www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Popravilo telefonskega kabla
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
strobos
Član
Član

Pridružen-a: Sre 24 Sep 2003 12:19
Aktiv.: 3.06
Kraj: Brežice

PrispevekObjavljeno: Sob Avg 12, 2006 7:48 pm    Naslov sporočila:  Popravilo telefonskega kabla Odgovori s citatom

Pozdravljeni,

pred malo več kot enim letom smo doma s kopačem pretrgali telefonski kabel. Takrat sem zlotal tiste štiri kable, izoliral in nazaj zaprl v plastično cev. Vse je delalo vredu, le hitrost povezave na internet se je zmanjšala na okoli 45kb/s. Do zime je bilo vse vredu. Ko je bilo konec zime, pa je tam vmes prišla vlaga, čeprav sem vse dobro izoliral z izolirnim trakom in silikonom. Ta vlaga se je slišala kot prebijanje med kabli, in seveda hitrost povezave je bila okoli 20kb/s. Zato sem stvar spet razdrl in na novo spravil skupaj. Zdaj je že nekaj mesecev vredu, hitrost povezave je ponavadi 46,6 kb/s. Imam pa včasih probleme, da se ne morem povezat in moram nekajkrat ponovno poskusit in včasih me vrže ven. Ko sem se pogovarjal s kolegom, ki ima telefon iz iste centrale, pravi, da se mu podobno dogaja, zato mislim, da bi kabel moral biti ok. Da pa bi stvar res vredu naredil, razmišljam, da bi stvar spet odprl in dodal kovinski oklep, tako kot mora biti, ker si zdaj nameravam kupiti adsl. Kako bi najboljše popravil ta kabel in najenostavneje? Rad bi naredil tako, da bi bilo res vredu in, da mi ga ne bi bilo treba vsako leto odpirat. Problem je, ker ne poznam nikogar, ki to popravlja, na telekom pa tudi ne mislim klicat, ker je to naredil znanec iz sosednje vasi (isto so s kopačem pretrgali kabel) in ga je prišlo popravilo, ki je trajalo samo 15 minut (to sploh ni bilo drago), okoli 100ksit, to pa zaradi kazni, ker je pretrgal kabel Rolling Eyes .

Lp
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
VolkD
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Aktiv.: 60.06
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 13, 2006 12:49 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Neverjetno ! Za kaj vse si lahko kaznovan ! Ali imajo mogoče tudi olajševalne okoliščine ? Saj kabla nisi nalašč pretrgal. Se pa lahko zgodi, da boš dobil teževalne okoliščine, ker poškodbe nisi takoj prijavil !
cici
Član
Član

Pridružen-a: Ned 14 Dec 2003 7:42
Aktiv.: 3.23
Kraj: Trbovlje

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 13, 2006 7:51 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pokliči sem in povej za svojo težavo.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
strobos
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 13, 2006 5:22 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja, kaznujejo te, kjer je le možno... Evil or Very Mad . No, za tole, kdaj smo pretrgali kabel, lahko rečem, da je bilo samo nekaj dni nazaj, ampak vseeno ne mislim klicat na telekom.
Cici, to podjetje, ki si mi dal link od njega, popravlja te zadeve? Problem je, ker je to podjetje iz Ljubljane, kjer imam jaz samo začasno prebivališče (študent), to pa je pri nas doma (okolica Podčetrtka-Atomske toplice). Kolikor mi je znanec povedal, pride tisti, ki to popravlja, z nekakšnimi "škarjami", na obeh straneh vloži kabel, in potem je nekako dodan silikon in potem te škarje stisne in je to to. Čeprav se mi zdi (kolikor sem to od znanca slišal), da ko to skupaj stisnejo, tam okoli, ko je prekinjeno, ne dajo kovinskega oklepa. Po mojem bi to morali dati vsaj zaradi radijskih motenj...

Lp
Nazaj na vrh
strobos
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 13, 2006 5:27 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Aha, sem zdajle opazil, da imajo poslovno enoto tudi v Celju.

Lp
Nazaj na vrh
cici
Član
Član

Pridružen-a: Ned 14 Dec 2003 7:42
Aktiv.: 3.23
Kraj: Trbovlje

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 13, 2006 5:28 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ne popravlja. Prodali ti bodo element in vse potrebno za spajanje pod zemljo.
Nazaj na vrh
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.94
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 13, 2006 7:54 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

strobos,

Tole iz prakse. (delal sem kar precej raznih zemellskih spojk - od energetskih do telefonskih kablov)
Vsaka malo boljša trgovina z elektro materialom ima ustrezni material za spajanje.
Kupi termoskrčlivo cev z lepilom ustrezne dimenzije. (za zunanji premer ter premer posameznega vodnika) Na kabel porineš skrčlivo cev, ki naj pokriva vsaj 20cm zunanjega plašča na vsaki strani ko bodo žice spojene. Na vsako posamezno žilo porineš skrčlivo cev, vodnike lahko zlotaš (za debelejše žile obstajajo posebne spojke ji se stisnejo) z alkoholom ali acetonom očistiš izolacijo. Skrčlivo cev namestiš na mesto spoja- naj pokriva vsaj 2cm izolacije na vsaki strani.
S fenom ali plinskim gorilcem cev pogreješ da se skrči. Tako narediš s vsemi žilami. Nato še z zunanjo cevjo. Segravaš pa s sredine na vsako stran tako, da krčenje potiska lepilo nazven.

strobos
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 14, 2006 12:54 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Bom povprašal po trgovinah in videl kaj imajo. Tole s skrčjivo (bužirno) cevjo sem tudi imel v mislih, vendar je do sedaj še nisem dal noter. Bom videl, če se da dobit tako debelo skrčljivo cev, da bo objela celoten kabel. Tisti štirje mali kabli so zelo tanki in tam ne bo problem. Zanima me, ko si popravljal telefonski kabel, če si dal kovinski oklep, kot je v originalnem kablu? Jaz ga bom dal. Za to dolžino, ki ga manjka (cca. 10cm), bom kupil kabel in iz njega izločil kovinski oklep. Vprašanje je, če se bo ta kovinski oklep dal lepo prispajkat?

Lp
Nazaj na vrh
strobos
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Avg 15, 2006 11:36 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zanima me, ali ima ta kabel, ki je za po hiši- od vtičnice do telefona, kovinski oklep ali ga nima? Ker če ga nima, potem verjetno ne bom kompliciral s kovinskim oklepom pri popravilu zunanjega kabla.

Lp
Nazaj na vrh
VolkD
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Aktiv.: 60.06
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 16, 2006 12:45 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Običajno ga nima.
Slowfly
Član
Član

Pridružen-a: Sre 18 Feb 2004 2:07
Aktiv.: 17.23
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 16, 2006 1:48 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Po termokrčljive bužirke za spojko, pojdi v podjetje Pe-Te-Ze v Črnuče. Imajo, kar ti srce poželi.

lp
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ferdo
Član
Član

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:10
Aktiv.: 1.49
Kraj: Celje

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 16, 2006 7:03 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sam sem pri spojkah na zemeljskem kablu vedno spojil tudi oklep z obeh koncev kar z "licno" 2,5^2. Sicer se pa za tovrstno spajanje poleg termobužirk z lepilom uporabljajo namenske spojke, različnih velikosti, ki imajo dvodelno plastično ohišje, v katerega zapreš narejen in izoliran spoj, nato pa vse skupaj zaliješ s priloženo dvkomponentno maso (tekoče). Taka spojka je lahko v obratovanju takoj po zalitju, suha pa je v 24 urah. Takrat jo lahko tudi zasuješ z zemljo. Po mojih izkušnjah je to najtrajnejša varianta kabelskih spojk (več desetletij brez problemov).
Nazaj na vrh
jur
Član
Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45
Aktiv.: 21.71
Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 16, 2006 9:00 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Glede na to, da je kabel poškodovan že dalj časa, je vanj prišlo več vlage. Najbolje bi bilo, če bilo, če bi odrezal kabel vsaj meter levo in desno od prekinitve in ga nadomestil z novim. Telefonski kabli imajo zavite parice za eliminacijo presluha. Ko podaljšuješ kabel, je potrebno parico v starem kablu podaljšati z parico v novem (parice ne smejo biti zvezane navzkriž).

Zares dobro tesnenje se doseže, če se poškodovani del kabla premaže z silikonskim kitom. Na to se natakne termoskrčno cevko. Termo cevko se segreje od sredine proti obema koncema, tako da se ob krčenju cevke stisne ven višek silikona. Na ta način se zapolnijo z izolacijo vse špranje, tudi tiste med posameznimi žičkami.

Jur
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
andrejj
Član
Član

Pridružen-a: Ned 21 Mar 2004 15:06
Aktiv.: 17.95
Kraj: 8232 Šentrupert

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 16, 2006 11:55 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Lahko bi uporabil namesto silikonski kit vodotesni kit Tekadom.
http://www.tkk.si/default.asp?id=837
Nazaj na vrh
martind
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Sre 22 Mar 2006 11:41
Aktiv.: 0.02
Kraj: Nazarje

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 16, 2006 12:06 pm    Naslov sporočila:  rešitev Odgovori s citatom

lahko dobiš originalne sponke!
piši: logokom@siol.net
lp

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 493 dni