|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
s59ma Član

Pridružen-a: Čet 21 Feb 2008 12:31 Prispevkov: 634 Aktiv.: 3.00 Kraj: Medvode
|
Objavljeno: Pet Maj 03, 2013 10:32 am Naslov sporočila: |
|
|
ElGrigon je napisal/a: |
Danes sem ugotovil, da je ta navpična montaža bila slaba odločitev. Pri določenih kotih še prej izgubim signal. |
Pri stackiranju anten eno ravnino "sploščiš" in je normalno, da imaš pod določenimi koti (občutno) slabši signal.
Zakaj ladjice ne pustiš takšne, kot je (z lambda/4 antenico) in poskusiš povečati jakost polja, v katerem se bo ta antena nahajala? To lahko (dokaj enostavno) narediš z usmerjeno anteno na stojalu, obrnjeno v smeri čolna! V neposredni bližini bo polje močno in verjetno ne bo potrebe po obračanju antene, obrneš jo le v primeru večje oddaljenosti.
Na komandah potrebuješ le externi priključek za anteno (če ga nimaš, si ga dogradiš sam). _________________ Na napakah se učimo (pametni se na tujih). |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ElGrigon Član

Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38 Prispevkov: 3883 Aktiv.: 16.83 Kraj: okolica Lenarta
|
Objavljeno: Pet Maj 03, 2013 10:52 am Naslov sporočila: |
|
|
To sem včeraj gledal, da eni dajejo od zadaj pločevinko, da se valovanje odbija naprej.
Zadevo bi rad imel na daljincu direkt. Gledal sem tudi ene boosterje, ki ojačajo moč signala, ampak so dragi in signal bo verjetno premočan za standard.
Se lahko na daljincu priklopi na obstoječo anteno še ena v horizontalni poziciji? To žico bi lahko zmontiral kar v daljincu samem so nalepim na steno ohišja. _________________ lp, ElGrigon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
s59ma Član

Pridružen-a: Čet 21 Feb 2008 12:31 Prispevkov: 634 Aktiv.: 3.00 Kraj: Medvode
|
Objavljeno: Pet Maj 03, 2013 11:21 am Naslov sporočila: |
|
|
Če zmanjšaš prostorski kot, v katerem antena seva energijo, bo polje v željeni smeri močnejše (v "neželjenih" smereh pa šibkejše), a le pod pogojem, da je odbito valovanje v fazi z "direktnim" (sicer se lahko celo zmanjša!).
Seveda lahko priključiš dve anteni (preko delilnika moči, ki ti poskrbi za pravilno impedančno prilagoditev). Ampak - potem bo moč na posamezni antenici (=polarizaciji) pol manjša (oziroma 3dB). Ne verjamem, da si to želiš...
Antenico na oddajniku lahko tudi mehansko obrneš za 90 stopinj. _________________ Na napakah se učimo (pametni se na tujih). |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
borber Član

Pridružen-a: Pon 23 Maj 2005 8:40 Prispevkov: 3111 Aktiv.: 13.10 Kraj: LJUBLJANA
|
Objavljeno: Pet Maj 03, 2013 11:36 am Naslov sporočila: |
|
|
Oddajno 1/4 anteno nagibaj samo, ko je daljinec višje od gladine vode. Če je kot med antenama 90°, zveza ne deluje. Pri kotu 45° je signal manjši za 3dB. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kobranka Član

Pridružen-a: Sob 24 Jul 2010 19:37 Prispevkov: 3403 Aktiv.: 18.70 Kraj: nekje v zgornjem posočju
|
Objavljeno: Pet Maj 03, 2013 12:12 pm Naslov sporočila: |
|
|
ElGrigon je napisal/a: |
To sem včeraj gledal, da eni dajejo od zadaj pločevinko, da se valovanje odbija naprej.
Zadevo bi rad imel na daljincu direkt. Gledal sem tudi ene boosterje, ki ojačajo moč signala, ampak so dragi in signal bo verjetno premočan za standard.
Se lahko na daljincu priklopi na obstoječo anteno še ena v horizontalni poziciji? To žico bi lahko zmontiral kar v daljincu samem so nalepim na steno ohišja. |
Pa bi poskusil s helical anteno. Menda v idealnih razmerah gre tja do 7km. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Obelix Član

Pridružen-a: Pon 19 Maj 2008 13:59 Prispevkov: 1881 Aktiv.: 9.02 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Pet Maj 03, 2013 2:24 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ena od enostavnejših rešitev. Zamenjava daljinca. Futaba ff6 "nese" do 600 m. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
red_mamba Član

Pridružen-a: Ned 20 Feb 2005 17:56 Prispevkov: 1486 Aktiv.: 6.26 Kraj: Yogyakarta
|
Objavljeno: Pet Maj 03, 2013 3:03 pm Naslov sporočila: |
|
|
jaz imam nekaj kitajskih palicastih anten ti jih lahko posljem ce bos testiral  _________________ Bad things happen to good people all the time for no reason!
Blog |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ElGrigon Član

Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38 Prispevkov: 3883 Aktiv.: 16.83 Kraj: okolica Lenarta
|
Objavljeno: Pet Maj 03, 2013 10:28 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sedaj sem naredil colinearno domače izvedbe. Komunikacija je na 30m. Jutri sprobam kako daleč bo šlo s tem. _________________ lp, ElGrigon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ElGrigon Član

|
Objavljeno: Sob Maj 04, 2013 4:15 pm Naslov sporočila: |
|
|
Danes sem poskusil do 200m z drevesi medvmes in ni, da bi izgubil komunikacijo. Izgleda, da ta 6dbi kolinearna antena deluje odlično. Tista navadna "rubber duck" bi naj imela okoli 2dbi. _________________ lp, ElGrigon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
osmica Član

Pridružen-a: Sob 22 Maj 2004 21:16 Prispevkov: 377 Aktiv.: 1.59 Kraj: savinjska
|
Objavljeno: Pon Maj 06, 2013 8:49 am Naslov sporočila: |
|
|
S colinearno anteno tudi jaz nisem imel sreče potem sem izdelal omni (na predloženi povezavi je spodaj link) s to je bilo nekaj več signala. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
joker6197 Neznanec

Pridružen-a: Ned 09 Jun 2013 21:56 Prispevkov: 6 Aktiv.: 0.04
|
Objavljeno: Ned Jun 09, 2013 10:12 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pozdravljeni!
Sem nov na tem forumu, zato se opravičujem, če sem mogoče malo zgrešil temo. Imam sledeči problem. Na enem koncu dvorišča imam nameščeno kamero z notranje vgrajenim oddajnikom, ki oddaja na frekvenci 2.4 GHz oz. natančneje na kanalu 2468 MHz. Ko signal potuje do DVR sprejemnika, ki ga imam nameščenega v hiši, in sicer tako da le ta potuje skozi 3 stene, se signal precej popači. Zanima me, kako bi najlažje izboljšal prenos signala, če ni opcije da namestim ob kamero večjo anteno? Zanima me ali je mogoče izvedljiva varjanta, da porabim nek star sprejemnik in oddajnik na tak način, da ju oba s kablom povežem skupaj in priklopim na elektriko ter ju nekako postavim zraven kamere? Imam nek Lawmatov kit, ki ima naziven prenos cca. 400m, kar je v realnih razmerah verjetno več kot dovolj.
Je ta rešitev sploh izvedljiva? Če obstaja kaj bolj elegantnega, bom zelo hvaležen nasveta.
Hvala že v naprej!
LP |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Mihc87 Član

Pridružen-a: Tor 25 Jan 2011 11:58 Prispevkov: 189 Aktiv.: 1.07 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pon Jun 10, 2013 10:48 am Naslov sporočila: |
|
|
Imaš mogoče možnost na DVR sprejemnik namestiti zunanjo bolj usmerjeno anteno? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
joker6197 Neznanec

|
Objavljeno: Pon Jun 10, 2013 2:07 pm Naslov sporočila: |
|
|
Žal ne. Gre v bistvu za neke vrste domofon in takšna notranja antena kot je vgrajena je pač vgrajena. Opcija je edino da nekako postavim neko ''vmesno'' točko, ki bo nekako ojačala signal, ker problem je tak po mojem že v samem oddajniku, ki ni baš nekaj. Kaj pravite, bi šlo uporabit tisti star oddajnik/sprejemnik? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
s55m Član

Pridružen-a: Sob 06 Jan 2007 17:07 Prispevkov: 2696 Aktiv.: 11.97 Kraj: Plovdiv-Bolgarija
|
Objavljeno: Pon Jun 10, 2013 6:28 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kakšna pa je antena zunaj? A lahko tam daš večjo-usmerjeno? _________________ Physics sucks! It always works against "great" ideas!  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
joker6197 Neznanec

|
Objavljeno: Pon Jun 10, 2013 8:43 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tako na kameri zunaj gre za notranjo vgrajeno anteno kot tudi sprejemnik znotraj v hiši ima že vgrajeno. Imata pa ta sprejemnik in oddajnik o katerih govorim, da bi ju vmes priključil kar lepi anteni - na vsakem cca. 10 cm veliko. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 7 dni