www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

PROBLEM - Ojačevalec (doma narejen)
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Burnley11
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Pon 27 Maj 2013 12:09
Aktiv.: 0.05
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Maj 27, 2013 12:32 pm    Naslov sporočila: icon_warning PROBLEM - Ojačevalec (doma narejen) Odgovori s citatom

Lep pozdrav vsem.

Rabil bi pomoč pri ugotavljanju kaj gre narobe pri slednjem ojačevalcu.
Naredil sem audio ojačevalec (Kitarski ojačevalec) s čipom LM 386, vse skupaj z vezjem vgradil v nek star zvočnik. Zadeva mi je delala normalno, kar naenkrat pa je prišlo do problema in sicer: Ko ojačevalec priklopim, dela, in prihaja do nekih pokov in šumov... Vse skupaj vedno bolj šumi in hrešči nato pa dobesedno "izpade" in iz zvočnika se ne sliši niti tisti minimalni šum, ki ga slišimo ob normalno prižganem zvočniku. Poizkusil sem to tudi brez priklopljene kitare ali česarkoli in se zgodi isto, poka, šumi, malo hrešči in nato nič več ne dela. Če ojačevalec izklopim in takoj vklopim še vedno ne dela, če pa ga pustim kakšnih 10sekund ali več izklopljenega in ga potem vključim pa je zopet isto (šumi itd.. nato izpade).
Poizkusil sem z močnejšim napajanjem in ni nič drugače tako, da v napajanju zgleda ni problem.

Torej spodaj bom priložil link, na kateri je shema, po kateri sem naredil vezje, sam sem dodal še par elementov (stikala, LED dioda). Zvočnik je 3W.

Še enkrat opozorim, da je prej normalno zadeva delala (igral sem tud kakšno uro, 2 neprestano).

http://www.instructables.com/id/Make-a-Simple-Audio-Amplifier/?ALLSTEPS

Vnaprej se zahvaljujem za vašo pomoč.
Hvala lepa in lep pozdrav. Very Happy
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
cerovac_i
Član
Član

Pridružen-a: Sre 21 Apr 2010 10:34
Aktiv.: 3.03
Kraj: Koper

PrispevekObjavljeno: Pon Maj 27, 2013 3:17 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če je vir napajanja baterija 9V, kot na priloženem linku, potem se je ta verjetno izprazila. Napajalna napetost je lahko 4 - 12V.
Na priključku 8 (izhod) mora biti približno polovica napajalne napetosti.
Če si ojačevalnik sestavil na razvojni ploščici, kot na linku, potem preveri če so vsi elementi do konca v luknjah. Dobro jih pritisni noter da ne bo slabih stikov!
LM386

Burnley11
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Pon Maj 27, 2013 3:35 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

cerovac_i je napisal/a:
Če je vir napajanja baterija 9V, kot na priloženem linku, potem se je ta verjetno izprazila. Napajalna napetost je lahko 4 - 12V.
Na priključku 8 (izhod) mora biti približno polovica napajalne napetosti.
Če si ojačevalnik sestavil na razvojni ploščici, kot na linku, potem preveri če so vsi elementi do konca v luknjah. Dobro jih pritisni noter da ne bo slabih stikov!
LM386

Hvala.
Napajanje imam preko napajalnika (9V, 780mA), torej konstantno (ni mogoče da bi prišlo do redukcije).
Poizkusil sem z dvema napajalnikoma in je v obeh primerih isto. Tudi elemente sem že preveril.

LP
Nazaj na vrh
borber
Član
Član

Pridružen-a: Pon 23 Maj 2005 8:40
Aktiv.: 13.12
Kraj: LJUBLJANA

PrispevekObjavljeno: Pon Maj 27, 2013 4:11 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Multimetra tudi nimaš, da bi lahko naredil test, kakor ti je svetovano???

Čip lahko zamenjaš kar na slepo. Saj ni neka dragocenost.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
S53DZ
Član
Član

Pridružen-a: Čet 28 Apr 2011 9:27
Aktiv.: 5.52

PrispevekObjavljeno: Pon Maj 27, 2013 4:53 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mimogrede, polariteta izhodnega kondenzatorja na drugi shemi je napačna.
Pravilno je: + na izhod čipa in - na izhodni konektor.

Ponovno preveri vse spoje in povezovalne žice. Sicer je pa lahko tudi čip.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Burnley11
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 28, 2013 2:30 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sem delal po zgornji shemi, kjer je kondenzator obrnjen pravilno. Verjetno je šel čip, ni neka dragocenost ne, res je ampak moram vedeti zakaj se je prekuril. Bi moral malce izmerit a to bom storil, ko utegnem iti po nov čip.
Po vsej verjetnosti se je zaradi premajhne maximalne izhodne moči ki je 325mW.
Kaj mislite? Verjetno bom moral razmilšjati o močnejšem čipu.

LP!
Nazaj na vrh
zok
Član
Član

Pridružen-a: Pet 02 Jan 2009 23:59
Aktiv.: 5.56
Kraj: Ponikva

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 28, 2013 5:18 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Moc nima tu nobene vloge. Ce ze, bi lahko bila impedanca zvocnika premajhna, in bi se zaradi tega IC pregrel.

Lahko da ti zaoscilira v obmocju nad slusnim spektrom. Preveri z osciloskopom.

Se ob tem ko je vkljucen kaj greje?
Nazaj na vrh
protoncek
Član
Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41
Aktiv.: 42.76
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 28, 2013 5:35 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če je zvočnik 4 ohmski, potem si skuril čip. Preveč si ga gnal, pa se je pregrel. Čip je zelo švohcen in ni ravno primeren za kitaro, 0.3W pa je zelo malo. Vzemi vsaj kakšen TDA2003 ali še kaj močnejšega.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Burnley11
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 29, 2013 12:04 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

V petek bom preveril, če se čip kaj greje, prej ne utegnem. Da, bi znalo biti res.
Bom posegel po močnejšem čipu verjetno, samo, da najdem kakšno solidno shemo.
Če ima kdo kaj preizkušenega, da dela dobro (soliden zvok) bi lepo prosil Smile
Hvala, LP
Nazaj na vrh
cerovac_i
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 29, 2013 9:09 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

protoncek je napisal/a:
Če je zvočnik 4 ohmski, potem si skuril čip. Preveč si ga gnal, pa se je pregrel. Čip je zelo švohcen in ni ravno primeren za kitaro, 0.3W pa je zelo malo. Vzemi vsaj kakšen TDA2003 ali še kaj močnejšega.
Na zadnjem pikniku sem dobil veliko število TDA2002 (ekvivalent in predhodnik omenjenega TDA2003). Če te zanima, ti lahko odstopim nekaj primerkov. Po potrebi lahko tudi povečaš moč z mostično vezavo, če tvoj zvočnik prenese tako moč. V vsakem primeru ga moraš pritrditi na ustrezno hladilno telo in paziti na pravilno izvedbo tiskane ploščice zaradi možnih oscilacij zaradi ogromnega ojačenja samega integrirca.
Burnley11
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 31, 2013 11:57 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Malce sem pozen z odgovorom, se opravičujem.
Danes sem znova prižgal ojačevalec in stvar je delala kakšno minuto, mogoče dve. Nato pa je spet prišlo do pokov in je bilo vsega konec. Čip se ni čisto nič segrel, bil je popolnoma hladen... Tako, da ne vem kje je sedaj štos... ???

Cerovac_i, seveda me zanima ampak le v primeru, da imate teh čipov res veliko in jih 100% ne potrebujete. Smile Drugače bom šel pa v trgovino.
To bi bilo super.
Sem naletel na sheme z mostičnimi vezavami z omenjenimi čipi, vredu zadeva.

Hvala, LP Smile
Nazaj na vrh
cerovac_i
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Jun 02, 2013 11:46 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

TDA2002 je bil prvotno namenjen za vgradnjo v avtoradie. Prednost je bila v enostavnosti in nizki ceni, zato ne moreš pričakovati neke ekstremne kvalitete. Sedaj je na razpolago veliko število boljših vezij za ta namen. Še vedno pa lahko prav pridejo za pridobivanje prepotrebne "kilometrine" pri učenju elektronike. Dobil sem jih celo "palico" (50 kosov) in zagotovo jih ne bom vseh porabil dokler bom živ.
Pri izdelavi ojačevalnika je treba obrniti posebno pozornost kako je povlečena masa oz. "-" napajanje in povratek iz zvočnika. Posamezni tokovi skozi te mase ne smejo nikjer teči po isti (skupni) povezavi. Najbolje je povezati maso vhodnega signala (kitaro in potenciometer) na pin 3 in zvočnik z napajanjem na ploščico za hlajenje (tab), ki sta med sabo povezani šele v notranjosti samega čipa. Dobro se je držati primera izvedbe ojačevalnika danega v datasheetu. Seveda je potrebno v vsakem primeru pritrditi čip na ustretno hladilno telo, lahko na kos aluminijske pločevine.
V tem datasheetu je na sl. 23 - 24 dan primer mostične vezave 2 ojačevalnikov za 15W ojačevalnik (električna shema in praktična izvedba).

Jaka57
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Ned 12 Dec 2004 21:47
Aktiv.: 24.55
Kraj: Grosuplje

PrispevekObjavljeno: Ned Jun 02, 2013 12:43 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

@Burnley11: nekaj kosov TDA2002 lahko dobiš tudi pri meni (na pikniku smo se malo manj kot obmetavali z njimi Smile ).
int47
Član
Član

Pridružen-a: Pon 15 Dec 2003 0:10
Aktiv.: 8.88

PrispevekObjavljeno: Ned Jun 02, 2013 12:45 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Katero verzijo LM386 imaš?
Več kot 12V (18V) naj bi zdržal le LM386N-4. Pri uporabi 9V nestabiliziranega napajalnika je napajalna napetost lahko več kot 12V.

Pomeri DC napetosti na pinih 2, 5 in 6, ko ojačevalnik deluje OK in ko preneha delovati.
Nazaj na vrh
VolkD
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Aktiv.: 60.02
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Ned Jun 02, 2013 8:40 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaka57 je napisal/a:
(na pikniku smo se malo manj kot obmetavali z njimi Smile ).
In kljub temu jih imam sigurno več, kot vi vsi skupaj Smile
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 497 dni