www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

sheme in vezja po naročilu

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
falafl
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Ned 10 Mar 2013 16:35
Aktiv.: 0.03
Kraj: okolica idrije

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 10, 2013 10:48 pm    Naslov sporočila:  sheme in vezja po naročilu Odgovori s citatom

Lep pozdrav Vsem skupaj. Sem čisto nov na forumu in po pravici povedano nimam blage veze o elektriki , razen osnovnih stvari iz osnovne šole. Gre se zato, da bi potreboval shemo oz. načrt vezja za greatzov mostiček, ter omejevalec napetosti za 12V. To potrebujem za moped , ker bom gor vezal led trak ter led smernike, ki pa delujejo na DC napetosti, moped ima pa AC napetost. Res je , da bi ledice delale samo bi utripale, zato potrebujem greatzov mostiček. Ker pa je mopedova napetost odvisna od vrtljajev (več vrtlajev , večja napetost) in ta pri mojih obratih presega 12V. Lepo bi Vas prosil, če je kdo tako prijazen, da mi naredi shemo, oz. celo načrt. Sam sem že nekaj probal delat v programu EAGLE, vendar se v njem ne znajdem. Hvala in Lep Pozdrav!

Nazadnje urejal/a falafl Pon Mar 11, 2013 8:56 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
VolkD
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Aktiv.: 60.02
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 10, 2013 11:22 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ojoj,... veš, pri vsaki stvari obstajajo neka pravila.
Tako kot v elektroniki, kot pri prometu in prav tako na forumu.
Rad bi pomoč, a istočasno me mučiš s tem kar si napisal. Je namreč zelo nečitljivo.

Zdaj mi pa razloži zakaj bi se jaz trudil z odgovorom, če se ti, ki to potrebuješ ne potrudiš z vprašanjem ?

falafl
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 11, 2013 4:55 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja priznam, res je napisano nečitljivo ker sem malo hitel. Torej potreboval bi shemo greatz mostiča, ter upore-omejevalec za napetost toka za 12V. Po moznosti celo nacrt za vezje. Sam se pa zelo neveden glede elektronike in ne znam narediti nastetega.

Nazadnje urejal/a falafl Pon Mar 11, 2013 8:57 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
arksi
Član
Član

Pridružen-a: Sre 03 Sep 2008 10:19
Aktiv.: 3.66
Kraj: Dolenjska

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 12, 2013 11:42 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Brisan offtopc.

@falafl: kolikor vem, imajo mopedi regulacijo napetosti, ki stabilizira napetost. Pri novejših Tomosih na 12V. Kakšen je tvoj moped?
Najprej preveri, če ima tvoj moped regulacijo. To je majhna škatlica podobna tej
http://trgovina.cilinder.si/product_info.php?cPath=222_351_354&products_id=5914&osCsid=an9an0istbmf3830js3ip19mims5cmi7.
Upam, da te prav razumem in bi rad priključil LED diode.
Če tvoj moped nima regulacije potem nabavi že integriran greatz-ov mostiček (nekaj takega) -
http://www.ic-elect.si/b2c/tht-most

Potem dodaš na koncu še napetostni regulator za 12V (nekaj takega)
http://www.ic-elect.si/b2c/regulatorji-12v

Preden vse to priključiš moraš vedeti koliko toka(A) bodo vlekle LED diode. Vedeti moraš tudi kakšno priključno napetost imajo LEDice. A si prepričan, da se jih priključi na 12V?
To pa je potrebno vedeti za to, da ne preobremeniš greatza in napetostnega regulatorja.

Skratka: najprej preveri kakšna je regulacija na mopedu sedaj. Če sploh je?
Potem bolj podrobno opiši kako bi ti to rad priključil. Nariši preprosto shemo, pa ti bomo potem svetovali naprej.

LP
Nazaj na vrh
falafl
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 12, 2013 7:51 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

@arkasi Najlepša hvala za odgovor. Torej jaz bi vezal na moped led trak, ki deluje na 12V DC elektriki. porablja 4.8W/m. Zraven pa bi vezal tudi led smernike, ki prav tako delujejo na 12V DC napetosti. W za smernike nevem. Imam pa moped Tomos alpino, z 12V 50W elektriko, brez platin. Sem pogledal in ima tudi omejevalec napetosti=12V 60W. Prilagam še povezavo sheme za celotno elektriko: https://slo-tech.com/forum/t252162 .Znamima me, kam bi bilo najbolje vezati led trak? V mislih sem imev, da bi ga vezav namesto luči števca, ker števca nimam
upam da ni kaj narobo z linkom. ps: slika sheme je 2.

arksi
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 13, 2013 8:02 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

falafl je napisal/a:
...Sem pogledal in ima tudi omejevalec napetosti=12V 60W...

Torej naj bi bila napetost že stabilizirana, vendar AC. Poizkusi priklopit LED trak kar na luč od števca. Polariteta priklopa sedaj ni važna, itak je napetost izmenična. Ker je napetost izmeničan (po shemi 2), verjetno, LED trak ne bo svetil "na polno", ker LED diode porežejo pol periode pri izmenični napetosti.

Če bo LED trak svetil preslabo, potem dodaj greatz-ov mostiček in bo načeloma potem moral LED trak svetiti na polno. Seveda, če je deklariran za 12V.

Poizkusi najprej oživeti LED trak pa poročaj kako sveti. Potem se šele loti smernih kazalcev.
Mislim, da glede na porabo ledic, načeloma, ne bi smelo biti kakšne preobremenitve.

LP
Nazaj na vrh
falafl
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 17, 2013 3:22 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

@arkasi, Najlepša hvala za vse odgovore. Ko bom moped sestavil , bom probal kako dela. Pa še nekaj me zanima. Nekje sem bral da obstaja stabilizaror napetosti oz. nekaj takega. Mislim, da je to napravica, ki omogoča da bi led trak skozi enakomerno svetil , neglede na vrtljaje. Ali to res obstaja?
aljoš
Član
Član

Pridružen-a: Čet 08 Sep 2005 20:03
Aktiv.: 13.21
Kraj: Škofja loka-poljanska dolina

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 17, 2013 6:53 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če misliš devat led trak, ledice namesto žarnice v smerokaz, ti ne bo delovalo...

Boš moral kak upor vezat med napajanje.... Wink

arksi
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 18, 2013 7:30 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

falafl je napisal/a:
.... Nekje sem bral da obstaja stabilizaror napetosti oz. nekaj takega. Mislim, da je to napravica, ki omogoča da bi led trak skozi enakomerno svetil , neglede na vrtljaje. Ali to res obstaja?

Tega pa res ne bi vedel. Mogoče res obstaja kaj takega, ki je namensko narejeno za LED-ce.

aljoš je napisal/a:
Če misliš devat led trak, ledice namesto žarnice v smerokaz, ti ne bo delovalo...

Boš moral kak upor vezat med napajanje.... Wink

LED trakovi, vsaj tak, kakršnega sem uporabljal jaz že imajo vgrajene upore. Priključil se je direk na 12V, brez preduporov. Trak si lahko potem narezal na več kosov, mislim, da so bile skupaj vezane po 3 LED-ice.
Nazaj na vrh
protoncek
Član
Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41
Aktiv.: 42.76
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 18, 2013 9:44 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Aljoš ni mislil predupora za LEDice, ampak paralelni upor POLEG ledic. Namreč - avtomat za smernike zahteva točno določeno obremenitev, torej žarnice točno določenih moči. Če boš namesto teh dal LED, bo poraba manjša in posledično bo avtomat tiktakal hitreje, zato moraš paralelno temu dodati upor ustrezne vrednosti in moči. Primer: Če imaš zdaj notri dve žarnici po 10W je to skupaj 20W. Če boš dal notri LEDico s porabo 2x po 1W, potem boš moral pri vsaki LEDici dodati upor, ki bo pojedel preostalih 10-1=9W.
Pa ne pretiravaj pri dolžini LED traku, da ne preobremeniš dinama. Ponavadi je pri mopedih to izračunano zelo na tesno, rezerve je zelo malo.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 498 dni