so vsi delali super. Pol pa predlagajte kaj drugega.

Sem se pa spomnil še nekaj.

Ponavadi rabiš veliko toka za 12V, za večjo napetost pa ne.

Predlagam da v isto ohišje vgradi switcher za 12V in 20A , za ostalo pa naredi klasičen usmernik 0-30v 3-5A
Nazaj na vrh
Jaka57
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Ned 12 Dec 2004 21:47
Aktiv.: 24.56
Kraj: Grosuplje

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 19, 2013 11:19 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

sscott je napisal/a:
pozabi na LM723 ki je že zgodovina. Pri RF bremenu ponori.

Ni nujno. Bom poiskal shemo 13.6V 10A s 723, kateri ni ponorel, tudi, če je bila poleg njega CB antena.
Ko si stisnil PTT je napetost malenkost padla, za razliko od mnogih drugih, kjer je napetost narasla.

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Napajalniki, polnilci in baterije Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4, 5  Naslednja
Stran 1 od 5

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 494 dni