www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Hitrost stepper motorja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
botsub
Član
Član

Pridružen-a: Tor 14 Avg 2012 21:50
Aktiv.: 1.56
Kraj: Sežana

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 01, 2013 1:15 am    Naslov sporočila:  Hitrost stepper motorja Odgovori s citatom

Malo raziskujem, kako sofirati stepper motorje in mi je ze celo uspelo, da ga premikam naprej, nazaj, hitreje pocasneje. Problem pa je nastal, ker se mi motor vrti po mojem obcutku relativno pocasi. Zadevo krmililim preko PIC- procesorja in ULN2004A. Motor je iz nekega tiskalnika Teco ali nekaj taksnega 4h4018S0106. Za programiranje se trudim s Flowcode.

Zanima me, kaksna je maksimalna hitrost vrtenja teh motorjev? Kako se jo doloci?

Ker o programiranu vem bore malo uporabljam flowcode za sofiranje mikroprocesorja in kot sem ze povedal mi uspe premikati motor naprej in nazaj brez tezav.

V "flowchart" ki ga sestavim moram po po vsakem ukazu "incrementstep" dodati delay 1 ms. Ce tega delaya ne dodam se motorcek ne premakne nikamor in samo brni na mestu. Poizkusil sem tudi z nizjimi delayi vendar je rezultat podoben.

Ali lahko "korakanje" motorja nekako pospesim ali ima motor nek svoj maksimum korakov/s?

Ker se v elektroniko bolj malo spoznam, bi bil vesel kakih preprostih oodgovorov Laughing
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
VolkD
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Aktiv.: 60.03
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 01, 2013 11:39 am    Naslov sporočila:  Re: Hitrost stepper motorja Odgovori s citatom

botsub je napisal/a:
Ker se v elektroniko bolj malo spoznam, bi bil vesel kakih preprostih oodgovorov Laughing

Ja v redu - bova na kratko:

Ena od fizikalnih lastnosti stepper motorja je tudi maksimalno število obratov motorja na sekundo. Ta lastnost je odvisna od kar nekaj drugih lastnosti motorja, kot so : Navor(ta je spet odvisen od marsičesa), oblika motorja, velikost (vztrajnost) rotorja, debelina žice v navitjih,.... logičen zaključek je, da z večanjem obratov takega motorja pade njegov navor. Pada vse do te mere, da ni več sposoben premakniti osi na novo pozicijo.

Še dva odgovora dobiš, čeprav nisi eksplicitno vprašal zanju.

Področje elektronike je takoooooo veliko, da smo vsi več ali manj začetniki. Naj te ne bo strah vprašati, kjer bomo kaj vedeli bomo povedali. Kmalu boš vedel toliko, da boš lahko tudi ti komu kaj povedal.

Tale drugi pa ti po moje ne bo tako zelo prijazen:
Pospravi pri sebi - torej ugotovi, da je programiranje v kakem od jezikov povsem enostavno in ti ni treba uporabljati nekaj tako sofisticiranega kot je flowcode. Loti se torej jezika kot je C, za nameček pa lahko zadovoljiš svoj firbec v assemblerju.
Če bi rad hiter start, lahko, glede na to, da sva blizu, prideš tudi do mene - rad pomagam.

.
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Pet 01 Okt 2004 1:17
Aktiv.: 0.00

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 01, 2013 12:34 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Brisana vsebina odstranjenega uporabnika.
Nazaj na vrh
aly
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51
Aktiv.: 39.69
Kraj: Kranj - struževo

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 01, 2013 4:17 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kroko je napisal/a:
Če hočeš motor vrteti hitreje boš moral počasi povečevati hitrost oziroma pospeševati.

To je prva stvar, druga pa je pravilno krmiljenje.
Če uporabljaš samo ULN čip (open collector driver) je motor samo na pol izkoriščen. Z dvojnim H-bridge vezjem bo šlo mnogo bolje. S povišano napetostjo in regulacijo toka pa še bolje.

Če rabiš koračni motor za kakšno resno aplikacijo, obstajajo namenski čipi, ki združujejo vse zgoraj omenjene funkcije za maksimalni izkoristek motorja.
Če pa bi se samo rad malo igral, bo pa tudi ULN povsem v redu.

botsub
Član
Član

Pridružen-a: Tor 14 Avg 2012 21:50
Aktiv.: 1.56
Kraj: Sežana

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 01, 2013 5:07 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

VolkD: Hvala za ponujeno pomoč vendar ne bi želel trošiti tvojega časa za zadeve katere lahko sam "nekako" uspem rešiti. Menim, da so rešitve dokaterih prideš sam veliko več vredne kot tiste, ki ti jih nekdo servira na pladnju. Če pa se bo kje zares hudo zataknilo ni dvakrat za rečt, da se ne oglasim kaj mimo. Very Happy

Z jeziki pa je tako: Saj neke osnove znam vendar ne vem, če imam tako velike projekte, da se mi "splača" toliko poglabljat v progamiranje. Flowcode zaenkrat zadostuje mojim potrebam, bo pa jasno s pridobljenimi znanji potrebno "apgrejdat" tudi znanje jezikov.

V bistvu se samo malo igram pa raziskujem zadevo. Smile

Tisto s postopnim povečevanjem hitrosti deluje. Sedaj mi ga uspe zavrteti malo hitreje.

Kateri pa so ti "posebni" čipi za šofiranje koračnih motorjev? Pod kaj naj iščem (namig)...

LP
Borut
Nazaj na vrh
PZUFIC
Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06
Aktiv.: 32.62
Kraj: Rakek

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 01, 2013 7:39 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Flowcode je meni sral tako, da je bilo kar hudo. Ravno z zakasnitvami je imel največ problemov.
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 497 dni