|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
GiovanniTheX Član

Pridružen-a: Čet 29 Nov 2012 19:48 Prispevkov: 304 Aktiv.: 1.98
|
Objavljeno: Pon Mar 04, 2013 12:32 am Naslov sporočila: brum na kitarskem ojačevalcu |
|
|
Pozdravljeni.
Z omare sem privlekel nek hohnerjev ojačevalec za kitaro (oznaka HOHNER HR 20R).
Ko ga prižgem, mi zvočnik začne brneti z ne preveč nizkim tonom. Če vrtim gumbe ala volume, gain, midi,... ni razlike. Nalahno škrta le ob vrtenju potenciometra zz oznako HIGH. Pri zadnjem, REVERSE potenciometru pa se jakost bruma stopnjuje.
Če grem z roko blizu skupka žic oz. se jih dodaknem --mislim da modra žička, sem barvno slep (označeno na sliki) se brum poveča, oz. kot da bi prišlo do kakega presluha..
Ko sem odklopil čip ter prižgal ponovno, mi ni nič ropotalo.. le lučka za vklop je gorela. Ponovno sem priklopil in simptomi ostajajo enaki.
Prvo sem posumil elektrolite. Ker ne vem, koliko je ta zadeva stara, jih bom preventivno zamenjal. Šp drugi strani pa sumim na čip.
Čip ima oznako TDA2030A .
Ima kdo kakšno idejo, kaj bi to bilo? morda je komu že to nagajalo?
lp
slike so v priponki
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
1.56 MB |
Pogledana: |
11 krat |

|
|
1.15 MB |
9 krat |

|
|
1.42 MB |
9 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
GiovanniTheX Član

|
Objavljeno: Pon Mar 04, 2013 12:47 am Naslov sporočila: |
|
|
morda kdo ve, kje se da dobiti ta tda čip.. v kakšni štromarski trgovini al kaj drugega?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
GiovanniTheX Član

|
Objavljeno: Pon Mar 04, 2013 6:47 am Naslov sporočila: |
|
|
še video
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
zok Član

Pridružen-a: Pet 02 Jan 2009 23:59 Prispevkov: 1115 Aktiv.: 5.55 Kraj: Ponikva
|
Objavljeno: Pon Mar 04, 2013 10:09 am Naslov sporočila: |
|
|
TDA2030 je 18 W audio ojacevalec, gre pa za navaden mocnostni operacijski ojacevalec - ne vem ce je ravno na njemu napaka. Ce zelis ti lahko kakega posljem po posti - jih imam se nekaj na zalogi...
Za zacetek poskusi pretopiti vse spoje (moznost hladnih spojev) in pozamenjati elektrolite. Glej da bodo mase stimale.
Drugace vhodni signal normalno ojaca in predvaja, ali razen bruma sploh nic ne da od sebe?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
GiovanniTheX Član

|
Objavljeno: Pon Mar 04, 2013 12:54 pm Naslov sporočila: |
|
|
Razen brnenja sploh nic ne dela. Cist mrtev.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
GiovanniTheX Član

|
Objavljeno: Tor Mar 05, 2013 2:04 am Naslov sporočila: |
|
|
zok je napisal/a: |
TDA2030 je 18 W audio ojacevalec, gre pa za navaden mocnostni operacijski ojacevalec - ne vem ce je ravno na njemu napaka. Ce zelis ti lahko kakega posljem po posti - jih imam se nekaj na zalogi...
Za zacetek poskusi pretopiti vse spoje (moznost hladnih spojev) in pozamenjati elektrolite. Glej da bodo mase stimale.
Drugace vhodni signal normalno ojaca in predvaja, ali razen bruma sploh nic ne da od sebe? |
Ce imas kaksnega odvec.. Se priporocam.. Ker je moj čipek bi rekel kar skurjen.. Zgleda da je prebijal cez oz. Mimo zascitne srajcke, ke je bila na ohisju stalno neka napetost.. Sem ga pa dol vzel je pa v kotu kar malo pisan
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
zok Član

|
Objavljeno: Tor Mar 05, 2013 2:01 pm Naslov sporočila: |
|
|
"tab" (mesto kamor pride hladilno rebro) je galvansko povezano na pin 3, ki predstavlja negativno veja napajanja.
Na ZS mi poslji naslov, pa ti ga posljem...
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
GiovanniTheX Član

|
Objavljeno: Tor Mar 05, 2013 6:08 pm Naslov sporočila: |
|
|
čisto za zraven... če potem hladilnik povežem na ground (ga ozemljim), a je potem to kaj narobe.. ker imam nek starejši računalinški napajalnik.. mi je piskal(osciliral oz. whatever že).. Odkar sem pa oba hladilna rebra ozemljil, pa tega ni več.
drugače pa imaš naslov na ZS
hvala
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06 Prispevkov: 6987 Aktiv.: 32.54 Kraj: Rakek
|
Objavljeno: Tor Mar 05, 2013 6:23 pm Naslov sporočila: |
|
|
GiovanniTheX je napisal/a: |
čisto za zraven... če potem hladilnik povežem na ground (ga ozemljim), a je potem to kaj narobe.. ker imam nek starejši računalinški napajalnik.. mi je piskal(osciliral oz. whatever že).. Odkar sem pa oba hladilna rebra ozemljil, pa tega ni več. |
Ponavadi je na rebrih nekaj 100V DC in tako narediš stik, mogoče je pa samo tvoj napajalnik poseben.
_________________ Ne čakaj, da se bo nekaj premaknilo pojdi in nekaj premakni.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
GiovanniTheX Član

|
Objavljeno: Tor Mar 05, 2013 6:34 pm Naslov sporočila: |
|
|
zanimivo.. ko sem se dotaknil nekega čipa (podoben kot tale tda) me je malo streslo. drugi ne tresejo.. sicer ga ne uporabljam za računalnik.. mi služi za razno eksperimentiranje, ga ni škoda ter ima zaščito ob kratkem stiku. pa tudi hladilnik med delovanjem me nič ne trese..
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
zok Član

|
Objavljeno: Tor Mar 05, 2013 9:42 pm Naslov sporočila: |
|
|
potencial na tab-u je razlicen od komponente do komponente. Jutri bom poskusil priti do poste, ce mi ne bo uspelo, ti posljem pojutrisnjem..
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
GiovanniTheX Član

|
Objavljeno: Sre Mar 06, 2013 12:06 am Naslov sporočila: |
|
|
hvala
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
zok Član

|
Objavljeno: Sre Mar 06, 2013 9:46 am Naslov sporočila: |
|
|
eh... danes se mi je malo mudilo v sluzbo, tako da sem ga pozabil doma... popoldne poberem punco in greva na teren, tako da ti bom lahko sele jutri poslal... glede na to da ti je nekaj casa stal, upam da se ne mudi tako strasno...?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
GiovanniTheX Član

|
Objavljeno: Sre Mar 06, 2013 9:48 am Naslov sporočila: |
|
|
ni panike
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
zok Član

|
Objavljeno: Čet Mar 07, 2013 6:07 pm Naslov sporočila: |
|
|
No, koncno sem uspel priti do poste.
Poslal sem ti 2 komada, za primer ce se pri prvem kaj zalomi - pojutrisnjem bi ju moral dobiti. Pozabil pa sem ti priloziti termalno pasto - glede na to da gre za mocnostno komponento z obveznim hlajenjem je dobro poskrbeti za cim boljsi termicni stik. Ce jo imas, jo le uporabi.
Ce je bila v originalu med TDA-jem izolacijska podlozka jo uporabi, prav tako tudi originalen vijak in plasticno podlozko, ki preprecuje elektricni kontakt med hladilnim elementom in TDA-jem...
Edit: vidim da je pod TDA-jem sljudna podlozka, pod vijakom je torej tudi plasticna podlozka s prirobnico. To pomeni da ga zmontiraj tocno tako kot je originalen (s sljudno in plasticno podlozko in originalnim vijakom), v nobenem primeru pa ne devaj kaksne ozemljitve na TDA-jev tab, ker bos poskodoval ali TDA, ali pa napajalnik.
Preveri se ce ti ni morda neslo negativne veje na napajalniku - napajalnik mora delovati simetricno, torej imas tri napajalne linije: negativna napetost (tab ali pin 3 na TDA-ju), masa (najverjetneje na vseh "banana" konektorjih - lahko kar kitarski kabel priklopis za meritev) in pozitivna napetost (pin 5 na TDA-ju)....
LP!
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 10 dni