www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Li-po za vijačnik
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Napajalniki, polnilci in baterije
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
PZUFIC
Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06
Aktiv.: 32.64
Kraj: Rakek

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 22, 2013 6:32 pm    Naslov sporočila:  Li-po za vijačnik Odgovori s citatom

Da ne smetim teme glede priklopa vijačnika na napajalnik bom na vprašnja in replike v zvezi z mojimi prispevki odgovoril tule. Hotel sem sicer pisati v neko starejšo temo o tej zadevi, pa me samo preusmeri na začetno stran foruma, tako da sem odprl novo.

Ceno sem malce zaokrožil. Za 11,90 se v slovenski modelarski trgovini M*** dobi
Li-po 3S 1Ah akumulatorje, kar pomeni, da ja zadeva primerna za 12V vrtalnike. Priznam, sem spregledal, da ima avtor teme 18V vijačnik.

Zadeva je za slovenski trg za moje pojme ugodna in več kot zadovoljivo služi svojemu namenu. Lahko pa se kupi več paketov in naredi več baterij. Imam na Makiti 2*1Ah popolnoma zaadostuje potrebam.

Na Ni-Xx ne grem nikoli več. Ni samo praznjenja in masa je občutno lažja.

In pri tej ceni se mi predelava na transformator nikakor ne zdi smotrna, sploh ker s tem uničimo glavno prednost akumulatorskega orodja. V tem primeru lahko za ta denar kupimo vrtalnik in vijačimo z njim, ali pa namenski električni vijačnik.

Je pa vse to le moje mnenje.

Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
a.vidmar
Član
Član

Pridružen-a: Ned 08 Jul 2007 11:03
Aktiv.: 5.30
Kraj: Postojna

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 22, 2013 8:52 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tisti ki želijo 4S (14,8V) imajo na tuji popularni strani za hobiiste 1600MAh LiPo 20C za 13,56$ in 5$ poštnine (kar znese okrog 15EURO)

Tudi dimenzije bi ustrezale za vgradnjo v obstoječi NiCd pack.

Iskalni pojem:

Turnigy 1600mAh 4S 20C Lipo Pack (NL Warehouse)

Wink
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
milan62
Član
Član

Pridružen-a: Ned 04 Jan 2004 23:19
Aktiv.: 10.09
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 22, 2013 9:58 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Lahko napišeš še kaj o zaščiti proti prevelikemu izpraznenju Lipo baterij ?

LP

PZUFIC
Vseved

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 22, 2013 10:49 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Na HobbyKingu, e-bayu in še kje drugje jih imaš kakor toče za drobiž. Jaz konkretno uporalbjam tako s LED incikacijo in piskačem. Natakne se direktno na balansirni konektor.
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
reber
Član
Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:20
Aktiv.: 9.62
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 23, 2013 9:21 am    Naslov sporočila:  Re: Li-po za vijačnik Odgovori s citatom

PZUFIC je napisal/a:

Ceno sem malce zaokrožil. Za 11,90 se v slovenski modelarski trgovini M*** dobi

Te skrivalnice mi ne gredo najbolje, a to si mislil trgovino Mibo modeli?
Ne sami kitajci, tudi nekatere slovenske trgovine imajo slabo robo

Za tiste, ki nimajo modelarskega polnilnika, utegne biti težava, kar pomeni nakup ali izdelava. In ne nazadnje, potrebno je imeti znanje o pravilni rabi litijevih baterij Wink

PZUFIC je napisal/a:

Na Ni-Xx ne grem nikoli več. Ni samo praznjenja in masa je občutno lažja.

Samopraznjenje bo bolj prav, čeprav SSKJ te besede ne pozna, ampak tudi "samo praznjenje" ne pozna Wink

PZUFIC
Vseved

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 23, 2013 2:39 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja mislil sem to trgovino, samo je zaradi pravil nisem dirketno napisal. Zame konkretno se je splačalo. Polnilnik se pa pri večini ljudi, ki se ukvarjajo z elektroniko zelo kmalu amortizira. Se pa prodajajo tudi Li-po polnilniki, priklopi in pusti za nekaj $. Kvaliteta je seveda vprašljiva.

Hvala za opombo glede samporaznjenja.

PZUFIC
Vseved

PrispevekObjavljeno: Sre Jul 24, 2013 12:27 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zanima me, če je že kdo preizkusil, če naprave namenjene za 3,6V (palični vjačnik) normalno delujejo na 1S Li-ion?

Uporabil bi eno ali več vzporedno vezanih 18650 celic z zaščito in spajkalnimi peresci. Katere bi mi priporočili, seveda iz tujine in za zmerno ceno.

Sibica
Član
Član

Pridružen-a: Sob 02 Maj 2009 15:24
Aktiv.: 5.59
Kraj: Vremska Dolina

PrispevekObjavljeno: Sre Jul 24, 2013 1:16 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zakaj nebi?
0.1V je razlike. Motor bo točno za 2.78% preobremenjen.

edit: Li-ion ima nazivno napetost 3.6V.

Matej79
Član
Član

Pridružen-a: Ned 11 Sep 2011 21:15
Aktiv.: 2.04
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Sre Jul 24, 2013 4:34 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

PZUFIC je napisal/a:
Zanima me, če je že kdo preizkusil, če naprave namenjene za 3,6V (palični vjačnik) normalno delujejo na 1S Li-ion?

Uporabil bi eno ali več vzporedno vezanih 18650 celic z zaščito in spajkalnimi peresci. Katere bi mi priporočili, seveda iz tujine in za zmerno ceno.

3.6V predvidevam da je nazivna napetost za 3S NiMH baterijski paket, kar pomeni, da bo svež iz polnilca nekje 4.35V. Nazivna napetost za LiIon je 3.7V, medtem, ko je napetost sveže celice iz polnilca 4.2V. Tako da ,ja, gre skupaj. Če kupuješ, bi ti priporočal Panasonic NCR18650B, ki so 3400mAh kapacitete. Verjetno zaščitenih celic ne boš našel s peresi za lotanje, vendar če malo pobrusiš kontakte celice se da prav lepo lotat, le delat moraš z najvišjo temperaturo, ki ti jo spajkalnik omogoča, da cin čim hitreje steče in celice ne pregreješ. Meni vedno uspe brez težav.

Nazadnje urejal/a Matej79 Čet Jul 25, 2013 4:45 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
bojans
Član
Član

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 0:52
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sre Jul 24, 2013 5:47 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Imam 3 EEMB LP9051 celice. Na njih še piše 3,7 V 5500 mAh. V predalu so stale več kot 2 leti. Napetost 3,8 V z razliko +- 20 mV med njimi. Za test sem vsako od njih napolnil na 4,18 V, in jih nato zvezal v baterijo. Praznil sem jih z začetnim tokom 1,4A. Ta akumulator ima več kot 5 Ah (izmerjeno 5,07 Ah).

Accu bi uporabil 5-6 x nakar bi celice spet napetostno izenačil. Polnil bi z LM317 nastavlenim na 12,3 V.

Vprašanja:

Bi to šlo, ali kljub vsemu potrebujem balanser?
Če je balanser nujen bi lahko uporabil kakšnega iz starih laptop baterij?
Verjetno zamisel polnjenje s 5 W sončno celico brez regulacije napetosti ni najbolša.

Namen uporabe je, da mi akumulator zagotovi energijo za izčrpanje nekaj l vode iz čolna. Koliko l bo to pa še poročam. Do sedaj sem imel NiCd 4 Ah pa je ~ 10 cm vode (lilo je celo noč kot iz škafa) črpalka izčrpala BP, pa še kaj bi sodeč po zvoku motorčka. (to so te male črpalke iz Conrada).

Prosim za vaša mnenja, predloge, itd.

Zdaj grem pa lotat avtomatiko za vklop črpalke, da ne bom spet iz morja v vodo stopil. Dancing

Matej79
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Jul 24, 2013 5:55 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Za polnjenje LiPo paketov ti toplo priporočam, da si nabaviš pošten modelarski polnilec, še posebej, če bo paket brez zaščite. Da ne bo na koncu ognja v strehi (in to dobesedno). LiPo/LiIon akumulatorji se polnijo s konstantnim tokom, dokler ne dosežejo željene napetosti, nato se do konca polnijo s konstantno napetostjo (t.i. trickle charge). Kako bi ti to izpeljal z LM317?
Nazaj na vrh
bojans
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Jul 24, 2013 6:18 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

LM317 ima tokovni limiter na 1,5 A, kar je ~ 1/3 CA. Ker je napetostni regulator naj bi na koncu polnil z zahtevano napetostjo (4,1 V po celici).
Tako sem razmišljal.

Hvala za mnenje.

PS. Čas polnjenja ni omejen.

Matej79
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Jul 24, 2013 6:56 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kakorkoli že, polnjenje LiPo/LiIon akumulatorjev zahteva točno določen algoritem. V ta namen obstaja tudi namensko čipovje, če vztrajaš pri tem, da si polnilec narediš sam. V tem primeru ti priporočam, da narediš večkanalni polnilec, na baterijski paket pa zvežeš konektor namenjen izključno polnjenju. Tako boš imel celice zbalansirane po vsakem polnjenju. Istočasno si omisli tudi zaščito za paket proti preizpraznjenju/prenapolnjenju.
Nazaj na vrh
bojans
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Jul 24, 2013 8:07 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Matej še enkrat.

Kar nekaj sem prebral o polnjenju in praznjenju Li xx celic. Vedno je govora o polnjenju od 20 do 80% v pol ure. Strinjam se, da so tu potrebni algoritmi in natančna regulacija.

Moj primer pa je malo drugačen, če imaš izkušnje s počasnim polnjenjem ~ 8 do 10 ur. Povej.

PS. Moje prve izkušnje z LI xx. Kot totalni nevednež sem jih priklopil na 200 mA vir kot prej NiCd. Napetost je po nekaj dneh narastla na 4,9 V. Brez požara in ostal sem brez celic. Samo še uteži Brick wall. Na napakah se učimo. Moja je bila poceni. Če bi polnil z 1 CA = 2,5 A bi pa verjetno dobil obisk rdečih avtomobilov.

Ker pa gre za delovanje tudi za ceno uničenja celic, me preizpraznenje ne obremenjuje. Še več! Naj izčrpa zadnji možni l vode, in potem tudi če odpove. Čoln me bo pa le nad gladino počakal. Morda.

Da pa bi zagorele 3 x5,5 Ah celice, ki jih prazniš z 1,4 A pri 12V. Kdaj? Zakaj? Vprašam ker ne vem.

bojans
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Jul 24, 2013 8:08 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

A ja.

Matej hvala!

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Napajalniki, polnilci in baterije Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja
Stran 1 od 3

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 494 dni