www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Prenosni (zunanji) disk 2,5"
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Strojna oprema
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
ignis
Član
Član

Pridružen-a: Pon 21 Feb 2011 10:38
Aktiv.: 2.77
Kraj: MB

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 06, 2013 12:53 am    Naslov sporočila:  Prenosni (zunanji) disk 2,5" Odgovori s citatom

Zdravo!

Potrebujem novi zunanji disk, 2,5"(da ne rabim napajanja), USB3.0, ~1TB.
Potrebujem ga za:
- hranjenje datotek,
- ne rabim BACUP-a,
- podatki ne rabijo biti zaščiteni

Gledal sem WD in Samsung.
Pri WD sem malo Question,
WD Elements 1 TB ~70€,
WD My Passport 1 TB pa ~88€
razlika je 25%, kar se mi zdi dosti???
Ker sem na tem področju "bos", sprašujem ali je smiselno jemati tega dražjega - ker bom ga imel izključno za hranjenj datotek (koliko vidim ta passport ima že nek software gor).
Malo me je zbegal priključek(slika spodaj) kot, da sta dva ali?

Smasung kot disk mi ni zan ima pa tudi vredu ceno 70€.

Ker disk kupujem na vskih ~4let so mi vaše izkušnje in nasveti dobrodošli!

Jaka57
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Ned 12 Dec 2004 21:47
Aktiv.: 24.51
Kraj: Grosuplje

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 06, 2013 1:59 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mislim, da WD Elements potrebuje zunanje napajanje (vsaj starejši tipi so ga), WD Passport (si ga lastim) ga pa ne potrebuje.
Ja na WD Passportu je že naložena programska oprema za BKP in za dostop do diska.
Izkušnje??
Micro USB priključek je malo nežen in mogoče tudi malo prekratek, drugače pa nimam kaj slabega povedat o njem po več kot enoletni uporabi.

reber
Član
Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:20
Aktiv.: 9.59
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 06, 2013 9:45 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kaj pa boš rekel na tale SAMSUNG v enaa.com za 50€ oziroma tale SAMSUNG za 70€

Trgovci se pač malo igrajo s cenami in poskušajo čim dražje prodat, ni nujno da je cena merilo kvalitete in zanesljivosti, sploh pri diskih.

Mimogrede, jaz bi pa rad dobil 2,5" zunanji disk recimo 500GB, ki ima še klasični mini USB 2.0 ker mi USB3.0 konektor nekako ni všeč, niti mi ne odgovarja ker je drugačen od konektorja čitalnika kartic.
Ali pa takole: ali lahko mali zunanji disk 2,5" z USB 3.0 konektorjem povežem s kablom USB 2.0 ?

ignis
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 06, 2013 10:28 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaka57 je napisal/a:
Mislim, da WD Elements potrebuje zunanje napajanje (vsaj starejši tipi so ga), WD Passport (si ga lastim) ga pa ne potrebuje.

Aha, gledal sem piše PC-ready prvi ima minus drugi pa kljukico, pa si nisem znal pravilno razlagati tega, sem mislil da je povezano s formatiranjem.
Hval za tvoje mnenje.
reber je napisal/a:
Kaj pa boš rekel na tale SAMSUNG v enaa.com za 50€ oziroma tale SAMSUNG za 70€

Videl tole, že prej(zato je tudi v izboru), nisem hotel lepil direktnih linkov , da nebi bil opozorjen, ker se to vedno lahko razume kot marketing.
Glede tvojih zahtev, pa oba WD delata tudi na USB 2.0

Lp

Highlag
Član
Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42
Aktiv.: 16.98
Kraj: Črnuče

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 06, 2013 10:29 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

WD ima eno veliko zbrko na svojih straneh.

WD Elements obstaja v dveh okusih. Portable in desktop.
Desktop potrebuje očitno adapter, ker omenjajo prikop na AC. V paketu pa po napisanem na spletni strani ne dobiš adapterja, čeprav je ta naštet na PDF specifikaciji.

Po drugi strani imaš povezavo na adapterje za portable varianto?
Gledaš priključke. Na enih slikah so navadni mali USB, na drugih neki dvojni čudni.
Specifikacija nekje piše USB2 nekje USB2/USB3 V PDF specifikaciji ni AC adapter omenjen kot del paketa.

Edini razlog za nakup passporta bi bil, če hočeš 2TB disk, ker ga z elements ne boš dobil. Fletno ohišje ter dodatna programska oprema, ki jo dobiš zraven nista vredni skoraj 20€ kolikor hočejo zanju.

Waldo
Član
Član

Pridružen-a: Pet 02 Nov 2007 10:50
Aktiv.: 1.47
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 06, 2013 10:32 am    Naslov sporočila:  Re: Prenosni (zunanji) disk 2,5" Odgovori s citatom

ignis je napisal/a:

Malo me je zbegal priključek(slika spodaj) kot, da sta dva ali?

Tole na sliki je standardni micro USB3 priključek. Lahko uporabiš tudi USB2 kabel, ki ga vtakneš le v desni del konektorja, seveda je potem hitrost prenosa tudi USB2.

Nekateri nizkocenovni proizvajalci tipa Ho**er na disk postavijo kar USB3 A vtičnico, ker je cenejša, zato pa potrebuješ nestandardni kabel, ki ima na obeh straneh isti konektor.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
reber
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 06, 2013 10:57 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja, večji konektor = bolj robusten in vzdržljiv konektor Wink mislim da to velja za MEDION, ki ga prodajajo v trgovinah Hofer.
Osebno mi MEDION ni kaj posebnega, mi je pa všeč, vsaj starejši sistem, ki ima robustne priključke tipa USB B in standarden napajalni jack konektor, seveda za zunanje diske 3,5". Če sem prav opazil, imajo novejši MEDION diski USB 3.0 tip B

Kolikor sem gledal primerjavo med USB 2.0 in USB 3.0 naj bi zadeve delovale tudi tako, da kabel USB 2.0 lahko vtaknemo v priključek USB 3.0 (del USB 3.0 priključka ostane nepriključen) in zadeve delujejo z manjšo hitrostjo, oziroma USB 2.0 hitrostjo. Jasno je, da s hitrostjo USB 2.0 deluje tudi v primeru, da v računalniku še nimamo USB 3.0 Brick wall na to dejstvo mnogi pozabljajo Smile

Na teh malih diskih mi nekako ni všeč micro USB priključek, raje bi mini USB priključek, ki je lahko tudi mini USB 3.0 da bo le možno uporabiti USB 2.0 kabel z mini USB priključkom (nikakor ne micro) kakršnega imajo mnogi čitalci kartic, fotoaparati in podobno... Za na potovanje ali kar tako na terenu, da bo en kabel za vse Wink

Ja, tudi sam se že nekaj časa odločam za nakup 2,5" zunanjega diska, za priklop na prenosnik, za prenašanje sem in tja, ker je bolj priročno, ker ne potrebuje zunanjega napajalnika, saj se parazitsko napaja kar iz USB... čeprav ne vem kako se izide s 500mA to je pri teh 5V le 2,5W ali pa potegnejo še nekoliko več toka, do mejnih tokovnih zmogljivosti USB priključka. Za samo varnostno kopiranje mi je 3,5" disk še boljši, čeprav rabi dodatno napajanje, ker ni potrebe po prenašanju sem in tja.

.

skalpel
Član
Član

Pridružen-a: Tor 31 Jan 2012 19:46
Aktiv.: 2.64
Kraj: Šenčur

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 06, 2013 12:07 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz imam tak trdi disk iz Hoferja, za 75€ in dela super Wink
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
Dorijan
Član
Član

Pridružen-a: Ned 22 Jun 2008 10:48
Aktiv.: 12.36
Kraj: južnoprimorska

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 06, 2013 2:18 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pozabljate, da že takoj, ko so napovedali micro USB so rekli, da ni dizajniran zgolj zato da je 60% tanjši ampak tudi, da je robustnejši od mini USBja saj skoraj ne omogoča, da bi se kabel premikal v konektorju in s tem uničil kontakte pri drugače še čisto dobri napravi.

Skratka to da je pol manjši še ne pomeni na ni vsaj 2krat boljši.
Citiram:
The newer Micro-USB receptacles are designed for up to 10,000 cycles of insertion and removal between the receptacle and plug, compared to 1,500 for the standard USB and 5,000 for the Mini-USB receptacle. This is accomplished by adding a locking device and by moving the leaf-spring connector from the jack to the plug, so that the most-stressed part is on the cable side of the connection. This change was made so that the connector on the less expensive cable would bear the most wear instead of the more expensive micro-USB device.

Link z wikipedie, ker je že leta odkar sem prebral originalno definicijo in ne najdem članka
http://en.wikipedia.org/wiki/Universal_Serial_Bus#Durability

reber
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 06, 2013 2:25 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Res je, sem se potem tudi sam spomnil, da sem nekje nekaj podobnega prebral in prejle še 1x preveril. Micro USB je narejen tako, da naj bi bil bolj robusten od mini USB, saj ima tudi kaveljčke za mehansko bolj čvrst spoj ohišja konektorja z vtičnico. Micro USB je torej narejen tako, da se prej pokvari konektor na kablu in ne konektor v napravi, ker je kabel pač cenejši.
saso
Član
Član

Pridružen-a: Čet 18 Mar 2004 10:16
Aktiv.: 2.15
Kraj: Trbovlje

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 06, 2013 5:30 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Imam oba Elements in Passposr, razlika je v priloženem SW in obliki.
Elements je bol robat in nima SW, dočim Passport je bolj oglat in ima priložen SW za backup, recovery....

lahko pa da je še kakšna razlika, ki je nisem opazil.

Aja pa noben ne rabi dodatnega zunanjega napajanja če je portable.

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Jaka57
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Ned 12 Dec 2004 21:47
Aktiv.: 24.51
Kraj: Grosuplje

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 06, 2013 6:18 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Dorijan je napisal/a:
Pozabljate, da že takoj, ko so napovedali micro USB so rekli, da ni dizajniran zgolj zato da je 60% tanjši ampak tudi, da je robustnejši od mini USBja saj skoraj ne omogoča, da bi se kabel premikal v konektorju in s tem uničil kontakte pri drugače še čisto dobri napravi.

Skratka to da je pol manjši še ne pomeni na ni vsaj 2krat boljši.
Citiram:
The newer Micro-USB receptacles are designed for up to 10,000 cycles of insertion and removal between the receptacle and plug, compared to 1,500 for the standard USB and 5,000 for the Mini-USB receptacle. This is accomplished by adding a locking device and by moving the leaf-spring connector from the jack to the plug, so that the most-stressed part is on the cable side of the connection. This change was made so that the connector on the less expensive cable would bear the most wear instead of the more expensive micro-USB device.

Če bi bilo le tako kot piše. Kot sem na začetku napisal, odličen prenosni disk, vendar sem imel od začetka probleme z micro USB priključkom. Z mini USB, pa imam kar nekaj diskov, še nikoli nikakršnega problema!

protoncek
Član
Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41
Aktiv.: 42.67
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 06, 2013 6:22 pm    Naslov sporočila:  Re: Prenosni (zunanji) disk 2,5" Odgovori s citatom

Waldo je napisal/a:

Nekateri nizkocenovni proizvajalci tipa Ho**er na disk postavijo kar USB3 A vtičnico, ker je cenejša, zato pa potrebuješ nestandardni kabel, ki ima na obeh straneh isti konektor.

Samo v informacijo: ne hofer ne katerikoli drug ne uporablja nobenih NESTANDARDNIH konektorjev!!! Vsi konektorji USB3.0 so rikverc kompatibilni. Dosedaj na hofrovih diskih še nisem videl nestandardnega konektorja, ne na kakšnem drugem, ravno tako še nisem na zunanjem disku videl A vtičnice.
Sicer pa - moje skromno mnenje je da če se disk kupuje za dalj časa (kar se) se splača kupit USB3.0. zakaj? Prej ali slej se bo menjal tudi računalnik, in le-ta bo zagotovo imel usb3.0 in takrat bo prenos podatkov pošteno hitrejši.
Sicer sem sam nabavil dva-tri hofer-lidl zunanje diske in so notri čisto spodobni diski - Hitachi itd. Prvi (1TB) deluje že vrsto let.
MicroUSB3.0 res izgleda kot da bi bila dva konektorja, v bistvu pa je tako ravno zaradi USB2.0 združljivosti.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
ignis
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 06, 2013 9:39 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

saso je napisal/a:
Imam oba Elements in Passposr, razlika je v priloženem SW in obliki.
Elements je bol robat in nima SW, dočim Passport je bolj oglat in ima priložen SW za backup, recovery....

ja to sem opazil - se sprijaznim stem , oglatost me malo moti, ampak toliko pa spet ne.
saso je napisal/a:
Aja pa noben ne rabi dodatnega zunanjega napajanja če je portable.

to sem hotel slišat, to mi je zeloo pomembno

lp

protoncek
Član
Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41
Aktiv.: 42.67
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 06, 2013 9:44 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pazi edino na tiste najcenejše, namreč, včasih so nekateri imeli kabel z dvojno USB vtičnico, s katero si dosegel večji tok...taki diski ponavadi niso delali samo na en USB. Mislim da imajo danes diski manjšo porabo, a mogoče vseeno ne škodi gledat na to.
BTW...eni passpporti imajo hardversko enkripcijo vgrajeno. Uporabno, če imaš gor občutljive podatke.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Strojna oprema Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja
Stran 1 od 3

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 8 dni