www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Svet elektronike - regres ali progres, to je zdaj vprašanje!

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Vse kar nima zveze z elektroniko in računalništvom
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
castro
Član
Član

Pridružen-a: Ned 21 Sep 2003 0:19
Aktiv.: 0.30

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 25, 2004 11:28 pm    Naslov sporočila:  Svet elektronike - regres ali progres, to je zdaj vprašanje! Odgovori s citatom

Upam, da naslov ni zavajajoč, podtalen, preveč kritičen, žaljiv in oh in sploh nemaren. Upam, da je samo ustvarjalno vzpodbuden za vse potencialne snovalce revije SE in njihove 'uporabnike'.

Torej, ker je ta forum samostojen, neodvisen ali kakor pač želite že, si bom upal navreči nekaj mojih opažanj v zvezi s pričujočo revijo, v upanju, da se bo razvila diskusija naprej.

Revijo zadnje dve leti in pol redno kupujem, prej sem jo bral bolj priložnostno, čeprav imam dostop do vseh objavljenih številk.

In sedaj k iztočnici. Jasno in glasno. Revija se ponavlja, vsebina se ponavlja, srž, meso revije rjavi, oksidira ali kakor pač želite. 100. številka je bila enkratna, za vsakogar nekaj, predvsem kar se tiče konstrukterstva in samogradenj. Tudi obljubili so da bo tako - in je res bilo. Številka da ji ni para. Potem pa spet navzdol: bascom plošča z nešteto dodatki gor in dol, par samogradenj s pomanjklivimi opisi, veliko reklam, intervjuji, borza dela, prodaja kit kompletov. Pogovarjal sem se s kolegi, zakaj je po njihovem mnenju tako. Zato da napolnijo prostor. Čedalje bolj se mi dozdeva da res. Ne me reči, da revijo berejo tudi (beri: tudi) v razvojnih oddelkih slovenskih podjetij. Ja jo, ampak kolikor jaz razumem politiko revije, je le ta usmerjena k mulcem, ki gradijo ojačevalce ter k nam, ljubiteljem 'sveta elektronike'. En ali dva ok prispevka ostalo pa 'šmorn'.

Iz omare sem sedaj za primerjavo potegnil 27. in 38. številko revije. December '96 in '97. Kdor ima to možnost naj si reviji ogleda. Ne bom več našteval primerjav, ker se mi ne da več pisati; za začetek naj omenim le prodajni servis: kiti so bili normalno distribuirani, za vsakogar nekaj, ponujali so ohišja, nalepke za čelne plošče. Kaj vidimo danes: bascom v 100 in 1 varianti. Za primerjavo, da ne bo kdo narobe razumel.

Še enkrat, kritika naj bo konstruktivna, ker mi je daleč od tega da bi koga '[cenzurirano]'; v nasprotnem primeru tega sploh ne bi pisal. Upam da je za začetek dovolj.

LP, Andrej

PS: zdis se mi, da se navljub vsemu ne bom mogel upreti nakupu naslednje številke (predvsem zaradi nadaljevanja članka o ssb radijski postaji - pa čeprav sem isti članek prebral že pred enim mesecem na avtorjevi spletni strani)

iskra
Član
Član

Pridružen-a: Tor 14 Okt 2003 10:13
Aktiv.: 3.36
Kraj: Lokev ,Boa , KOPER

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 26, 2004 9:26 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tudi jaz opažam , da revija postaja vse bolj tanjša(kar se tiče dobrih člankov).
Po mojem je problem v pomanjkanju dobrih avtorjev. Že sem na forum je kar težko spraviti kakšen dober tekst (da ne pozabiš preveč vejic , da ti ne uide kakšna spakedranščina) pa si več ali manj anonimnež. Tam na papirju je vse mnogo težje. O politiki lahko vsakdo bluzi , tu pa moraš nekaj znati , zato po mojem res primanjkuje kvalitetnih avtorjev
L.P. iskra
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
webmartin
Član
Član

Pridružen-a: Sre 04 Feb 2004 16:19
Aktiv.: 1.58
Kraj: Zg. Polskava

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 26, 2004 11:50 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sem naročnik že od prve številke. Bi se strinjal z zg. navedenim.
Revija postaja tudi polna celostranskih reklam; saj razumem- sponzorji itd, ampak počasi postaja neuporabna...
Če se sicer kdaj obrnem (o) na g. Mikelna on rad pomaga in priskrbi demo vzorce...
Torej predlog: bodoči izvodi SE v stilu st. 100 (za vsakogar nekaj) in čimveč praktičnih a ne prezahtevnih primerov.

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
ule
Član
Član

Pridružen-a: Tor 13 Jan 2004 20:32
Aktiv.: 6.68
Kraj: Babno Polje

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 27, 2004 2:38 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zaradi tega sem jaz nehal naročati revijo, ker je postala nepraktična pa še podražila se je takrat nekje okoli 100 številke. Rolling Eyes
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
promehanik
Član
Član

Pridružen-a: Tor 29 Jul 2003 23:41
Aktiv.: 2.58

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 27, 2004 11:56 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tudi jaz se strinjam z mojimi predhodniki. Reklame v reviji me niti ne motijo preveč, pogrešam pa kvalitetne članke o samogradnjah. Tu mislim predvsem to, da se v celoti predstavi projekt (datoteka s tiskanim vezjem, program, part lista, opis delovanja...). Popolnoma nesprejemlivo se mi zdi, da moraš kupiti sprogramiran kontroler po oderuški ceni. Če že ni dostopna sourca koda, pa bi vsekakor moral bit dostopen preveden program.
Naj navedem še nekaj dobrih projektov iz SE od g. Lavriča. To je CNC vrtalni stroj in GSM alarm. Vendar čip je potrebno drago plačati!!! Vsekakor pa sta projekta kvalitetna.
Za mene pomeni kvaliteta revije več takšnih projektov kot sta zgoraj omenjena, vendar s prosto dostopnim programom.

lp, prom
Nazaj na vrh
frenki
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Ned 23 Feb 2003 21:26
Aktiv.: 28.42
Kraj: Ljubljana (JN76GB)

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 27, 2004 11:40 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ob prebiranju te teme sem se spomnil na pismo, ki sem ga prejšnji teden dobil kot naročnik revije Elektor. Zanimivo: obljubljajo precejšnje spremembe z geslom "leading the way"! Čeprav po mojem mnenju že leta počno natančno to. Moram reči, da prav z zanimanjem pričakujem aprilski izvod revije, za katerega so spremembe napovedane. Na temo elektronike sicer prebiram omenjeno revijo in nekoliko specifični Funkamateur. Občasno pa še Svet elektronike in EPE magazine, ki izhaja v elektronski obliki.

Dejstvo je, da je ne glede na tematiko revije razprodaja oglasnega prostora tako prisotna, kot ja papir na katerem je revija tiskana. Temu se v današnjem času enostavno ne moreš izogniti. Je pa po drugi strani res, da se različni založniki odločajo za različne pristope. Nekateri bralcem bolj prijazne, drugi manj. Mene osebno oglasni prostor niti ne moti, če sta izpolnjena dva pogoja: še sprejemljivo razmerje plačanih oglasov glede na strokovne članke in pa ločevanje oglasnega prostora od zaključenih člankov, da ta ne moti branja.

Eno od pomembnejših dejstev je verjetno tudi to, da tisk tako ozko strokovne revije za razmeroma majhen slovenski trg ni ravno mačji kašelj. Pojavi se problem višine naklade in s tem povezanimi stroški, seveda pa je verjetno tudi izbor avtorjev člankov bistveno ožji, kot je to v primeru revij, namenjenih angleško govorečim bralcem. Drži pa seveda, da vsi omenjeni problemi bralca enostavno ne zanimajo. Založnik je tisti, ki mora po moje poskrbeti za navedeno, če želi da se bo revija prodajala.

Svet elektronike počasi nazaduje. Krivca za to verjetno najbolje poznajo izdajatelji. Drži po mojem mnenju večina tega, kar je Castro napisal. K temu bi dodal vsaj še to, da je podpora revije glede na današnje razmere zastavljena slabše, kot bi skladno z možnostmi lahko bila. Tu imam v mislih predvsem primerjavo z Elektorjem, kjer dostop do tiskanin in firmware-a dejansko ne predstavlja nikakršnih težav. Druga zamera pa gre na račun kvalitete objavljenih člankov. Včasih imaš občutek, da je nekaj porinjeno noter samo zaradi tega, da se zapolni prostor. O kakem preverjanju objavljenih projektov naprimer ali še huje - morebitnim recenzijam lahko samo sanjaš. Popravi se oblika in uredi, potem pa tiska. Ni sicer vse slabo. V zadnjem času so bile objavljene tudi lepo zastavljene serije, kot so naprimer članki o programiranju mikrokontrolerjev ali pa nekatere teme v prilogah revije.

Če potegnem črto pod tole: politika uredništva, po kateri bo oglasni prostor letel v oglasne bloke, ki ne bodo motili branja člankov, boljša internetna podpora revije in bolj razdelana merila in smernice avtorjem, ki bodo bralcu neka garancija kvalitete in transparentnosti.

Moje razmišljanje.

Lp, Frenki
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Jjanez
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Sob 24 Jan 2004 1:12
Aktiv.: 0.04

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 28, 2004 10:05 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Svet elektronike sem odpovedal že pred leti, ko so začeli objavljati amaterske gradnje, amaterske v najslabšem pomenu besede. Dokončno mi je pa "odklopilo", ko sem v nekem članku zasledil stavek:"Kondenzatorja C1 in C2 sta ostala v načrtu še od predhodnega projekta, pravzaprav ne vem več, zakaj sem ju tam pustil" ali nekaj podobnega.... lepo prosim. Takšen članek si jaz lahko napišem doma, zastonj.
Elektorja tudi nimam več naročenega že nekaj let, a zaradi drugih razlogov: v času odpovedi je postal to časopis, nabit z reklamami, tu in tam pa se je pojavil še kakšen članek, a hudo zakompliciran.
Zdaj imam, bolj po službeni dolžnosti kot zaradi kvalitete, naročeno Avtomatiko. Ob branju člankov me spravlja ob živce predvsem nepravilna uporaba vejice. Najbrž nimajo denarja za lektorja, pa natisnejo vse v originalu.
Nazaj na vrh
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.95
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 29, 2004 7:06 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

O sami reviji SE je bilo že veliko napisanega od foruma SE pa EN ...itd.
Da še sam nekaj dodam; Sam sem SE nehal kupovati ravno zaradi že zgoraj omenjenih stvari. Redno pa kupujem Elektor. Tudi elektor ni brez reklam a reklame niso moteče saj je v reviji poseben prostor za oglase. Izgleda pa, da je v Sloveniji postala praksa prodajanje "spama" pri tem mislim večino strokovnih revij (elektronika, računalništvo, avtomobilizem) Pričakujem pa, da se bo pri vstopu v EU na našem trgu po ugodejši ceni pojavila tudi kopica tujih revij ter s tem domačim naredila konkurenco. (Elektor se v trafiki bistevno preplača) Mogoče malo "mimo teme" naša vsaj za moje pojme najboljša revija je VIP (revija zveze potrošnikov Slovenije) Revija je popolnoma brez oglasov ter živi že nekaj let ter lahko preživi ...

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Vse kar nima zveze z elektroniko in računalništvom Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 492 dni