|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
kobranka Član

Pridružen-a: Sob 24 Jul 2010 19:37 Prispevkov: 3403 Aktiv.: 18.76 Kraj: nekje v zgornjem posočju
|
Objavljeno: Tor Maj 28, 2013 11:41 am Naslov sporočila: |
|
|
silvo22 je napisal/a: |
http://www.youtube.com/watch?v=Gv5B63HeF1E
To se da dosežt z malo boljšimi koračniki.... |
Ta ima absolutno drugačen kos elektronike za seboj, kot pa arduino, ki se začne „potit”.
Vprašanje je kakšna elektronika ga vozi? Mogoče da se tu ista elektronika od Arduinota boljiše izkaže kot na delti. Koliko hitro uspe tvoja elektronika preračunavat?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
. Neznanec

Pridružen-a: Pet 01 Okt 2004 1:17 Prispevkov: 1 Aktiv.: 0.00
|
Objavljeno: Tor Maj 28, 2013 12:19 pm Naslov sporočila: |
|
|
Brisana vsebina odstranjenega uporabnika.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
cero Član

Pridružen-a: Čet 31 Jul 2003 17:37 Prispevkov: 1179 Aktiv.: 4.98 Kraj: vipava
|
Objavljeno: Tor Maj 28, 2013 11:36 pm Naslov sporočila: |
|
|
Citiram: |
Ja, delta je res zanimiva, naj pa povem, da je takšna izvedba, kot jo pozna pick&place industrija skoraj neizvedljiva, razlogi proti so predvsem finančni. Namreč narediti te roke in prenose da bodo kolikor toliko točni v nobenem priemeru ne more biti poceni. |
rozi, a se ti hecaš, na našemu je to izvedeno tako enostavno da bi lahko naredil zglobe že s cnc-jem na dovolj dobro točnost. palice so pa karbonske zlepljene in vse kot sem že napisal speto z vzmetmi skupaj.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
boriskozjan Član

Pridružen-a: Pet 14 Nov 2008 23:23 Prispevkov: 956 Aktiv.: 4.73 Kraj: Šmarje pri Jelšah
|
Objavljeno: Sre Maj 29, 2013 8:17 am Naslov sporočila: |
|
|
Samo za razmislek, glede na ogromne pospeške, in o tem da tiskalnik ne rabi biti tako močno zgrajen kot CNC rezkarček. Pri 3d tiskalniku je potrebno upoštevati
F=m x a kar pride pri takšnih pospeških kot so v posnetku pri krokotu zelo do izraza..
lp, Boris
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
cero Član

Pridružen-a: Čet 31 Jul 2003 17:37 Prispevkov: 1179 Aktiv.: 4.98 Kraj: vipava
|
Objavljeno: Sre Maj 29, 2013 10:53 pm Naslov sporočila: |
|
|
no tole so detaili od našega stroja:
Opis: |
spodnji del, tisto na sredini je četrta os |
|
Velikost datoteke: |
1.37 MB |
Pogledana: |
10 krat |

|
zgornji del, lepo se vidi tudi rebraste gumice v katerih so vzmeti ki držijo konstrukcijo skupaj |
|
1.3 MB |
7 krat |

|
|
1.28 MB |
3 krat |

|
zglobova jamica, v kateri je teflon za lepše drsenje |
|
1.46 MB |
4 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
rozi Član

Pridružen-a: Čet 07 Jan 2010 21:06 Prispevkov: 23 Aktiv.: 0.12 Kraj: Velenje
|
Objavljeno: Ned Jun 02, 2013 8:25 pm Naslov sporočila: |
|
|
@ cero
hvala za bližnji posnetek, si mi dal eno lepo idejo, vseeno pa ne odstopam od svoje trditve. Ne verjameš, probaj pa boš videl o čem govorim , sicer je pa ideja v nekako podobni izvedbi že realizirana, ampak me niti slučajno ne prepriča: http://www.rappidelta.com/#!gallery/c1p9k
Takšna delta geometrija kot jo imam jaz je bistveno bolj enostavna in cenejša za izdelavo, obenem pa ponuja več točnosti ob istem vložku.
@Kroko
Generato-ji kode so vsi enaki za vse stroje. Meni lahko pošlješ kodo od svojega replikatorja in jo lahko dam direktno tiskati, seveda ob predvidevanju, da imava podobne "tvike" pri extrudorju. Vse enačbe ki računajo za delto se nahajajo v FW-ju, tako da za uporabnika delta tiskalnik dela popolnoma enako kot H ali katerikoli drugi tiskalnik. Sem že sam razmišljal, kako bi implementiral tvojo plato v kobinaciji z delto in enim BOB za driverje koračnikjov, FET-ov za glavo, posteljo, ventilatorje, termistorje in pač vso šaro ki jo potrebujemo.....če se lotim nekaj večjega (tudi po kvantiteti) te pa mogoče res zagnjavim če bo volja seveda.
Mimogrede, spraševal si v eni drugi temi po E3D hot-end-u, delni rezultat= https://plus.google.com/112533561266444780462/posts
Edino velika (dolga) in malo težka je v primerjavi z J-glavo oziroma z original ultimaker glavo, vse ostalo je pa brez pripomb. Dela z vsemi materiali (ABS, PLA, PA, PET-s tem sem že delal) brezhibno.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Musty Član

Pridružen-a: Sob 28 Apr 2007 8:54 Prispevkov: 1575 Aktiv.: 7.13 Kraj: Rače
|
Objavljeno: Ned Jun 02, 2013 8:57 pm Naslov sporočila: |
|
|
@rozi, sem prebral tvoj E3D review, in izgleda zelo obetavno. Tudi na Ultimaker forumu se je razvila kar debata na to temo, tako da vsekakor velja premisliti o tej možnosti. Sploh za razno eksperimentiranje z višjo temperaturo je lahko zelo super.
Se priporočam še za kakšen tvoj strokovni komentar. Če ti ni odveč, pa se priporočam za ogled tvojega printerja in E3D hotenda.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
. Neznanec

|
Objavljeno: Ned Jun 02, 2013 9:57 pm Naslov sporočila: |
|
|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
trot Član

Pridružen-a: Čet 18 Jan 2007 20:25 Prispevkov: 1282 Aktiv.: 5.72 Kraj: glej fogl
|
Objavljeno: Pon Jun 03, 2013 7:48 am Naslov sporočila: |
|
|
LinuxCNC ima moznost krmiljenja delte, omogoca tudi regulacijo temperature. Linux CNC lahko nalozis na mali BeagleBone board in ze imas cnc krmilnik. klik, klik, klik.
_________________ lp, Klemen |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
rozi Član

|
Objavljeno: Pon Jun 03, 2013 1:12 pm Naslov sporočila: |
|
|
@Musti, za mene je vsa poanta v tem, da imam stroj katerega ne rabim tikat. Zaenkrat še nisem prišel tja, nisem pa več daleč. In eden večjih težav je vroča glava, za katero hočeš da deluje brezhibno in to po možnosti dlje časa ob redni uporabi in edini način da to dosežem je bila celokovinska glava. Zaenkrat je E3D tudi edina, ki je narejena tako za 3mm kot 1,75mm material, zato sem se tudi odločil za slednjo. In resnično nimam nekih pripomb čez njo. Dela kot ura "tok tok" za razliko od ostalih, ki so vedno kazale neke potrebe po čiščenju, dodelovanju, ..... V glavnem, mene so tele glave stale čisto preveč (cca 250E), probal sem jih pet preden sem končno zadovoljen z eno, je pa kot sem rekel tudi ta ima slabosti, je precej velika in težka, ampak to ji med drugim omogoča da deluje dobro. Pač dvorezen meč....
Kot sem že nekje napisal, stroj je mogoče videti v Velenju.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
. Neznanec

|
Objavljeno: Pon Jun 03, 2013 4:07 pm Naslov sporočila: |
|
|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
rozi Član

|
Objavljeno: Pon Jun 03, 2013 9:45 pm Naslov sporočila: |
|
|
Uff, za težo si me pa dobil, je pa mislim da dvakrat težja kot J-head z medeninasto glavo, mislim da je nekje okoli 50g.
Ne, ne, narobe razzumel, edini so ki delajo celokovinsko glavo tudi za 1,75mm. Obstajata še dve celokovinski glavi ampak so obe (zaenkrat) narejene izključno za 3mm material.
Torej, da, naročiš ali za 3mm ali pa za 1,75mm, za obe varianti še nihče ni izumil dobre rešitve. Mimogrede, tisti ki poglejujete na e-bay po j-head, ki obljubljajo uporabo obeh dimenzij, nasvet, ne zapravljajte svojega denarja. Ko kupujete glavo se 100% prepričajte da je narejena za dimenzijo materiala ki ga boste uporabljali. Načeloma pri 3mm ni kritično, pri 1,75 pa znajo proizvajalci vtakniti notri teflonsko cev v glavo ki je v osnovi narejena za 3mm in obljubljajo da je za 1,75mm. 1,75 mm vroča glava mora imeti drugačno talilno zono, tega se ne da enostavno rešiti z PTFE cevjo!
Še to, vroča glava je eden izmed glavnh delov printerja in temu primerno jo tudi vzemite. Ne šparajte tukaj da ne bo potem znesek ki ste ga dali za vročo glavo večji kot za cel tiskalnik. Delajte sami samo v primeru da zelo dobro veste kaj delate, kupujte pa preizkušeno in raje kakšen evro več za original kot malo manj za ponaredek. Namreč na e-bayu se prodaja mnogo ponaredkov. J-head je eden izmed zelo popularnih za kopiranje. Verjemte od nekoga ki je že nasankal
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
. Neznanec

|
Objavljeno: Pon Jun 03, 2013 10:47 pm Naslov sporočila: |
|
|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
rozi Član

|
Objavljeno: Tor Jun 04, 2013 7:10 am Naslov sporočila: |
|
|
Kroko je napisal/a: |
@rozi
Ali bolje deluje 1.75mm ali 3mm hotend?
|
Jaz sem do sedaj delal samo z 1,75mm, mi je bilo na začetku celo malo žal za to odločitev, ker so bili eksotični materiali na voljo najprej za 3mm, ampak se situacija sedaj obrača v prid 1,75mm.
Je pa po moji kmečki logiki bolje 1,75mm ker:
-so materiali za podajanje manj togi
-je pritisk v šobi manjši in posledično potrebuješ manj sile za ekstruzijo
-je bistveno bolj enostavno izdelati bolj točen bovden ekstruder za 1,75 kot pa za 3mm material
@rozi
Kakšen extruder (podajalec žice) uporabljaš in svetuješ?
|
Direkten z uporabo koračnika z planetarnim prenosom nekje okolici 1:5. Vem da je to najdražje, ampak tudi najbolje. Direkten brez prenosa dela tudi dobro, ga pa zmatra pri počasnejših exstruzijah-premalo točen. Vseh naprintanih ali kakorkoli "po domače" izdelanih zobniških prenosov se izogibam. Ogromno! pozornost velja nameniti kolesu ki podaja material.
@rozi
Kakšen hotbed uporabljaš in svetuješ? |
Jaz uporabljam tiskano vezje ki je na voljo sorazmerno ugodno pri veliko trgovcih. Za delovno površino uporabljam borosilikatno steklo. Temp. za ABS 110, za PLA 55, za PA 0, za PET 70 stopinj.
Ni pa to najbolj ugodna rešitev, razmišljam precej o alu grelni mizi, ampak še nisem prišel do tja. Nekateri imajo dobre rezultate tudi z inox grelnimi podlagami.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Peter123 Član

Pridružen-a: Tor 13 Jan 2009 15:34 Prispevkov: 1441 Aktiv.: 7.21 Kraj: Lj.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 493 dni