www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

SCART
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Zabavna elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
CarpeDiem
Član
Član

Pridružen-a: Pon 16 Feb 2004 17:24
Aktiv.: 1.40
Kraj: Vrhnika

PrispevekObjavljeno: Sob Avg 26, 2006 12:38 pm    Naslov sporočila:  SCART Odgovori s citatom

Danes so me sosedje prosili naj jim povežem domači PC s televizorjem (neko staro kanto). Šala mala. Potem pa ... ne dela.

Grafična kartica je ALL-IN-WANDER 9600 in ima "činč" video izhod, ki naj bi ga v nastavitveh aktiviral. Kupili so SCART kabel, ki ima na drugi strani 3x "činč" in zadevi med seboj povezali. Tako je tudi napisano v navodilih. Kljub aktivaciji video izhoda (sumljvi) povezava ne dela.

SCART: http://en.wikipedia.org/wiki/SCART

Moti me že kabel saj če ima dvosmeri video prenes, potrem verjetno obstajata dva različna pretvornika na "činče"?

http://www.bof.si/sl/product.cp2?guid=DBDFE0C9-BD9F-5D89-1609-6CFC8DDBA18D
Tule se recimo vidi, da ima tale pretvornik stikalo IN-OUT. Je to to?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
satelitko
Član
Član

Pridružen-a: Pon 19 Apr 2004 13:27
Aktiv.: 7.48
Kraj: Radovljica

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 27, 2006 1:04 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če tale tvoj nima preklopnika, je seveda enosmeren. Poglej na samem scartu, na kateri nogici imaš video in zamenjaj). Na strani TV moraš imet video signal na nogici 20.
Nazaj na vrh
Prisoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Iztok
Član
Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55
Aktiv.: 20.94
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 27, 2006 5:40 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pri teh video karticah je velikokrat problem softwersko vklopit video-out ko je računalnik že zagnan. Iz linka je videt da je SCART adapter ustrezen - le stikalo mora bit v položaju IN.
Poizkusi povezat vse video signale in prižgat TV in šele potem zagnat računalnik. Wink
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
jur
Član
Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45
Aktiv.: 21.65
Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 28, 2006 3:12 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Dobro bi bilo prebrati navodila za VGA kartico (rtfm). Instalacija driverjev (mora biti pravilna), aktiviranje TV izhoda, povezava kablov,... Pa še na TVju je potrebno pritisniti pravo tipko.

Jur
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
panasonic
Član
Član

Pridružen-a: Sre 12 Apr 2006 11:13
Aktiv.: 1.66
Kraj: med Notranjsko in Primorsko

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 28, 2006 3:55 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Preveri najprej delovanje kabla s kakšnim videorekorderjem ali kamero katera ima video izhod na činč konektorju.
Imel sem primer pri neki stari TV , ko mi je deloval scart samo kadar je dobil signal iz videa ob pritisku na tipko "play". Samo ob priklopu video signala sploh ni deloval.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
toshiba
Član
Član

Pridružen-a: Tor 21 Okt 2003 8:56
Aktiv.: 0.53
Kraj: Ljubljana - Šiška

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 30, 2006 8:26 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Praviš da je tv "stara gajba". Mogoče rabiš napetost na 8 pinu za preklop na skart. Sam imam doma iz napajalnika od računalnika ven potegnjen + za ta namen.

Lp
Nazaj na vrh
bostjang
Član
Član

Pridružen-a: Tor 03 Jan 2006 15:29
Aktiv.: 14.64
Kraj: Postojna

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 30, 2006 11:33 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Za nahitro preveriti ali je na izhodu kartice prisoten signal, lahko nanjo priključiš navadne slušalke. Če video signal je, potem boš slišal vsaj sinhronizacijske impulze, torej predvsem 50 Hz in njegove harmonike.
Nekatere grafične kartice vključijo video izhod, samo če je kaj priključeno. To pa zaznajo preko zaključitve 75 Ohm, ki je v priključeni napravi. Ta primer sem videl pri nekem notesniku. Če je tudi tvoja kartica taka in je v TV kondenzator pred uporom, ga grafična ne bo zaznala. V tem primeru bi moral vzporedno vezati en večji upor. Dvomim pa, da je tako; običajno je upor direktno na vhodu.
Nazaj na vrh
mitjaf
Član
Član

Pridružen-a: Pet 10 Jun 2005 12:19
Aktiv.: 0.09
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 30, 2006 11:38 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sam sem tudi imel problem povezave grafične (GeForce) na TV preko kabla na katerem je tisti rumeni chinc mi nikakor ni uspelo povezati, preko S-video konektorja na grafični pa mi je uspelo potem ko sem naložil nove drivere grafične kartice. Paziti je treba tudi na nastavitve resolucije.
Nazaj na vrh
CarpeDiem
Član
Član

Pridružen-a: Pon 16 Feb 2004 17:24
Aktiv.: 1.40
Kraj: Vrhnika

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 30, 2006 3:47 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nisem hotel prehitro odgovarjat, ker sem hotel najprej preverit kabel. Ta je pravilen. V službi imam mali prenosni LCD zaslonček, ki ga mislim priklopiti namesto TV-ja. Ker pa so se pa doma ravno spomnili podirat vrtno barako, je testiranje za nekaj dni na stranskem tiru. Rolling Eyes
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
LENUH
Član
Član

Pridružen-a: Pon 06 Nov 2006 15:13
Aktiv.: 0.17
Kraj: vreme

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 07, 2006 4:15 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če ima še kdo tak problem ...je verjetno to, da mora videoizhod glafične kartice čutiti impedanco tam od 50E DO 75E ...sam sem nekoč imel ta problem in ugotovil, da če dam upor 75E na videoizhod grafične k. se ta aktivira .....seveda je potrebno pri nekaterih tv...posebej starejših ..kot na primer Gorenje šasija k11 poskrbeti za pin 8, da je na njem 12 voltov, sicer se videopreklopnik v tv- ne preklopi v AV režim.
Nazaj na vrh
zcetrt
Član
Član

Pridružen-a: Tor 13 Dec 2005 11:29
Aktiv.: 1.16
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 08, 2006 8:59 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če je televizor res stara gajba, obstaja velika verjetnost, da bo slika črnobela. Doma imam soliden TV Samsung, ki je star približno 10 let, ima činč in scart vhod, a je slika iz računalnika črnobela. Na novejšem TV, ki ima sicer le scart priključke, pa je na nekem kanalu (žal ne vem, na kateri izbiri točno) pravilna in lepa, na drugem pa le črnobela. Lahko da je to le stvar kabla, ampak uporabljam s'video kabel, ki ima na drugi strani scart priključak.

Naj me kdo popravi, če se motim.

bostjang
Član
Član

Pridružen-a: Tor 03 Jan 2006 15:29
Aktiv.: 14.64
Kraj: Postojna

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 08, 2006 9:35 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

zcetrt je napisal/a:
Če je televizor res stara gajba, obstaja velika verjetnost, da bo slika črnobela. Doma imam soliden TV Samsung, ki je star približno 10 let, ima činč in scart vhod, a je slika iz računalnika črnobela. Na novejšem TV, ki ima sicer le scart priključke, pa je na nekem kanalu (žal ne vem, na kateri izbiri točno) pravilna in lepa, na drugem pa le črnobela. Lahko da je to le stvar kabla, ampak uporabljam s'video kabel, ki ima na drugi strani scart priključak. .

Seveda se motiš. Če imaš SCART oz. neantenski kabel, potem so kanali brez pomena, saj ne uporabljaš tunerja. Če imaš na eni strani SCART, na drugi pa S-VHS, je slika lahko črnobela, ker TV nima S-VHS vhoda na SCARTu. Y signal je namreč pripeljan na Video vhod, C pa na pin modre barve. Navaden TV uporablja Video vhod kot kompoziten in nobenega drugega. V tem primeru moraš združiti obah signala iz S-VHS, da dobiš barvno sliko.
Nazaj na vrh
zcetrt
Član
Član

Pridružen-a: Tor 13 Dec 2005 11:29
Aktiv.: 1.16
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 08, 2006 9:41 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Glede "kanala" sem se res nerodno izrazil. V mislih sem imel izbiro AV, GAM, YBC. Glede ostalega pa hvala za pojasnilo.

Torej bi z drugim kablom oz. modifikacijo uporabljenega lahko dosegel barvno sliko tudi na starejšem televizorju?

panasonic
Član
Član

Pridružen-a: Sre 12 Apr 2006 11:13
Aktiv.: 1.66
Kraj: med Notranjsko in Primorsko

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 08, 2006 10:23 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

@bostjang: S-VHS ni isto kot S-VIDEO
Nazaj na vrh
satelitko
Član
Član

Pridružen-a: Pon 19 Apr 2004 13:27
Aktiv.: 7.48
Kraj: Radovljica

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 08, 2006 8:40 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

panasonic je napisal/a:
@bostjang: S-VHS ni isto kot S-VIDEO

Kakšna je pa razlika? Mislim na TV-ju?
Nazaj na vrh
Prisoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Zabavna elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 7 dni