|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
japek Član

Pridružen-a: Pon 23 Feb 2004 22:50 Prispevkov: 781 Aktiv.: 3.30 Kraj: Radenci
|
Objavljeno: Pon Avg 21, 2006 10:06 pm Naslov sporočila: |
|
|
iggy je napisal/a: |
Torej, ti povem kaj sem hotel povedat: na recimo 96MHz si slišal 100Hz brum, ko si bil dovolj blizu. Sicer pa vse normalno, ane? Nikoli pa nič na 100MHz. A si to mislu povedat?. |
Ja, tako je.
Glede tvoje skice pa, verjetno potrebuješ hiter odziv, ali pa kaj drugo?
LP, Janko |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
iggy Član

Pridružen-a: Pon 15 Avg 2005 13:38 Prispevkov: 247 Aktiv.: 1.04 Kraj: LJ/ng
|
Objavljeno: Pon Avg 21, 2006 10:09 pm Naslov sporočila: |
|
|
borber je napisal/a: |
In čemu služi to vezije? A želiš pripeti izhodni signal na -0.7V? Kaj ti bo? |
Ja, lahko bi ga pripel na 0V s še dvemi elementi ampak ne vem, če bi ju lahko stlačil na tiskanino. Sicer je to, da prepreči sesutje naprave, če kontroler da na izhod DC napetost namesto PWM. To da pade najnižje na -0,7V oz v bistvu okoli 0,5V tu ni kritično.
EDIT: da pa bi dal varovalko na tiskanino pa lahko samo sanjam Poleg tega s takšnim setup-om ti ni treba skrbet, če si naredil kakšno glupo napako v softveru. _________________ LP
Iggy |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PrimozL Član

Pridružen-a: Tor 21 Mar 2006 10:55 Prispevkov: 404 Aktiv.: 1.72 Kraj: okolica Vipave
|
Objavljeno: Tor Avg 22, 2006 12:19 pm Naslov sporočila: Oscilator |
|
|
Tudi spodnje je lahko vzrok za tvoje težave:
- oscilator ima enable pin (diagonalno na izhodni pin)
- oscilator je namenjen za 3.3V in si ga poškodoval, če si ga priključil na 5V
- izhod je (P)ECL tipa in potrebuje zaključitev
LP Primož. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
iggy Član

|
Objavljeno: Tor Avg 22, 2006 6:02 pm Naslov sporočila: |
|
|
Danes mi je uspelo dobiti en 74F74. Naredil sem števec, ga izmeril in glej ga zlomka, kot kaže izhod JE in to zelo blizu 100MHz.
Torej je prvi del naloge (get a working 100MHz osc.) uspešno za nami
Sedaj pa kar se moči preko antene tiče. Torej, nebi rad prešibkega signala, po drugi strani pa tudi premočnega ne. Kaj je z impedancami? _________________ LP
Iggy |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45 Prispevkov: 5142 Aktiv.: 21.71 Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]
|
Objavljeno: Sre Avg 23, 2006 11:25 am Naslov sporočila: |
|
|
Gledam eno napravo, ki ima kristalne oscilatorje (140 MHz). Vsi izhodi so terminirani z 50 ohmskim uporom proti masi. Za vsak slučaj poizkusi še to, če bo delovalo bolje.
Citiram: |
Oscilator pravkar sedi na približno polovici napajanja in daje na izhodu okoli 12mV zapacanega signala sinusne oblike (oblika je takšna verjetno zaradi filtriranja). Če si zmislim in rečem, da osciloskop od 35MHz dalje reže z filtrom drugega reda, torej 12dB na oktavo, izgubim do 100MHz nekje 18dB, kar znaša pri napajanju 5V okoli 550mV izmerjenega signala. Jaz imam 12mV. -53dB! Kot bi imel do žarka osciloskopa filter 5. reda. Ne razumem |
Zadeva najbrž ni samo v elektroniki osciloskopa. En od faktorjev je tudi katodna cev. Ta bi lahko precej prispevala k slabemu prikazu signala.
Jur |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
iggy Član

|
Objavljeno: Sre Avg 23, 2006 7:40 pm Naslov sporočila: |
|
|
No, oscilator dela. To so me naši mojstri razsvetlili. Da ne omenim, da je po vsej verjetnosti delal že od samega začetka. Ampak zdaj so vsi nasveti kako "oblikovati" izsevano moč potihnili.
No, kakorkoli že. Zahvaljujem se za ideje + nasvete + vodstvo + potrpežljivost. Vsakemu en sladoled.
EDIT: pozabil sem omeniti, da je izhod iz osc. in iz inverterja (74F04) nekako sinusen. Ali je to normalno? _________________ LP
Iggy |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 60.06 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Sre Avg 23, 2006 7:59 pm Naslov sporočila: |
|
|
iggy, žal ne smem sladoleda. A vseeno ti povem, da izhod iz tvojega oscilatorja še zdaleč ni sinusen. Vsebuje kar veliko število harmonikov tako parnih, kot nepranih. Žal sposobnosti tvojega osciloskopa še zdaleč niso take, da bi ti lahko opazil tako popačen signal.
Si mi pa dal idejo za to, da bi razen piknika naredili še eno srečanje - tehnično. Tu bi lahko praktično preizkusili take in podobne stvari. _________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
iggy Član

|
Objavljeno: Sre Avg 23, 2006 8:13 pm Naslov sporočila: |
|
|
VolkD je napisal/a: |
iggy, žal ne smem sladoleda. A vseeno ti povem, da izhod iz tvojega oscilatorja še zdaleč ni sinusen. Vsebuje kar veliko število harmonikov tako parnih, kot nepranih. Žal sposobnosti tvojega osciloskopa še zdaleč niso take, da bi ti lahko opazil tako popačen signal.
Si mi pa dal idejo za to, da bi razen piknika naredili še eno srečanje - tehnično. Tu bi lahko praktično preizkusili take in podobne stvari. |
Moram še to napisat: izhod, ki ga gledam, je deljen z 4 (74F74 vezan v števec). To mi da na izhod 25MHz signal, ki ga je sposoben prikazati moj (analogni) osciloskop. Kot sem že omenil gre vse skupaj do 35MHz. Perioda signala po števcu je 40ns, kar doprinese ravno 25MHz. Vendar signal zgleda skoraj sinusen z amplitudo okrog 4V pri 5V napajanja, je pa gotovo opaziti vpliv harmonikov. Če sem prav razumel mi filtriranje do zaslona izloči vse ostale harmonike, ki bi doprinesli k bolj pravokotni obliki signala na zaslonu?
Kaj pa to?  _________________ LP
Iggy |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
s57bic Član

Pridružen-a: Sre 17 Dec 2003 8:18 Prispevkov: 637 Aktiv.: 2.69 Kraj: LJUBLJANA
|
Objavljeno: Sre Avg 23, 2006 9:09 pm Naslov sporočila: |
|
|
Oblika signala je takšna, kot je na sliki na koncu tega data sheeta:
http://www.ecsxtal.com/pdf3/ECS_100.pdf .
Če sta časa vzpona in padca 4nsec, potem pri 100MHz res ni lep štirikoten signal.
Z 35MHz osciloskopom ne moreš kaj pametnega videt pri 100MHz.
Sinus lahko dobiš, če daš na izhod nek filter. Recimo PI filter za 100MHz.
Kako bi moč reguliral? Izhod lahko drajva 10TTL vhodov.
Kaj bi tukaj še lahko reguliral? Preveč moči sploh ne moreš dobit ven.
Je pa 100MHz frekvenca za radiodifuzijo.
Lp, Jože. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
iggy Član

|
Objavljeno: Sre Avg 23, 2006 10:51 pm Naslov sporočila: |
|
|
s57bic je napisal/a: |
Preveč moči sploh ne moreš dobit ven.
|
Ja, že, ampak jaz bi le toliko moči, da bi lahko na en meter ali dva oddajal oz. poskušal zmotiti kakšno vezje, ki bi ga moral narediti imuno na takšne motnje. Ker to naj bi bil injektor signala, če tak izraz sploh obstaja. _________________ LP
Iggy |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00 Prispevkov: 5584 Aktiv.: 23.57
|
Objavljeno: Čet Avg 24, 2006 12:53 am Naslov sporočila: |
|
|
@Iggy:
1: 74F74 ne daje od sebe sinusnega signala. To je dejstvo. To kar ti vidis, je posledica neprimerne opreme; 35 MHz ne pomeni, da osciloskop "razume" pravokotni signal frekvence 35 Mhz, saj bi to bilo ogrooooomno Mhz sestetih harmonikov (precej vec kot 35 MHz le-teh), ampak da pac ocitno deluje nekje do nekaj deset MHz sinusnega signala ... izhod iz tvojega delilnika to prav gotovo ni, zato je rezultat pac tak, kot ga je osciloskop sposoben predstaviti. Domneval sem, da bos osciloskop opustil sam, potem ko si s preprostim primerom videl, da te je enkrat ze pustil na cedilu ...
2: Ce poves vec o tem, kaj bi sploh rad naredil (razen da bi rad zmotil svoj domaci radijski sprejemnik), bos dobil bolj konkreten nasvet. Ce je tvoja naloga izkljucno motiti radijski FM sprejemnik, delujoc pri ~100 MHz, bo najboljse, da dodas en ojacevalnik (primeren tranzistor za RF) in dobro anteno, ter se prepustis uzivanju v tisini in/ali brumu, v kar se bo pac demoduliral signal tvojega oddajnika ... ko se bos navelical tega nam lahko zaupas kaj bi res rad naredil s tem oscilatorjem, pa ti bo kdo svetoval kaj pametnejsega Oddajnike RF lahko najdes kar na Googlu; namesto oscilatorskega dela in mikserja vstavi tvoj oscilator, pa bos imel dokoncen izdelek. Za kratke razdalje nima smisla komplicirati z obliko anten, le na valovno dolzino pazi (en polvalni dipol bo vec kot dovolj na 2 metra razdalje s solidnim oddajnikom).
Veselo motenje  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
iggy Član

|
Objavljeno: Čet Avg 24, 2006 4:11 pm Naslov sporočila: |
|
|
@Sokrat:
1: torej z eno besedo - da.
2: Kaj bi rad naredil sem že napisal. V nobenem primeru ne nameravam motiti FM band. Če pa z odgovorom nisi zadovoljen, si poišči drugega kje drugje.
@vsi:
Zakaj je v "končni stopnji" oz. zadnjemu tranzistorju vedno induktivnost? Ali je kakšna prednost če imaš izhod na kolektorju. Sklepam, da bi lahko imel izhod npr. na emitorju? Kje bi se dalo dobiti kaj literature za total noob osebke? Ne iščem recepte, iščem nakaj, ki bi bilo podkrepljeno tudi z teorijo (vse skupaj mi je popolnoma neznano). _________________ LP
Iggy |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 493 dni