www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Video nadzorni sistem->PC-ADSL->PC

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Zabavna elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.95
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 21, 2004 5:53 pm    Naslov sporočila:  Video nadzorni sistem->PC-ADSL->PC Odgovori s citatom

Zadnjič sva se s kolegom zapletla v debato glede varovanja objekta z video nadzorom. Ker vem, da imamo na forumu strokovnjaka s tega področja me zanima sledeče:
- kam na PC se običajno priklapljajo kamere za video nadzor (vrjetno grafična z AV vhodom ?)
- kak software se običajno uporablja ?
- Kak software bi potreboval, če bi želel imeti kontrolni dostop do varovanega objekta z drugega PC-ja (predpostavlja se, da je na obeh lokacijah ADSL, Želel bi, da bi nap. v primeru sproženega alarma videl z "domačega" PC-ja kaj se dogaja)

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Kralj
Član
Član

Pridružen-a: Čet 24 Apr 2003 20:18
Aktiv.: 0.83
Kraj: koroška

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 22, 2004 8:49 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mnogo več bi o tem lahko povedal naš član "smolko" vendar ga že dolgo nisem zasledil tukaj.
Kot prvo se moramo vprašati pri snovanju video sistema kaj želimo gledati, koliko kamer bomo za to potrebovali, ali želimo slike iz kamer arhivirati ali samo nadzorovati objekt brez arhiviranja. Ko smo to dorekli je potrebno zasnovati sistem. Profesionalni videosistemi so dragi, ker je pač namen uporabe teh naprav v namene varovanja premoženja. Za sam nadzor objekta ob poljubnem času brez arhiviranja bi morda svetoval kakšno nadzorno WEB kamero gibljivo ali fiksno nastavljeno . Več o tem si lahko ogledate na spodnji povezavi.

web kamera

Za zajem video signala iz kamer pa se običajno uprabljajo vhodne video kartice za vgradnjo v vaš PC. Tukaj je spet toliko različnih proizvajalcev da se je kar težko odločati. Pri vsaki odločitvi katero kartico izbrati je spet pomembna cena in kvaliteta. Velikokrat vidimo da na trg prodirajo zelo poceni izdelki o njihovi kvaliteti pa raje nebi govoril. Vsaka kartica, ki jo lahko kupite ima običajno priložen softwere in navodila. Običajno imajo vse boljše sistemi možnost arhiviranja sprotnega dogajanja, arhiviranja po urnikih, arhiviranja ob alarmnih stanjih. Prav tako imajo boljše sistemi možnost pošiljanja alarmne slike na oddaljeno lokacijo preki interneta, lokalne mreže in modema na oddaljeno lokacijo. Ti sistemi imajo tudi možen dostop po prej omenjenih komunikacijah.

V Prilogi je en primer kartice, ki se uporablja za zajem video signala v računalnik.

Še kakšen primer bom dodal popldan.

VEČKANALNE RAZŠIRITVENE VIDEO KARTICE ZA VGRADNJO V RAČUNALNIK.doc
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  VEČKANALNE RAZŠIRITVENE VIDEO KARTICE ZA VGRADNJO V RAČUNALNIK.doc
 Velikost datoteke:  30 KB
 Downloadano:  42 krat

smatjaz
Član
Član

Pridružen-a: Pon 10 Nov 2003 16:33
Aktiv.: 3.57

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 22, 2004 2:38 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nekaj izkušenj s tem imam tudi jaz. Kupil sem kartico http://twin-trade.si/prodaja/vns/cenik16.html in zadeva kar lepo deluje. Moram priznati, da sem trenutno še v fazi testiranja in izdelave inštalacije. V bližnji prihodnosti pa imam namen zadevo postaviti v obratovanje. Imam kartico za 4 kamere. Trenutno testiram z dvema kamerama. Ker imam PC z grafično kartico s TV Out, sem sistem povezal s TV sprejemnikom. Tako bom lahko ob zvonenju kar s televizorja preveril kdo je pred vrati. Mikrofon pa je možno z malce zvijače priključiti na zvočno kartico.
Software, ki je priložen, omogoča daljinski nadzor (Client server aplikacija) in veliko nastavitev: detektor premika za vsako kamero, pošiljanje sporočila na E-Mail, določanje načina dela, izdelava urnikov, snemanje zvoka ob doddatnem mikrofonu, premikanje kamere preko RS485, avtomatsko brisanje starih podatkov... Kartico sem vgradil v PC Celeron 300MHz 128M RAM in še kar zadovoljivo deluje. Posnetki niso čisto gibljivi, ker zajemam slike na daljši interval, ampak vidi se v redu. Zraven kartice sem dobil tudi barvno kamero, cena kompleta pa je bila tudi malo višja (cca 72.000SIT)

Kartica ima med drugim tudi Watchdog, ki resetira PC če je kaj narobe. Poleg tega lahko na kartico priključiš 2 IR detektorja. Ima pa tudi dva relejska izhoda in izhodne priključke (12V) za napajanje kamer.

Skratka vse kar rabiš za polprofesionalno uporabo.

Lep pozdrav.

Matjaž
Nazaj na vrh
mhd
Član
Član

Pridružen-a: Sob 06 Sep 2003 20:51
Aktiv.: 0.54
Kraj: M. Sobota

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 22, 2004 9:02 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz imam v službi v sistemskem prostoru eno navadno WEB kamero za 10 tisočakov, priključeno na usb. Ob premikih zabeleži sliko. Za moje potrebe dovolj, da vidim, če kdo kaj švrlja okoli serverjev. Slike lahko gledam tudi na daljavo, načeloma tudi v živo od doma. Dobi se tudi software za WWW, email varijante obveščanja. Profesionalnih rešitev pa ne poznam.

lp Mitja
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Zabavna elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 491 dni