www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Kitarski kabel
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Zabavna elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
VolkD
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Aktiv.: 59.88
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 18, 2013 9:15 pm    Naslov sporočila: icon_impressed  Odgovori s citatom

ro-bi, imaš izjemno bujno domišljijo.

Nekaj tehničnih dejstev:
1° Le izjemno trenirano uho zazna razlike signalov nivoja 2 db. Za zaznavanje te razlike mora biti prisoten le en signal sinusne oblike. Takoj ko je prisotnih več signalov, koristnih ali ne, delujejo moteče in zaznavna razlika se poveča na vse do 6 db. To v pogojih, ko zavestno poskušamo ugotoviti razliko.
2° da bi bil govorni signal popačen do mere nerazpoznavnosti je potrebno nekatere frekvenčne pasove potisniti celo za preko 22db. Kar je manj "ugo" nadoknadi na podlagi izkušenj.
3° Ne glede na to kakšen kabel bomo uporabili, so razlike slabljenja posameznih pasov v območju 10 Hz do 20 kHz občutno manjše od 2db, kolikor je meja za trenirano uho. Pozor napisal sem razlike. Absolutno slabljenje je na neki določeni razdalji, glede na to, da se gre za nizkoomske zvočnike lahko večje, a to se nadoknadi z dvigom ojačanja ojačevalnika. ta del popačenja se torej izvede dejansko na ustrezen premer vodnika.
4° Glede na to, da imamo naprave, ki lahko slabljenja in prenosno karakteristiko voda exaktno izmerijo v razrede do 0,0001db (extremno) je povsem jasno, da se da iz zgoraj navedenega zaključiti, da bi deformacija signala morala s takim instrumentom (oziroma mnogo manj natančnim) morala dati izmeriti. Žal meritve ne potrjujejo rezultatov domišljije.

Add 1 podobno debato smo imeli že z radioamaterji, ki po vsej sili hočejo še zadnji mW iztisniti iz oddajne stopnje, a jim dokazujemo, da je bolje imeti pol manj moči (3db) pa zato čist in s tem bolj razumljiv signal. Naredili smo tudi praktične preizkuse. Za radioamaterje bi lahko rekli, da imajo trenirano uho. Žal nismo odkrili nobenega posameznika, ki bi ločil razliko jakosti signala, ki je manjša od 2,6db.
Add 2 Prepustni SSB filtri so bili nekoč najdražji sestavni element radijske postaje. Razlog je bil v tem, da so ga poskušali narediti čim bolj ravnega. Z razvojem tehnologij je ta del postal glede na ostale nesramno drag. Razvoj se je potem zgodil v smeri ugotavljanja kako narediti to stvar ceneje. In odkrili so, da je ta filter lahko tudi vse prej kot raven, pa bo govor povsem razumljiv. današnji SSB filtri imajo vrh, ki valovi -+6db. V razumljivsti se tega ne opazi.
Add 3 Brez komentarja, vse pove ohmov zakon.
Add 4 Žal se od domišljije ne da živeti.

Nazadnje urejal/a VolkD Pon Feb 18, 2013 9:48 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
mobwap
Član
Član

Pridružen-a: Sre 14 Mar 2012 9:42
Aktiv.: 2.01
Kraj: Doma

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 18, 2013 9:27 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

[cinizem]
HA! Pa sem jih dobil, so se mi včeraj netopirji puntali, in niso vedeli da jih poslušam!
Zdaj pa čakam napad, če me le niso na finto vrgli...
[/cinizem]

FORMING GOVERNMENT.... ‡‡‡‡‡€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€ 23% DONE.
Formation failed.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ro-bi
Član
Član

Pridružen-a: Ned 28 Jan 2007 16:53
Aktiv.: 15.95

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 18, 2013 10:03 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz vam ponudim test, vi meni razlage in teorijo.
Solid core, lahko je 6 kvadrat (ali več), ločim od dobrih licnatih zvočniških kablov.
Brez domišljije.
Pred leti je na mojem tedanjem sistemu bil test kablov, eni so bili posrebreni, drugi ne. Razlika je bila tudi v načinu pletenja (posrebreni so bili koaksialni), presek je bil pri obeh enak. Ker nisem imel koga, da bi mi preklapljal, sem to delal sam, punca je pa poslušala. Razlika sicer ni bila velika, a je zadela v 5 poizkusih vsakokrat pravilno, brez obotavljanja.
In brez domišljije.
Razlika med licnatim in solid core je pa kot dan in noč. Na določenih spektrih definitivno krepko čez 2 Db.
Drugače je pa 3 Db 2x glasnost in ločiti 2 Db, ki sta samo na enem spektru (ponavadi na visokih tonih) , je enostavno. Ne moreš ločiti, kje točno je kateri glasnejši, ampak je zvok drug, stage je drugače postavljen, na vokalih se hitro sliši,....
To so dejstva in ne domišljija.

sraka
Član
Član

Pridružen-a: Čet 20 Nov 2008 23:52
Aktiv.: 2.38
Kraj: PMAVs

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 18, 2013 10:21 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Klik
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ro-bi
Član
Član

Pridružen-a: Ned 28 Jan 2007 16:53
Aktiv.: 15.95

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 18, 2013 10:29 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pol res bolje zaključit. Tole izgleda, kot bi se sam tolkel po glavi.
Več, kot ponudit možnost testa , res ne morem. Prepričevat pisno pa ne mislim koga.
lp

BluPhenix
Član
Član

Pridružen-a: Pet 05 Mar 2004 12:54
Aktiv.: 4.28
Kraj: Sežana

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 18, 2013 10:39 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Darko, lahko podaš kakšen link na ta 2dB za trenirano uho, jaz sem v nekateri literaturi zasledil, da človek lahko loči 0.5dB do 3dB, odvisno od pogojev ipd. (npr v tihem laboratoriju). Seveda govorimo o SPL.

TA SUHI ŠKAFEC PUŠČA. Saj ni tako težko, no!
Nazaj na vrh
VolkD
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 18, 2013 11:02 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

BluPhenix je napisal/a:
Darko, lahko podaš kakšen link na ta 2dB za trenirano uho, jaz sem v nekateri literaturi zasledil, da človek lahko loči 0.5dB do 3dB, odvisno od pogojev ipd. (npr v tihem laboratoriju). Seveda govorimo o SPL.

Ne nimam linka pri roki, se bom potrudil in poiskal, pa objavim. Te pa lahko povabim, boš dal slušalke gor pa bova z generatorjem poizkusila. Imam stopnje po 0,1 db.

Jaz sem poizkusil. Nekje 0,9db spremembe slišim, če je sprememba trenutna. Z vmesno pavzo pa 2,7 db ne morem reči ali je bilo navzgor navzdol ali isto. Glede na to koliko tekmovanj in kakšne zveze imam za seboj, bi mirne duše lahko rekel, da imam trenirano uho. Je pa govora o enem samem tonskem nosilcu. V konglomeratu šumov je pa še 3,5 db zame utopija, da bi razlikoval. In 3db pomeni še enkrat večjo moč v W.

Po domače povedano je nesmiselno delati ojačevalnik za 20W, če že imamo enega za 10, ker bodo razliko opazili le izjemni ljudje.
Bo pa večina njih kljub temu opazila razliko, če z 12W dvignemo moč na 15W med predvajanjem.

BluPhenix
Član
Član

Pridružen-a: Pet 05 Mar 2004 12:54
Aktiv.: 4.28
Kraj: Sežana

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 19, 2013 12:19 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

NE sej pri sebi sem že preizkušal, sicer so pa slušalke meni bolj nevšečen test. Nekateri raziskovalci vem, da so uporabljali pink noise, ko so to testirali in so ugotovili, da daje boljše rezultate, kot en ton. Edit, povzetek tistega, kar sem nekoč bral je v teh straneh http://bigeloudspeakers.com/Site/images/Human%20Hearing%20in%20detail.pdf Stran 5 ima izsledke nekaterih raziskav, ki so bile opravljene.

Igra pa pri teh stvareh starost zelo veliko vlogo (bobnič pač poroženi), tako da če slišiš 0,9 db moram rečt da je zelo dobro Smile.

Ja no, odvisno od prostora pri W, števila ljudi v prostoru ipd, ampak ja en poslušalec se večinoma ne bo sekiral. Ima pa 20W ojačevalnik več "headrooma", kot ojačevalnik 10W Smile. Oziroma, če povečamo moč, raje imam na razpolago 200W ojačevalnik, kot pa 100W, ga pač ne gonim, ima pa dovolj zaloge moči za ko je le-ta potrebna. Ampak to je drugo področje in druga zgodba.

TA SUHI ŠKAFEC PUŠČA. Saj ni tako težko, no!
Nazaj na vrh
zok
Član
Član

Pridružen-a: Pet 02 Jan 2009 23:59
Aktiv.: 5.55
Kraj: Ponikva

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 07, 2013 11:23 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hudica, jaz imam pa na sihtu celo rajdo razlicnih novih, se zapakiranih lamp iz CCCP ( Smile ), pa sem ze mislil zaceti iskati kako shemo da bi naredil kaksen combo amp za bas kitaro ranga cca 10 do 20 W, pa ko berem tole me kar malo strah postane kaj bi scopral skupaj, in kaj, ce sploh kaj, bi dobil na izhodu... Anxious
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
iskra
Član
Član

Pridružen-a: Tor 14 Okt 2003 10:13
Aktiv.: 3.35
Kraj: Lokev ,Boa , KOPER

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 08, 2013 9:21 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Da še jaz dodam eno iz prakse (kot ro-bi)
V davnih časih ko še ni bilo CD.jev in je vsa muzika šla preko kasetofonov je bilo najtežje nastaviti pravo hitrost traka... (brez inštrumentov) . Seveda smo imeli takrat v servisih potreben inštrumentarij. In enkrat mi "Pero" popravlja en kasetnik in nastavi vrtljaje , kar tako na uho.. Mad Bemti me razpali in da mu dokažem da se tako ne da , dam v kasetnik študijsko kaseto in priklopim generator ter osciloskop ... Cool pa da vidimo te osmice... Shocked Uf popoln krog.. Dobro rečem , tudi slepa kokoš najde zrno , mu zmaknem vrtljaje in... no pa še enkrat nastavi na uho da vidimo...
Pero da noter Bjelo Dugme in ob veselem kimanju z glavo nastavi vrtljaje ...
Jaz zopet gor mašinerijo in Shocked Krog popoln skoraj kot sonce.. Shocked Laughing No od takrat mu nisem več težil z inštrumentarijem....
Zaključek z pravim "šraufencigerjem" in Perotovim uhom gre tudi brez pripomočkov...

VolkD
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 08, 2013 12:20 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

iskra je napisal/a:
Zaključek z pravim "šraufencigerjem" in Perotovim uhom gre tudi brez pripomočkov...

Kaj pa tvoje uho ?
Glej, če ne bo tako dobro, kot Perotovo, še vedno ostane dejstvo, da ti tega, da je kaj narobe ne slišiš. Torej je zate dovolj dobro.

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Zabavna elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5
Stran 5 od 5

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 10 dni