www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

rotacijski laser

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
nejc_b
Član
Član

Pridružen-a: Tor 03 Maj 2011 15:02
Aktiv.: 1.20
Kraj: radeče

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 09, 2013 1:26 pm    Naslov sporočila:  rotacijski laser Odgovori s citatom

Zanima me samo, ali mi lahko kdo pomaga, ki pozna te stvari. Imamo rotacijski laser, ki uporablja diodo s 730nm valovne dolzine in deluje v infrardečem spektru in je ga na zalost s prostim očesom ne vidimo, zato se je v originalu uporabljal sprejemnik (ki je dobil noge). Zato me zanima, ali kdo ve, ali bi se dalo stvar spremeniti in modoficirati do te mere, da bi staro laser diodo zamenjal s taksno, ki ima valovno dolzino 635nm in se ga vidi? Fino mehanika in umestitev modula samega verjetno ne bo predstavljalo strasnega problema, bolj elektronika in kompatibilnost materialov. Žarek ima max output 1mW. Ima kdo kaksno idejo?
hvala in LP

Nazadnje urejal/a nejc_b Tor Apr 09, 2013 9:55 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
aljoš
Član
Član

Pridružen-a: Čet 08 Sep 2005 20:03
Aktiv.: 13.21
Kraj: Škofja loka-poljanska dolina

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 09, 2013 2:22 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Žarek ima output 1mW, v tvojem primeru bi s takim laserjem razrezal vse kamor bi ga usmeril... Smile

Šalo na stran... Kaj pa če bi resno vgradil zeleno diodo notri? Mislim da to ne bi bil zako velik problem-ali pač?

nejc_b
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 09, 2013 7:28 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

aljoš: prilagam ti original navodila proizvajalca, kjer imas na zadnji strani podatek o max outputu; mogoce pa m pomeni katero od drugih predpon, kar nebi vedel, zato sprasujem.

da drugace pa iscem resitev, kako modozicirati stvar na vidni spekter, da bi lahko delovalo brez sprejemnika. Naceloma mi je vseeno, le da bo snop priblizno viden in ne pretirano širok na cim večji razdalji.

ML2_EN.pdf
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  ML2_EN.pdf
 Velikost datoteke:  99.43 KB
 Downloadano:  15 krat

Nazaj na vrh
David92
Član
Član

Pridružen-a: Sre 22 Feb 2012 11:22
Aktiv.: 1.80
Kraj: Lendava

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 09, 2013 8:00 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja, na zadnji strani pise 1mW, kar je logično. Nočeš vedet, kaj naredi 1MW laser, če slučajno stopiš v njegov spekter.

Tako da si lahko editaš tam gor, ker drugače bo se vsak zabodel v to Wink

nejc_b
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 09, 2013 9:56 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

sem popravil enote. Hvala za opozorilo.

Ima kdo torej kaksno idejo, oz, je kaj taksnega ze naredil in počel?
Nazaj na vrh
mkezmah
Član
Član

Pridružen-a: Sre 21 Jan 2009 16:30
Aktiv.: 1.10
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Sre Apr 10, 2013 7:50 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zdravo!

Menjava laserske diode bi po mojem mnenju predstavljala še najmanjši problem. Pač moraš izbrati diodo za ustrezen tok, v najslabšem primeru bo crknila ali se ne bo prižgala, diode za 1mW pa danes prodajajo že kot kokice.

Po mojem bo prav "strašen" problem predstavljala finomehanika in umestitev modula, oziroma ustrezno fokusiranje in usmerjanje svetlobnega snopa.

Sploh, če želiš obdržati natančnost +-5mm/100m...

LP
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 500 dni