|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
drVrh Član

Pridružen-a: Sre 20 Feb 2008 20:17 Prispevkov: 918 Aktiv.: 4.34 Kraj: Slovenija-Koroska-Prevalje-Lese
|
Objavljeno: Sre Feb 27, 2013 1:39 pm Naslov sporočila: LCPXpresso 1769 |
|
|
Pozdravljeni,
dobil sem to platko naložil sem tudi LPCXpresso delovno okolje, sedaj pa sem popolnoma zgubljen ne vem kje naj začnem, rad bi začel tako da bi blinkala LED.
Bi mi mogoče kdo malo razložil to celotno zadevo kako naj začnem sploh program pisati.
Poleg vsega tega sem dobil Examplov ogromno toda so vsi tako kompleksni da se sploh ne znajdem.
Hvala za pomoč. _________________ Iz dneva v dan sem se spraševal kaj je to elektrika, vendar nisem našel odgovora ... in še vedno si postavljam to vprašanje
LP
Grega
Nazadnje urejal/a drVrh Ned Mar 31, 2013 12:16 am; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
drVrh Član

Pridružen-a: Sre 20 Feb 2008 20:17 Prispevkov: 918 Aktiv.: 4.34 Kraj: Slovenija-Koroska-Prevalje-Lese
|
Objavljeno: Sre Feb 27, 2013 5:41 pm Naslov sporočila: |
|
|
Nekaj sem našel na support strani od NXP.
http://ics.nxp.com/support/lpcxpresso/
Sicer za serijo LPC 1100 - blinky example project.
Toda nevem kako naj tega predelam da bo primeren za mene. _________________ Iz dneva v dan sem se spraševal kaj je to elektrika, vendar nisem našel odgovora ... in še vedno si postavljam to vprašanje
LP
Grega |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
tozir Član

Pridružen-a: Pon 17 Mar 2008 19:10 Prispevkov: 187 Aktiv.: 0.89 Kraj: Celje
|
Objavljeno: Sre Feb 27, 2013 7:46 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če si inštaliral na C disk, poglej mapo nxp/Examples. Vse kar rabiš za začetek je tukaj. _________________ http://www.rielektronika.comule.com/ |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
drVrh Član

|
Objavljeno: Sre Feb 27, 2013 8:03 pm Naslov sporočila: |
|
|
Brez skrbi da sem pregledal dovolj informacij na internetu da sem zasledil tudi to, toda v vseh teh Examplah je blink led samo za serijo 11xx ne pa za 17xx,
pač jaz sploh pojma nimam kaj pomeni CMSIS ki pa menda mora biti vključen v vsak projekt za 1769. _________________ Iz dneva v dan sem se spraševal kaj je to elektrika, vendar nisem našel odgovora ... in še vedno si postavljam to vprašanje
LP
Grega |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
searider Član

Pridružen-a: Sre 09 Apr 2008 23:12 Prispevkov: 70 Aktiv.: 0.33 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Čet Feb 28, 2013 12:32 am Naslov sporočila: |
|
|
vrjetno imaš lpc1769, ker v naslovu so malo pomešane številke. Sam imam lpc812 in sem si prenesel tudi example s lpcware strani. Sicer so podobni kot na nxp-jevi strani, morda kakšne novosti (npr. za lpc81x serijo so že tudi driverji za i2c, UART in PWM rom api funkcije). Na tej strani boš našel primere tudi za ostale razvojne plošče. Sam sicer več delam s atmeli in sem se prvič srečal s lpc-ji, vendar se mi ne zdijo težavni malo pogledaš datasheet in za začetek je to to. Meni je dovolj da znam uporabiti I2C, UART, SPI in ADC).
lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
drVrh Član

|
Objavljeno: Pet Mar 01, 2013 11:37 am Naslov sporočila: |
|
|
Se opravičujem 69 je ja.
Do sedaj sem prišel do tega, da sem malo spoznal celotno arhitekturo, toda s pomočjo nekega projekta želim prižgati porte če prav razumem. P0, P1, P2 itd.
Koda: |
int main (void)
{
uint32_t i, j;
/* SystemClockUpdate() updates the SystemFrequency variable */
SystemClockUpdate();
LPC_GPIO0->FIODIR = 0x000000ff; /* P2.xx defined as Outputs */
LPC_GPIO0->FIOCLR = 0x000000ff; /* turn off all the LEDs */
while(1)
{
for(i = 0; i < 8; i++)
{
LPC_GPIO0->FIOSET = 1 << i;
for(j = 1000000; j > 0; j--);
}
LPC_GPIO0->FIOCLR = 0x000000FF;
}
} |
Sedaj če prav razumem z ukazom FIODIR nastavljam vhode in izhode. FIOCLR in FIOSET nastavim stanje.
V tem primeru sta zadnja dva pina na portu P2, izhodna. Ali je celoten port?
LPC_GPIO0->FIODIR = 0x000000ff; /* P2.xx defined as Outputs */ |
Ne razumem pa najbolje stavka FIODIR ukaz se preslika v LPC_GPI00.
LPC_GPIO0->FIODIR .... |
Kje bi našel seznam in razlago ukazov FIODIR, FIOSET ipd, kolikor razumem so to Fast IO stavki. _________________ Iz dneva v dan sem se spraševal kaj je to elektrika, vendar nisem našel odgovora ... in še vedno si postavljam to vprašanje
LP
Grega |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
searider Član

|
Objavljeno: Pet Mar 01, 2013 7:40 pm Naslov sporočila: |
|
|
upam da si bral pravi datasheet. Tapravi je UM10360.pdf Tam tudi piše kaj vse pomenijo stvari za katere sprašuješ. V kolikor se ne motim je LPC_GPIO0 v bistvu pointer tipa LPC_GPIO_TypeDef, ki kaže na lokacijo 0x2009C000UL, tako da s prvim ukazom definiraš P0.0 do P0.7 kot izhode, z drugim jih daš na ničlo. Mislim pa, da lahko postavljaš bite s 8-bitno logiko (npr. LPC_GPIO0->FIODIR0 = 0b11111111). Sicer pa poglej kako je sestavljena struktura tipa LPC_GPIO_TypeDef (najdeš v LPC17xx.h).
lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
drVrh Član

|
Objavljeno: Sob Mar 02, 2013 12:37 pm Naslov sporočila: |
|
|
searider je napisal/a: |
....LPC_GPIO0 v bistvu pointer tipa LPC_GPIO_TypeDef, ki kaže na lokacijo 0x2009C000UL, tako da s prvim ukazom definiraš P0.0 do P0.7 kot izhode, z drugim jih daš na ničlo. ..... |
Zakaj 0.0 d0 0.7 a ne 2.0 do 2.7, če prav razumem za p2.xx. _________________ Iz dneva v dan sem se spraševal kaj je to elektrika, vendar nisem našel odgovora ... in še vedno si postavljam to vprašanje
LP
Grega |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
searider Član

|
Objavljeno: Sob Mar 02, 2013 2:34 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zato ker si tako zapisal. Če bi hotel za p2.0 do p2.7 potem bi moralo pisati
LPC_GPIO2->FIODIR = 0x000000ff;
LPC_GPIO2->FIOCLR = 0x000000ff;
Tako je tudi v primeru od nxp-ja.
lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
drVrh Član

|
Objavljeno: Sob Mar 02, 2013 2:44 pm Naslov sporočila: |
|
|
/****************************************************************************
* $Id:: IOtest.c 6097 2011-01-07 04:31:25Z nxp12832 $
* Project: NXP LPC17xx GPIO example
*
* Description:
* This file contains GPIO test modules, main entry, to test GPIO APIs.
*
* Software that is described herein is for illustrative purposes only
* which provides customers with programming information regarding the
* products. This software is supplied "AS IS" without any warranties.
* NXP Semiconductors assumes no responsibility or liability for the
* use of the software, conveys no license or title under any patent,
* copyright, or mask work right to the product. NXP Semiconductors
* reserves the right to make changes in the software without
* notification. NXP Semiconductors also make no representation or
* warranty that such application will be suitable for the specified
* use without further testing or modification.
****************************************************************************/
#include <cr_section_macros.h>
#include <NXP/crp.h>
// Variable to store CRP value in. Will be placed automatically
// by the linker when "Enable Code Read Protect" selected.
// See crp.h header for more information
__CRP const unsigned int CRP_WORD = CRP_NO_CRP ;
#include "lpc17xx.h"
#include "type.h"
int main (void)
{
uint32_t i, j;
/* SystemClockUpdate() updates the SystemFrequency variable */
SystemClockUpdate();
LPC_GPIO0->FIODIR = 1; /* P2.xx defined as Outputs */
LPC_GPIO0->FIOCLR = 1; /* turn off all the LEDs */
while(1)
{
for(i = 0; i < 8; i++)
{
LPC_GPIO0->FIOSET = 1 << i;
}
LPC_GPIO0->FIOCLR = 1;
}
} |
To je primer od NXP, GPIO0 je pisalo v komentarju pa je bilo da naj bi bil to 2 port. Sedaj mi je jasno sem že sproti prišel temu do dna ko si mi podal zgornji pdf.
Tega pdf jaz nisem našel prej. Nevem, google mi je našel pdf:
http://www.nxp.com/documents/data_sheet/LPC1769_68_67_66_65_64_63.pdf
nevem, kako je sedaj s temi pdf jih je več vrst zgleda?!.
Pa še malo butasto vprašanje verjetno kakšni nivoji so na izhodu tega čipa so 5V kolikor jaz vem vir iz datasheeta.?? _________________ Iz dneva v dan sem se spraševal kaj je to elektrika, vendar nisem našel odgovora ... in še vedno si postavljam to vprašanje
LP
Grega |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
searider Član

|
Objavljeno: Sob Mar 02, 2013 3:04 pm Naslov sporočila: |
|
|
ja v bistvu je eden datasheet in drugi user manuals. Zanimivo je tudi to da ima moj primer enako glavo (mislim na datum izdaje,...) kot tvoj pa je pravilno zapisano glede kateri porti so definirani (jaz sem si razvojno okolje instaliral pred cca. 1 mesecem). Za nivoje poglej v datasheet.
lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
drVrh Član

|
Objavljeno: Ned Mar 31, 2013 12:14 am Naslov sporočila: |
|
|
Zdravo
kar na vsem lepem ponovno odprem LPC Xpresso pa se mi ob buildanju projekta pojavi to:
23:13:05 **** Incremental Build of configuration Debug for project GPIO ****
make all
Building file: ../src/IOtest.c
Invoking: MCU C Compiler
arm-none-eabi-gcc -D__REDLIB__ -DDEBUG -D__CODE_RED -D__USE_CMSIS=CMSISv2_LPC17xx -O0 -g3 -Wall -c -fmessage-length=0 -fno-builtin -ffunction-sections -fdata-sections -mcpu=cortex-m3 -mthumb -MMD -MP -MF"src/IOtest.d" -MT"src/IOtest.d" -o "src/IOtest.o" "../src/IOtest.c"
In file included from ../src/IOtest.c:28:0:
c:\nxp\lpcxpresso_5.1.2_2065\lpcxpresso\tools\bin\../lib/gcc/arm-none-eabi/4.6.2/../../../../arm-none-eabi/include/lpc17xx.h:4:22: fatal error: CortexM3.h: No such file or directory
compilation terminated.
make: *** [src/IOtest.o] Error 1
23:13:05 Build Finished (took 352ms) |
Manjka zgornji direktorij .... nikol ga nisem briso ali kaj podobnega.
Kaj je za storiti? _________________ Iz dneva v dan sem se spraševal kaj je to elektrika, vendar nisem našel odgovora ... in še vedno si postavljam to vprašanje
LP
Grega |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
drVrh Član

|
Objavljeno: Ned Mar 31, 2013 4:26 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zgornjo zadevo sem uspel urediti , v Workspace sem moral dodati vse Example.
Zanima me še kako naj preverim povezavo z LPCXpresso Boardom, ker ko zaženem Flash program mi javi not connected emulator.
Ima nameščene gonilnike na prvi pogled vse štima? _________________ Iz dneva v dan sem se spraševal kaj je to elektrika, vendar nisem našel odgovora ... in še vedno si postavljam to vprašanje
LP
Grega |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 7 dni