www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Polnilec za telefon na sončne celice
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Jakey
Član
Član

Pridružen-a: Sre 11 Jul 2012 0:38
Aktiv.: 4.13
Kraj: Ravne/LJ/Kobarid

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 11, 2013 11:03 pm    Naslov sporočila:  Polnilec za telefon na sončne celice Odgovori s citatom

Vem da dandanes zadeve niso več tako drage, pa vendar bi si rad naredil svoj polnilec za telefon.

Načeloma ni nič težkega(AFAIK), potrebuješ le celico ter konektor za telefon. Morda še kako drobnarijo, ampak to so že malenkosti.

Kot prvo, me zanima izbira sončne celice, oz. kje naj dobim kaj temu primernega, za čim nižjo ceno?

program_er
Član
Član

Pridružen-a: Sob 08 Mar 2008 13:47
Aktiv.: 10.33
Kraj: Maribor (Pohorje)

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 11, 2013 11:18 pm    Naslov sporočila:  Re: Polnilec za telefon na sončne celice Odgovori s citatom

Jakey je napisal/a:
potrebuješ le celico ter konektor za telefon. Morda še kako drobnarijo, ampak to so že malenkosti.

No ja, tele malenkosti imajo pri takem sistemu kar precejšnjo vlogo. Sicer se še nisem nikoli spuščal v kaj podobnega, a prepričan sem, da telefon na vhodu pričakuje vsaj 4, do 5V. Ena celica ti takšne napetosti na izhodu ne bo dala. Pa tudi če bo, bo ta napetost precej nihala (vsakršna sprememba osvetlitve), zato v vsakem primeru potrebuješ kak step-up converter, ki bo napetost pretvoril na ustrezen nivo ter jo stabiliziral.

Več in bolj tehnično bo povedal kdo drug.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov
Jakey
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 11, 2013 11:38 pm    Naslov sporočila:  Re: Polnilec za telefon na sončne celice Odgovori s citatom

Jap, ravno zaradi tega iščem pomoč.

Skrbi me tisti del, kako bi stabiliziral napetost, če bi lahko enostavno preko stabilizatorja napetosti kar? Po moje bi bilo tako še najbolj enostavno..

siljo
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Okt 2003 8:08
Aktiv.: 4.37
Kraj: Ribn'ca

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 12, 2013 12:01 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

tudi, če boš dobil celice z velikim izkoristkom in zelo dobro naredil elektroniko!
Bo polnjenje preko tega zelo klavrno!
Ali je sonca premalo ali pa izkoristek celice premajhna! Smile

Jakey
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 12, 2013 12:06 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

potemtakem se ne splača delat polnjenja telefona preko solarnih celic?

sicer pa; če govorimo o klavrnem polnjenju..pomeni da ne bo ravno veliko napolnilo baterije...ali da bo slabo za baterijo?

.
Član
Član

Pridružen-a: Čet 06 Maj 2010 20:12
Aktiv.: 5.62

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 12, 2013 12:09 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Polnenje bo zelo počasno, razen če boš imel kakšen res velik panel.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Jakey
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 12, 2013 12:12 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

V mislih sem imel približno 100x150mm...
siljo
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 12, 2013 12:13 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

tako je! Velik panel te pa reši!
30x30cm?
Po moje še večji! 50x50cm? Smile
Če je sonce ni problem! Ampak sonca ni veliko!
Nazivne podatki za panele so v precej močni sončni svetlobi!
Računati moraš na cca 5 do 10% od tega naziva, če je kakšen oblak nad tvojo celico!

siljo
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 12, 2013 12:16 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jakey je napisal/a:
V mislih sem imel približno 100x150mm...

testiral sem do včeraj z kupljeno zadevo z akujem cca 1500mAh (če se ne motim)!
Celice imajo površino cca 70x150mm
rezultat: Polnilo se je skoraj dva meseca!

p.s.
so pa bili v tej zimi res slabi pogoji!

Jakey
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 12, 2013 12:46 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Da smo si na jasnem; ni mi do tega, da se mi telefon polni z hitrostjo kot bi ga priklopil direktno na polnilec. Gre se mi toliko, da če grem nekam da lahko pač enostavno položim dol in to je to.
aly
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51
Aktiv.: 39.69
Kraj: Kranj - struževo

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 12, 2013 8:59 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Za navadno "ciglo" - t.i. "dilerski telefon", ni problema napolnit baterije.

Za smartphone, ki pije več kot žarnica na nitko, pa sončne celice ne bodo imele kaj dosti učinka.

protoncek
Član
Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41
Aktiv.: 42.77
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 12, 2013 10:01 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

ja, treba bi bilo večjo celico...ranga 30x30 cm ali več. Pa obvezno switcher gor kot regulator, sicer bodo izgube prevelike.
Seveda se to cenovno nikakor ne splača, ker nikoli ne bi dobil nazaj stroškov panela. Edino če to nameravaš delati kot hobi, oziroma izziv. 20W paneli so že kar dragi, manj se ti pa skorajda ne splača kupovati.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
diehart
Član
Član

Pridružen-a: Pon 19 Apr 2004 17:46
Aktiv.: 2.11
Kraj: okolica I G

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 12, 2013 12:29 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tudi sam iščem nekaj podobnega, do sedaj se mi zdi da je tole dokaj ok varianta. Celice zložiš v torbico, ko ji rabiš jih razstaviš na dokaj veliko površino.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
vmalhar
Član
Član

Pridružen-a: Pet 06 Jul 2007 11:23
Aktiv.: 0.78
Kraj: Logatec

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 22, 2013 4:45 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Citiram:
ja, treba bi bilo večjo celico...ranga 30x30 cm ali več. Pa obvezno switcher gor kot regulator, sicer bodo izgube prevelike.
Seveda se to cenovno nikakor ne splača, ker nikoli ne bi dobil nazaj stroškov panela. Edino če to nameravaš delati kot hobi, oziroma izziv. 20W paneli so že kar dragi, manj se ti pa skorajda ne splača kupovati.

Tole ne bo držalo in škoda bi bilo obupati zaradi tega.
Moj telefon ima recimo LiIon celico 3,7V 1500mA torej 5,55Wh in za polnjenje v 5 urah bi zadostovala moč 1W. Pa recimo izgube zaradi delovanja izven optimalne točke (MPP), pa malce nižje obsevanje,... pa vzameš 2 ali 3x toliko. Ob primerno napetostno prilagojeni celici je nepotreben tudi switcher.
Recimo 2 taki vzporedno bi se na soncu že kar poznali:
http://www.farnell.com/datasheets/1671797.pdf

Po moje je še najbolj bistveno paziti pri pravilih polnjenja določene tehnologije baterije, saj gre najbrž lahko marsikaj narobe. In v tem delu bi najbrž moral sestaviti kako elektroniko.
Če bi pa direktno za kake 2 uri priključil zgornji celici na prazno baterijo ne bi bilo pa nič narobe.

Najprej naj torej pove kakšno baterijo bi polnil (tehnologija, voltaža, kapaciteta), potem bomo že našli pravo celico.
Nazaj na vrh
vmalhar
Član
Član

Pridružen-a: Pet 06 Jul 2007 11:23
Aktiv.: 0.78
Kraj: Logatec

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 22, 2013 4:54 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Citiram:
Tudi sam iščem nekaj podobnega, do sedaj se mi zdi da je tole dokaj ok varianta. Celice zložiš v torbico, ko ji rabiš jih razstaviš na dokaj veliko površino.

Poglej si še tole:
http://solarshop-uk.co.uk/solar-chargers-main/sunpack-7w-ion.html

Lepo se zloži v rolo, ima pa že integrirano vtičnico kot v avtu in tudi vtikač. Mislim da so tudi nastavki zraven za polnjenje. Je pa tega kar nekaj.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 497 dni