|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
thinkpink Neznanec

Pridružen-a: Tor 29 Avg 2006 23:35 Prispevkov: 3 Aktiv.: 0.01
|
Objavljeno: Sre Avg 30, 2006 1:46 am Naslov sporočila: Telefonski kabel & sukana parica |
|
|
A obstajajo telefonski kabli, enake debeline kot klasični (da paše nanj konektor RJ 11), s to razliko da je v njem sukana parica? Rad bi odpravil eventualne motnje med telefonsko vtičnico, splitterjem ter VDSL modemom. Iskal sem ga v nekaj trgovinah z opremo za računalniška omrežja, pa imajo sam navadne telefonske kable. Kje bi se dal dobit takega s sukano parico? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Highlag Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42 Prispevkov: 4034 Aktiv.: 17.03 Kraj: Črnuče
|
Objavljeno: Sre Avg 30, 2006 7:15 am Naslov sporočila: |
|
|
Misliš, da navadni mrežni nebi bil dober? _________________ If at first you don't succeed, destroy all evidence that you tried. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
zrij Član

Pridružen-a: Sre 21 Jan 2004 14:40 Prispevkov: 157 Aktiv.: 0.66 Kraj: Ajdovščina
|
Objavljeno: Sre Avg 30, 2006 8:27 am Naslov sporočila: |
|
|
Ploščatih kablov z vitimi paricami še nisem videl čeprav delam že veliko časa na tem področju.
Za povezavo telefonske linije preko splitterja do VDSL modema je klasičen telefonski ploščati kabel čisto dovolj, drugače pa je od VDSL modema naprej ...
lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.70 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Sre Avg 30, 2006 8:47 am Naslov sporočila: |
|
|
Uporabi kabel CAT5e - ethernet. Uporabi eno od paric. S krimpanjem konektorjev ni problem, saj se na vse mrežne kable krimpa podpobne (samo širše) konektorje. _________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
thinkpink Neznanec

Pridružen-a: Tor 29 Avg 2006 23:35 Prispevkov: 3 Aktiv.: 0.01
|
Objavljeno: Sre Avg 30, 2006 6:25 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tenx za odgovore. Tkole na oko sem najprej menil da je mrežni UTP kabel dost širši od ploščatega telefonskega, pa sem zdej primerju in vidim da bo šlo priklopit na konektor RJ 11. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45 Prispevkov: 5142 Aktiv.: 21.70 Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]
|
Objavljeno: Čet Avg 31, 2006 9:29 am Naslov sporočila: |
|
|
zrij je napisal/a: |
Ploščatih kablov z vitimi paricami še nisem videl čeprav delam že veliko časa na tem področju.
Za povezavo telefonske linije preko splitterja do VDSL modema je klasičen telefonski ploščati kabel čisto dovolj, drugače pa je od VDSL modema naprej ...lp |
Ploščati kabel (paralelne žice) je samo od vtičnice do telefona. Zaradi enostavnosti montaže konektorjev. Vse ostalo, kar se ne vidi je vedno brez izjeme twistano. Deset ali več metrov dolg netwistan kabel lahko pri modemu povzroči opazen padec hitrosti (preizkušeno).
Citiram: |
Tenx za odgovore. Tkole na oko sem najprej menil da je mrežni UTP kabel dost širši od ploščatega telefonskega, pa sem zdej primerju in vidim da bo šlo priklopit na konektor RJ 11. |
Mrežni UTP kabel gre na RJ11 konektorje, samo če uporabiš mehki (licnasti) UTP kabel. Kontakti od RJ11 so narejeni (mehanična konstrukcija) samo za priklop mehkega kabla. Če daš trdega, bo kontakt nezanesljiv. "Deloval bo sam tkole na oko, če bo šlo priklopit".
Jur |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jjakob Član

Pridružen-a: Pet 19 Nov 2004 14:12 Prispevkov: 1348 Aktiv.: 5.69
|
Objavljeno: Čet Avg 31, 2006 10:34 am Naslov sporočila: |
|
|
jur je napisal/a: |
Deset ali več metrov dolg netwistan kabel lahko pri modemu povzroči opazen padec hitrosti (preizkušeno).
Jur |
Se strinjam. Enako je bilo pri nas doma. 1M ADSL je komaj dosegal hitrost 600kb. Po zamenjavi navadnega telefonskega kabla z UTP kablom (cca. 40 metrov) je hitrost poskočila na deklarirano 1M. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.70 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Čet Avg 31, 2006 2:56 pm Naslov sporočila: |
|
|
jur je napisal/a: |
Mrežni UTP kabel gre na RJ11 konektorje, samo če uporabiš mehki (licnasti) UTP kabel. Kontakti od RJ11 so narejeni (mehanična konstrukcija) samo za priklop mehkega kabla. Če daš trdega, bo kontakt nezanesljiv. |
Po mojih izkušnjah prodajajo (Elektronabava) dvoje konektorje - za mehko in za trdo žilo. Razlika je v tistih "vilicah", s katerim zagrabijo žilo.
Konektor za mehko žilo ima vilice v isti liniji, da prebode kabel.
Konektor za trdo žilo ima en jeziček zavit malo levo in drugega malo desno (če gledaš notri v prazen konektor od zadaj - tam ko vstaviš kabel) in "objame" trdo žilo ob straneh.
Jaz nisem imel nikoli problemov z nezanesljivimi kontakti, tudi če nisem imel ustreznih konektorjev... Delal sem Ethernet cat5e kable. _________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 494 dni