www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

INA122 - ojačevalnik (mnenja, težave, pohvale...)

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Komponente in podsklopi
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
trobida
Član
Član

Pridružen-a: Ned 09 Jul 2006 12:13
Aktiv.: 5.42
Kraj: Savinjska dolina-okolica Gornjega Grada

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 25, 2013 7:21 pm    Naslov sporočila:  INA122 - ojačevalnik (mnenja, težave, pohvale...) Odgovori s citatom

Pozdrav,

Kot že naslov pove, gre za ojačevalnik INA122 (pdf), ki se uporablja za ojačevanje napetosti iz merilnih lističev ali shunt uporov. Te namenske zadeve nisem prej nikoli zasledil, zato me zanima, če ga je kdo že praktično uporabil in kakšne so izkušnje. Uporabil ga bi izključno kot ojačevalnik za strain gauge uporom.

Doslej sem za te zadeve uporabljal LM324, ki je sicer kar dobro deloval, vendar me pri njem moti nelinerarnost na začetku in koncu določene skale.

Tomaž, S57KO
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
micabauc
Član
Član

Pridružen-a: Tor 03 Jun 2003 7:12
Aktiv.: 0.75
Kraj: Celje

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 26, 2013 6:10 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz uporabljam INA 128
Nastavljivo ojačanje, ni drifta, .... Ima ceno, je pa vreden te cene.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
protoncek
Član
Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41
Aktiv.: 42.78
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 26, 2013 1:19 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če se ne motim sta podobna tudi INA139/169. Zadevi delujeta kar v redu, edino napetost na vhodnih sponkah (sense) mora biti večja od cca dobrih 2 voltov, sicer je nelinearnost huda. Svet elektronike ta čip uporablja v usmernikih za merjenje toka. Sam uporabljam AD8210 (ali 8211) zato, ker nima zgoraj omenjenih problemov. Ima pa sicer drugega: pri vhodnih napetostih, manjših od napajalne napetosti čipa(pri meni 5V) da na vhodne sense sponke teh 5V, če na njih ni nobenega bremena. Sam sem to rešil z malim uporom da izhodu usmernika.
Sem pa red tem tudi jaz poskušal z navadnimi operacijskimi, pa mi nekako ni šlo - nelinearnost ni bila tako izrazita kot drift ter netočnost pri vhodu nič voltov...
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
trobida
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 01, 2013 12:13 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

protoncek je napisal/a:
Če se ne motim sta podobna tudi INA139/169. Zadevi delujeta kar v redu, edino napetost na vhodnih sponkah (sense) mora biti večja od cca dobrih 2 voltov, sicer je nelinearnost huda. Svet elektronike ta čip uporablja v usmernikih za merjenje toka. Sam uporabljam AD8210 (ali 8211) zato, ker nima zgoraj omenjenih problemov. Ima pa sicer drugega: pri vhodnih napetostih, manjših od napajalne napetosti čipa(pri meni 5V) da na vhodne sense sponke teh 5V, če na njih ni nobenega bremena. Sam sem to rešil z malim uporom da izhodu usmernika.
Sem pa red tem tudi jaz poskušal z navadnimi operacijskimi, pa mi nekako ni šlo - nelinearnost ni bila tako izrazita kot drift ter netočnost pri vhodu nič voltov...

Protoncek, prav tole mnenje sem iskal Applause . Dobro da sem izvedel še za kakšen problem Razz . INA122 imam že naročen, tako da bom videl kako se bo vse skupaj obnašalo. Imajo pa te celice, ki jih uporabljam napetost ravno med 2 in 2.5V Confused . Če ne bo vredu, bom verjetno poizkusil še tvojo metodo, se pravi z AD8210. Teh celic bom uporabil kar nekaj, zato bi se rad tej nelinearnosti izognil.

Hvala za enkrat, po vsej verjetnosti konec drugega tedna sprobam in poročam.

Tomaž, S57KO
Nazaj na vrh
searider
Član
Član

Pridružen-a: Sre 09 Apr 2008 23:12
Aktiv.: 0.33
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 01, 2013 1:05 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

kaj pa max4239?
lp
Nazaj na vrh
protoncek
Član
Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41
Aktiv.: 42.78
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 01, 2013 10:13 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mislim da z INA122 ne bi smel imeti težav. Je namreč malce drugačen od 139/169. Če prav vidim, mu napetosti okoli nule niso težava. 122 je namreč "instrumentation amplifier", medtem ko je 139 "current shunt monitor".
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
trobida
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 03, 2013 7:48 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

searider je napisal/a:
kaj pa max4239?
lp

Hvala za info, bom tudi sprobal, če se INA122 ne bo obnesel. Čipovje imam sedaj že doma, vendar še ni bilo časa stestirati. Poročam o rezultatih.

Tomaž, S57KO
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Komponente in podsklopi Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 494 dni