|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
kornjace Član

Pridružen-a: Pon 05 Sep 2011 23:26 Prispevkov: 421 Aktiv.: 2.51 Kraj: Goriška Brda
|
Objavljeno: Tor Apr 16, 2013 3:21 pm Naslov sporočila: |
|
|
Diagnosticiral sem oba čipa, pa sta oba fuč. Pripel pa sem samo eno sliko... Se pa zavedam da atmega328 nima nič veze z usb-jem. Da je atmega8u2 fuč je kazalo že takoj, ko se arduino ni hotel povezati s pc-jem. Sedaj pa sem ugotovil da je tudi "glavna" 328 zanič. _________________ Failure is always an option. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kornjace Član

Pridružen-a: Pon 05 Sep 2011 23:26 Prispevkov: 421 Aktiv.: 2.51 Kraj: Goriška Brda
|
Objavljeno: Tor Apr 16, 2013 4:33 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaka57, sem spregledal del tvojega sporočila
Hvala za linke, jih ravnokar "študiram". Mam pa za začetek takoj eno vprašanje. Kot sem razumel (če sem prav seveda..), je sedaj na 8u2 zapečen bootloader, zato je potrebno ta čip spraviti v DPU mode... Če pa bom jaz kupil nov 8u2, lahko hex zapečem direktno z Darkotovim programatorjem?
Tukaj sem sedaj malo zmeden  _________________ Failure is always an option. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MadMax Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16 Prispevkov: 4743 Aktiv.: 20.02
|
Objavljeno: Tor Apr 16, 2013 4:42 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaka57 je napisal/a: |
@MadMax: in po čem sklepaš, da je ne bi pogledal?
Že pri njegovem prvem postu me je zmotilo, da je dal povezavo na shemo iz neke xy strani, ker je vse (in še več) na strani arduino.cc za standardne arduino platke.
Kadarkoli sem imel z Arduini kakšne težave ali vprašanja mi je bila to prva stran, kjer sem iskal odgovore. |
Ker obstaja mali miljon kopij/variacij na temo Arduino platk, me shema, ki ne izvira iz arduino.cc pač ne preseneča. Je recimo podal shemo iz linka, ki ga je dobil pri prodajalcu (v oglasu).
Zmotilo me je tole:
Citiram: |
Sam sem arduino-te vedno programiral preko ISP in AVR Studia. |
Kajti, če dela tako, potem tudi BLja ne potrebuje in še česa...... Sicer pa, tudi ti sam ugotavljaš, da dejansko to početje nima nikakršnega smisla! |
Čisto mimogrede, lani sem brskal po farnelu, pa mi je bilo hecno, da je pri njih m328 z arduino [slovenščina je zame španska vas] cenejši kot goli m328... (v DIL ohišju)
Tu se strinjava. Le tvoje nestrinjanje je bilo nekoliko nedoločeno v prejšnjem postu.
Glede diagnostike pa takole mega16u2 (do verzije R2 je bil 8u2) bi se moral oglasit na USB, ko ga priključiš na računalnik, ne glede na to, kaj je z mego328, na enak način, vendar z drugim IDjem, kot se oglasi FTDI, kanede?
[slovenščina je zame španska vas] mege328 z USBjem nima nič!
Strinjam se z zadnjim stavkom (razen mege8), če je, slučajno, mega328 ostala cela, bo lahko uporabljal Arduino IDE in ISP. |
Ker sem že prej omenil kup kopij, naj končam le še s tem, da je pravzaprav vseeno ali je USB vmesnik m8u2 ali m16u2. Prav tako je vseeno ako je ciljni m328 ali m8 oziroma m168. Razliko med navedenimi tremi poznamo, v izogib zmešnjavi med m8u2 kot USB vmesnikom in m8 kot je na shemi ciljni (pa vsi pričakujejo m328) pa sem namenoma povsod, kjer je bilo potrebno, uporabil besedo "ciljna".
Kakorkoli, ciljno mego, pa naj bo to m8 ali m328 mora pač nujno zamenjat, da bo platka uporabna. Zadeva je morda celo v podnožju.
Kar pa se tiče m8u2 pa, če mu ne uspe menjava in zadeve ne rabi hudo nujno, se splača za nekaj evrov znova zaposliti kitajce, pa naročiti kar celo platko za 12 dolarjev ali manj...
kornjace je napisal/a: |
Kot sem razumel (če sem prav seveda..), je sedaj na 8u2 zapečen bootloader, zato je potrebno ta čip spraviti v DPU mode... Če pa bom jaz kupil nov 8u2, lahko hex zapečem direktno z Darkotovim programatorjem?
Tukaj sem sedaj malo zmeden  |
Bom malce teoretiziral brez podlage, pa naj me Jaka popravi če se motim. V 8u2 je program, ki ta čipek spremeni v vmesnik med USB in TTL, torej naredi navidezni COM port, tako kot bi ga FT232RL, le da je slednji mnogo dražji (zato ne-uporaba slednjega). Bootloader tu nima veze.
Bootloader imaš v ciljnem, torej m328. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jaka57 Moderator

Pridružen-a: Ned 12 Dec 2004 21:47 Prispevkov: 5819 Aktiv.: 24.57 Kraj: Grosuplje
|
Objavljeno: Tor Apr 16, 2013 5:24 pm Naslov sporočila: |
|
|
MadMax je napisal/a: |
Ker obstaja mali miljon kopij/variacij na temo Arduino platk, me shema, ki ne izvira iz arduino.cc pač ne preseneča. Je recimo podal shemo iz linka, ki ga je dobil pri prodajalcu (v oglasu). |
Vse variacije na UNO se imenujejo drugače in tukaj za mene ni dileme. Shema z linka je enaka kot na arduino.cc.
.......Le tvoje nestrinjanje je bilo nekoliko nedoločeno v prejšnjem postu. |
nikakor ni šlo za nestrinjanje s teboj temveč sem odgovaril @arksi-ju, ki ni pisal o odkrivanju napake ampak programiranju.
.......Kar pa se tiče m8u2 pa, če mu ne uspe menjava in zadeve ne rabi hudo nujno, se splača za nekaj evrov znova zaposliti kitajce, pa naročiti kar celo platko za 12 dolarjev ali manj... |
Ali pa že izdelan FTDI vmesnik, ki se ga lahko uporabi tudi kje drugje.
Bom malce teoretiziral brez podlage, pa naj me Jaka popravi če se motim. V 8u2 je program, ki ta čipek spremeni v vmesnik med USB in TTL, torej naredi navidezni COM port, tako kot bi ga FT232RL, le da je slednji mnogo dražji (zato ne-uporaba slednjega). Bootloader tu nima veze.
Bootloader imaš v ciljnem, torej m328. |
Očitno imaš podlago , ker drži, kar si napisal. Bootloader 8u2 je edino zato, da se na enostaven način zamenja firmware 8u2 preko USBja.
Glede na to, da ima Darkotov programator, bootloaderja 8u2 ne potrebuje in ga lahko naloži preko ISPja za m8u2.
Torej na Arduino UNO imata obe megi svoj bootloader, za delovanje platke pa je potreben samo v, kot je napisal @MadMax, ciljnem kontrolerju. _________________ Lp, Jaka |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MadMax Član

|
Objavljeno: Tor Apr 16, 2013 6:28 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ajde, ko smo že pri tem, m8u2 ima kot predvidevam tovarniški bootloader, ki služi programiranju s proizvajalčevim FLIP -om in ne gre za nek arduino specifični bootloader? (saj vem, da bi lahko prebral par strani in izvedel, a sem po naravi bolj lene sorte...) Na osnovi tega predvidevanja sem napisal, da tale mega nima bootloaderja, čeprav ga dejansko res ima, že tovarniško.
Pa še namesto relativno dragega FTDIja bi se lahko uporabilo kakšno od cenejših alternativ. FTDIjev čipek sicer ima eno zelo lepo lastnost, da je najstabilnejši v povezavi z USB, a zato žal najdražji. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
tilz0R Član

Pridružen-a: Čet 31 Maj 2012 15:39 Prispevkov: 898 Aktiv.: 5.66 Kraj: Črnomelj
|
Objavljeno: Tor Apr 16, 2013 6:56 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pa še namesto relativno dragega FTDIja bi se lahko uporabilo kakšno od cenejših alternativ. FTDIjev čipek sicer ima eno zelo lepo lastnost, da je najstabilnejši v povezavi z USB, a zato žal najdražji. |
Pod to ceno bomo pa že težko šli  _________________ Knowledge sharing is caring.
majerle.eu | stm32f4-discovery.net |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kornjace Član

|
Objavljeno: Tor Apr 16, 2013 8:22 pm Naslov sporočila: |
|
|
Stvari so zdaj dosti bolj jasne
Hvala vsem za prispevke!
Zdaj grem pa na lov za nov 8U2
Lp _________________ Failure is always an option. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jaka57 Moderator

Pridružen-a: Ned 12 Dec 2004 21:47 Prispevkov: 5819 Aktiv.: 24.57 Kraj: Grosuplje
|
Objavljeno: Tor Apr 16, 2013 8:32 pm Naslov sporočila: |
|
|
tilz0R je napisal/a: |
Pod to ceno bomo pa že težko šli  |
Tole pa ni narejeno z FTDIjem! _________________ Lp, Jaka |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
tilz0R Član

|
Objavljeno: Tor Apr 16, 2013 8:37 pm Naslov sporočila: |
|
|
tilz0R je napisal/a: |
Pod to ceno bomo pa že težko šli  |
Tole pa ni narejeno z FTDIjem! |
Tisto kar je MadMax objavu tudi mislim da ni FTDI  _________________ Knowledge sharing is caring.
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MadMax Član

|
Objavljeno: Tor Apr 16, 2013 8:52 pm Naslov sporočila: |
|
|
Drži, ni FTDI ampak SiliconLabs.
Ima pa ven speljane še druge signale, ne le TxD in RxD, kot tale za minimalno ceno. Saj ne da bi jih za tole okrog arduinota nujno rabil, pa vseeno.
Aja, pa tisto kar sem jaz linkal sem tudi preiskusil (beri: imam na mizi). |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
tilz0R Član

|
Objavljeno: Tor Apr 16, 2013 9:09 pm Naslov sporočila: |
|
|
Aja, pa tisto kar sem jaz linkal sem tudi preiskusil (beri: imam na mizi). |
Jaz tudi tisto kar sem linkal  _________________ Knowledge sharing is caring.
|
Nazaj na vrh |
|
 |
arksi Član

Pridružen-a: Sre 03 Sep 2008 10:19 Prispevkov: 748 Aktiv.: 3.66 Kraj: Dolenjska
|
Objavljeno: Sre Apr 17, 2013 7:17 am Naslov sporočila: |
|
|
.....nikakor ni šlo za nestrinjanje s teboj temveč sem odgovaril @arksi-ju, ki ni pisal o odkrivanju napake ampak programiranju..... |
kornjace je napisal/a: |
Sem še malo pomeril, ampak napetosti so vse OK...
Najbrž bo kar Atmega8U2 fuč. Pa po možnosti tudi atmega328...
..... |
Mislil sem tako: Korjance se je spraševal, če je tudi 328 fuč, a ne.? Zato sem predlagal, če ima ISP programator naj ga priključi na ISP vodilo in preizkusi, da bo ugotovil, če je mega328 delujoča. In če je mega328 delujoča imaš že odgovor na drugo vprašanje. Potem raziskuješ naprej....
Kar se tiče tistega stavka, da sem sam vedno programiral preko ISP je razlaga taka: sam sem bil iz prejšnjih časov navajen na ISP in sem pač rekel, da jaz programiram tako. Nikakor nisem hotel karkoli vsiljevati ali pametovati, da naj programira preko ISP.
No, kakorkoli, Korjance je prišel do svojih odgovorov, kar je bil tudi cilj.
LP |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 492 dni