|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
anže8 Neznanec

Pridružen-a: Čet 04 Apr 2013 20:24 Prispevkov: 3 Aktiv.: 0.02
|
Objavljeno: Čet Apr 04, 2013 8:40 pm Naslov sporočila: objekt z vodnim dovoljenjem- hidroelektrarna |
|
|
naj vas najprej lepo pozdravim in povem da sem popolnoma nanovo tukaj.
Sosed ki meji na moje zemljišče mi je ponudil v odkup parcelo na kateri je med drugim potok z veliko pretoka in velikim padcem, zraven pa starejši kamniti objekt, nevem natančno kaj je bilo v tem objektu predvidevam pa da je bil mlin, saj sosed pravi da ima potok vodno dovoljenje tudi za izgradnjo hidro elektrarne. Če se prav spominjam je bilo pred leti govora da malih hidro elektraren ni mogoče graditi ker država ne izdaja koncesij.
če je tukaj kdo ki se spozna na te zadeve me zanima če ima potok res vodno dovoljenje kod pravi sosed, kaj še potrebujem poleg vodnega dovoljenja da lahko prodajam elektriko v omrežje? je sploh mogoče ?
hvala |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
reber Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:20 Prispevkov: 2279 Aktiv.: 9.61 Kraj: Bled
|
Objavljeno: Čet Apr 04, 2013 8:56 pm Naslov sporočila: |
|
|
Vsekakor bi bil nakup dobra naložba ne glede na to, ali boš lahko uradno postavil malo HE ali ne. Če objekt ob potoku že stoji, ga lahko po potrebi adaptiraš in si postaviš malo HE za lastne potrebe (nikomur nič ne rečeš, preprosto narediš), pač ne bi prodajal elektrike, saj bi jo porabljal sam, višek pa... nikamor, gre naprej po strugi, mogoče bi lahko za majhen denar dobavljal tudi sosedu.
In kaj boš z vso to elektriko? lahko segrevaš sanitarno vodo, lahko segrevaš stanovanje in ne boš porabljal drugih energentov, potem kupiš še električni avto in si "zelen" in lepo šparaš denar, oziroma rečeno nekoliko drugače, denar, ki ga vložiš v nakup parcele počasi kaplja nazaj.
Če ti uspe narediti uradno to malo HE boš pa prodajal elektriko v omrežje, plačeval davke in prispevke, ... plačeval, plačeval, ... in na koncu boš ugotovil, da zaslužek verjetno ne bo ne vem kaj, je pa, bolje kot nič, recimo da se splača. _________________ Obiščite me na www.reber.si ali www.elektron.si
Nazadnje urejal/a reber Čet Apr 04, 2013 8:57 pm; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
satelitko Član

Pridružen-a: Pon 19 Apr 2004 13:27 Prispevkov: 1777 Aktiv.: 7.50 Kraj: Radovljica
|
Objavljeno: Čet Apr 04, 2013 8:56 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ne bo ravno odogovor na tvoje vprašanje, ampak jaz bi kupil takoj. Tudi če imaš elektriko samo zase (in se recimo celo zimo greješ "zastonj"...) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Drago_G Član

Pridružen-a: Ned 12 Dec 2010 15:12 Prispevkov: 288 Aktiv.: 1.63 Kraj: Primorska
|
Objavljeno: Čet Apr 04, 2013 9:06 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pozdravljen Anže!
Žal se bojim, da tvoj sosed potrebuje denar in da bi ti s to obljubo le rad prodal zemljišče po višji ceni. Sam nisem lastnik male hidroelektrarne (MHE), se pa spomnim da so starši okoli leta 1994-1996 razmišljali o tej možnosti, saj smo tudi mi lastniki parcel ob potoku, ter tudi še obstoječega vodnega mlina. Takrat smo dobili odgovor, da načelno je možna izgradnja MHE na tem mestu, le da nas je birokracija in višina naložbe odvrnila od nje. Sedaj pa je baje stvar na tem področju še slabša (po pripovedovanju znancev, ki so tudi hoteli iti v takšno naložbo).
V kolikor bi hotel iti v izgradnjo MHE, bi sigurno potreboval vodno dovoljenje ter dovoljenjenje za priklop na elektroomrežje (če hočeš prodajati elektriko). Poleg tega je vprašanje naravovarstvenikov in ribičev (preveri, če gre za kakšen poseben gojitveni potok pri lokalni ribiški družini). Vprašanje tudi je kako je z poplavno varnostjo (kako je z lastniki parcel gorvodno in dolvodno) ter kako je z dostopom do parcele (imaš pot do parcele ali poteka služnost preko drugih parcel?)
Druga stvar pa je tehnična narava problema. Kakšen padec vode, kakšen minimalni, maksimalni in povprečni pretok? Kakšna je struga potoka? Ozka in globoka ali široka in plitva? Dostop za gradbene stroje je možen? Možnost priklopa ne elektrodistribucijsko omrežje (dolžina kablov, lastništvo vmesnih parcel?).
Ko boš več o tem povedal, ti bo kdo znal bolje svetovati kako začeti pridobivati dodatne uradne informacije ter ali se sploh splača. Vsekakor pa pričakuj birokratizacijo, pošiljanje od vrat do vrat ter negativne odgovore pristojnih organov. Imaš voljo za takšno borbo? Za pisanje nešteto pritožb, prošenj,...?
Srečno _________________ Neumnih vprašanj ni, so le neumni odgovori |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
reber Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:20 Prispevkov: 2279 Aktiv.: 9.61 Kraj: Bled
|
Objavljeno: Čet Apr 04, 2013 9:49 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ja, točno ta birokracija in vse oviranje odvrne marsikoga, potem se pa gremo obnovljive vire energije...
Stroški za prodobivanje soglasij in dovoljenj so pa tudi taki, da kar dolgo traja, da se povrnejo.
Narediš mini elektrarno za svoje potrebe, na zunaj tega ne bo opaziti, pustiš rasti kakšno grmovje in čim manj govoriš naokoli. V samogradnji kot malo večji hobi projekt stroški ne bodo visoki, seveda je največji strošek nakup parcele, spet odvisno, kako velika je in kaj ti taka parcela lahko še dodatno ponuja: travnik, gozd, gmovje, njiva, vrt, pašnik, ... in kaj od tega lahko izkoristiš zase ali kako drugače vnovčiš. _________________ Obiščite me na www.reber.si ali www.elektron.si |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
anže8 Neznanec

|
Objavljeno: Čet Apr 04, 2013 10:21 pm Naslov sporočila: |
|
|
hvala za vse napisano, naj pojasnim še kar ste spraševali, za svojo uporabo ne pride vpoštev ker tam ne živim, imam le vikend, sosed mi je ponudil v prodajo ker imam varjanto urediti krajši in lažji dostop do vikenda preko te parcele, objekt stoji 100m od lokalne ceste in dovoz je urejen, poplavno območje ne more biti ker v takšni strmini voda ne more ostati, glede lastnikov po potoku navzgor in navzdol nevem kaj dosti, v dveh letih kolikor sem lastnik vikenda potok nikoli ni presahnil in tudi opazno ne niha vodostaj.
če povzamem kar ste napisali o dovoljenjih, s tem če ima potok vodno dovoljenje nisem skoraj nič pridobil?
na spletu sem zasledil še ta članek in sicer iz Tolminskega konca http://www.delo.si/novice/slovenija/gradnja-hidroelektrarn-ustavljena-za-vec-let.html nevem natančno, če sem prav razumel mora biti vodno dovoljenje vrisano v prostorskem planu? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Drago_G Član

Pridružen-a: Ned 12 Dec 2010 15:12 Prispevkov: 288 Aktiv.: 1.63 Kraj: Primorska
|
Objavljeno: Čet Apr 04, 2013 11:35 pm Naslov sporočila: |
|
|
Da, gradnja za lastne potrebe je lažja, posebej če nimaš nevoščljivih sosedov ter dejavnih ribičev in naravovarstvenikov ter s posegom ne spreminjaš preveč vodotoka. Toda to se v tvojem primeru verjetno ne splača, kot si sam ocenil.
V kolikor želiš elektriko prodajati, pa brez papirjev ne bo šlo.
Glede poplavnih območij si poglej na Geopediji: http://www.geopedia.si/?params=L6329_T105_vL_b4_x464015_y101739_s13#T105_L6329_x445952_y85854_s9_b4. V kolikor je objekt na poplavnem območju, pričakuj hude težave če boš rabil gradbeno dovoljenje.
Glede vodnih pravic http://www.arso.gov.si/vode/vpra%C5%A1anja%20in%20odgovori/vpr_vodne_pravice.html.
Upam, da ti bosta povezavi koristili. Drugače pa si oglej na Googlu nekaj raziskovalnih nalog o gradnji MHE. Ter obišči kakšnega lastnika MHE v okolici, ki ti bo verjetno znal svetovati iz prve roke.
Drugače pa si preberi Zakon o vodah, ki je dostopen na internetu (Google), edino vprašanje je ali si boš znal kaj pomagati z njim (zakoni in ZKP (zdrava kmečka pamet) so v Sloveniji žal skregani).
Drugače pa upam, da si si objekt ogledal. Kakšen izgleda? Je (imelo) mlinsko kolo/turbina pogon direktno iz struge potoka ali preko mlinščice (umeten kanal za zajem vode)? Je le ta ohranjena? Je voda pred zajemom zajezena ter ali ta jez še obstaja ter v kakšnem stanju je? Kolikšen del vode se preusmeri za potrebe mlina?
Predvidevam, da v primeru, ko imaš objekte za dovod vode v dobrem stanju ter ne boš potreboval gradbenih posegov na potoku, boš imel manj težav z gradbenim dovoljenjem. Ampak to je le moje predvidevanje, realnost pa je verjetno kruta..
Če boš kaj napredoval na tem področju, sporoči uspeh ker me zanima kakšne so zahteve.
PS: Še ena pogojno uporabna stran. Sicer ni videti ravno ažurna, toda informativno: http://www.zdmhe.si/si/index.html _________________ Neumnih vprašanj ni, so le neumni odgovori |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mucek Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47 Prispevkov: 5530 Aktiv.: 24.05 Kraj: Domzale
|
Objavljeno: Pet Apr 05, 2013 7:57 am Naslov sporočila: |
|
|
Ko sem bil v toplicah, sem se namakal skupaj z možakarjem, ki ima eno MHE nekje v okolici Tržiča, bi pa delal še eno. Že cca. 10 let pa čaka odločbo nevemkoga, kljub temu, da ima že vse ostale papirje porihtane. Baje naj bi v Društvu lastnikov MHE imeli nek sestanek z ministrom, ki je obljubil pohitritev postopka, a zaenkrat ni še nič od tega.
Lp, g _________________ ...lahko pa se tudi motim ... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
damo Član

Pridružen-a: Čet 31 Jul 2003 13:45 Prispevkov: 2008 Aktiv.: 8.47 Kraj: Krško
|
Objavljeno: Pet Apr 05, 2013 1:57 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če imaš denar in je cena normalna, kupi! Mlin in MHE gor ali dol. _________________ Dobrga štromarja samo slab šnops strese! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
anže8 Neznanec

|
Objavljeno: Pet Apr 05, 2013 3:36 pm Naslov sporočila: |
|
|
damo, dovoz preko te parcele je bil aktualen preden sem sezidal vikend, takrat je bil lastnik te parcele kjer stoji mlin oče soseda in ni hotel prodati, do sedaj sem pa že obnovil in poširil dalšo pot, tako da ni več tako aktualno.
če bom imel čas se bom odpravil v ponedeljek malo po uradih poizvedovat in objavim tukaj. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
damo Član

Pridružen-a: Čet 31 Jul 2003 13:45 Prispevkov: 2008 Aktiv.: 8.47 Kraj: Krško
|
Objavljeno: Pet Apr 05, 2013 5:16 pm Naslov sporočila: |
|
|
No, jaz sem mislil bolj v stilu "fajn je imeti svoj potok". Je pa res, da sem udarjen na potoke
(Ja in vem, da potok ni nikdar tvoja lastnina, ampak od vodne skupnosti) _________________ Dobrga štromarja samo slab šnops strese! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 497 dni