www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Štedilnik - steklokeramika kaj kupiti?
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Vse kar nima zveze z elektroniko in računalništvom
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
.
Član
Član

Pridružen-a: Ned 19 Sep 2004 22:04
Aktiv.: 70643.36

PrispevekObjavljeno: Tor Sep 05, 2006 12:17 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Brisana vsebina odstranjenega uporabnika.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
reber
Član
Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:20
Aktiv.: 9.60
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Tor Sep 05, 2006 6:36 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sokrat, bi lahko napisal kaj več o polirni pasti?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
robertos
Član
Član

Pridružen-a: Sre 11 Avg 2004 11:31
Aktiv.: 3.33
Kraj: Vuhred JN76OO

PrispevekObjavljeno: Tor Sep 05, 2006 7:09 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Silvo je napisal/a:
Vzel sem gorenjskega 7705..

Ojla!

Pri tem modelu in praktično pri vseh novih, Gorenjskih štedilnikih, so po mojem tehnologi in "šparanje" zagrešili eno napako, in sicer izbirno stikalo za pečico je narejeno, prej za kasetofon, kot za vklapljanje grelcev itd. Skratka izbirno stikalo pečice je narejeno tako nežno, da že v kratkem času, ob nepravilni uporabi pregori. (govorim iz prakse). Kakšna pa je pravilna uporaba: Vedno najprej nastavi izbirni gumb na željeno uporabo pečice, navadna, ventilatorska, kombinacija itd., šele nato vklopi stikalo za izbiro temperature, ki je krepko močnejše in bolj kvalitetnejše izvedbe. Pri izklapljanju pa seveda v obratnem vrstnem redu, najprej izključi stikalo za temperaturo, nato pa stikalo za izbiro pečenja.
P.s. Silvo, ob naslednjem snidenju me spomni, da ti pokažem kako nežno je narejeno to stikalo, ki bi naj zdržalo 16A Sad
drugače pa dober nakup Wink

jur
Član
Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45
Aktiv.: 21.65
Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]

PrispevekObjavljeno: Tor Sep 05, 2006 8:39 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Silvo je napisal/a:
...Prva slaba izkušnja je bila energetska etiketa nalepljena na vrata. :evil: Je iz navadnega papirja z zelo močnim lepilom ter jo je zelo težko odstraniti.

Za odstranjevanje nalepk je dober etiketten ex spray. Po škropljenju z sprayem nalepka sama odstopi. Podobno deluje tudi printer 66. Ne topita barv in ostalega. Oba od contact chemie, ima jih IC.

Jur
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.80

PrispevekObjavljeno: Tor Sep 05, 2006 8:45 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Robi, hvala za informacijo. Me pa po tem takim čudi, da Gorenje daje za izdelek 5 let garancije. (Za eno iskrino korono je bila to življenska doba...)
Proteus
Član
Član

Pridružen-a: Sre 15 Jun 2005 10:03
Aktiv.: 8.18

PrispevekObjavljeno: Tor Sep 05, 2006 9:23 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Citiram:
reber: "Nikoli več plin"

Hmmm... Reber koliko pa ti kuhaš?

Imam namreč ravno obratno izkušnjo, v stanovanju v mestu imam plin, na vikendu pa to oh in sploh keramično ploščo.

Po enem letu razmišljam, da bi to nesrečno ploščo vrgel v smeti (drugače je od Gorenja, kupljena v Avstriji, ker je bila tam 30% cenejša - Gorenje nas doma očitno finančno odira) in si nabavil plinsko. Počasi začenjam razumevat, zakaj profesionalci bolj ali manj kuhajo izključno na plinu.

Pa tudi to, da so te plošče najbolj popularne v gastronomsko "ubogih" državah. V kulinarično zelo razvitih državah (n.pr. Italija, Francija, Španija) so v pohištvenih razstavnih prostorih potisnjene dokaj v ozadje, v ospredju pa (trenutno zelo in) vsaj 1m široka plinska plošča z žarom itd...
Nazaj na vrh
Sokrat
Član
Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00
Aktiv.: 23.51

PrispevekObjavljeno: Tor Sep 05, 2006 9:27 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

reber je napisal/a:
Sokrat, bi lahko napisal kaj več o polirni pasti?

Kupljena je v Avstriji (zagotovo obstaja pri nas kaj podobnega), imenuje se "Cera Clen". Bojda obstaja cel kup past z istim imenom (predvidevam, da so razlicno "fine"/"grobe"), na tej je na nalepki narisan steklokeramicni stedilnik, plastenka je crne barve. Pri nas se obnese, me pa cudi, da ti je sploh uspelo raziti steklo - za to je potreben trsi material od stekla in takih ni ravno veliko ... razen ce se ti po kohunji valjajo diamanti Very Happy Ce bos izbral prefino pasto, morda ne bo dovolj za poliranje tiste praske; ce bo pregroba, bos moral vso okolico tistega mesta pozneje spolirati se s finejso.
Nazaj na vrh
jur
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Sep 05, 2006 9:33 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Plin ali ne plin? To je tu vprašanje.

V čem je iz stališča lonca juhe razlika med plinom in elektriko oziroma med navadno in steklokeramično ploščo? Ali je kdo izmeril z instrumenti, kakšno je stanje juhe pri segrevanju in kuhanju pri različnih grelcih?

Ali je to vprašanje za mithbusterje?

Največji problem se mi zdi zračna reža med loncem in ploščo, ki toploto izolira. Ko pa juha vre razlike izginejo...?

Problem pri mehko kuhanih jajcih: Po več urah kuhanja v ekonom loncu so še vedno nekoliko trda. Very Happy

Jur
Nazaj na vrh
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.80

PrispevekObjavljeno: Tor Sep 05, 2006 12:04 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Citiram:
...V čem je iz stališča lonca juhe razlika med plinom in elektriko oziroma med navadno in steklokeramično ploščo?...

Prava goveja "župa" se je kuhala na štedilniku na drva pol dneva...

Jani
Član
Član

Pridružen-a: Ned 14 Dec 2003 22:48
Aktiv.: 1.97
Kraj: Bela krajina

PrispevekObjavljeno: Tor Sep 05, 2006 12:30 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Pri nas se še vedno oziroma obvezno kuha najmanj vsako nedeljo Cool
LP, Jani
Nazaj na vrh
igor_k
Član
Član

Pridružen-a: Pon 19 Jul 2004 11:44
Aktiv.: 4.26
Kraj: Rače

PrispevekObjavljeno: Tor Sep 05, 2006 1:35 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tudi jaz imam enako izkušnjo kot reber - nikoli več plin. Sem kuhal šest let na plin, zdaj imam steklokeramiko in za mene ni primerjave.

Proteus, res me zanima zakaj je za tebe plin boljši.
Nazaj na vrh
jur
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Sep 05, 2006 1:51 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Citiram:
Tudi jaz imam enako izkušnjo kot reber - nikoli več plin. Sem kuhal šest let na plin, zdaj imam steklokeramiko in za mene ni primerjave.

Ja, ampak v čem je ta famozna razlika? Je prej skuhano? je bolje skuhano? Je bolj okusno?

Jur
Nazaj na vrh
reber
Član
Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:20
Aktiv.: 9.60
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Tor Sep 05, 2006 2:09 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Steklokeramika je meni osebno vsaj 10x bolj praktična od plinskega štedilnika. Najbolj pomembno je, da je zadeva bolj enostavna za nastavit, saj lepo nastaviš stopnjo in to tudi drži, pri plinu pa moraš nastavljat "na oko" in težko nastaviš vedno enako. Ko je kuhanje določene jedi rutinsko, je to pomembna zadeva. Pri kuhanju ni potrebno da sem zraven. Potem je tukaj še praktičnost čiščenja, ki je pri plošči seveda enostavna, pri plinu in gorilcu, šobah, ... pa je strah in groza, ko se kaj razlije, nasmeti in je zato ožgano umazanijo težko čistiti. Poleg tega pa plin izgoreva v vodno paro ali nekaj takega. Zaradi tega je več vlage, več prahu ... zakaj je več prahu ne vem, vem pa iz izkušenj, da ga je bistveno več in nikakor mi ni jasno iz česa nastaja in zakaj ga je več. Ker je pri steklokeramični plošči potrebno imeti lonce ki so kvalitetni in z ravnim dnom, smo zato v prednosti in imamo dobre lonce v katerih se lepo kuha. Pri plinu je dober vsak lonec, pa če je še tako vegast in s krivim dnom. Priznam, da smo prej imeli bolj navadne lonce in so zato verjetno tudi lonci krivi za drugačno kuhanje s plinom. Ko sem naredil novo kuhinjo, pa sem kupil novo popolnoma vse, tudi lonce in precej posode.

Steklo seveda ni najtrši material, in zato je občutljivo na praske z materialom ki je trši od njega. Aluminij je mehka kovina, ima pa to lastnost, da je aluminijev oksid - korund precej trši od stekla. Praske so se naredile z uporabo ponve iz aluminija, ali pa alu-gus, ne vem točno kaj naj bi bilo, pač trgovska finta, ampak dno je bilo postruženo in ravno in je zgledalo kot aluminij. Dno ponve se je po prvi uporabi spremenilo, nastali so majhne lise, pri drugi uporabi pa so nastale praske. Po natančnem pregledu dna je bilo videti, da so tiste lise v bistvu majhne mikro razjede. Zadevo sem si ogledal z močnejšo lupo in se je videlo, kot bi bil material razjeden. Takoj sem pomislil na korund, kako in zakaj bi lahko naszal, mi ni jasno, ampak to je edina možna razlaga. Jaz pa sem bil prepričan, da z aluminijasto ponvijo nikakor ne morem poškodovati stekla. Obstaja tudi možnost, da se je kakšen drobec zasadil v aluminij, seveda pa mi ni jasno, kakšen drobec in od kod. Odgovora ne vem zato, ker jaz nisem edini kuhar in je lahko žena nekaj zašuštrala. Zato je bilo tudi nekaj hude krvi, zato sem opustil iskanje krivca, da je mir pri hiši, saj nisem prepričan, kdo je krivec. Praske sem pa naredil jaz Rolling Eyes
Torej, še enkrat opozarjam na to, da med posodo in ploščo ne sme biti smeti, umazanije, še najmanj pa trdih delcev, npr sladkorja. No, pri nas sladkor ni bil v uporabi, ker ga uporabljamo zelo zelo poredko.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Vladek
Član
Član

Pridružen-a: Pon 15 Dec 2003 14:11
Aktiv.: 0.47
Kraj: Murska Sobota

PrispevekObjavljeno: Tor Sep 05, 2006 2:18 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Imel plin, zdaj pa steklokeramiko.

Plin je nekoliko hitrejši, posebno se to opazi pri kavi, za katero želimo, da je skuhana takoj Smile

Steklokeramika pa je bolj "komot", je lepša, lepše se očisti in iz tega stališča je definitivno boljša.

Zakaj imajo profesionalci raje klasiko? Iz preprostega razloga, ker je steklokeramika preveč nežna in nebi prenesla metanja loncev gor in dol, ter mešanja hrane, kot to počnejo le ti. Pa tudi plinska kurišča so večja.

Proteus v kulinarično razvitih deželah so zelo in angleške peči na trdo gorivo, ki pa so nepredstavljivo drage. Sicer pa, kaj pomeni kulinarično razvita dežela? Povpračen francoz dela od jutra do večera, zvečer pa če mu čas dopušča, kaj na hitro skuha. Čez vikend pa se umakne v gore/na morje.

lp
Vlado
Nazaj na vrh
igor_k
Član
Član

Pridružen-a: Pon 19 Jul 2004 11:44
Aktiv.: 4.26
Kraj: Rače

PrispevekObjavljeno: Tor Sep 05, 2006 2:42 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

jur je napisal/a:
Ja, ampak v čem je ta famozna razlika? Je prej skuhano? je bolje skuhano? Je bolj okusno?

Veliko enostavnejša in točna regulacija temperature, enostavnost čiščenja, ročaji posode niso več vroči, manj vlage v zraku .... In ne nazadnje: nekatere stvari lahko pripraviš veliko hitreje (recimo palačinke).
Kot je že povedal reber: za kuho rabiš manj časa in to pri kroničnem pomanjkanju časa veliko pomeni.

Če pa profesionalci prisegajo na plin, še to ne pomeni, da je to za nas amatere boljše (saj menda govorimo o amaterski kuhinji??).
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Vse kar nima zveze z elektroniko in računalništvom Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3  Naslednja
Stran 2 od 3

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 7 dni