www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

KANSAI 7500 agregat

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
cornholio
Član
Član

Pridružen-a: Sre 24 Avg 2005 14:10
Aktiv.: 0.49
Kraj: Prlekija

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 19, 2013 9:44 pm    Naslov sporočila:  KANSAI 7500 agregat Odgovori s citatom

Dober dan

Torej imam kansai 7500 (zeleni) agregat (diesel, cca 7,5kW električne moči) kateremu je odtrgalo vetrnico za hlajenje, jo razmetalo po motorju ter uničilo rotor ter stator. Stator ni taki problem (se previje), na rotorju pa je zdrobilo en magnet (osem jih je privitih na stator).
Sedaj pa jaz vas vprašam: ve kdo kje bi dobil magnet ali pa če ma kdo kaki tak agregat kje za dele??

Hvala

Lp
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Yahoo Messenger - naslov
PZUFIC
Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06
Aktiv.: 32.62
Kraj: Rakek

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 19, 2013 11:08 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sam magnet boš glede na moje izkušnje verjetno težko dobil. So magneti res priviti?

Z malo iznajdljivosti in dograditve akumulatorčka lahko zelo verjetno pozabiš na tiste magnete.

Je na uničilo samo navitje ali še kaj drugega? Rotorji so namreč zelo verjetno balansirani in če je kaj povito zadeva opleta.

Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
cornholio
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 20, 2013 12:06 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

če se magneti ne dobijo, pa bi vzel cel rotor (če se splača).
Magneti so v sredini priviti z enim imbus šraufom, tolko da ostanejo na mestu, drugače se itak držijo jedra rotorja (so pa močni ko pras..a), sem rotor komaj spravil ven iz statorja, ga dal na pank in že je pobegnil na šraufštok.

Kako to misliš z akkujem?? Kaki načrti, obrazložitve???

Lp
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Yahoo Messenger - naslov
PZUFIC
Vseved

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 20, 2013 11:56 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Glede nato, da ne najdem niti enega podatka ali slike o tem agregatu sklepam, da gre za kitajsko zadevo.

Samo magnetov verjetno ne boš dobil, edino če bi jih odvijačil z uničenega rotorja.
Je pa res, da so saj privijačeni, ker pri večini so vtaknjeni za rob in zalakirani, torej je skoraj nemogoče, da dobiš celega ven.

Kolikor sem jaz popravljal te zadeve je hladilna elisa privijačena na rotor, torej mi ni jasno, kako je rotor ostal nepoškodovan.

Glede nato, da so na rotorju magneti sklepam, da gre za sinhroni generator, ki ima pod pokrovom elektroniko v polkrožni obliki, ki si jo moral načeloma odvijačiti, da si prišel do rotorja. Kakšna slika vseeno nebi škodila.

Gre pa takole, da poskušam, malce bolj strokovno in upam, da pravilno obrazložit.
Do indukcije v navitjiu pride le, če se magnetni pretok skozi navitje spreminja. Če bi bil rotor brez magnetov in bi ga vrteli se nebi zgodilo nič. Ker pa zaradi magnetov in vretnja pride do spreminjanja magnetnega pretoka se v napajalnem navitju inducira nakaj napetosti. Ta napetost napaja regulator, ki tako lahko prične vzbujanje, torej napajanje rotorskega navitja preko krtač in drsnih obročev, ter nadalje skrbi, da je izhodna napetost ne glede na obremenitev 230V.

Če magnetov ni ali odpovejo se ob zagonu ne zgodi nič. To lahko rešimo, da po zagonu preko tipke in zaščitne diode za kratek čas pripeljemo recimo 12V na krtače, kjer je priključen tudi regulator. Posledično se regulator vzbudi iz napetosti direktno na rotorsko navitje in ne preko magnetov.

Zadeva preverjeno deluje, tudi kakšnih pritožb čez nedelovanje kakor vem ni bilo.

Za magnete ali rotor lahko mogoče poizkusiš v GMA elektromehaniki Ljubljana. (stavek se lahko odstrani, če menite, da gre za namerno reklamo).

Upam, da sem pomagal in hkrati malce osvetlil stvar.

Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
cornholio
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 20, 2013 9:58 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala za odgovor.
Stanje je pa tako, ni nobenih krtač (ščetk) ali česa podobnega!!
Magneti so privijačeni na rotor glih toliko da se ne premaknejo od "božje sile" (vijak imbus 4 v sredini magneta), grugače se "magnetno" držijo jedra statorja kot bogec križa (grozni so, sem si parkrat skoraj polomil prste)!!!!

Generator deluje izključno na magnetno polje!!! Sem premaknil rotor v statorju za cca 10 cm in se je zaiskrilo na žicah neglede na poškodovano navitje!!

Iz statorja so speljane štiri žice, torej zvezdišče (nula) ter tri faze in dve žici kar predstavlja navitje za vzbujanje oz. regulacijo....

Mene bolj kot ne zanima kje dobiti magnet......

Lp
Nazaj na vrh
PZUFIC
Vseved

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 20, 2013 11:35 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Čudno vse skupaj. Bo mogoče kdo drug kaj več napisal če pozna tak tipi izvedbe generatorja.

Tudi ti si čudno napisal "na rotorju pa je zdrobilo en magnet (osem jih je privitih na stator)". Torej kje so magneti na rotorju ali statorju? Imaš sploh rotorsko navitje?

Daj naredi kakšno sliko te zadeve. In kam sta poleg na navitje priključeni tisti žici za vzbujanje?

Za magnete ali rotor sem ti napisal, kje jih boš, če jih slučajno boš dobil. Najverjetneje pa je, da lahko na nove magnete ali stator kar pozabiš, razen če boš našel na e-bayu kakšen identičen rotor ali magnete za drug generator.

Da se ja pa že pri 10cm premiku toliko poznalo pa kar težko verjamem.

Mirko
Član
Član

Pridružen-a: Ned 03 Feb 2008 16:03
Aktiv.: 0.99

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 21, 2013 1:52 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Probaj tole

http://www.machines4u.com.au/browse/Generator/kansai/Melbourne/
L.P.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
cornholio
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 21, 2013 9:12 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Se opravičujem (tiskarski škrat), na rotor so priviti magneti (slike sledijo), rotorskega navitja ni, so samo magneti....
Nazaj na vrh
cornholio
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 22, 2013 12:47 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

kako se naložijo slike???

LP[/scroll]
Nazaj na vrh
Tonny
Član
Član

Pridružen-a: Sre 23 Dec 2009 11:57
Aktiv.: 1.53
Kraj: Vrhnika - MS

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 22, 2013 1:16 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Takole.

Priponka.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  319.48 KB
 Pogledana:  8 krat

Priponka.jpg

Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
cornholio
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 22, 2013 11:36 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Slike

IMG_0127.jpg
 Opis:
Stator
 Velikost datoteke:  3.55 MB
 Pogledana:  1 krat

IMG_0127.jpg

IMG_0137.jpg
 Opis:
rotor
 Velikost datoteke:  3.79 MB
 Pogledana:  4 krat

IMG_0137.jpg

IMG_0140.jpg
 Opis:
rotor
 Velikost datoteke:  4.58 MB
 Pogledana:  6 krat

IMG_0140.jpg

IMG_0142.jpg
 Opis:
vzbujanje
 Velikost datoteke:  3.98 MB
 Pogledana:  2 krat

IMG_0142.jpg

Nazaj na vrh
PZUFIC
Vseved

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 23, 2013 12:15 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sem si malce teoretično razjasnil stvar. Gre za sinhroni generator, ki magnetno polje namesto z rotorskim navitjem povzroča s trajnimi magneti. Kakor sem prebral zadeva posledično nima nikakršnega vzbujanja. Regulirajo se torej le obrati. Namreč magnetnega pretoka zaradi trajnih magnetov se ne da spreminjati. S spreminjanjem obratov se spreminja frekvenca. Možno pa je, da je manj motenj višjih frekvenc v izhodnem signalu na račun odstotnosti ščetk. Tiste diode so pa domnevam za 12V izhod, če ga ima, čeprav potem ne vem čemu služita releja. Nekaj teorije je tule. Če se motim naj me kdo popravi.

Glede samih magnetov in rotorja pa mi je uspelo najti le tole. Če se ti uspe dogovorit za en kos in ti cena ni pretirana...

Posledica zgoraj napisanega pa je, da če ne boš dobil identično "močnih" magnetov bodo težave.

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 498 dni