www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Brnenje, pokanje receiver Sony STR-DG710

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Zabavna elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
MortaL
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Ned 01 Okt 2006 10:28
Aktiv.: 0.04

PrispevekObjavljeno: Ned Feb 24, 2013 4:22 pm    Naslov sporočila:  Brnenje, pokanje receiver Sony STR-DG710 Odgovori s citatom

Zdravo,
pred časom sem očitno dobil indirektni udar strele v hišo po kabelski. Ker se kabli zvočnikov nahajajo cca. 15 cm stran od koaksialca za kabelsko, se je v njih najverjetneje inducirala napetost ali pa je prišlo do preskoka. Ta napetost je morala priti v receiver po zvočniških kablih, ostalo je bilo vse izklopljeno.

Receiver od tedaj brni in poka po zvočnikih, tudi pri glasnosti 0. Če dam malo bolj na glas, gre v protect. Par dni nazaj sem ga odprl, sumim pa da sta šla kondenzatorja z oznako NIPPON CHEMI-CON Audio 85st C, 71V 10000uF, saj sta na lotu spodaj malenkost ožgana in tudi stekla sta.

Nisem elektronik, a me zanima ali bi lahko kako preveril, če je to edini vzrok, da ne grem v nabavo novih kondenzatorjev, ki niso poceni.

Hvala in LP
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Andrej64
Član
Član

Pridružen-a: Sob 06 Dec 2008 20:27
Aktiv.: 3.60
Kraj: Ljubljana-Črnuče

PrispevekObjavljeno: Ned Feb 24, 2013 6:02 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Podobno se je obnašal meni receiver, ko mu je crknil vhodni izbirni IC. Skuril se je zaradi prenapetosti na AUX vhodu.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
bojans
Član
Član

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 0:52
Aktiv.: 5.57
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 25, 2013 6:24 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pišeš, da sta elektrolita stekla. Žal ni druge kot menjati. Šele po tem bo jasno ali je še kaj drugega v okvari.
Sklepam, da imaš + , - napajanje končnega ojačevalnika. Za test bi torej potreboval 2 usmernika ~ 60 V, preden greš v nakup res dragih kondenzatorjev.
Konec koncev pa lahko kondenzatorja zamenjaš z 1000 mi F. Za test dovolj. Pri nizki jakosti bi to moralo normalno delovat.
Če bo zadeva "zapela" pa NIKAKOR! ne preizkusi večjih moči! Zelo hitro boš "pognal" ojačevalnik v "kliping" in visokotonska zvočnika se bosta poslovila.

a.vidmar
Član
Član

Pridružen-a: Ned 08 Jul 2007 11:03
Aktiv.: 5.29
Kraj: Postojna

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 25, 2013 7:42 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ne vem cen , tukaj jih imaš za cca 4,5 EUR/kos.
Nazaj na vrh
MortaL
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 25, 2013 8:39 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jop, sem najprej gledal cene na netu in so se gibale okoli 20€/kom. Danes sem se ustavil v Čipu in vzel 2 kondenzatorja z malo manjšo voltažo (63V). Koliko sem si dol potegno navodila od receiverja za serviserje ima tako ''samo'' 47V.
Kondenzatorja sem zamenjal, problem ostaja, kot zgleda bom zadevo do nadaljnega dal na pavzo.

Hvala in LP
Nazaj na vrh
kangoo
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Ned 15 Apr 2012 8:21
Aktiv.: 0.05
Kraj: Sevnica

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 25, 2013 8:53 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pa na obeh kanalih brenči?
Nazaj na vrh
tesla95
Član
Član

Pridružen-a: Pon 15 Okt 2012 10:52
Aktiv.: 3.03
Kraj: Vas ne zanima

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 25, 2013 9:52 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sicer malo verjetno, da so zvočniki ampak ali si že probal z drugimi zvočniki?

Nekje bi bil lahko kratek stik ali v ojačevalcu ali na zvočnikih...
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
MortaL
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 27, 2013 12:17 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zvočniki so trenutno v uporabi na enem starem ojačevalcu, tako da so OK.
Sem poizkusil dati na večino izhodov, pa tudi ko imam možnost preklopa na dodatna 2 zvočnika stereo je bilo isto.
Mi je pa zanimivo, prvič ko sem prižgal z novimi kondenzatorji, je potrebovalo nekaj časa, da je začelo brneti, kot da bi se nabiralo....
Po kakšnih 10s je že pokalo.
Tudi vsakič, ko resetiram receiver na tovarniške nastavitve, potem rabi malo več časa da začne pokati.

Glede na napisano mi se vedno slici na kondenzatorje, tako da bom ob priliki ponovno preveril ali so spoji dobri.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Zabavna elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 10 dni