|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
PZUFIC Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06 Prispevkov: 6987 Aktiv.: 32.61 Kraj: Rakek
|
Objavljeno: Tor Mar 26, 2013 8:05 pm Naslov sporočila: Reševanje podatkov |
|
|
Danes sem naredil eno veliko bedarijo. Hkrati sem imel v računalniku USB in zunanji trdi disk. Namesto, da bi formatiral ključ sem delno formatiral zunanji trdi disk. Čudno se mi je zdelo zakaj tako počasi formatira tudi če ponovno zaženem format in potem mi je potegnilo, ampak žal prepozno.
Torej rad bi rešil kar se rešiti, da. Predvsem mi gre za slike, sicer sem jih 3/4 že zapekel na DVD, ostalo bi pa rad rešil in po možnosti zastonj.
Trenutno bom čez noč pustil teči Recuvo, če mi bo uspelo kaj rešiti. Predlagate še kaj drugega? _________________ Ne čakaj, da se bo nekaj premaknilo pojdi in nekaj premakni.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mucek Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47 Prispevkov: 5530 Aktiv.: 24.04 Kraj: Domzale
|
Objavljeno: Tor Mar 26, 2013 8:46 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če nisi po disku še nič čaral, boš z Recuvo ali GetDataBack rešil praktično vse, edino kakšna imena folderjev ne (ali pa še to).
Lp, g _________________ ...lahko pa se tudi motim ... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
IXA Član

Pridružen-a: Tor 15 Dec 2009 22:20 Prispevkov: 91 Aktiv.: 0.48 Kraj: Bizeljsko
|
Objavljeno: Tor Mar 26, 2013 8:58 pm Naslov sporočila: |
|
|
Upam, da si uporabil Quick Format. V tem primeru je samo Master Boot Record (MBR) zbrisan, pomaga Fixmbr (DOS) ali HIREN's disk. Preverjeno disk vrneš v prvotno stanje.
LP,
Igor |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

|
Objavljeno: Tor Mar 26, 2013 8:59 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ne nisem nič čaral, trenutno pa čara Recuva in upam, da bo uspelo.
Ko bo preiskalo bom priključil še drug disk in najn povrnil datoteke.
Sicer, bom verjetno porabil kar nekaj časa, da bom vse pomapiral nazaj, ampak samo da uspe pa bo ok. _________________ Ne čakaj, da se bo nekaj premaknilo pojdi in nekaj premakni.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

|
Objavljeno: Tor Mar 26, 2013 9:00 pm Naslov sporočila: |
|
|
IXA je napisal/a: |
Upam, da si uporabil Quick Format. V tem primeru je samo Master Boot Record (MBR) zbrisan, pomaga Fixmbr (DOS) ali HIREN's disk. Preverjeno disk vrneš v prvotno stanje. |
Saj to je tisto, ker mislim, da ga nisem.  _________________ Ne čakaj, da se bo nekaj premaknilo pojdi in nekaj premakni.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
primoz30 Član

Pridružen-a: Pon 31 Jan 2011 20:23 Prispevkov: 51 Aktiv.: 0.29 Kraj: Škofja Loka
|
Objavljeno: Tor Mar 26, 2013 9:21 pm Naslov sporočila: |
|
|
Poskusi še z Active Undelete. Pred kratkim sem fasal virus, ki mi je "pobrisal" vse osebne podatke z diska z Windowsi in z diska kjer imam podatke-dobil sem nazaj skoraj vse-lepo po mapah kakor je bilo. Uspelo pa mi je rešiti tudi večino podatkov z zunanjega 2TB diska, ki se mi je po ne vem kakšnem ključu tako sesul, da ga explorer ni zaznal oz. je zmrznil ko sem ga zagnal, disk managment pa ga je videl kot disk z dvema particijama po 300GB in 1700GB-edino tu je nastala manjša težava, ker mu ni uspelo povrnit podatkov, kakor so bili po mapah. Poglej si na njihovi strani, se mi zdi da imajo neke programe za reševat tudi iz formatiranih diskov. _________________ lp, Primoz |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
gregoral Član

Pridružen-a: Pet 24 Nov 2006 9:42 Prispevkov: 688 Aktiv.: 3.04 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Tor Mar 26, 2013 9:36 pm Naslov sporočila: |
|
|
IXA je napisal/a: |
Upam, da si uporabil Quick Format. V tem primeru je samo Master Boot Record (MBR) zbrisan, ... |
Tole pa ne bo držalo.
MBR - Master Boot Record
- vsebuje podatke o particijah (do 4 primary)
- vsebuje kodo ki naloži operacijski sistem
- dolžina MBR je bila v času dosa točno 512 bytov ali en sektor
- danes pogosto prvim 512 bytom sledi še več sektorjev
MBR pa nima nobene zveze z datotečnim sistemom znotraj particije (FAT, FAT32, NTFS, HPFS, EXT2, EXT3, ...).
Formatiranje diska je zapis novega datotečnega sistema na disk in prepisuje podatke znotraj particije (nikoli po MBR).
To ker se pobriše je:
- pri FAT sistemu FAT tabela (FAT = File Allocation Table)
- pri NTFS sistemu MFT tabela (MFT = Master File Table)
- pri drugih pa drugačne tabele ki povedo kje so podatki za določeno datoteko
Potem je razlika še med QuickFormat in "FullFormat"
- pri QuickFormatu se prepiše le (en del) FAT ali MFT, podatki pa ostanejo pri miru
- pri "FullFormat" pa se prepiše alokacijska tabela in podatki
MBR:
- se ne spreminja ko izvedemo "le" format
- se spreminja ko pobrišemo particijo (ali particije če jih je več) in naredimo novo oz. nove particije
Torej če si izvedel FullFormat potem bo brez posebnih orodij težko kaj dobiti nazaj.
LP, Gregor |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
damax Član

Pridružen-a: Čet 29 Mar 2012 23:45 Prispevkov: 88 Aktiv.: 0.55 Kraj: Maribor
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
gregoral Član

Pridružen-a: Pet 24 Nov 2006 9:42 Prispevkov: 688 Aktiv.: 3.04 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Tor Mar 26, 2013 9:53 pm Naslov sporočila: |
|
|
Bi pa opozoril še na določene precej pomembne stvari v zvezi z diski.
Pred 20 leti so za velikost sektorja (najmanjše enote ki jo lahko dodelimo datoteki) izbrali 512 bytov.
Danes se večinoma dobi diske ki imajo fizično velikost sektorja 4096 (= 8 * 512) bytov.
Do tega je prišlo zato ker so diski postali tako veliki, da postane delo z 512 bytov velikimi koščki problematično.
Takim diskom se reče AFD ( AdvancedFormatDisk )
Tu pa laho nastopijo težave:
- windows XP recimo nima pojma da obstajajo tudi diski z 4096 bytov velikimi sektorji
- proizvajalci diskov zato v osnovnem načinu simulirajo 512 bytne sektorje
To prinese s sabo počasnost!
Ko operacijski sitem želi zapisati 512 bytov mora disk najprej prebrati 4096 bytov spremeniti 512 bytov in vseh 4096 bytov zapisati nazaj.
To se seveda da v nekaterih primerih optimizirati a ne vedno.
Zato je ta način vsaj 20 do 30 % počasnejši.
Še dodatne težave utegnete imeti če imaste sledečo situacijo:
- AFD je montiran v računalnik ki ne omogoča 4 KB velikih sektorjev (Win XP), zato je dostop preko simulacije 512 byte-ov velikih sektorjev
- tak disk nato priklopite v drug računalnik ( ali SATA-to-USB pretvornik )
- če nov računalnik disk prepozna kot AFD (torej da ima 4 KB velike sektorje)
- bo javljal da disk ni formatiran ali podobne neumnosti
- verjetno vam ne bo čisto nič jasno
Torej POZOR:
- kadar prestavljate AFD diske iz enega računalnika v drugega
- je najbolj varno da podatke pred tem prepišete nekam drugam
- sicer pa morate zagotoviti da je disk mapiran v novem računalniku enko kot je bil v starem
- predvsem pa če vam diska ne prepozna ne spreminjajte ničesar in računalnik čimprej ugasnite in vzemite disk ven ( preden izgubite podatke na njem )
- če pa ste pred tem že naredili kopijo podatkov
- potem lahko na disku brez težav ponovno naredite novo particijo
- in ga formatirate v izbran datotečni sistem
- podatke zapišete nazaj iz kopije
LP, Gregor |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
primoz30 Član

Pridružen-a: Pon 31 Jan 2011 20:23 Prispevkov: 51 Aktiv.: 0.29 Kraj: Škofja Loka
|
Objavljeno: Tor Mar 26, 2013 10:07 pm Naslov sporočila: |
|
|
gregoral je napisal/a: |
Bi pa opozoril še na določene precej pomembne stvari v zvezi z diski.
Pred 20 leti so za velikost sektorja (najmanjše enote ki jo lahko dodelimo datoteki) izbrali 512 bytov.
Danes se večinoma dobi diske ki imajo fizično velikost sektorja 4096 (= 8 * 512) bytov.
Do tega je prišlo zato ker so diski postali tako veliki, da postane delo z 512 bytov velikimi koščki problematično.
Takim diskom se reče AFD ( AdvancedFormatDisk )
Tu pa laho nastopijo težave:
- windows XP recimo nima pojma da obstajajo tudi diski z 4096 bytov velikimi sektorji
- proizvajalci diskov zato v osnovnem načinu simulirajo 512 bytne sektorje
To prinese s sabo počasnost!
Ko operacijski sitem želi zapisati 512 bytov mora disk najprej prebrati 4096 bytov spremeniti 512 bytov in vseh 4096 bytov zapisati nazaj.
To se seveda da v nekaterih primerih optimizirati a ne vedno.
Zato je ta način vsaj 20 do 30 % počasnejši.
Še dodatne težave utegnete imeti če imaste sledečo situacijo:
- AFD je montiran v računalnik ki ne omogoča 4 KB velikih sektorjev (Win XP), zato je dostop preko simulacije 512 byte-ov velikih sektorjev
- tak disk nato priklopite v drug računalnik ( ali SATA-to-USB pretvornik )
- če nov računalnik disk prepozna kot AFD (torej da ima 4 KB velike sektorje)
- bo javljal da disk ni formatiran ali podobne neumnosti
- verjetno vam ne bo čisto nič jasno
Torej POZOR:
- kadar prestavljate AFD diske iz enega računalnika v drugega
- je najbolj varno da podatke pred tem prepišete nekam drugam
- sicer pa morate zagotoviti da je disk mapiran v novem računalniku enko kot je bil v starem
- predvsem pa če vam diska ne prepozna ne spreminjajte ničesar in računalnik čimprej ugasnite in vzemite disk ven ( preden izgubite podatke na njem )
- če pa ste pred tem že naredili kopijo podatkov
- potem lahko na disku brez težav ponovno naredite novo particijo
- in ga formatirate v izbran datotečni sistem
- podatke zapišete nazaj iz kopije
LP, Gregor |
Kako pa to veš oz. kje vidiš da je disk AFD? _________________ lp, Primoz |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

|
Objavljeno: Sre Mar 27, 2013 11:06 am Naslov sporočila: |
|
|
No, ker se je Recuva meed pregledom sesula zaradi neznanega razloga. Sem naložil EaseUS. Pregled je trajal cca. 3 ure in še povrnitev podatkov nekje 5ur.
Najpomembnejše je pa to, da so izgube slik in podatkov minimalne. Za tisto minimalno sem pa dal še ponovno v manjšem obsegu, če mi uspe še tisto dobiti nazaj.
Zdaj me pa zanima, če je možno kako onemogočiti funkcijo formatiranja, ali dodati kakšno ekstra opozorilo, oziroma kaj podobnega, da se mi to slučajno ne ponovi? _________________ Ne čakaj, da se bo nekaj premaknilo pojdi in nekaj premakni.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Mihc87 Član

Pridružen-a: Tor 25 Jan 2011 11:58 Prispevkov: 189 Aktiv.: 1.08 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sre Mar 27, 2013 11:14 am Naslov sporočila: |
|
|
Zaklenil bi verjetno lahko samo z uporabo omejenega računa v OSju, torej da nisi administrator...
Drugače ob formatiranju mislm, da te vpraša, da če si res prepričan opraviti formatiranje... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
zok Član

Pridružen-a: Pet 02 Jan 2009 23:59 Prispevkov: 1115 Aktiv.: 5.56 Kraj: Ponikva
|
Objavljeno: Sre Mar 27, 2013 11:29 am Naslov sporočila: |
|
|
Pa se kako te vprasa!
Ampak ljudje pac "vemo" kaj pocnemo, in ce se v naglici "odlocimo" formatirat napacno particijo ali disk, je katastrofa tu. Se je tudi meni zgodilo - ze veckrat.
Drugace pa najboljsa moznost je podvojevanje backupov. Sosedi se je disk vsipal en teden pred rokom za oddajo diplome, backupa ni imela. K sreci je imela rokopise (jaz jih recimo nimam), in v enem tednu pretrpela hudica in pol, da je v slabem tednu na novo napisala kompletno diplomsko nalogo.
Tudi jaz sem pred dvema letoma izgubil vse slike in videe za 10 let nazaj - v megabajtih ni bilo veliko, jih je pa zelo skoda.
Diplomsko imam recimo na laptopu, na serverju, na sluzbenem serverju, na skydrive-u in na telefonu. Pa 2x dnevno sinhroniziram - ziher je ziher.  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
6dan8 Član

Pridružen-a: Tor 18 Jan 2011 10:53 Prispevkov: 1053 Aktiv.: 5.99 Kraj: Goriška
|
Objavljeno: Sre Mar 27, 2013 11:34 am Naslov sporočila: |
|
|
Citiram: |
...me pa zanima, če je možno kako onemogočiti funkcijo formatiranja, ali dodati kakšno ekstra opozorilo, oziroma kaj podobnega, da se mi to slučajno ne ponovi? |
Nisi edini s tem problemom. Marsikomu pomaga že, če spremeni ime zunanjega diska v kaj bolj pomenljivega ali / in oprijemljivega (Zun_HDD; ExtHDDSlike, ...) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jaka57 Moderator

Pridružen-a: Ned 12 Dec 2004 21:47 Prispevkov: 5820 Aktiv.: 24.55 Kraj: Grosuplje
|
Objavljeno: Sre Mar 27, 2013 11:35 am Naslov sporočila: |
|
|
gregoral je napisal/a: |
Torej če si izvedel FullFormat potem bo brez posebnih orodij težko kaj dobiti nazaj. |
Popolnoma drži, kar se tiče MBR, ni mi pa jasno zgoraj citirano, s kakšnimi orodji, boš dobil vsebino nazaj, če so v vseh podatkovnih sektorjih prepisane vrednosti npr. $F6?
Ko si razlagal o (a)lokacijskih tabelah nisi napisal, da vedno obstaja tudi kopija te tabele. _________________ Lp, Jaka |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 499 dni