www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

bo hobi elektronika izumrla?
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Vse kar nima zveze z elektroniko in računalništvom
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
cero
Član
Član

Pridružen-a: Čet 31 Jul 2003 17:37
Aktiv.: 4.96
Kraj: vipava

PrispevekObjavljeno: Sob Avg 26, 2006 9:43 am    Naslov sporočila:  bo hobi elektronika izumrla? Odgovori s citatom

ko sem bral temo "bomo elektroniki izumrli" in temo "iskanje ekvivalentov" mi je prišlo na misel: kaj bo pa s hobi elektroniko, a bo tudi ta počasi izumrla?S tem mislim da je analogna veja elektronike dosti bolj izpostavljena kot digitalna.
Recimo v industriji se uporablja vse več smdjev,pa posebej namenskih čipov,če so pa že komponente uporabljene,so to tako specifične da noben ne ve točno kakšne so. pa spajka brez svinca ki rabi višjo temperaturo...
No tudi hobi elektronika se počasi a vztrajno premika proti tem trendom.Recimo vse večja uporaba smdjev pa spajke brez svinca.
Zanima me, kaj pa vi menite kako bo v prihodnje, mogoče čez 20-50 let.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
NeoTO
Član
Član

Pridružen-a: Pon 28 Mar 2005 19:19
Aktiv.: 11.59
Kraj: Trzic

PrispevekObjavljeno: Sob Avg 26, 2006 11:49 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Dela s samimi SMDji se ne bojim, bolj bo po mojem problem dobava elementov v manjših količinah. Oz. kupil jih boš lahko, a bodo cene zelo zasoljene. Že zdaj se vidi ta trend.
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
Glitch
Član
Član

Pridružen-a: Pet 07 Apr 2006 11:40
Aktiv.: 6.30

PrispevekObjavljeno: Sob Avg 26, 2006 11:51 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hobi elektronika? Kaj pa je to? Confused

Meni se zdi problematicno ohisje tipa BGA, ostalo gre. Naceloma bo hobi potekal tako, da nihce ne bo delal nekaj od zacetka do konca. Kupis module in jih sestavljas. Zaprtost in nedostopnost proizvajalcev opazam ze nekaj casa. Tudi razne organizacije tipa USB niso v pomoc. Te ustanavljajo podjetja z namenom standardizirati (med kupci zabavne elektronike, kar je naceloma dobro) in zapreti, zakomplicirati stvari za male ribe, ki bi rade koscek kruha. Zal gre to na skodo mini razvijalcem.

V celi zadevi vidim velik problem v nabavi. Hobi projekti so vedno trn v peti raznim dobaviteljem (HTE in IC to nista, to sta trgovini, kjer se otepajo malih kupcev, za vecino danes normalnih komponent se slisali niso, da bi kaj narocili pa ne... razen ce jih vzamem celo paleto) in tudi take module je tezko nabaviti. Ce jih ze imajo, so pa prekleto predragi (je pa vse v tujini).
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
lucca brassi
Član
Član

Pridružen-a: Ned 01 Feb 2004 12:46
Aktiv.: 17.79
Kraj: KOČEVJE

PrispevekObjavljeno: Sob Avg 26, 2006 3:32 pm    Naslov sporočila:  re Odgovori s citatom

Po moje bodo ljudje zmeraj hoteli imeti narejeno nekaj ''custom'' torej nekaj zase kar ne bo za dobit in bo treba nekako naredit .
Recimo jaz se spomnem ko sem pred leti delal digitalne panel DVM ( latraset matrica) in sedaj ga dobiš v trgovini za jurja ali manj. Posameznih sklopov se sigurno ne splača več delat če so narejeni cenejši kot je cena materiala.
Ostane pa luknja ravno ta namenski cilj.
Pa hoby elektronika se že sedaj specializira , eni gredo v ,mikrokontrolerje ( čeprav je danes za vse to osrednja tema ) , telekomunikacije , računalništvo, avdio , analogno el . Question , močnostno....
Danes že teško slediš vsem trendom in je bolje obvladovat tistega ki te konkretno zanima.

kranjc
Član
Član

Pridružen-a: Pon 29 Mar 2004 20:13
Aktiv.: 0.98
Kraj: Cerknica

PrispevekObjavljeno: Sob Avg 26, 2006 8:40 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tudi jaz mislim da trenutno hobi elektroniki bolj slabo kaže. To gre predvsem na račun Azijcev. Ti naredijo izdelek za minimalno ceno. Vendar mislim da se bodo stvaro počasi popravile. Tudi oni ne bojo delali vedno zastonj oz. tako poceni. Njihov standard se dviguje (na srečo tudi pri izdelkih Very Happy ). To je moje mnenje za približno 10-15 let. Za 50 let pa je nemogoče napovedat po mojem mnenju. Kdo pa je pred 50 leti vedel da se bomo v hobi elektroniki ukvarjali z MCUji, itd. Question To je bil včasih višek znanosti, danes pa ... Mislim pa da bo področje energetike poseglo tudi v elektroniko-->SUPERPREVODNIKI Exclamation

To je moje skromno mnenje Smile
LP B. Kranjc
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.80
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Sob Avg 26, 2006 8:53 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Bi se strinjal s predhodniki. Hobijašev s področja elektronike je čedalje manj. O tem priča tudi naš forum, kajti povprečna starost članstava tukaj se giblje okrog 40 let.
Mlade (z nekaj izjemami) pa sama elektronika ne zanima preveč.

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Gavran
Član
Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:16
Aktiv.: 1.75
Kraj: Posavje

PrispevekObjavljeno: Sob Avg 26, 2006 10:12 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Po moje se bo stvar prestavila na višji "nivo" - namesto komponent bomo uporabljali module in si izmišljevali nove aplikacije za stare module. Malo gledam radioamaterstvo, ki je to fazo že dalo skozi - postaj nihče več ne lota sam, zato pa se ukvarjajo z GHz, packet prenosom podatkov, amatersko televizijo in antenskimi sistemi. Obstajajo pa še vedno.
Nazaj na vrh
VolkD
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Aktiv.: 59.91
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Sob Avg 26, 2006 11:56 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Gavran je napisal/a:
Po moje se bo stvar prestavila na višji "nivo" - namesto komponent bomo uporabljali module in si izmišljevali nove aplikacije za stare module. Malo gledam radioamaterstvo, ki je to fazo že dalo skozi - postaj nihče več ne lota sam, zato pa se ukvarjajo z GHz, packet prenosom podatkov, amatersko televizijo in antenskimi sistemi. Obstajajo pa še vedno.

Tale je pa precej v temo !!!
Postaje se še vedno lotajo. Predvsem take za GHz, saj jih ni za kupiti !
Če bi tu nalimal slike vseh mojih stvaritev, bi me upravičeno obsodili da smetim !

Drugače pa.. radioamaterji še vedno zelo dosti lotajo !! Pravkar sem se vrnil z enega od bolj zanimivih semnjev v evropi ! Tu imate link do povabila na semenj
http://www.ok1khl.com/rservice.php?akce=tisk&cisloclanku=2006080401

Tekst je napisan v slovenščini ! Verjeli ali ne, a kolikor je meni poznano smo tam bili le trije slovenci. Je bil pa zato kar cel avtobus radioamaterjev z Hrvaške.
V Petek so prodali 1700 vstopnic. In kaj se je dalo kupiti ? Uff.. veliko tega. Od nekaj KW oddajnika na elektronke za KV pa do.. no da ne naštevam vsega - zadnja stvar je bila klobasy za 30 kč. ( 1 kč= 8,3SIT).
Ne radioamatersko konstruktorstvo in tudi hobby elektronika še dolgo ne bodo izumrli. Vsaj po trendih sodeč ne. Je pa res, da so v določenih okoljih občasno krize, a za to ne gre kriviti tehnike.

Iztok
Član
Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55
Aktiv.: 20.95
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 27, 2006 12:16 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Gavran je napisal/a:

Jaz pa se s tem strinjam! Če pogledamo CBjaše jih je doba mobitelov zdesetkala ... pa še bolj bi jih če ne bi bilo kamionarjev. Tudi število UKWjašev so je najmanj razpolovilo. V teh vodah so ostali le najbolj zagrizeni navdušenci in entuzijasti ... mislim predvsem na tiste ki doma izdelujejo postaje, ojačevalce, itd.

Lep dokaz je tudi Vegova ... pred 25. leti nas je 3/4 v razredu lotalo razne stvari ... danes ko je tam moj sin pa je v razredu samo še nekaj takih "zanesenjakov".

Bo pa šla elektronika verjetno v isto smer kot zdaj. Pred desetletji smo poznali le nekaj vrst tranzistorjev, uporov in kondenzatorjev. Danes te tranzistorje firme stlačijo v majhne črne škatlice in tako imamo že cel kup specijalno namenskih čipov ... in tako bo v prihodnje šlo v obliko modulov. Z njimi bo mogoča tudi izdelava praktično vsakršne "custom" želje. Smile
Nazaj na vrh
iggy
Član
Član

Pridružen-a: Pon 15 Avg 2005 13:38
Aktiv.: 1.04
Kraj: LJ/ng

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 27, 2006 1:58 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Menim, da je edina logična pot v smeri lego kock. To me naredi malo žalostnega. Po drugi strani pa - si predstavljate, kaj bo mularija delala? Very Happy

Iggy
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Branez
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21
Aktiv.: 32.98
Kraj: Koprivnica HR

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 27, 2006 7:43 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Iztok je napisal/a:
Če pogledamo CBjaše jih je doba mobitelov zdesetkala ... pa še bolj bi jih če ne bi bilo kamionarjev. Tudi število UKWjašev so je najmanj razpolovilo.
Teh jaz nebi imenoval radioamaterji ampak operaterji na postajah.
Iztok je napisal/a:
V teh vodah so ostali le najbolj zagrizeni navdušenci in entuzijasti ... mislim predvsem na tiste ki doma izdelujejo postaje, ojačevalce, itd.
Ti pa so in bodo tudi ostali in se znašli za material isto kot nekoč, ko si bil srečen da si sploh kaj našel. Srečevali se bodo na raznih sejmih, hamfestih in tudi piknikih kjer volk (Volk) ne požre babico ampak kuha golaž. Danes ob vsej tej informacijski povezanosti hobi elektronika ne more crkniti! Že ta naš forum je lep primer tega.
Dobimo se na pikniku!
Branko

Albert Einstein
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Proteus
Član
Član

Pridružen-a: Sre 15 Jun 2005 10:03
Aktiv.: 8.18

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 28, 2006 9:39 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Moram reči, da se z večino predhodnih mnenj nikakor ne strinjam. Na področju elektronike smo zapluli v primerjavi s preteklostjo v zlato obdobje razkošja:

(1) Dokumentacija dostopna kot še nikoli doslej. Če samo pomislim, kakšen dosežek je bil včasih da si se dokopal vsaj do kataloga TTL-cev.

(2) Dodatne informacije dostopne kot še nikoli doslej. Preko interneta skoraj vedno dobiš kakšen namig in to od človeka, ki ga nikoli v življenju niti videl ne boš, tukaj pa so še informacije na raznih WWW straneh proizvajalcev in zanesenjakov itd...

(3) Procesorji vedno bolj prijazni uporabniku, vedno več integrirane periferije, zastonj orodja, integrirani mehanizmi programiranja in debagiranja, na netu na desetine testnih primerov in že razvitih knjižnic.

(4) Cena potrebne opreme (merilni instrumenti, orodje itd..) pada in delavnico si je za isti denar mogoče opremiti bistveno bolj bogato, kot pa pred leti.

(5) Po material je bilo potrebno včasih romati v Trst, Celovec ali celo München. Sedaj je na voljo po naših trgovinah, možno ga je naročiti po internetu, dobiti vzorce od zastopnikov in proizvajalcev itd...

(6) Tistemu, ki je pred 50 leti obtičal pri lampah, so še vedno na voljo lampe.
Nazaj na vrh
Gavran
Član
Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:16
Aktiv.: 1.75
Kraj: Posavje

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 28, 2006 10:04 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

VolkD, saj nisem rekel da se ne. Ampak (ne vem koliko si star) če primerjaš število samograditeljev radioamaterjev v sedemdesetih letih z današnjim, prideš do ugotovitve kakršno sem napisal.
Nazaj na vrh
jur
Član
Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45
Aktiv.: 21.65
Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 28, 2006 2:00 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Elektronika je podobna stvar kot avtomobilizem. Redki si avte sestavljajo sami. Doma narejen avto je predrag in kompliciran. Podobno je z elekroniko. Za ceno samo ohišja doma narejenega voltmetra dobimo že narejen dober multimeter.

Ljudje (mladina) sedaj raje buljijo v internet ali poslušajo glazbo iz interneta ali gledajo filme iz interneta ali popiva naokoli. Z tem porabijo toliko časa, da nobenemu ne pride na misel, da bi zbiral nekakšne delčke in jih skupaj sestavljal v karkoli. Če bi bil internet na razpolago pred 10, 20, 30 leti, bi bilo današnje stanje drugačno hobijev drugačno Oprema, material, instrumenti so res dostopnejši, vendar so dostopne že narejene dobrine. Včasih se je delalo doma za hobby, ker se določenih stvari ni dalo dobiti že narejenih. Izbire ni bilo.

Jur
Nazaj na vrh
Proteus
Član
Član

Pridružen-a: Sre 15 Jun 2005 10:03
Aktiv.: 8.18

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 28, 2006 2:31 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Citiram:
Redki si avte sestavljajo sami. Doma narejen avto je predrag in kompliciran.

To pa sploh ni res.

"Custom Made" avtomobili & motorji so predvsem v ZDA velik biznis.
Nič ne gledaš Discovery Channel:
- American Chopper
- Southern Chopper
- pa neka oddaja (ne vem imena), kjer sestavljajo "odštekane" limuzine
- itd...

Nadalje, v UK je zelo popularna domača izdelava t.i. KIT avtomobilov in z njo povezanih na desetine obrtnikov in domačih mojstrov.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Vse kar nima zveze z elektroniko in računalništvom Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja
Stran 1 od 3

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 7 dni