|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Darijo Neznanec

Pridružen-a: Tor 02 Apr 2013 23:32 Prispevkov: 4 Aktiv.: 0.03 Kraj: Ljubljana
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
6dan8 Član

Pridružen-a: Tor 18 Jan 2011 10:53 Prispevkov: 1053 Aktiv.: 6.00 Kraj: Goriška
|
Objavljeno: Pet Apr 12, 2013 2:42 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če:
- je vse delujoče in povezano kot je treba,
- so akumulatorji dobri in
- je dovolj vetra,
bi jaz najprej pomislil na razdalje med komponentami in preseke žic (ker praviš, da je vetra dovolj; po podatkih z linka je za ta vetrni generator nazivna hitrost vetra 12,5m/s; minimalna 3,5m/s; maksimalna pa 18m/s). Kako je s tem? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
matejcek81 Član

Pridružen-a: Pon 16 Mar 2009 12:32 Prispevkov: 1526 Aktiv.: 7.71 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Pet Apr 12, 2013 10:03 pm Naslov sporočila: |
|
|
offtopic:
Koliko časa je trajalo, da je prišla vertnica k tebi?
LP _________________ Če ne gre - ne obstaja! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
robert Član

Pridružen-a: Sob 29 Maj 2004 21:48 Prispevkov: 1905 Aktiv.: 8.04 Kraj: Tolmin
|
Objavljeno: Pet Apr 12, 2013 10:36 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kolikor vidim ima vetrnica tri žice in v opisu :
Koda: |
Engine: Three-phase permanent magnel AC generator
[b][color=red]AC voltage: AC[/color][/b] 12V/24V(We stock 12V and 24V modal for your choose. Please email us you want the 12V or 24V modal after you pay for the item) |
Pri regulaciji pa sta narisani rdeča in modra žica iz vetrnice - morda je le simbolično tako narisano
Glede na moč celic in vetrnice ter kapaciteto akumulatorja bi dejal, da bo tudi porabnik kar velik.
Če je možno izvedi test za en dan in enostavno odklopi iz regulatorja žice, ki gredo na porabnike. _________________ LP Robert |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
int47 Član

Pridružen-a: Pon 15 Dec 2003 0:10 Prispevkov: 2104 Aktiv.: 8.88 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sob Apr 13, 2013 12:03 am Naslov sporočila: |
|
|
Med delovanjem poglej na regulatorju meritve za:
-Wind Turbine Power, Wind Turbine Voltage, Wind Turbine Current
-PV Voltage, PV Charge Current, PV Power
Z 2x18W celico polniš 92Ah baterijo. 2*18/13,5= 2,6A. 92/3 = cca 35h. 35*1,4 (izkoristek polnilca in polnenja akumulatorja)= 49h Samo s celicami rabiš več kot en teden.
Regulator je mišljen za 150W solarni panel. z 2x18W celicami zadeva verjetno (komaj) deluje kadar celice delujejo blizu nazivne moči.
Pri 12,5m/s, dobiš iz turbine 300W
300W/13,5 = 22A. 92/22 = 4,2h 4,2*1,4= 5,9h
Kako so nastavljeni parametri za baterijo (napetost, max. polnilni tok)? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ro-bi Član

Pridružen-a: Ned 28 Jan 2007 16:53 Prispevkov: 3580 Aktiv.: 15.99
|
Objavljeno: Sob Apr 13, 2013 10:22 am Naslov sporočila: |
|
|
A ni potrebno vmes med turbino in kontroler dodat še 3 fazni usmernik? _________________ 3 x 3 = 9 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
6dan8 Član

Pridružen-a: Tor 18 Jan 2011 10:53 Prispevkov: 1053 Aktiv.: 6.00 Kraj: Goriška
|
Objavljeno: Sob Apr 13, 2013 12:44 pm Naslov sporočila: |
|
|
Darijo, jaz bi na tvojem mestu vetrno turbino odklopil. Čimprej. Morda pa res ni vse "povezano kot je treba". Iz navodil za vetrno turbino je namreč razvidno, da naj bi jo priklopil trižično, na inverter, ki je v kompletu z vetrno turbino.
Ali to omogoča tudi regulator polnenja akumulatorja, katerega link si podal? Na sliki, ki prikazuje priključne sponke regulatorja, je sicer videti tri simbole za izmenično vrednost (vijugasta črta); kaj pa pravijo o tem navodila? Skica priklopa namreč lahko velja za vetrno turbino, ki na izhodu daje enosmerno napetost.
Na tvojem mestu bi dobil koga, da pomeri, kakšno napetost daje vetrna turbina od sebe. Potem pa naprej... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
micabauc Član

Pridružen-a: Tor 03 Jun 2003 7:12 Prispevkov: 177 Aktiv.: 0.75 Kraj: Celje
|
Objavljeno: Sob Apr 13, 2013 1:04 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kaj pa kontroler sporoča? S kakšno močjo polni s solarji in s kakšno močjo vetrnica?
To se da pogledat s tipkami. Ampak tale vetrnica nikoli ne spravi iz sebe 400W. Vsaj ne pri polnjenju akumulatorjev. (mogoče v burji). Vrti se pa zato, ker se vrti v prazno. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
vmalhar Član

Pridružen-a: Pet 06 Jul 2007 11:23 Prispevkov: 170 Aktiv.: 0.78 Kraj: Logatec
|
Objavljeno: Sob Apr 13, 2013 8:40 pm Naslov sporočila: |
|
|
Citiram: |
-PV Voltage, PV Charge Current, PV Power |
To bo res prva stvar, ki jo preveri in poročaj.
Po mojih izkušnjah ima kupec pri malih turbinah možnost izbire med 220/110AC varianto ali pa varianto z že vgrajenim regulatorjem (usmernik+regulator+dumpload+...), kjer izbereš med 12 in 24V DC. 12/24V AC varianta ne obstaja, na Ebay-u imajo napako (v datasheetu te variante recimo ni).
Regulator, ki so ti ga prodali je zato nepotreben in pride prav samo pri uporabi s 110/220V AC verzijo (kar tvoja ni), da z viški polniš baterijo, pa še priklop PV modulov ima.
Mislim, da ti regulator vetrnice sploh ni priklopil na baterijo (ker je dobival na vhod 12V DC namesto 220V AC), zato si cel dan polnil samo z moduli, ki pa kot rečeno tako veliko baterijo polnijo več dni. Čez noč se je baterija zaradi lastne rabe regulatorja izpraznila nekako toliko kot prejšnji dan napolnila.
Tvoja vezava bi po mojih izkušnjah izgledala nekako takole: Vetrnica direktno na baterijo (ima regulator že vgrajen), moduli pa prek najcenejšega solarnega regulatorja polnjenja (za ene 30€) na to baterijo. Porabniki 12V direktno iz baterije, 220V pa prek razsmernika. BTW 300W je malce velika moč za polnjenje 90Ah baterije (max polnilni tok ca. 25A -> 0,25C kar je 2x čez priporočilo za svinčene baterije).
Veliko stvari sem napisal iz glave, zato sem se najbrž kje zmotil, nekaj iztočnic pa le je. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Darijo Neznanec

|
Objavljeno: Pon Apr 15, 2013 12:38 pm Naslov sporočila: |
|
|
vmalhar je napisal/a: |
Citiram: |
-PV Voltage, PV Charge Current, PV Power |
To bo res prva stvar, ki jo preveri in poročaj.
Po mojih izkušnjah ima kupec pri malih turbinah možnost izbire med 220/110AC varianto ali pa varianto z že vgrajenim regulatorjem (usmernik+regulator+dumpload+...), kjer izbereš med 12 in 24V DC. 12/24V AC varianta ne obstaja, na Ebay-u imajo napako (v datasheetu te variante recimo ni).
Regulator, ki so ti ga prodali je zato nepotreben in pride prav samo pri uporabi s 110/220V AC verzijo (kar tvoja ni), da z viški polniš baterijo, pa še priklop PV modulov ima.
Mislim, da ti regulator vetrnice sploh ni priklopil na baterijo (ker je dobival na vhod 12V DC namesto 220V AC), zato si cel dan polnil samo z moduli, ki pa kot rečeno tako veliko baterijo polnijo več dni. Čez noč se je baterija zaradi lastne rabe regulatorja izpraznila nekako toliko kot prejšnji dan napolnila.
Tvoja vezava bi po mojih izkušnjah izgledala nekako takole: Vetrnica direktno na baterijo (ima regulator že vgrajen), moduli pa prek najcenejšega solarnega regulatorja polnjenja (za ene 30€) na to baterijo. Porabniki 12V direktno iz baterije, 220V pa prek razsmernika. BTW 300W je malce velika moč za polnjenje 90Ah baterije (max polnilni tok ca. 25A -> 0,25C kar je 2x čez priporočilo za svinčene baterije).
Veliko stvari sem napisal iz glave, zato sem se najbrž kje zmotil, nekaj iztočnic pa le je. |
o.k. hvala za pomoc, si me malo zmedel glede tega da ne obstaja 3 fazna AC turbina..ker mi je en elktricar rekel da je na dveh zicah DC elektrika in sem pisal prodajalcu da je to na dveh zicah DC elektrika, pa se je skoraj skregal z mano in da je to 3 fazna AC turbina in da rabim 3 fazni AC kontroler.
vem da obstajajo vetrne turbine z regulatorjem, ampak zal moja ga nima.
bom preveril kako zdaj kaze z turbino..power,voltage,current..
sem ze gledal nekaj casa nazaj in mi turbina kaze "voltage" 12,8 ko je lep veter, ko je pa slab med 3V in 9V
pa okrog 3-5 Amperov..mislim da je to malo?
ker so mi stale še solarne celice sem se njih priklopil in ti mi kazejo med 15Volt in 17Volt..pa vem da niso mocne, me je zanimalo predvsem delovanje regulatorja.
pa lahko priklopim 4xbaterije na kontroler..je to kaj narobe?
zdej pa gledam da bi kupil 2x100W solarno celico..je to dober nakup za vzdrzevanje baterije? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
hudamravljica Član

Pridružen-a: Tor 30 Nov 2010 23:22 Prispevkov: 872 Aktiv.: 4.92 Kraj: LUCIJA
|
Objavljeno: Pon Apr 15, 2013 2:18 pm Naslov sporočila: |
|
|
Mogoče to:
Regulator |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Darijo Neznanec

|
Objavljeno: Pon Apr 15, 2013 2:49 pm Naslov sporočila: |
|
|
hudamravljica je napisal/a: |
Mogoče to:
Regulator |
ja zdej ne smem spreminjat iz AC v DC..zato ker sem ze kupil 3-fazni AC kontroler v DC napetost |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
vmalhar Član

|
Objavljeno: Pon Apr 15, 2013 5:09 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če ti je kazalo 3-5A dejanskega polnilnega toka iz vetrnice in napetost baterije 12,8V, ti je polnila s 64W. Razumel sem te, da vetrnica ne polni. Kaj te sedaj moti, da ne dela, ali dela, pa si samo pričakoval večjo moč.
Kolikor jaz vem (oz. imam nekje v malih možganih), se energija gibajoče mase zraka z večanjem hitrosti povečuje na potenco, kar pomeni, da malo večja hitrost vetra lahko pomeni veliko večjo moč. Za preverbo, ali daje od sebe ca. toliko, kot bi morala, boš torej moral dejansko izmeriti hitrost vetra in pogledati na graf tvoje vetrnice, koliko bi morala pri tem vetru dati od sebe.
Če je res dala od sebe 60W, bi iz grafa rekel, da je pihalo nekje s 6m/s. Nazivno moč ima nekje pri 12,5m/s, torej mora kar pihati.
Poskusi napisati kaj več na podoben način.
Priklopiti 4 baterije (najbrž vzporedno) je klasičen način povečanja kapacitete. Naj pa bodo enak model, kapaciteta in starost (stanje). Na ta način bodo prevzemale enako obremenitev pri polnjenju in praznenju. Če temu ni tako, se ti sistem lahko tudi samoprazni bolj kot bi želel (lahko ti zato toliko pada voltaža čez noč). Preveri tudi nivo kisline, da bodo vse celice pod vodo.
Solarna celica je pa lahko zelo dober nakup, če se potreba lepo ujema s proizvodnjo energije. Torej poraba poleti in če ni preveč senčenja. Računaj pa, da boš recimo v poletnih mesecih dobil iz panela v povprečju ca. 3-5 nazivnih ur sonca/dan (gledano mesečno povprečje, torej kak dan 8, kak dan 1). 2x100W ti bo torej dalo ca. 600-1000Wh/dan, kar je recimo za manjši varčni hladilnik poleti. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
vmalhar Član

|
Objavljeno: Pon Apr 15, 2013 6:55 pm Naslov sporočila: |
|
|
Še vedno mi pa ne gre v glavo, kako imajo na netu objavljen datasheet, ki med podatki navaja samo 12/24V DC in 220V AC enofazno varianto. Niti ne 3-fazne, niti ne 12/24V izmenične,...
Kako trdijo, da so ti dali, kar pravijo da so ti dali??? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 496 dni