|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
jur Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45 Prispevkov: 5142 Aktiv.: 21.65 Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]
|
Objavljeno: Tor Sep 05, 2006 2:51 pm Naslov sporočila: |
|
|
igor k. je napisal/a: |
Veliko enostavnejša in točna regulacija temperature, enostavnost čiščenja, ročaji posode niso več vroči, manj vlage v zraku .... In ne nazadnje: nekatere stvari lahko pripraviš veliko hitreje (recimo palačinke). |
Aha. A to velja za plin ali elektriko?
Jur |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
igor_k Član

Pridružen-a: Pon 19 Jul 2004 11:44 Prispevkov: 1011 Aktiv.: 4.26 Kraj: Rače
|
Objavljeno: Tor Sep 05, 2006 3:42 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kaj misliš?  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45 Prispevkov: 5142 Aktiv.: 21.65 Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]
|
Objavljeno: Sre Sep 06, 2006 8:47 am Naslov sporočila: |
|
|
Ne vem.
Če pogledam v kuhinjo, vedno na plinu in elektriki regulirajo temperaturo, komplicirajo z čiščenjem, previdno držijo ročaje posode in z odpiranjem oken odstranjujejo vlago v zraku ...
Jur |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
igor_k Član

|
Objavljeno: Čet Sep 07, 2006 12:37 pm Naslov sporočila: |
|
|
Še malo razmisli.  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

|
Objavljeno: Čet Sep 07, 2006 2:05 pm Naslov sporočila: |
|
|
Plin ali ne plin. Če bom kdaj moral začeti kuhati, bom kupil motorni odpirač za konzerve, da ne bo preveč dela.
Jur |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
. Član

Pridružen-a: Ned 19 Sep 2004 22:04 Prispevkov: 16777193 Aktiv.: 70647.16
|
Objavljeno: Čet Sep 07, 2006 2:09 pm Naslov sporočila: |
|
|
Brisana vsebina odstranjenega uporabnika. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Bostjan Moderator

Pridružen-a: Pon 28 Jul 2003 15:06 Prispevkov: 190 Aktiv.: 0.80 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pet Sep 08, 2006 9:17 am Naslov sporočila: |
|
|
Moje izkušnje govorijo v prid kombiniranim štedilnikom. Kaj se zgodi, če zmanjka elektrike za pol dneva (npr. od 7:00 do 19:00 - se je že dogajalo in ne samo po en dan zaradi remonta na daljnovodu)?
Enako je s plinom. Napaka ali remont na plinovodnem omrežju, pa si brez toplega obroka. Lahko pa ti zmanjka plina v bombi ob 19:00, do najbližje črpalke ali plinarne pa je kar nekaj km? _________________ LP,
Boštjan M.
Srce heroja bije v vsakomur, a le izbrani ga lahko tudi slišijo. (Charles Barkley) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00 Prispevkov: 5584 Aktiv.: 23.51
|
Objavljeno: Pet Sep 08, 2006 9:26 am Naslov sporočila: |
|
|
Kaj ce zmanjka se vode ? Pa hrane v hladilniku ? Pa zraka ? Aaaa ... NNNP.  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Bostjan Moderator

Pridružen-a: Pon 28 Jul 2003 15:06 Prispevkov: 190 Aktiv.: 0.80 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pet Sep 08, 2006 1:21 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ops, sem mislil, da govorimo o štedilnikih... _________________ LP,
Boštjan M.
Srce heroja bije v vsakomur, a le izbrani ga lahko tudi slišijo. (Charles Barkley) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

|
Objavljeno: Pet Sep 08, 2006 1:58 pm Naslov sporočila: |
|
|
Seveda; nima smisla zahajati v ekstremne primere (ki so resda neprijetni, a na sreco relativno redki), sicer bi lahko bila problematicna vsaka malenkost. Nazaj k stedilnikom torej  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Proteus Član

Pridružen-a: Sre 15 Jun 2005 10:03 Prispevkov: 1943 Aktiv.: 8.18
|
Objavljeno: Pon Sep 11, 2006 11:42 am Naslov sporočila: |
|
|
Citiram: |
Reber: "Potem je tukaj še praktičnost čiščenja, ki je pri plošči seveda enostavna, pri plinu in gorilcu, šobah, ... pa je strah in groza, ko se kaj razlije, nasmeti in je zato ožgano umazanijo težko čistiti". |
Ta s plinom in čiščenjem pa je zelo bosa.
Kaj bolj enostavnega, kot pa čiščenje plinskega štedilnika pa si res težko predstavljam. Štedilnik sam očistiš (ohišje, ki je itak mrzlo) s par potegi mokre cunjo. Če je kaj mastnega pa še kapljica detergenta, nobenih posebnih čistil. Na ohišju ni niti slučajno nič zažganega. Nosilec posode in gorilnik pa se da enostavno odstraniti in oprati v pomivalnem stroju. Skratka čas čiščenja plinskega štedilnika limitira k ničli.
Vladek: Proteus v kulinarično razvitih deželah so zelo in angleške peči na trdo gorivo, ki pa so nepredstavljivo drage. |
Peči na trda goriva sploh niso tako grozno draga, da se jih večina nebi mogla privoščiti. Tast je tak zidan štedilnik pred kratkim "seštemal" iz kuhinje in ga nadomestil z nečem normalno uporabnim. Za poseg je bila kriva tašča, ki se je uprla dnevnemu zafrkavanju z "gorivom". Dejstvo je, da so takšni štedilniki orto neuporabni v sodobnem gospodinjstvu. Prav rad bi videl tak štedilnik v kakšnem tretjem nadstropju sodobnega bloka in gospodinjo v visokih petah kako nosi drva iz kleti v kuhinjo.
Jur: "Ja, ampak v čem je ta famozna razlika? Je prej skuhano? je bolje skuhano? Je bolj okusno?"
|
Primerjava plinskega in električnega štedilnika je podobna, kot bi primerjal fičota in ferarija.
Pri plinu/ferrariju dodaš plin in zadeva ti v trenutku "strga gate z riti", pritisneš na zavoro in z nosom skoraj končaš na sprednji šipi.
Pri elektriki/fičotu pa dodaš "gas" zadeva pa po polžje ...
Nadalje, plin omogoča vse kar omogoča elektrika, obratno pa ne velja saj te drastično prikrajša za kopico kulinaričnih užitkov (tudi ob pripravi hrane). Tako n.pr. ne omogoča kuhanja z vokom in posledično več kot odlične kitajske hrane, ne moreš si pred-pripraviti fondija v originalni posodi, ker je ta pač keramična itd...
Skratka, kot sem že napisal, pri meni bo steklokeramična plošča letela prej ko slej v smeti, ker mi ne omogoča uživanja v vseh aspektih kulinarike. Poleg tega je po mojih izkušnjah bistveno bolj zeznjena za kuhanje in vzdrževanje. Prav zanimivo je, kaj se zgodi, če se ti po njej raztrese n.pr. sladkor, kar plinska niti ne zazna.
Bi pa bilo zanimivo slišati, kaj nežnejši spol meni o tej zadevi Moje sodelavke bolj ali manj navijajo vse za plin. Za steklokeramično ploščo pa pravijo, da je všeč le nam električarjem:) in za kuhinje, ki so bolj za gledat in manj za kuhat - take kuhinje so na primorskem zelo popularne. Lepa kuhinja za gledat, v kakšnem kotu hiše pa tista ta prava, s kuharskimi esencami, za kuhat. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

|
Objavljeno: Pon Sep 11, 2006 1:02 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zakaj pa ne bi mogel uporabiti keramicne posode na elektricnem (steklokeramicnem) stedilniku ? Dovolj je gladko (pobruseno) dno ... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

|
Objavljeno: Pon Sep 11, 2006 2:20 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tale razprava plin proti elektriki me rahlo spominja na dilemo Microchip proti Atmelu.
Juhi je vseeno, ali se kuha na plini ali elektriki. Elektro vezju je vseeno, ali ga poganja PIC ali AVR.
Jur |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
igor_k Član

|
Objavljeno: Pon Sep 11, 2006 5:26 pm Naslov sporočila: |
|
|
Samo programerju pa ni vseeno. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14676 Aktiv.: 61.80 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Pon Sep 11, 2006 6:53 pm Naslov sporočila: |
|
|
Moja izkušnja do sedaj govori v prid steklokeramiki - pa ne zato, da bi stvar pač hvalil, ker sem jo kupil. (moram napisati, da se tudi sam dostikrat spravim za štedilnik)
V hitrosti ni dosti razlike - razen ob startu je plin hitrejši.
Boljši rezultati proti plinu so recimo pri rabi posod s tanjšim dnom -recimo pečenje palačink, praženje čebule. Steklokeramika greje posodo po celi površini. Pri plinu je intenzivnost večja tam kjer gori.
- Regulacija temperature je bisteno boljša - vsaj glede na iskrino korono, ki je bila v rabi prej.
- posoda z zunanje strani (dno ostaja čista)
-čišenje štedilnika je neprimerljivo hitrejše ter enostavnejše kot čišenje plinskega štedilnika. (Sestra, ki ima steklokeramiko v rabi že zelo dolgo mi je svetvala nakup namenskega čistila za tovrstne plošče - je kot neke vrste "polir pasta", ki vsebuje neko mazivo - mogoče silikon, ki na plošči naredi zaščitni sloj. Na ploščo se kane par kaplic čistila ter se razmaže s krpico. Potem se s papirjem plošča obriše. (skoraj tako kot razna čudežna čistila s TV prodaj )
Plinski štedilnik - spet govorim o iskrini koroni je bilo bistveno težje čistit. Na njem se je videla vsaka kaplijca - Potrebno je bilo sneti mrežo nad gorilnikih katero pa je bilo zelo težko čistit. Prav tako je bilo zamudno čiščenje same površine štedilnika zaradi tega, ker površina ni ravna.
-končno; ni več menjave jeklenk ter skrbi, da je vedno ena doma na zalogi. _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 7 dni