www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Restavriranje starih instrumentov
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Nostalgija - splošno
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
VolkD
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Aktiv.: 60.05
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 08, 2013 11:24 pm    Naslov sporočila:  Restavriranje starih instrumentov Odgovori s citatom

A je to res bil moj ? Ker moj ni bil tako lep. To si se pa res potrudil.

Tole sem odtrgal od tule. Upam, da bo tako bolj koristilo.

Nazadnje urejal/a VolkD Tor Mar 19, 2013 1:52 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
sebastiant
Član
Član

Pridružen-a: Čet 20 Jul 2006 11:43
Aktiv.: 7.88
Kraj: ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 08, 2013 11:46 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kdaj pa kdaj pomaga Xerapol in podobni izdelki, vsaj pri plastiki.
yacksy
Član
Član

Pridružen-a: Pon 23 Nov 2009 8:27
Aktiv.: 2.63
Kraj: Okolica Šmarjeških toplic

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 18, 2013 12:30 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Moj naslednji manjši projekt je obnova očetovega Unimer 33. Vidim, da je sebastiant instrument konkretno pomladil. Nekaj podobnega bi rad dosegel tudi jaz.

sebastiant, če prav razumem, si plastiko obdelal le z pasto Xerapol. A si si pomagal še s čim drugim? Kje se splača kupiti Xerapol (in podobne izdelke)?

A ima kdo slike originalne škatle, ki je prišla zraven inštrumenta? Moja je še kar v dobrem stanju, ji pa manjkajo nekateri trakovi, ki bi jih rad naredil kar se da podobne originalnim.

sebastiant
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 18, 2013 8:48 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

yacksy je napisal/a:
.........sebastiant, če prav razumem, si plastiko obdelal le z pasto Xerapol. A si si pomagal še s čim drugim? Kje se splača kupiti Xerapol (in podobne izdelke)?......

Ta inštrument sem poliral /plastiko/ z Greygate polirno pasto št.5, nabavljam jo v Ameriki. Tuba 60g pride brez poštnine, vsaj v mojem primeru, 10$. Je pa to zaenkrat najboljša pasta tudi za poliranje bakelitnih predmetov, no priznam, da imam še neko "vodico", ki pa daje bakelitu zopet lepo črno barvo.
Je pa tuba kar hitro prazna, teh 60g ni veliko če poliraš kakšno bakelitno ohišje radia.
Bodi previden pri izdelkih in jih testiraj, določene paste "požirajo" plastiko, previden bodi pri prozorni plastiki na inštrumentih!!!
Da ne bi uporabil Belinkin Purol, ta je samo za kovino.
Pred poliranjem cel inštrument operem z čistilom Sotin v razmerju z vodo 1:10.
Kakor vidim, sem Unimer 33 malomarno očistil, levi zgornji gumb ima belo črtico še vedno rumeno, tak je bil v začetku cel inštrument. To sem videl šele sedaj pri povečani sliki, bom takoj popravil. Smile

MadMax
Član
Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16
Aktiv.: 20.02

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 18, 2013 9:02 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pa če res ni potrebe, se notranje strani prozorne plastike (torej s strani kazalca) ne dotikaj sploh, ker če odstraniš antistatični premaz bo instrument le še za v vitrino...
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
sebastiant
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 18, 2013 9:13 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Poslušaj nasvet MadMaxa!
Pa nabavi še vodobrusni papir št.2000, za kakšne globje praske, ki ji kasneje še spoliraš.
Tudi White spirit rabiš za odstranjevanje nalepk, bodi pa previden s kakšnim "profesionalnim odstranjevalcem", lahko poškoduje plastiko ali barvo.

yacksy
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 18, 2013 11:29 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sam inštrument skoraj nima kakšnih globljih prask, tako da bo verjetno dovolj samo dobro pranje in poliranje. Bolj sem bojim kakšne težave v notranjosti (baje so v preteklosti že bile manjše "težave" pri meritvah in kakšno območje ne deluje). Najlepša hvala za namig glede prikazovalnika. Nisem vedel, za antistatični premaz.

Za pranje se torej dobro obnese Sotin. Malo sem pogledal stran proizvajalca, pa je teh Sotin-ov več vrst. A lahko napišeš točen model? Za poliranje si bom torej omislil Greygate pasto, tukaj ni težav. Glede "White Spirit" upam, da je dober tudi petrolej za razsvetljevanje, ki se ga dobi v lokalnih trgovinah (temno rumena kovinska steklenica).

Imam pa tudi originalno škatlo, kjer so potrgani neki trakci, ki bi jih tudi rad spravil v prvotno stanje. Tako, da če ima kdo kakšne slike originalne embalaže, bodo zelo dobrodošle.
Je pa škatla ovita v umetno usnje, ki bi tudi potrebovalo nekaj nege. Če ima kdo kakne dobre tehnike za to, se priporočam.

Pa samo še ideja - mogoče bi bilo smiselno tole preseliti v ločeno temo, kjer bi se debatirale tehnike, triki in pripomočki/kemikalije pri obnovi starih inštrumentov. Seveda, če se sebastiant s tem strinja in nam razkrije kakšno svojo skrivnost v namenski temi.

sebastiant
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 19, 2013 8:44 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mislim, da bi bilo dobro premestiti to v novo temo, saj bi verjetno še kdo povedal svoje izkušnje.
Petrolej nisem uporabljal, sem pa zelo uspešno uporabljal razredčilo za modelarske enamel barve proizvajalca Humbroll. Zelo lepo odstrani nalepko, samo pazite, vedno je potrebno predhodno narediti preizkus ali ni agresiven do plastike, barve....!!!!!!
Ni vse za vse!

VolkD
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Aktiv.: 60.05
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 19, 2013 1:52 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

sebastiant je napisal/a:
Mislim, da bi bilo dobro premestiti to v novo temo, ...

Narejeno - veselo debato še naprej.

S55EI
Član
Član

Pridružen-a: Pet 21 Maj 2010 12:47
Aktiv.: 3.10
Kraj: Postojna

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 19, 2013 2:56 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zdravo.

Pri enem od univerzalnih merilnih inštrumentov, so mi črni napisi na aluminijasti ploščici popolnoma zbledeli. Ali obstaja kakšna metoda, da bi to počrnil. Darko mi je že dal predlog, naj jo ponovno potiskam, morda ve kdo kakšno drugo metodo?

a.vidmar
Član
Član

Pridružen-a: Ned 08 Jul 2007 11:03
Aktiv.: 5.30
Kraj: Postojna

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 19, 2013 7:14 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Izrerz negativa iz nalepke, potem pa z barvo v razpršilu naneseš??
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
koala33
Član
Član

Pridružen-a: Sre 19 Jan 2011 14:58
Aktiv.: 2.11
Kraj: Krka

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 19, 2013 7:30 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Prozorna samolepljiva folija za laserske tiskalnike. Natisneš nove oznake na folijo in jo nalepiš na aluminijasto ploščo.

LP, Aljoša
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
bojans
Član
Član

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 0:52
Aktiv.: 5.59
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 19, 2013 10:28 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Antistatiči nanos na "steklo" skale. Moj sodelavec je popravil ohoho veliko kazalčnih instrumentov. Vključno z navijanjem tuljav in menjavo trakov na tuljavicah. Za antistatični nanos pa je uporabljal <stelex>.
yacksy
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 20, 2013 11:03 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

@sebastiant
Kakšen White Spirit potem uporabljaš in kje ga nabaviš?

Malo sem pogledal stran proizvajalca, pa je teh Sotin-ov več vrst. A lahko napišeš točen model?

sebastiant
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 20, 2013 1:26 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Največ uporabljam Sotin US 2000 koncentrat:
http://www.sib-cerklje.si/sotin-us-2000-konc/
White spirit sem kupil pred mnogimi leti pri Chemu, ampak to ne bo problem, lahko ga kupiš vsepovsod, recimo:
http://www.merkur.si/gradnja/barve-in-kemija/ostalo/snov-pripravek-mq-white-spirit-1-l.html

Sotin razredčim glede na umazanijo, za močnejše madeže koristim kar koncentrat. Kasneje moraš sprati z vodo, ni uporaben za poliran aluminij, kakšen aluminijast vrtilni kondenzator zna lepo zacveteti. Very Happy
Greygate polirno pasto sem nabavljal v Ameriki zato, ker jo noben UK prodajalec ni hotel poslat v Slovenijo. V Angliji je nekaj prodajalcev, vendar se ne da nič dogovoriti.

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Nostalgija - splošno Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 494 dni