|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
zok Član

Pridružen-a: Pet 02 Jan 2009 23:59 Prispevkov: 1115 Aktiv.: 5.55 Kraj: Ponikva
|
Objavljeno: Čet Mar 28, 2013 2:56 pm Naslov sporočila: Vodotesni opticni senzor razdalje? |
|
|
No, ja.
Pa sem tam, kjer ni muh.
Potreboval bi senzor razdalje z analognim izhodom (0-max 4 V, napajanje 5 V), ki bi zamenjal Sharpov senzor razdalje ( klik). Ni nujno da ima enake karakteristike, niti da je pretirano natancen (+/- 1 cm), pomembno mi je merilno obmocje (min 10 cm, max vsaj 80 cm), in pa to, da je vodotesen. Zal ne najdem nobenega podobnega senzorja za normalno ceno, sploh pa ne vodotesnega...
Ker ta Sharp deluje na opticnem principu, ga zal ne morem zapreti v ohisje in mu s tem zagotoviti vodotesnosti.
Ce ve kdo morda tako iz glave ce kaksna taksna resitev obstaja, bi bil zelo vesel odgovora.
Gre pa za senzorje, ki jih imam montirane na motociklu, merijo pa razdaljo do cestisca, s temi podatki pa potem mikrokontroler izracuna trenutno pozicijo motocikla - kot nagiba po vzdolzni in precni osi. Ultrazvocni senzorji zaradi hrupa (vetra) odpadejo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bpavsic Član

Pridružen-a: Pet 03 Apr 2009 20:45 Prispevkov: 354 Aktiv.: 1.79 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Čet Mar 28, 2013 7:41 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pa ni za to bolje uporabit kakega 3 osnega gyrota mogoče celo v kombinaciji z accelerometrom? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
zok Član

|
Objavljeno: Pet Mar 29, 2013 9:54 am Naslov sporočila: |
|
|
Hm, ne. Problem je z dolocanjem nevtralne lege. Izbor tipa senzorjev sem z mentorjem veckrat predebatiral, in na koncu je padla ta odlocitev. Diplomska je napisana, softver je dokoncan, jaz bi zdaj rad samo naredil sistem primeren za vsakdanjo uporabo. Za to pa bi potreboval stvar ki ob dezju ne bo spustila duse.  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MadMax Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16 Prispevkov: 4743 Aktiv.: 19.97
|
Objavljeno: Pet Mar 29, 2013 9:57 am Naslov sporočila: |
|
|
Pa si recimo probal, kako se tisti tvoj iz linka obnaša čez pleksi?
Ali pa ga z nekaj ročnih spretnosti in modifikacij sam zatesniš, da samo leče gledajo direkt na prosto? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Branez Moderator

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21 Prispevkov: 7831 Aktiv.: 32.97 Kraj: Koprivnica HR
|
Objavljeno: Pet Mar 29, 2013 10:02 am Naslov sporočila: |
|
|
Ne govori da rabiš vodotesen ampak IP65 ("špricfest") senzor.
Konektor demontiraj, dodaj kabl in vse skupaj zadaj zalij s poliestrom.
Prosto ko pasulj!
MadMax je napisal/a: |
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo. |
_________________ The true sign of intelligence is not knowledge but imagination.
Creativity is intelligence having fun!
Albert Einstein |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
zok Član

|
Objavljeno: Sre Apr 03, 2013 12:10 pm Naslov sporočila: |
|
|
Branez je napisal/a: |
Konektor demontiraj, dodaj kabl in vse skupaj zadaj zalij s poliestrom.
Prosto ko pasulj!
|
Bravo in hvala za super idejo! Naredil kot si napisal - deluje!
Najprej sem mislil da pri lecah ne bo tesnilo, pa sem se na sreco motil - ze v originalu je tako da je senzor pri lecah dovolj zatesnjen, z druge strani pa se ga da zaliti s plastiko.  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Branez Moderator

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21 Prispevkov: 7831 Aktiv.: 32.97 Kraj: Koprivnica HR
|
Objavljeno: Sre Apr 03, 2013 12:42 pm Naslov sporočila: |
|
|
Še enkrat!
_________________ The true sign of intelligence is not knowledge but imagination.
Creativity is intelligence having fun!
Albert Einstein |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 7 dni